« Inför ESC Norge 2020

Inför ESC Norge 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi TIX med bidraget ”Fallen Angel” som representerade Norge. Han tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 9 av 16 och sedan i finalen där startnumret sattes till 22 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är TIX?

 

Andreas Haukeland, mer känd som TIX, föddes den 12:e april 1993 i Bærum. Artistnamnet tog han efter tics som en form av ofrivilliga kroppsrörelser som han får leva med som en följd av Tourettes syndrom.

Publikt slog TIX igenom år 2015 med låten Sjeiken 2015 som blev väldigt populär i de kretsar som tog studenten det året. Annars har han rönt stora framgångar med sitt debutalbum Dømt og berømt som kom ut 2016 och han har även gjort sig känd som låtskrivare bakom Ava Max stora hit Sweet But Psycho 2018.

I början av januari 2021 stod det klart att TIX hade blivit utvald att tävla i Norsk Melodi Grand Prix med sitt bidrag Ut av mørket”. Han var en av de 6 så kallade direktkvalificerade akterna, vilket innebar att han fick gå direkt till final utan att behöva kvala till sig sin finalplats. Inför finalen uppträdde han och alla direktkvalificerade artister i varsitt program och redan efter att han hade framfört ”Ut av mørket” i det första kvalprogrammet var succén ett faktum. Inför finalen skrev Andreas om låten till engelska med den nya titeln ”Fallen Angel”. Om möjligt var det ett genidrag i och med att han vann finalen mot förhandsfavoriten KEiiNO. Bidraget har TIX gjort tillsammans med Mathias Haukeland och Emmelie Hollow.

Hur valde Norge till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Norge att utse artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2021.

Totalt togs 26 bidrag ut i tävlan varv 12 av dessa tävlade i den avgörande finalen. Bidragen hade kvalat in till final antingen som direktkvalificerade bidrag (via en internjury), som vinnare i de fem heaten eller som wildcard via en radiofinal (där alla utslagna bidrag i heaten fick tävla om en finalplats). Genomgående hela uttagningen avgjorde publiken genom onlineröstning vilka bidrag som skulle gå vidare respektive åka ut.

Det kan noteras att det även i år var det ett av de direktkvalificerade bidragen som tog hem slutsegern i den avgörande finalen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ska akta mig för att måla ut hela vårt grannland som idioter här, men ibland undrar man hur de tänker. Jag kan börja med insikten, som jag fick häromsistens, att Andreas Haukeland ju faktiskt är en superstor artist i Norge och har en unik status i landet. Han skrev ”Sweet but psycho” som blev en monsterhit (som t.o.m. jag gillar) och är på så sätt den internationellt sett mest framgångsrika norska artisten/låtskrivaren sedan Ylvis och ”What does the fox say”. Okej, vi förstår att norrmännen är super-taggade på Andreas. Men det här??? SERIÖST?! För det första kan killen knappt sjunga – han har ju egentligen ingen sångröst om man lyssnar på honom ordentligt. För det andra så har man rökt tunga grejer när man skrev ihop det här scennumret: han är klädd som en förvirrad hallick som är ute och rastar sina 6 kamphundar; Devil, Satan, Lucifer, Diablo, Killer och Demon. Jag menar WTF? Okej, låten heter ”Fallen Angel”, men man kan ju chilla lite med att tolka allt bokstavligt. Jag menar, Cyperns ”El Diablo” innehåller ju inte direkt nån dansare med röda horn och högaffel… Faktum är att det norska scennumret är så skrattretande bokstavligt att det blir parodiskt. Vem tar det här seriöst undrar jag? Emellertid var ju inte låten som studioversion heller speciellt mycket att ha, även om den inte är lika vansinnigt usel som scennumret. Men som helhet är detta det sämsta vi får se i år. Med råge!


.

Nu ska det slaktas heliga kor. Eller tvärtom kanske. Mina panelkollegor verkar överlag rata detta bidrag, så här kommer jag och väljer ett helt annat spår. Jag köper fullt argumentet om att TIX inte är någon sångare i världsklass. Jag köper att numret avspeglar låttiteln lite väl bokstavligt. Framför allt förstår jag deras argument till varför de ogillar det. Allt det vill jag ha sagt. Faktum är att när jag först såg det här så skrattade jag bara. Sedan lyssnade jag en gång till och en gång till. Plötsligt började jag gilla det. Jag blev kär i det. Jag föll för hela konceptet med TIX. TIX är en dröm, en stund bort från verkligheten. Säg vad man vill om låten, men jag älskar den.

Sedan kommer vi till personen bakom TIX, Andreas Haukeland. TIX är hans väg bort från verkligheten. Och jag kan se mig i det. Jag har aldrig identifierat mig med något ”community”, men jag tycker Andreas talar för mig. Om man känner till min bakgrundshistoria så förstår man varför jag lyfter detta och uppskattar det.


.

Jag vill inte påstå att det fanns 25 låtar som var bättre än ”Fallen Angel” i årets Norsk MGP, men av låtarna som var i final hade jag hellre sett KEiiNO, KiiM, Jorn, Raylee, Emmy eller Rein Alexander vinna före TIX. Jag var också rätt blind för att TIX kunde vinna då jag trodde att det var i princip klart att KEiiNO var klara för att tävla för Norge i Rotterdam. TIX’ låt förstår jag mig inte på alls och har inte gjort det ända sedan jag hörde den i januari. För mig är det en helt okej låt men jag tycker hela det där änglatemat inklusive all scenografi drar ned numret. Ett poäng blir det och det för melodislingan.


.

Radiovänlig pop som inte är något speciellt. Måste nog säga att jag föredrar den på norska så synd att de valde engelsk version. Jag hoppas de snyggar till framträdandet för det var i mina ögon lite töntigt. Han är stor i hemlandet och verkar ha sin egen stil men för mig som inte känner till han så känns det som att han förlöjligar sitt framträdande på nåt sätt så det inte känns äkta. Kanske blir annorlunda vid nästa framträdande.


.

Norge fortsätter att skicka rätt så konstiga nummer. Den här gången är det alltså Tix som då framför ”Fallen Angel” som egentligen inte är särskilt speciell. Hade enkelt avfärdat den som en låt som passerar förbi obemärkt, om det inte vore för hur låten framställs live. Änglatemat är verkligen genomgående, nästan på gränsen till överflödigt. Jag har förstått att mycket av detta är en metafor kring Tix bakgrundshistoria, men samtidigt undrar jag hur väl det här kommer komma fram i numret. Hur ska det översättas till övriga Europa?


.

Åh herre min skapare, var skall man börja? Jag blir rent ut sagt arg, ledsen och skitbesviken när jag hör det här patetiska skämtet till låt. Det här var utan tvekan den sämsta låten i hela Norsk Melodi Grand Prixs startfält. Och ändå får norrmännen för sig att rösta fram det här istället för KEiiNO som och andra sidan hade en helt fantastiskt bra låt.

Oinspirerad text, svulstig melodi, fult & pretentiöst framträdande. Och att jag dessutom tycker starkt illa om Tix som artist gör knappast saken bättre. Nej, bara nej. Allt är fel.


.

En snygg melodi, snygg scenografi och jag tycker TIX har en behaglig röst. Texten, om ett uppbrott i ett förhållande, är riktigt fin även om det kan vara svårt att ta TIX på allvar i de stora änglavingarna med solbrillor och kedjorna som håller honom fast. Jag blir berörd och tycker detta är ett riktigt bra bidrag. Bland mina absoluta favoriter av årets 39 ESC-bidrag.


.

Vad hände här? Jag förstod ingenting när Norge valde fram sitt bidrag. För mig var det solklart att KEiiNO skulle ta hem vinsten, men att det norska folket sedan röstade fram TIX med råge fick jag nog en mindre stroke av och jag håller helt med Hollac16 i vilka jag hellre hade sett som Norges representant i ESC. Låten är väl en ok radiolåt, men på norska. Den engelska versionen gör sig inte en tjänst även om det finns en gnolvänlighet i den. Jag vete katten om jag inte måste sänka den något ytterligare, men jag känner mig aningen givmild just nu.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
18 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag kan inte fatta hur TIX faktiskt kan ligga i topp-10 i oddsen, men jag antar att många norrmän – höga på sin egen förträfflighet – har lagt pengar på att han vinner. Jag ser ingen annan förklaring. Men jag vågar ändå inte förpassa denna till en garanterad sistaplats, tvärtom lär den ju gå vidare på rent chockvärde. Men någon stor finalframgång lär Gud Fader själv förhindra, om inte Tv-tittarna och juryn gör det. Max topp-20 för Norge i finalen.


Bara för jag gillar det så betyder det inte att resten av Europa kommer göra det. De flesta kommer inte veta om hela bakgrundshistorien och därför förmodligen bara se det som en parodi/skämt. Dock tror jag ändå att han kan ta en plats i finalen. Så helt uträknad är han inte.


Det är supersvårt att gissa hur det kommer att gå för Norge i år. Antingen är det här årets stora flopp som kommer toksist i denna semi eller årets stora flipp som kommer topp 3 i finalen. Är jätteosäker. Det får bli gula tummar igen.

Slutligen vill jag säga att jag tycker att TIX har fått en ganska så omild behandling på hemmaplan, på ett sätt som inte är okej. Förmodligen är det nog mest fans som blev sura att KEiiNO förlorade sista duellen. Men det var faktiskt folket som fick bestämma sin vinnare och nu valde de TIX. Själv hade jag som sagt valt KEiiNO, men TIX förtjänar inte att få den mobb efter sig han nu har fått i sociala medier.


Tror att alla årskullar kan gilla den här så den har nog inte problem att ta sig vidare.Men det ska sägas att teatraliska nummer av det här slaget absolut inte ska räknas bort, och Norge om några har ju visat sig vara duktiga med den visuella aspekten. Tv-tittarna kommer så klart att minnas detta. Och det brukar generera röster. Tänk om det blir som med KEiiNO 2019…


Till mitt förtret har Norge goda chanser att nå finalen i år. Jag vill gärna hoppas att de skall åka ut med huvudet före, men det vore en högoddsare.


Det klart att Norge kvalar in till finalen, men någon topplacering räknar jag inte med. Det blir nog en plats mellan 12-20.


Om Norges bidrag tar sig till final blir jag förvånad, eller så har jag blivit gammal och inte förstår vad som gäller och snart börjar utveckla ”FOMO”. När man screenar vissa sociala medier står jag oförstående till hur lyriska vissa lyssnare/tittare varit till detta bidrag och därför blir jag aningens ambivalent till mitt val.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera