Röstningshaveri i Norsk MGP-finalen 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I finalen av Norsk Melodi Grand Prix 2020 skulle tv-tittarnas onlineröster vara de enda som skulle få avgöra resultatet. Men på grund av ett enormt hårt tryck på systemet kollapsade allt och minst en röstningsomgång fick baseras på backup-juryns resultat.

 

Vad hände?

Situationen kan beskrivas ungefär som i finalen i Melodifestivalen 2015, samma år som SVT införde hjärtröstning via Melodifestivalens app. Även då var det hårt tryck på appen vilket gjorde att SVT fick stänga ned den helt i finalen. I den norska finalen fem år senare hände samma sak – det blev ett såpass hårt tryck att systemet kollapsade. Av det skälet fick omröstningens första omgång, då tio bidrag skulle bli fyra, endast baseras på en backup-jurys resultat.

– När det är en så stor och komplex produktion som denna kan mycket gå fel, och tyvärr var tekniken inte med oss idag. Vi var tvungna att använda en folkjury som har varit här för den här typen av situation. Den användes från tio artister till fyra, sedan röstade publiken, säger Stig Karlsen, projektledare för MGP, till NRK.

Strax innan resultatet av den första omgången skulle presenteras hade teknikproblemen löst sig, men då ansågs det vara för sent att starta upp omröstningen. Istället beslöt NRK-produktionen för att basera första omgången på juryns resultat medan onlineröstningen fick användas i den andra och tredje omgången. Och då fungerade det utan några incidenter.

 

Vilka satt i backup-juryn?

NRK har i efterhand fått viss kritik för att man inte hade bättre system att kunna klara av finalröstningen på. Dessutom kom även kritik att en väldigt liten jury fick göra ett så pass stort urval när 6 av finalbidragen skulle väljas bort. Juryn gjorde dessutom sin omröstning dagen före finalen och de hade då inte fått se hur framförandena skulle se ut på scenen.

I år, 2020, var det första gången som NRK-produktionen beslöt att all röstning skulle baseras på onlineröstning istället för traditionell telefon- och/eller SMS-röstning som det annars har varit i modern tid. Nu kommer man att utvärdera händelsen för att se till så att det inte händer igen i framtida Norsk MGP-upplagor.

 

Resultat

I den avgörande finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev tv-tittarnas gemensamma favorit sångerskan Ulrikke Brandstorp med bidraget “Attention”, som därmed blir Norges representant i Eurovision 2020! Så här blev resultaten i de tre omgångarna:

Alla resultat i omgång 1 och 2 listas artisterna i bokstavsordning inom sin kategori (gick vidare/utslagna).

 

Omgång 1 (tio blir fyra)


Röstades vidare

 


Utslagna

 

Omgång 2 (fyra blir två)


Röstades vidare

 


Utslagna

 

Omgång 3 (duell mellan topp 2)


  • Vinnare: Ulrikke Brandstorp – Attention (200 345 totalröster)
  • Tvåa: Kristin Husøy – Pray for Me(194 667 totalröster)’
  • Differens mellan ettan och tvåan: 5 678 röster

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 


 

Kommentera