DANMARKS UTTAGNING. TV-bolaget DR valde ut artist och bidrag till Eurovision 2021 via sin uttagning Dansk Melodi Grand Prix. Det blev en finalkväll som hölls i en TV-studio i Köpenhamn där endast tittarröstning i två omgångar avgjorde resultatet.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Det blev således en klassisk dansk uttagning som avgjorde artist och bidrag för Danmark i Eurovision 2021.

En avgörande final med totalt åtta finalbidrag hölls lördagen den 6:e mars, där avgörandet skedde i två omgångar. Först röstade tittarna vidare tre bidrag som de gillat mest och därefter avgjordes det vem av dessa tre låtar som skulle vinna.

På grund av coronapandemin och dess restriktioner hölls programmet i en TV-studio i Köpenhamn utan publik istället för att vara i en större arena. Programledare var duon Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. För andra året på raken användes en liveorkester istället för förinspelad musik.

Bidragen utsågs från en antagning som pågick till och med 20:e november 2020, men DR hade också rätten att välja låtar från specialinbjudningar. Den 10:e februari presenterades startfältet.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 6:e mars utsågs duon Fyr & Flamme med tävlingsbidraget ”Øve os på hinanden” som kommer att få representera Danmark i Eurovision 2021. Om låten inte översätts till engelska blir det första gången sedan 1997 som Danmark tävlar med ett Eurovisionbidrag på danska!

 

Finalen

I finalen i Danmarks Dansk Melodi Grand Prix 2021 skulle det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Danmark i Eurovision 2021

Resultatet avgjordes i två omgångar med endast tittarröstning. Det gick till som så att när alla åtta bidrag hade framförts gick de tre bidrag som fått flest röster vidare till en avgörande omgång där tittarna på nytt fick rösta. Den gången gällde det att kora en vinnare. Det var för övrigt den första danska MGP-finalen sedan 2008 som bara avgjordes med tittarnas hjälp, däremellan har det funnits en balans mellan jury- och tittarröstning men på det viset blev det inte anno 2021.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-03-06

 • Tid:
 • 20:00 – ~21:45 CET

 • Programledare:
 • Martin Brygmann och Tina Müller

 • Plats:
 • TV-studio i DR Byen, Köpenhamn

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • DR – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till studioversionerna.

 • 1. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – Højt over skyerne
  Låtskrivare: Chief 1, Thomas Buttenschøn, Nermin Harambasic
 • 2. Nanna Olivia – Hvileløse hjerter
  Låtskrivare: Anna David, Nicolai Levring, Casper Sørensen
 • 3. The Cosmic Twins – Silver Bullet
  Låtskrivare: Gisli Gislason, Rasmus Duelund, August Emil, Lise Cabble
 • 4. Claudia Campagnol – Abracadabra
  Låtskrivare: Louis Jarto, Melanie Wehbe, Emil Adler Lei
 • 5. Mike Tramp – Everything Is Alright
  Låtskrivare: Mike Tramp
 • 6. Fyr & Flamme – Øve os på hinanden
  Låtskrivare: Laurits Emanuel
 • 7. Emma Nicoline – Står lige her
  Låtskrivare: Emma Nicoline, Jeppe Pilgaard, Jacob Jørgensen
 • 8. Jean Michel – Beautiful
  Låtskrivare: Clara Sofie Fabricius, Johannes Nymark, Andreas Jensen, Jesper Hjersing Sidelmann.

 

Så här tycker vi!


 1. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”
 2. Jean Michel – “Beautiful”
 3. Emma Nicoline – “Står lige her”
 4. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 5. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 6. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”
 7. Claudia Campagnol – “Abracadabra”
 8. Mike Tramp – “Everything Is Alright”

Kommentar: Spännande att Danmark gått all in på 80-talsretro-temat! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när nästan halva startfältet hade kunnat passa på A-Ha:s debutplatta från 1985. Nu är vi visserligen inne i en retro-period i musikvärlden, där syntsolon och saxofoner är ”inne” igen, men jag tycker kanske att några av de danska bidragen går lite för långt. Det finns en gräns, och den har man passerat anser jag. Emellertid är det ändå gott om rätt bra bidrag också. Min favorit är det skumt Beatles-iga “Højt over skyerne” som går hem enormt bra hos mig. Glad, tidlös och skön låt – perfekt för Danmark! Om man vill gå något modernare (med viss 80-talsretro) så är ändå ”Beautiful” helt okej, liksom ”Står lige her”. Faktum är att ”Silver bullet” också skulle kunna gå om man frågar mig, så jag tycker ändå att det finns lite att ta av i årets Danska MGP. Kul!


Haris valde att inte kommentera bidragen

 1. Claudia Campagnol – “Abracadabra”
 2. Emma Nicoline – “Står lige her”
 3. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 4. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”
 5. Mike Tramp – “Everything Is Alright”
 6. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 7. Jean Michel – “Beautiful”
 8. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”

Kommentar: Jag skulle vilja påstå att det här är en mycket bra och jämn final och i alla fall i studioversion hittar jag ingen låt som jag tycker är nämnvärt dålig. Detta gör det dock betydligt svårare att hitta en vinnare då det finns många bra låtar. Det jag har utgått ifrån är genrer jag gärna ser i Eurovision och där tycker jag att både Claudia och Emma har spännande låtar. The Cosmic Twins står för lite mer upptempo och Cheif 1 & Thomas Buttenschøn för glädje, Mike för amerikansk country, Fyr & Flamme för 80-talsnostalgi, Jean Michel och Nanna Olivia för bra låtar. Mycket svårt val. Men jag får ta det i den ordningen i år men vem som än vinner kommer jag nog inte ge mindre än 3 poäng till (av 5 möjliga) i år. Det beror såklart också på intrycket i sändningen som jag hoppas blir minst lika bra som studioversionerna är.

Avslutningsvis hoppas jag att om en av de många danskspråkiga bidragen vinner är min förhoppning att DR inte väljer att översätta låten till engelska. Jag tycker alla funkar perfekt på danska precis som att de engelskspråkiga bidragen funkar perfekt på engelska.


 1. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 2. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 3. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”
 4. Mike Tramp – “Everything Is Alright”
 5. Emma Nicoline – “Står lige her”
 6. Jean Michel – “Beautiful”
 7. Claudia Campagnol – “Abracadabra”
 8. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”

Kommentar: Äntligen vad den här tävlingen behöver – en 80-talsinspirerad riktig schlager. Min etta måste bara vinna! Resten av startfältet är ganska mellanmjölk.


 1. Claudia Campagnol – “Abracadabra”
 2. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”
 3. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 4. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 5. Emma Nicoline – “Står lige her”
 6. Mike Tramp – “Everything Is Alright”
 7. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”
 8. Jean Michel – “Beautiful”

Kommentar: I detta års säsong av nationella uttagningar har jag berömt de nordiska länderna (Norge, Finland och Sverige) för att ha breddat startfälten med fler genres. Dessvärre har Danmark inte lyckats haka på trenden. Startfältet är väldigt enformigt här, och det var inte lätt att utse någon favorit eftersom ingen låt sträcker sig högre än en trepoängare för mig. ”Abracadabra” fick ta min förstaplats, även om den är rätt så utdaterad, och förmodligen chanslös i finalen.


 1. Emma Nicoline – “Står lige her”
 2. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”
 3. Mike Tramp – “Everything Is Alright”
 4. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 5. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”
 6. Jean Michel – “Beautiful”
 7. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 8. Claudia Campagnol – “Abracadabra”

Kommentar: Som panelens språkfascist måste jag först och främst berömma Danmark för att de valt att ha med inte mindre än fyra bidrag på danska. I vanliga fall brukar det bara vara en låt, trots att de brukar ha tio istället för åtta bidrag.

Det vore ju fantastiskt om en av de danska bidragen också gick och vann hela Dansk MGP, men jag tror tyvärr att vinnaren i så fall göra som en viss norrman och framför låten på engelska i Eurovision… Tillskillnad från Norges uttagning dock så tycker jag faktiskt om alla låtarna i det här startfältet och till och med min sista plats får så mycket som tre poäng av mig.

Kort sagt, jag kommer att uppskatta Danmarks bidrag oavsett vilken låt de väljer och vilket språk den låten kommer att framföras på.


 1. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 2. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 3. Emma Nicoline – “Står lige her”
 4. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”
 5. Claudia Campagnol – “Abracadabra”
 6. Mike Tramp – “Everything Is Alright”
 7. Jean Michel – “Beautiful”
 8. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”

Kommentar: Danskarna bjuder på ett intressant final-startfält i vanlig ordning. Det är kul att se att så många låtar är på moderspråket. Här är tack och lov mina personliga två favoriter stora förhandsfavoriter till segern. Fyr & Flamme känns väldigt mycket 80-talsschlager med härlig retrokänsla och The Cosmic Twins har en stark poplåt som påminner väldigt mycket om Finlands ESC-bidrag från 2018 ”Monsters” med Saara Aalto. Tydligen hade Ben & Tan (som skulle fått representera Danmark i ESC 2020) skickat in ett bidrag till årets DMGP, men blev ej uttagna som tävlande.


 1. Jean Michel – “Beautiful”
 2. Claudia Campagnol – “Abracadabra”
 3. Emma Nicoline – “Står lige her”
 4. The Cosmic Twins – “Silver Bullet”
 5. Mike Tramp – “Everything Is Alright”
 6. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden”
 7. Nanna Olivia – “Hvileløse hjerter”
 8. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”

Kommentar: Generellt känns tyvärr som att Danmark inte kommer att ha med slutstriden i ESC att göra i år. De flesta bidrag är för mig lite för slätstrukna.  Nu rankar jag inga av bidragen som dåliga, utan mer att alla hamnar på måttet godkänt. Av samtliga bidrag är det nog enbart Jean Michel som möjligen hamnar på min spellista.

 

Resultat


Foto & copyright: Agnete Schlichtrull
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir duon Fyr & Flamme med bidraget “Øve os på hinanden” som kommer att få representera Danmark i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix som avgjordes den 6:e mars 2021.

Så här såg det ut när duon framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen gick av stapeln i DR Byen i Köpenhamn och det var den första upplagan på många år som inte hölls i en större arena vilket var till följd av den pågående coronapandemin. I årets upplaga tävlade åtta bidrag där sedan bara tittarröstning fick avgöra resultatet. Som vanligt delades finalen upp i två omgångar, där först tittarnas topp 3 gick vidare till den avgörande omgången där sedan vinnaren blev korad.

Det kan noteras att för andra året på raken framfördes låtarna till en liveorkester istället för till förinspelad musik, samtidigt som det var det första gången på 12 år (DMGP 2008) som endast tittarröstning avgjorde resultatet!

Om vinnarlåten, som framfördes på danska, ej översätts till engelska kommer det att bli den första gången sedan 1997 som Danmark tävlar med ett bidrag som framförs helt och hållet på danska i Eurovision Song Contest!

 

Hela resultatet

Första omgången

De tre fetmarkerade bidragen gick vidare till den avgörande omgången. Bidragen listas utan inbördes ordning.

 

Avgörande omgången (topp 3)

 1. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden” (37%)
 2. Jean Michel – “Beautiful” (34%)
 3. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne” (29%)

 

Tycker du att Danmark valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


3 kommentarer

 1. Bjarne skriver:

  Det var den bästa som vann

 2. Maria Östmark skriver:

  Fel låt vann! Jag har visserligen bara hört en låt, men så länge som Mike Tramp är inblandad så finns det inget annat.
  Han är min husgud ❤️

 3. Björn skriver:

  Mike Tramp i särklass bäst, utan konkurrens. Vad hände egentligen?
  Ja…., tråkigt…, men man kan undra vilka som röstar och hur allt egentligen redovisas…….
  Oavsett…….., moralisk vinnare = Mike Tramp. ❤️❤️❤️


 

Kommentera