Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Litauen NF 2020

Litauen NF 2022 »


LITAUENS UTTAGNING. TV-bolaget LRT har bekräftat att Litauens uttagning 2021 blir en fortsättning på den nationella uttagningen Pabandom iš naujo. I och med det ger man inte sitt 2020-artistval The Roop någon direktbiljett till Eurovision, även om de äger rätten att skicka in bidrag för att försöka komma med i startfältet.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Pabandom iš naujo 2021 (artist och bidrag)
 • Uttagningsdatum:
 • Ej presenterat
 • Artist:
 • Inte avgjort
 • Låt:
 • Inte avgjort
 • Låtskrivare:
 • Inte avgjort

Det blir en klassisk litauisk Eurovision-uttagning som avgör artist och bidrag för Litauen i Eurovision 2021. Exakt hur den ska avgöras beror på hur många låtar som skickas in och sedan väljs ut till tävlingen, ej heller var och när den beräknas äga rum. En antagning pågår fram till 14:e december 2020 dit intresserade låtskrivare äger rätten att skicka in tävlingsbidrag.

Vi kommer såklart att följa förberedelserna kring Litauens uttagning tills de har valt ut sin nästa representant i tävlingen.

 

Var skickas bidrag in?

Intresserade låtskrivare från både Litauen och andra länder är välkomna att skicka in bidrag till Pabandom iš naujo 2021. Däremot finns en regelklausul som säger att artisterna måste vara medborgare i Litauen för att få tävla även om dispens kan ges i undantagsfall. Om du/ni är intresserade att skicka in låtar så ska detta göras senast den 14:e december 2020 genom att antingen att ni anmäler ert intresse via denna länk eller att ni mejlar in sin ansökan till eurovizija@lrt.lt

Om ni mejlar in ansökan ska ni ha med följande:

 • Namnen på låtskrivaren/låtskrivarna (för- och efternamn, födelseår och födelseort)
 • Kort biografi om varje person
 • Fotografi på varje person (i .jpg-format)
 • Ange låtens titel
 • Ange låtens längd (i minuter)
 • Ange vem/vilka som gjort låtens text respektive musik
 • Ni måste också signera att ni läst och godkänt regelverket.

OBS! Det framgår ej om bidragets musik ska bifogas eller ej.

 

Sammanfattat regelverk

– Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts för publiken får delta. Tidigast datum ett bidrag får ha varit publicerat är 1 september 2020.

– Ett tävlingsbidrag måste kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låtskrivarna har möjlighet att föreslå vilken artist de önskar ska framföra tävlingsbidraget, däremot är det LRT som avgör vilken artist som ska framföra vilket tävlingsbidrag.

– Låtskrivarna måste äga upphovsrätten till sitt tävlingsbidrag, samtidigt som de också måste godkänna att bidraget får användas av LRT i alla sammanhang även utanför tävlingen.

– Endast personer som innehar medborgarskap i Litauen äger rätten att tävla som artister. Dock kan dispens ges från denna regel, men bara i undantagsfall.

– Tävlande artist måste vara 16 år eller äldre.

– Maximalt 6 personer får medverka i respektive tävlingsbidrags scenframträdande. I detta ingår huvudsångaren/na samt eventuella dansare och körsång.

– Nytt för året är att förinspelad körsång är tillåten i Litauens uttagning, men den får samtidigt inte användas på ett gynnande sätt för att överrösta huvudsången.

– Varje uttagen artist har en exklusiv rätt att välja vilken låt han/hon/de vill framföra i tävlingen även om det i detta fall också är upp till LRT att avgöra vem som sjunger vilken låt. Om en artist vill använda en annan låtskrivares tävlingsbidrag måste artisten inhämta godkännande från låtskrivaren/na för att få framföra låten.

– Alla uttagna artister är skyldiga att infinna sig vid samtliga tillfällen LRT kräver, exempelvis repetitioner, presskonferenser, inspelningar och direktsändningar. Om en artist uteblir kan det innebära diskvalificering.

– Vinnarartisten i den avgörande finalen kommer att representera Litauen i Eurovision 2021 i Rotterdam. Om vinnaren vägrar att tävla i Rotterdam kan det innebära en större bötesbelopp som ska betalas till LRT för kontraktsbrott.

– LRT äger rätten till regelverket för tävlingen vilket både innebär att de kan justera reglerna när och hur mycket de vill. De kan också diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen