Första artisterna i Norsk MGP 2021 presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 11:e januari höll norska NRK en pressträff där de presenterade startfältet i Norsk Melodi Grand Prix 2021. Eller åtminstone presenterades de 6 direktkvalificerade artisterna och de fyra artisterna som tävlar i det första heatet. Resterande startfält meddelas istället de fyra kommande måndagarna (18/1, 25/1, 1/2 och 8/2).

 

Presenterade artister


Direktkvalificerade bidrag

Följande 6 bidrag är redan klara för finalen och slipper därför kvala via heaten (listade i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Atle Pettersen – “World On Fire”
  Låtskrivare: Atle Pettersen, Jesper Borgen, Magnus Clausen, Alexander Pavelich, Peter Daniel Newman
 • Kaja Rode – “Feel Again”
  Låtskrivare: Magnus Martinsen, Mirjam Johanne Omdal, Andreas Gjone, Erika Dahlen
 • KEiiNO – “Monument”
  Låtskrivare: Tom Hugo Hermansen, Alexander Nyborg Olsson, Fred Buljo, Alexandra Rotan, Rüdiger Schramm
 • Rein Alexander – “Eyes Wide Open”
  Låtskrivare: Rein Alexander Korshamn, Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland
 • Stavangerkameratene – “Barndomsgater”
  Låtskrivare: Tommy Fredvang, Lars Horn Lavik, Robin Sharma, Glenn Lyse
 • TIX – “Ut Av Mørket”
  Låtskrivare: Andreas Haukeland

 

Några noteringar

Det är intressant att notera att såväl fjolårsfinalisten Rein Alexander liksom 2019 års Norsk MGP-vinnarna KEiiNO är tillbaka i årets upplaga samt att bägge två är direktkvalificerade till finalen den 20:e februari! Vi ska tillägga att Rein Alexanders låt är gjord av bl.a. Kjetil Mørland som själv tävlat i Norsk MGP flera gånger och även representerat Norge i Eurovision 2015 (tillsammans med Debrah Scarlett). I KEiiNOs fall har de gjort låten tillsammans med Alexander Nyborg och Rüdiger Schramm.

 

Artisterna i första heatet

Denna lördag (16:e januari) sänds det första heatet och i det programmet tävlar (i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Beady Belle – Playing With Fire
  Låtskrivare: Beate Lech (Beady Belle)
 • Blåsemafian ft. Hazel – Let Loose
  Låtskrivare: Jørgen Lund Karlsen, Sigurd Evensen, Stig Espen Hundsnes, Benjamin Sefring, Caroline Teigen
 • Jorn – Faith Bloody Faith
  Låtskrivare: Åge Sten Nilsen, Jørn Lande, Eirik Renton, Kjell Åge Karlsen
 • Stina Talling – Elevate
  Låtskrivare: Bård Mathias Bonsaksen, Hilda Stenmalm, Stina Talling, Eirik Hella, Monika Engeseth

 

Alla studioversioner för heat 1 är släppta och finns bland annat att lyssna på Spotify. Vi länkar till dessa här ovanför.

 

Vilka tävlar i resterande program?

NRK har precis som ifjol valt att hemlighålla startfälten fram till aktuell tävlingsvecka. Det innebär att startfälten kommer att presenteras under de kommande fyra måndagarna, med ett nytt startfält per vecka. Vi kommer såklart att gå ut med startfält för startfält i takt med att NRK presenterar dessa bidrag. Tävlingsdatumen för resterande program är:

 • Heat 2: 23 januari (startfältet presenteras 18:e januari)
 • Heat 3: 30 januari (startfältet presenteras 25:e januari)
 • Heat 4: 6 februari (startfältet presenteras 1:a februari)
 • Heat 5: 13 februari (startfältet presenteras 8:e februari)
 • Wildcard väljs: 14 februari
 • Finalen: 20 februari

 

Fakta: Så blir tävlingsupplägget


Ifjol (2020) firade Norsk MGP sitt 60-årsjubileum och det uppmärksammades bland annat med att NRK återinförde heats inför finalen som senast hade använts i NMGP 2014. Det nya upplägget för 2020 blev att fyra bidrag tävlade i varje program och sedan fick publiken rösta fram en vinnare från varje show som gick direkt till final. Totalt korade publiken fem vinnare som i finalen fick möta fem direktkvalificerade bidrag som valdes ut av en jury.

Även 2021 års tävling får detta upplägg, med skillnaderna att finalen får 12 tävlande istället för tidigare tio. Fortfarande kommer halva finalstartfältet att väljas ut av publiken genom de fem heaten och den andra hälften av en jury (som väljer s.k. direktkvalificerade bidrag). En annan nyhet för året är att publiken får lägga till ett wildcard bland de 15 låtar som röstas ut i heaten. I övrigt kommer alla program att avgöras genom tittarnas appröstning och om den av något skäl skulle haverera, som den faktiskt gjorde i fjolårets final, kommer en jury på tusen personer träda in som reservjury.

Årets sändningar kommer att hållas i H3 arena i Bærum utanför Oslo, vilket också blir sändningsplatsen för finalen. På grund av de publikrestriktioner som finns i samband med den pågående coronapandemin kommer arenan att hållas stängd för publik på plats. Alla har däremot möjlighet att följa sändningarna i TV och via webbsändningar.

 

Direktkvalificerades medverkan i heaten

För att de direktkvalificerade artisterna ska få lika chans att synas inför finalen kommer respektive artist att uppträda som gästartist med sitt tävlingsbidrag i något av de fem heaten. I samband med det släpps också studioversionen. Schemat ser ut som följer:

 • Heat 1: KEiiNO och TIX medverkar
 • Heat 2: Stavangerkameratene medverkar
 • Heat 3: Kaja Rode medverkar
 • Heat 4: Atle Pettersen medverkar
 • Heat 5: Rein Alexander medverkar

 


 

Kommentera