Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Startfältet i Dansk MGP 2020 offentliggjort

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. DR i Danmark är nu klara med sitt arbete att ta fram artister och bidrag till Dansk MGP 2021 och har låtit presentera startfältet. Själva presentationerna genomfördes i radion under onsdagen där låtarna presenterades en och en under förmiddagen och tidiga eftermiddagen.

 

Vilka tävlar?

Bidragen som tävlar i år har valts ut efter en nationell antagning, och därefter lämnats i händerna på en urvalsjury. Tillägg till detta bör göras då bidrag kan ha valts ut på annat sätt än bara via antagningen, men då DR ej kommunicerat ut om så är fallet låter vi det vara osagt.

Så här ser startfältet ut (i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Chief 1 & Thomas Buttenschøn – Højt over skyerne
  Låtskrivare: Chief 1, Thomas Buttenschøn, Nermin Harambasic
 • Claudia Campagnol – Abracadabra
  Låtskrivare: Louis Jarto, Melanie Wehbe, Emil Adler Lei
 • Emma Nicoline – Står lige her
  Låtskrivare: Emma Nicoline, Jeppe Pilgaard, Jacob Jørgensen
 • Fyr & Flamme – Øve os på hinanden
  Låtskrivare: Laurits Emanuel
 • Jean Michel – Beautiful
  Låtskrivare: Clara Sofie Fabricius, Johannes Nymark, Andreas Jensen, Jesper Hjersing Sidelmann.
 • Mike Tramp – Everything Is Alright
  Låtskrivare: Mike Tramp
 • Nanna Olivia – Hvileløse hjerter
  Låtskrivare: Anna David, Nicolai Levring, Casper Sørensen
 • The Cosmic Twins – Silver Bullet
  Låtskrivare: Gisli Gislason, Rasmus Duelund, August Emil, Lise Cabble

 

Några noteringar i startfältet

Artister

Många känner säkert igen artisten Cheif 1, eller Lars Pedersen som han egentligen heter, från Dansk MGP då han tidigare tävlat om vunnit med tre låtar – samtliga som låtskrivare för andra artister. Det handlar om ”Stemmen i mit liv” (Kølig Kaj 1997), ”Should’ve Known Better” (Soluna Samay 2012) och ”The Way You Are” (Anti Social Media 2015). Nu tävlar han för första gången som artist i sammanhanget. En annan artist i startfältet som återkommer som tidigare vinnare är Mike Tramp som tävlade redan 1978 med klassikern ”Boom boom”. Den gången fick han också representera Danmark i Eurovision som en del av Mabel och hamnade på 16:e plats.

 

Låtskrivare

När det gäller låtskrivarna är det fler kända namn som dyker upp. Exempelvis bakom Claudia Campagnols bidrag står svenska Melanie Wehbe som även var med bakom ”Love is Forever”  med Leonora för Danmark 2019 och ”Move” med The Mamas ifjol. Ett annat känt namn i sammanhanget är Lise Cabble som är en av låtskrivarna till The Cosmic Twins låt. Lise vann både Dansk MGP och Eurovision 2013 som en av låtskrivarna till Emmelie De Forrests ”Only Teardrops”.

En av låtskrivarna till Jean Michels låt är Johannes Nymark som vann Dansk MGP 2016 med låten ”Soldiers of Love” som en del av gruppen Lighthouse X. Därefter har han stått värd för programmet vid några tillfällen och nu blir han alltså låtskrivare.

 

Mer fakta om finalen

Det blir en klassisk dansk MGP-uttagning som avgör artist och bidrag för Danmark i Eurovision 2021. De åtta bidragen som tävlar kommer att genomgå två röstningsomgångar, först där åtta bidrag blir tre och sedan koras en vinnare bland dessa låtar. Tittarna kommer att kunna rösta via SMS och även genom app-röstning. Enligt uppgifter kommer ingen jury att vara med, utan tittarna får all makt att avgöra resultatet.

En avgörande final med de åtta utvalda finalbidragen kommer att hållas lördagen den 6:e mars i en TV-studio i DR Byen i Köpenhamn istället för i en större arena. Duon Martin Brygmann och Tina Müller blir finalens programledare. Dessutom kommer bidragen även i år att framföras till en liveorkester istället för tidigare förinspelad musik. Det blir därmed andra året på raken som levande orkester tas in i finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen