« Inför ESC Litauen 2020

Inför ESC Litauen 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi gruppen The Roop med bidraget ”Discoteque” som representerade Litauen. De tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 1 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 18 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är The Roop?

 

Den litauiska popgruppen The Roop bildades i Vilnius år 2014 och utgörs av Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas och Mantas Banišauskas. Gruppen beskriver sin musikstil som en blandning av allt inom rock-, pop- och indiemusik.

Samma år som debuten släppte de singeln Be Mine, som året därpå följdes upp med debutalbum To Whom it May Concern. Därefter släppte de ett antal låtar varje år tills de år 2018 kom med i den litauiska Eurovision-uttagningen med låten Yes, I Do som tog sig till final där de hamnade på tredje plats. Men trots att de inte vann var succén ett faktum och två år senare ställde de upp med bidraget On Fire och tog sig hela vägen till finalen där de vann med över 50 000 röster från publiken, vilket är ovanligt i Litauens final. Efter segern blev låten snabbt en viral succé och helt plötsligt var det Litauen som var en av favoriterna till att vinna Eurovision 2020!

Men någon Eurovision-resa blev det inte ifjol p.g.a. coronapandemin, och när det nationella TV-bolaget beslöt sig för att anordna en ny uttagning till 2021 såg det först ut som att The Roop inte skulle få någon direktbiljett till Rotterdam. Men de blev i alla fall inbjudna att delta i den nya uttagningen, vilket de tackade ja till, och tack vare sin seger i fjolårsuttagningen blev de även direktkvalificerade till årets final där de ställdes mot fem andra låtar som fått gå via kvalprogrammen. Trots att de slapp kvala blev det en ny seger och därmed är The Roop åter Litauens representant i Eurovision. Deras tävlingsbidrag anno 2021 heter ”Discoteque” och den är gjord av gruppen själva tillsammans med Laisvūnas Černovas, Kalle Lindroth och Ilkka Wirtanen.

Hur valde Litauen till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Litauen att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Pabandom iš naujo 2021. Det började med två inledande heats för totalt 20 artister och från dessa kvalade hälften vidare till ett semifinalprogram som slutligen avgjorde vilka fem bidrag som skulle gå vidare till finalen.

Förutom dessa bidrag som gick till final bestod finalstartfältet också av fjolårsvinnarna The Roop, vilka hade direktkvalificerats till finalen tack vare sin seger året innan. Slutligen kan nämnas att varje program avgjordes av en studiojury och tittarnas omröstning vilka hade varsin poängskala att dela ut utifrån rangordning.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Litauen känns onödigt bra just nu, i synnerhet med tanke på att jag inte gillade The Roops bidrag ifjol – som ju var en av de stora inofficiella vinnarna. Att de skulle göra ett nytt försök 2021 var väl inte oväntat, men jag hade inte förväntat mig att faktiskt gilla låten den här gången. Deras stil är visserligen inte ”big news” längre, många europeiska tittare blev ju bekanta med dem redan ifjol, men denna gång tycker jag låten har mer substans och deras stil passar liksom musiken bättre än sist. Detta är minnesvärt, konstigt, charmigt och coolt på samma gång – och påminner i stora drag om den ryska artisten ifjol – Little Big. Det är komiskt, men samtidigt med självdistans. Ett på många sätt unikt litauiskt bidrag, vilket är exceptionellt då Litauen aldrig brukar lyckas skicka nått intressant till ESC. Nu vill jag rent av ge dem en topp-5 placering, även om det kanske är önsketänkande. Men min topp-5 landar de helt klart på!


.

Det var stor hype kring The Roop förra året. Det fanns de som såg dem som potentiella vinnare till och med. Det var intressant och nytänkande nog för att väcka mitt intresse. Så nu är de tillbaka med mer eller mindre samma typ av låt. Förra året var det nytänkande och innovation, medan det i år känns mest som en repetition av förra årets bidrag. Det är ändå lite kul och dansvänligt. Tycker deras stil överlag är intressant. Men de skakade inte om mig som förra året. Man förväntade sig nästan ett likadant bidrag. Speciellt med tanke på att förra årets var så förhandstippat.

Överraskningselementet försvann ju i år och man visste mer eller mindre vad man skulle få. Kanske därför jag inte tycker det är lika bra som ”On Fire”. Därför kan jag inget annat än placera den i mitten av betygsskalan.


.

Personligen var jag inte ett jättestort fans av The Roops låt ifjol eftersom ”On fire” kändes mer som ett skämtbidrag i samma ordning som andra länder tidigare skickat skämtlåtar till Eurovision. Årets låt är däremot mycket bättre och det är en låt jag gillat redan från när den släpptes tidigare i vintras. Sedan kan jag hålla med om att det är fortfarande lite småfånigt med de olika dansrörelserna som de gör, men jag förstår syftet med det och i år väljer jag att dansa med – så ”Let’s Discoteque“!


.

Tur för Litauen att de skickar The Roop igen för de är så himla bra! Kanske har magin svalnat något men tror ändå de har såpass många fans nu i Europa att de inte har några problem att ta sig långt. Låten är underbart underlig och sångaren har en karisma som når ända in i tv-sofforna så det är svårt att inte bli påverkad på något sätt av den.


.

Vi inleder första semin med en låt som i mångt och mycket blivit en produkt av sin tid. The Roop sjunger alltså en retrodiscolåt om att dansa ensam hemma i stugan när man inte kan träffas. Tycker den här var lite av en nedgradering från deras tilltänkta låt ifjol, där det nu känns som att The Roop kör lite på samma tricks med konstiga kläder och udda koreografi. Var nära att sätta en etta vid första lyssning, men låten har ändå vuxit lite, så en tvåa kan jag köra på.


.

Alltså, låten är ju i exakt samma stil/genre som On Fire. Men Discoteque är tämligen nervattnad och rent ut sagt skittråkig i jämförelse. Den är inte dålig, bara en besvikelse.

Men visst, kul att The Roop fick en ny chans att tävla.


.

The Roop är tillbaka ett år efter succén med “On Fire” med ännu en udda, underhållande och medryckande låt. Jag är imponerad att de lyckats vaska fram en värdig efterföljare i form av “Discoteque”. Jag tycker t.o.m. att den är snäppet bättre än fjolårets vinnarbidrag.


.

Förra året viftade jag bort The Roop i ett andetag. Undrade högt ”vad i all sin dar var det där?”. Tills jag hade tittat på framträdandet och lyssnat sönder låten och vips var de topplacerade. Ja egentligen behövdes bara ett par försök och sen hade de fått en plats i kropp och själ. Det tycker jag även i år. Första lyssningen var ok, men som en ympning växte det på nolltid. Jag älskar detta! Ett av de bidrag jag placerar högst i år. Det är knasigt, coolt och sångarens blick piercar TV-rutan. Ändå är engelskan inte den bästa, men den förlåter jag den med. Man har format ett koncept som man förvaltat väl, men den kan bli kortlivad. Jag misstänker att The Roop kommer att behöva återuppfinna sig för att hålla.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
28,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Detta är riktigt svårt att sia om, jag vill gärna säga topp-5 för Litauen i år, men samtidigt är de numera ”old news” och är kanske inte lika relevanta i år som de var ifjol. Hur kommer Europas tv-tittare reagera? Hm, jag tror ändå att de har potential för att nå en topp-5 placering, så jag tippar det. Dock vill jag göra en reservation att detta mycket väl kan bli ett stolpskott, men även då tror jag att de landar på mellan 7-14 plats.


Svårtippad låt. Jag tror definitivt att det går till final. Sedan där kan det gå lite hur som helst. Det kan bli så att effekten har svalnat, men det kan också vara så att folk uppskattar dem.


Det är mer än självklart att Litauen tar sig till final i år! Väl där tror jag inte de kommer att ha något med segern att göra, men det kan mycket väl bli en topp 10-placering. Det jag egentligen hoppas på är att The Roop skulle komma bättre än sexa så att inte längre ”We Are The Winners” är landets bästa slutplacering. Och skulle Litauen vinna i år – måtte vi slippa få höra LT United inleda den första semifinalen nästa år med den låten.


De kommer absolut ta sig till final och troligtvis ända till topp-5 där.The Roop växte till att bli en favorit inför i fjol och även i år har man fått en del ögon på sig. På det sättet är det en drömlottning för dem att de får inleda semifinalen då de lockar in publiken tidigt. Att de fortsatt har bra respons från fansen gör att jag tror att de kommer gå vidare utan större utmaning.


Nej jag tror inte att Litauen vinner i år. Är osäker på om de ens slutar i topp 10. De kommer definitivt att gå till final men var de sedan slutar där får framtiden utvisa.


Ett minst sagt udda nummer som kommer sticka ut under Eurovision. En given finalist och jag tror att The Roop och Litauen mycket väl kan vara en av vinnarkandidaterna. Det verkar dock som om deras låt ”On Fire” var en mer uppsnackad vinnarkandidat och mer populär bland fansen än vad ”Discoteque” är.


Den kommer garanterat att hamna högt, det vore rent ut sagt fel annars.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera