« Norge NF 2020

Norge NF 2022 »


NORGES UTTAGNING. TV-bolaget NRK har bekräftat Norges deltagande i Eurovision 2021 samt att man kommer att välja ut artist och bidrag via sin klassiska Norsk Melodi Grand Prix. I och med det ger man inte sitt 2020-artistval Ulrikke någon direktbiljett till Eurovision, även om hon äger rätten att skicka in bidrag för att försöka komma med i startfältet.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Norsk MGP 2021 (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • Preliminärt jan-feb 2021
  • Artist:
  • Inte avgjort
  • Låt:
  • Inte avgjort
  • Låtskrivare:
  • Inte avgjort

Det blir en klassisk Norsk Melodi Grand Prix som avgör artist och bidrag för Norge i Eurovision 2021.

Det som är sagt nu om 2021 års Norsk Melodi Grand Prix är att den får samma upplägg som 2020 års tävling, dvs. att det blir ett flertal deltävlingsprogram inför själva finalen.

Enligt tidiga uppgifter har NRK meddelat att man tänker producera fem program som är planerade att sändas i januari och februari 2021. Däremot är det inte sagt om det blir liknande innehåll som ifjol, dvs. att varje program bara fokuserar på artister från en och samma region i Norge samt om vissa bidrag blir direktkvalificerade till finalen.

 

Så väljs startfältet ut

För att hitta tävlingsbidrag hålls just nu en digital antagning för intresserade artister och låtskrivare. När den är avslutad kommer NRK granska alla låtar innan en jury får lyssna igenom och utse ett okänt antal bidrag. Utöver juryn kan NRK också bjuda in låtskrivare och artister utanför processen.

 

Skicka in bidrag

Fram till den 16:e augusti tar NRK emot bidrag till Norsk MGP. Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

OBS! Kom ihåg att det går bara att skicka in tre (3) bidrag räknat per kompositör/producent/artist. Glöm heller inte att kryssa i vilken/vilka region/er er artist representerar!

 

Tävlingsregler

NRK bjuder in vem som helst att skicka in låtar till Norsk MGP 2021, även om det uppmuntras att skicka in bidrag tillsammans med norska låtskrivare. Detta för att TV-bolaget i första hand vill prioritera och marknadsföra den norska musikscenen.

För att ditt/era bidrag ska godkännas måste dessa vara 100% nyskrivna originalverk som du/ni äger all upphovsrätt till. NRK kommer inte ta ifrån upphovsrätten från låtskrivarna utan kräver bara att du/ni som gjort respektive låt godkänner att NRK får rätten att spela upp bidraget i sitt sammanhang.

Ett bidrag måste kunna framföras på som mest 3 minuter. Däremot kan bidrag nu i demostadiet vara kortare eller längre än så, men tas bidraget ut i tävlan måste det kunna anpassas till 3 minuter.

Observera att det är NRK som bestämmer när låtarna får släppas fritt på publika plattformar. Inför det får ingen inskickad låt ha framförts offentligt i något sammanhang, varken på analoga eller digitala plattformar.

Alla som vill tävla som artister måste vara minst 16 år gamla (och detta senast fyllt i maj 2021), någon övre åldersgräns saknas. NRK kommer i samråd med respektive låtskrivare välja ut artist till varje låt, även om det är NRK som har bestämmanderätten.

Till sist är det bra att veta NRK inte ställer några kvalitetskrav på demoversionerna, mer än att det ska framgå vad ni vill säga med er låt. Bidragets genre- och språkval är också fritt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen