« Inför ESC Sverige 2020

Inför ESC Sverige 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Tusse med bidraget ”Voices” som representerade Sverige. Han tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 4 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 25 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Tusse?

 

Tousin Michael Chiza, mer känd som Tusse, född den 1:a januari 2002 i Kongo-Kinshasa, slog igenom stort i Idol 2019 då han gång på gång golvade såväl juryn som tittarna med sin musikaliska talang. När veckofinalerna hade temat Melodifestivalen och Eurovision blev han dessutom välkomnad till tävlingen av Christer Björkman, som var gäst i juryn i det programmet, som fick se honom göra en tolkning av Conchitas Rise Like A Phoenix. Tusse tog sig sedan hela vägen till final där han korades till vinnare. Det ska tilläggas här att Tusse också deltog i Talang 2018 där han tog sig till semifinaldelen i serien.

Efter Idolsegern har Tusse fortsatt att släppa musik som t.ex. singlarna My Soul Is Calling Youoch en tolkning av Whitney Hustons “How Will I Know” med titeln A Better You. Han har också släppt en singel på svenska under titeln Innan du går“. Bara ett år efter sin seger i Idol tog Tusse klivet upp till nästa musiktävling, Melodifestivalen, där han tävlade med bidraget ”Voices” som är gjord av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

Tusse blev snabbt en av favoriterna till segern och efter att han gick direkt till final från sin deltävling var det han som spelbolagen hade som given etta i finalen. Mycket riktigt vann han och det överlägset alla andra i startfältet med nästan tre miljoner röster från folket vilket resulterade i att samtliga åtta röstningsgrupper hade honom som vinnare! Han vann även internationella juryns röster om än att det inte skilde mer än tio poäng till tvåan Eric Saade efter deras poängutdelning.

Det kan även tilläggas att Tusse är den första Idolvinnaren i Sverige som även har vunnit Melodifestivalen.

Hur valde Sverige till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Sverige att utse artist och tävlingsbidrag via Melodifestivalen, som för 20:e året på raken bestod av upplägget med fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Skillnaden denna gång var att turnén ställdes in och att alla program avgjordes i Annexet i Stockholm – utan publik i arenan! Detta gjordes till följd av de publikrestriktioner som kommit på grund av coronapandemin. Denna säsong markerade annars 20-årsjubileumet av tävlingsupplägget och att Melodifestivalens 1000:e bidrag framfördes. Dessutom var det Christer Björkmans sista år som producent för Melodifestivalen, vilket firades med att han var en av programledarna tillsammans med olika gästprogramledare i varje program.

2021 års Melodifestival hade annars 28 tävlande som var fördelade på sju per deltävling tävlade om att få publikens röster. Totalt gick 12 akter vidare till final varav åtta kvalificerade sig direkt från deltävlingarna medan fyra fick ta omvägen via Andra chansen. I finalen avgjorde tittarna och åtta internationella jurygrupper vem som skulle vinna, och den här gången var det en självklar seger då både juryerna och tittarna hade samma vinnare! Tusse fick dessutom samtliga 12-poängare hos de åtta röstningsgrupperna.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Kommer vara lite paradoxal i min åsikt här: Jag gillar den svenska låten, men den är inte speciellt intressant. Hur tänker jag? Jo, det är först och främst ett väldigt välskrivet bidrag som framförs extremt skickligt av Tusse. Faktum är att Tusse bär upp hela låten och lyfter den från medioker till kanonbra, och det var därför han vann Melodifestivalen så lätt. Om något, så är det Tusse som representerar Sverige, mer än låten anser jag. För låten är faktiskt tråkig. Jag måste erkänna det, så här i efterhand. Nästan alla av topp-5 i Mellofinalen hade intressantare låtar än denna, men framfördes mycket, mycket sämre. Men i ESC 2021 så har vi ganska bra artister, så konkurrensen är tuffare – och då hade Sverige behövt en mer intressant låt för att sticka ut. Istället har vi här en ”Heroes”-kopia, en helsvensk IKEA-låt som låter som allt annat svenska låtskrivare brukar producera i ESC. Det håller inte! Gäsp! Men samtidigt är Tusse himla bra, så i slutändan tror jag ändå att han kommer charma ganska många med sin röst, klädstil och scennärvaro. Men det är honom som vi kommer att minnas, inte låten.


.

När vi betygsatte bidragen under Melodifestivalen tidigare i år så gav jag Tusse en femma. Men nu när man lyssnat på låten många fler gånger och hunnit smälta den mer, så tycker jag inte den riktigt når de skyarna. Missförstå mig inte, jag tycker Tusse är en fantastisk sångare och artist men själva låten har svalnat för mig. Jag insåg med tiden att det faktiskt är Tusse som lyfter den och gör den bättre än vad den faktiskt är. Jag försökte tänka ”hur hade det låtit om en sämre sångare framförde låten?”, och genast blev den mindre intressant.

För mig når den inte upp till skyarna på samma sätt som ”Too Late For Love” men det är ingen dålig låt. Men Tusse gör att låten går från okej till intressant. Så i slutändan landar jag på en 4a.


.

Jag vill inledningsvis säga att Tusse inte var min förhandsfavorit i årets Mello, men trots det finns här ingenting att klaga på. Tusse är inte bara en otrolig talang, han har fått en riktigt bra låt av ett grymt bra låtskrivarteam. Han framför dessutom låten med stor passion och ja hur man än vrider och vänder på det så går det inte att ta ifrån att Sverige än en gång skickar en av de bästa artisterna till Eurovision. Jag hoppas att Tusse kommer att njuta mycket av att få vara i Rotterdam och att han ger precis lika mycket som han gav i Melodifestivalen. Då kommer detta kunna sluta hur bra som helst. Heja Tusse!


.

Tusse gör ett fenomenalt jobb med denna låt men han är värd något mycket bättre. Jag tycker den är bra men alldeles för vanlig. Inget unikt alls (förutom Tusse då) och jag känner att man blir lite lurad i början med säckpipan. Tycker verserna är starkare än refrängen och det är en låt man tröttnar på.


.

Äntligen slipper jag vara fast med att ge låga betyg som 1 eller 0 till Sverige! Ett litet fall framåt i alla fall…

Men om vi ska bedöma vårt bidrag så kan jag känna att Tusse är bättre än låten. Ser man till hans musiktävlingshistoria har han uppenbarligen gått från klarhet till klarhet, framför allt när det kommer till scennärvaro och röst-ID. Men det som brister är ju tyvärr låten återigen som är ganska anonym, och en lite irriterande hook efter refrängen där det känns som textförfattaren fick slut på inspiration och en tonartshöjning som inte hade behövts. Hade unnat Tusse någonting bättre, nåt som lyft mer. Något som ”Hold On” (2017) kanske? Hade passat honom som handen i handsken. Två poäng blir det i alla fall. Inte jättebra betyg, men ett steg i rätt riktning för Sveriges del.


.

Vilken utveckling. De två första åren (2018 & 2019) som jag skrev för panelen hoppades jag aktivt att Sverige skulle komma sist i sin semifinal med noll poäng. I år är det precis tvärtom. I år har jag Sverige som personlig favorit och hoppas att vi kniper vår 7:e seger i maj.

Som sagt, låten är magiskt bra och Tusse gör ett fantastiskt jobb att framföra den. Jag älskar den bombastiska melodin och den inspirerande texten. Detta skulle kunna vara det bästa Sverige någonsin skickat till Eurovision.


.

Tusse var en av mina personliga favoriter från Melodifestivalen att få representera Sverige i Eurovision. Det är en modern midtempo-popballad. Låten har en väldigt snygg uppbyggnad med en riktigt stark refräng. Jag har aldrig varit något stort fan av Tusse innan hans medverkan i Melodifestivalen och hade inga höga förväntningar på förhand. Men han motvisade mig och numera är jag helt såld på honom. Tusse känns trygg i både scenspråk och röstmässigt. Hans låt handlar om gemenskap, frihet och vikten av att alla röster ska få bli hörda. Ett av de bättre bidragen Sverige har tävlat med i Eurovision Song Contest i modern tid. Kanske tar vi vår 7:e ESC-seger i Rotterdam?


.

Tusse kommer garanterat att göra ett fenomenalt framträdande. Hans röst och personlighet är stark och lyfter hela låten. Jag har inte tröttnat på att lyssna och sjunga till den ännu, men samtidigt är den lite svagare än jag skulle vilja jämfört med andra starka framträdanden och röster. Saknas lite finess som hade puttat upp bidraget lite, lite mer Sanna Nielsens ”Uh-uh-uh-undo” där genialiska tondrag gör en låt lekande istället för slät.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
32 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Svårt att sia om ett sådant typ av bidrag, men jag vet ju att Sverige nästan alltid tar sig högt upp i resultatlistan. Så fasligt illa att vi missar final är det absolut inte, Tusse lär ju tvärtom vara i topp-3 i sin semi. I ESC-finalen däremot blir det mycket svårare, men jag kan garantera att jurygrupperna räddar Sverige till en ny topp-10 placering. Emellertid lär det ändå bli vår sämsta placering sedan 2013, för jag tror faktiskt inte Tusse landar i topp-5. Min tippning är 5-10:e plats i år.


Sverige kommer gå vidare från semifinalen. Men det är i finalen som det intressanta sker. Juryn kommer definitivt gå igång på detta. De har en tendens att göra det med svenska bidrag. Däremot har jag inte alls samma självförtroende när det gäller tittarna. Jag tror de är överlag trötta på Sverige och vårt sound som låter rätt likt år in och år ut.


Det är inget snack om saken – Sverige SKA till final och Tusse kommer att gå till final. Även om det finns många starka kandidater i denna semifinal tillhör Tusse de artister som har de bättre låtarna i startfältet. Det ska heller inte oroas över att han får starta tidigt. Sanna Nielsen hade samma startnummer 2014 och då gick det hela vägen till final med. Min gissning är att Sverige tar ännu en topp 5-placering. Däremot tror jag inte det blir seger, men Tusse kommer att vara bland segerkandidaterna.

Jag har också fått höra att numret kommer att bearbetas något då de inte riktigt kunde göra allt de ville i Annexet. I Rotterdam finns det en större budget och fler resurser så det kommer förmodligen bara bli ännu bättre där.


Klart Sverige går vidare till final, om inte annat för att Tusse kommer lyfta scenen med sin närvaro och showen kommer inte göra någon besviken.Finalplats är jag säker på att vi tar, om vi ska ta det ur den änden först. Däremot är ju knäckfrågan återigen hur det sen kommer gå. Det är här som jag kommer tillbaka lite till det gissel som präglat Sverige på senare år återigen – att vi blivit ett renodlat juryland, alltså skickar låtar som mest appellerar till juryn istället för tittarna. Den här låten har knappast ändrat särskilt mycket på den situation Sverige hamnat i. Även om detta gjorde rent bord hos svenska folket har jag fortsatt svårt att tro att tv-tittarna ute i Europa är lika imponerade.


Som sagt, jag hoppas att Tusse vinner. Jag tror även att han har goda chanser. Det finns ingen klar favorit i startfältet (än) och jag är säker på att med precis rätt utgångsläge så kan Tusse ta hela Europa med storm och vinna hela tävlingen.

Och om han inte gör det så får vi väl nöja oss med en 3:e eller 5:e plats i vanlig ordning…


Det är inget snack om saken att Sverige kommer ta sig enkelt vidare till final och väl där få ytterligare en topplacering. Vill det sig riktigt väl så kan vi mycket väl hamna inom topp 3 eller t.om vinna tävlingen. Inte alls otänkbart.


Det skulle vara chockerande om Sverige inte hamnar i topp 10, om inte topp 6 till och med.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera