« Inför ESC Rumänien 2020

Inför ESC Rumänien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021. Vi presenterar Roxen med bidraget ”Amnesia” som representerade Rumänien i Eurovision 2021. Hen tävlade i den första semifinalen den 18:e maj där startnumret var satt till 13 av 16. Rumänien röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som Rumänien anordnade för att hitta rätt artist och låt. Med det sagt – nu kör vi!

 

Vem representerade Rumänien 2021?


Foto & copyright: Bogdan Petrice
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Larisa Roxana Giurgiu, här mer känd som sångaren Roxen, föddes i Cluj-Napoca i Rumänien den 5:e januari 2000. Som sjuåring fick hen en passion för musiken och hon tog både sång- och pianolektioner. Sångdrömmarna har hållit i sig så här långt, men det var först till den andra halvan av år 2019 innan karriären tog fart på riktigt och då hen på kort tid lyckades bli en av Rumäniens mest framgångsrika artister. I februari 2020 var hen t.ex. den tredje mest spelade artisten med hits som You Don’t Love Me ochCe-ti Canta Dragostea.

Att TV-bolaget TVR då skulle välja ut henom att representera landet i Eurovision Song Contest 2020 var inga konstigheter men för att göra det mest rättvisa av allt fick publiken vara med och välja ut vilket tävlingsbidrag som skulle få åka med till Rotterdam. Vinnarlåten hette Alcohol You men så mycket mer än ett scenframträdande och en musikvideo blev det inte med tanke på att tävlingen ställdes in! Däremot skulle det inte dröja länge innan TVR gick ut med nyheten att de hade kontrakterat Roxen för Eurovision 2021.

Till skillnad från 2020 års uttagning hölls ingen final för att utse tävlingsbidraget, utan det blev en intern process som slutade med att bidraget ”Amnesia” valdes ut. Låten är gjord av Adelina Stinga och Victor Bourosu.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Till Eurovision 2021 valde Rumänien både artist och tävlingsbidrag genom internval. Artisten blev klar mer än ett år före tävlingen och tävlingsbidraget utsågs av en jury på TVR (det nationella TV-bolaget). Det var för övrigt den första gången någonsin som Rumänien skrotade planerna på att hålla en uttagning där publiken får vara med och bestämma vilken artist som ska få representera Rumänien och/eller vilket bidrag som ska skickas med artisten till Eurovision.

 

Panelen tycker till!


I den här delen gör vi personliga bedömningar av Rumäniens tävlingsakt 2021 som helt och hållet bygger på vad vi tycker och tror inför tävlingsveckan i maj. Först kommenterar och betygsätter var och en akten (betygsskalan innehåller poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5) och därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Rumänien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa illustreras på följande sätt:

  • Grön tumme = självklar finalist!
  • Gula tummar = möjlig, dock tveksam, finalist.
  • Röd tumme = går inte vidare till final!

 


    


Kan börja med att berömma Roxens låt förra året, ”Alcohol you”, som var en mycket innovativ och snygg låt. Årets låt är väl kanske inte lika innovativ och snygg, men går i en sann Loreen-anda och bygger liksom vidare på förra bidragets idé. Nu kan man dock fråga sig hur säkert kort det är att köra Loreen-stil 2021? Roxen är en duktig artist, men frågan är om inte det suggestiva och lite melankoliska uttryckssättet blir lite tråkigt? Jag känner faktiskt lite så. Låten i sig är likaså snyggt gjord och bra skriven, men saknar liksom en udd. Inte särskild minnesvärd, väldigt mycket mainstream-radio. Jag skulle mycket hellre se Roxen med någon annan, mer intressant låt som spelar på hens artisteri mycket bättre. Man kan fortfarande vara suggestiv och melankolisk, men det går att göra mer intressant. I Rotterdam räknar jag därför kallt med att man kommer göra allt som fysiskt möjligt är, att göra ett minnesvärt scennummer. Här behövs ett extravagant, nyskapande och uppseendeväckande dansnummer – för att detta ska funka i slutändan. Då kanske jag kan ge en 4:a, men just nu enbart 3.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Givet att vi får ett chockerande bra scennummer här, så kan Rumänien nog iallafall pressa sig in i finalen – det är de om inte annat värda. Tyvärr är ju själva låten ganska anonym, så mycket hänger verkligen på hur bidragen före och efter blir gestaltade. Vill det sig illa, riskerar man faktiskt att missa finalen – men jag vill ändå inte tippa det. Den rumänska delegationen vet hur man gör ett bra scennummer, så jag räknar kallt med att de har ett gäng ess i rockärmen. Men finalplaceringen tvivlar jag dock blir hög. För att vara snäll säger jag 14:e plats, enbart baserat på att Rumänien brukar få diaspora röster runt om i Europa.

 


 


För mig upprepar Rumänien samma misstag som förra året. Det vill säga de har det bidraget som man lättast glömmer bort. Jag nämnde förra året att jag ett flertal gånger tänkte “vilken låt var det de tävlade med nu igen” gällande bidraget ”Alcohol You”. I år är det lite samma känsla. Snacka om amnesi.

Samma artist, samma stuk och dessvärre mer eller mindre samma resultat. Ett konstnärligt försök i något av Billie Eilish-stuk som inte alls får mig att piggna till. Det blir istället bara ett bidrag i mängden och det känns inte särskilt originellt. Jag ger dem samma betyg som förra året för jag tycker det är lite samma sak.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Rumänien brukade vara ett land man alltid kunde lita på vad gäller finalplatserna. Sedan började man experimentera och det har bara gått utför. Det är svårtippat här då jag kan se juryn höja det en aning. De har ju en tendens att gilla denna typen av bidrag. Därför kan jag inte helt utesluta den från en finalplats.

 Roxen är tillbaka och har lämnat ”Alcohol You” bakom sig. Skönt tycker jag. ”Amnesia” är en väldigt mycket bättre låt och här tycker jag att man som lyssnare får en bättre bild av Roxens artistkaraktär. Nu har jag förvisso bara fått se en musikvideo där allt för många personer medverkar så hur det rumänska teamet ska adaptera detta från en teatersalong till den stora scenen i Ahoy Rotterdam är svårt att sia om idag. Det finns en risk att bidraget drunknar mellan alla andra intryck. Men om Roxen försöker göra som i videon kan det funka. Eller jag hoppas hen gör det i alla fall.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Rumänien har ju missat finalplats två år i rad (2018 och 2019) och om det ska bli revansch eller inte är väldigt svårt. Jag tror det kan stå och falla med hur detta nummer görs på scen. Sätter därför gult tills vidare.Roxen har en väldigt speciell röst och den är väldigt behaglig att lyssna till vid softa tillfällen. Men det här är inte min smak. Har inte sett den live så jag vet inte om den går att lyfta något med scenframträdandet.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Hen känns väldigt modern och det här går nog hem hos de flesta, ung som gammal så borde inte vara några problem att ta sig vidare.Feedbacken här blir rätt lik den jag hade för Roxens förra försök (2020). En låt som är rätt konstnärlig, men som genomsyras av en deppig stämning. Ur just den konstnärliga aspekten är ”Amnesia” ändå bra gjord, med ett bra tema som Roxen lyckas leverera i musikvideon. Kanske hen också kan få detta att fungera live, vi får se. Vet dock inte hur mycket låten bidrar, den är mest en ballad med det nu ganska så slitna epitetet ”Bond-feeling” i sig.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

I nuläget får jag helgardera mig. Det här är en situation där jag märkt att reaktionerna på låten förändrats över tid. Från att många först varit redigt besvikna på det Roxen kör med i år, tills nu när en del inbitna ESC-fansidor börjat lyfta upp denna låt som en dark horse. Samtidigt är detta ett för ovanlighetens skull ganska oprövat kort som Rumänien drar. Majoriteten av deras framgångar har de skördat med hjälp av duetter och grupper, och oftast med gladare stycken. Kommer detta verkligen hålla?

 Vilket lyft från fjolåret. Jag tillhörde minoriteten som inte alls gillade Alcohol You. Jag är dock tämligen förtjust i Amnesia, jag gillar låtens atmosfär och tycker den har en viss trollbindande effekt. Visserligen inget mästerverk, men ett stort steg i rätt riktning.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag vill visserligen inte utesluta en finalplats riktigt än, men måste jag gissa så tror jag att Rumänien åker ut. De har haft det kämpigt de senaste åren och hade tävlingen blivit av förra året så tror inte jag att landet gått vidare.

Som sagt en finalplats är fortfarande möjlig, men någon måste åka ut.

 En överskattad, dyster och medioker låt från Rumänien i år. Roxen känns som en spännande artist som påminner lite i sitt sound om Billie Eilish och Dua Lipa, men tyvärr detta biter inte alls på mig. Låten bara pågår och jag blir inte berörd det minsta.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag är inte så säker på att Rumänien tar sig vidare till final, trots att man enligt oddsen ligger bra till.

 


 

Jag inser att jag placerar ytterligare en låt i mellanmjölkens skikt. Jag tycker årets låt som Roxen bidrar med är mycket bättre än förra årets, men återigen är hens röst så mycket starkare än själva låten. På något vis har jag haft svårt att placera några av de låtar hen tävlat med ihop med hennes röst. Jag tror personligen att hen hade gagnats av något mycket mer upptempo.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är ett modernt sound och kan nog gå hem i stugorna, men tror att det kommer bero mycket på hur fräck scenproduktionen blir.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera