« Inför ESC Italien 2020

Inför ESC Italien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi gruppen Måneskin med bidraget ”Zitti e buoni” som representerade Italien. Bidraget var direktkvalificerat till finalen där de fick startnummer 24 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Måneskin?

 

Måneskin grundades år 2016 i Rom och består utav medlemmarna Damiano David (sångare), Victoria De Angelis (basist), Thomas Raggi (gitarrist) och Ethan Torchio (trummor). Bandets namn spånades fram av Victoria som är halvdansk som sa att Måneskin betyder månsken.

Deras stora genombrott kom 2017 när de kom tvåa i den elfte upplagan av italienska X-Factor. Den 24:e november samma år debuterade de med singeln Chosen”, och nådde andra plats på italienska FIMI-listan. Denna singel var med på deras debut-EP som släpptes i december samma år. 2018 släppte man sin första italienskspråkiga singel Morirò da re, som första singel till deras debutalbum, ”Il ballo della vita”. För att verkligen marknadsföra albumet lite mer släppte man en dokumentärfilm, ”This is Måneskin”. Albumet toppade listorna i hela Italien.

2021 ställde gruppen upp i italienska Festival di Sanremo med bidraget ”Zitti e buoni” som bandet gjort tillsammans. Efter fyra kvällar med ideliga framträdanden var det dags för final där gruppen blev en av tre akter som tog sig vidare till den avgörande omgången där det slutligen blev seger. I och med att finalen avgjordes mitt i natten blev det klart först ett par timmar senare att de hade för avsikt att tävla för Italien i Eurovision 2021 med samma bidrag. Parallellt med deras medverkande i Eurovision arbetar de med sitt andra album, ”Teatro d’ira vol. 1”.

Hur valde Italien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Italien att utse artist och tävlingsbidrag genom San Remofestivalen, något Italien gjort vartenda år sedan de kom tillbaka till tävlingen 2011 med undantag för några tillfällen. På grund av coronapandemin flyttade produktionen fram sändningarna en månad från februari till mars, vilket var första gången sedan 2005 som San Remofestivalen avgjordes så pass sent på året!

Inför sändningarna valdes 26 tävlande ut vilka fick genomgå ett antal program där de uppträdde med både sina egna och andras låtar innan det var dags för ett finalavgörande. Publiken och olika jurygrupper fick rösta fram tre av bidragen till en andra omgång där slutligen en vinnare korades. Vinnargruppen behövde sedan ett antal timmars betänketid innan de valde att tacka ja till att åka till Rotterdam och tävla för Italien i 2021 års Eurovision. Att få åka till Eurovision som San Remo-vinnare är bara ett bonuserbjudande som går att avstå ifrån om man känner att man inte vill göra det.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ett sjukt oitalienskt bidrag från Italien i år, det måste ändå sägas! Jag vet inte riktigt var denna plötsliga kärlek för alternativ rock kommer ifrån, men lyssnade man igenom startfältet i årets San Remo-festival stod det ju klart att detta var den absolut mest intressanta låten. Ett mycket spännade bidrag på väldigt många olika sätt, men framförallt så är det ett rejält gamble! Rock av den här typen ser/hör vi nästan aldrig i ESC, och numera så är den ovanlig även i radion och TV:n. Den gyllene eran då alternativ rock och metal regerade dog någon gång runt 2010, vilket vi tydligt har märkt i både Mellon och ESC. Kan verkligen Italien (av alla länder) återupprätta det? Tveksamt! Men jag sticker inte under stol med att detta är ett av de mest intressanta och spännande bidragen i årets ESC, och dessutom ett musikaliskt uttryck som är både vågat och utmanande. Plus att låten faktiskt är riktigt bra, för att vara alternativ rock på italienska då såklart.


.

Jag måste börja med att säga att jag är väldigt svag för musik på italienska. Tycker det låter väldigt fint när någon sjunger på italienska. Kombinera det sedan med det faktum att rock är min vardagsmat så har du fångat mitt intresse.

Jag tycker detta är ett av de coolaste och mest utstickande bidragen i tävlingen på länge, för att inte tala om i år. Det sticker ut från mängden. Även om vi har två rockiga bidrag i år (Finland), så tycker jag att denna finner sin egen nisch. Jag må inte förstå vad de sjunger, men jag tycker det är väldigt behagligt och fruktansvärt beroendeframkallande.


.

Efter att ha kollat igenom alla 26 bidrag som tävlade i årets San Remo inser jag två saker: att det finns musikalisk bredd och att det inte går att räkna ut vem som ska vinna. Och den som sedan vinner skjutsas upp i höjderna maximalt. I fallet med Måneskin förstår jag inte riktigt hur det har gått till, för även om gruppen med sin stil sticker ut så är det här långt ifrån det bästa jag har hört från Italien. Men det är i alla fall bättre än många andra italienska Eurovisionbidrag på senare år så det ger jag pluspoäng till.


.

Italien hade flera bra låtar i sin nationella tävling så jag blev lite förvånad att just denna vann. Känns inte som att det är sånt Italien brukar gilla men den passa mig utmärkt. Grymt gung i denna och jag önskar jag kunde språket. Har ännu inte sett deras live-framträdande men tror det kommer bli toppen.


.

Minst sagt oväntat val av Italien, i alla fall i det avseendet att rock inte nödvändigtvis brukar vara deras vanligaste kort att köra med. Men Måneskin är tydligen rätt stora i landet just nu så på det sättet är det kanske inte helt oväntat. Och man ska ge credit för att de verkligen lever sig in i framträdandet, det är piggt och bra framfört. Allt är som upplagt för toppbetyg, om det inte hade varit för själva låten som tyvärr är rätt enformig.


.

Nja, den här faller mig inte riktigt i smaken. Är ju visserligen glad att Italien skickar någonting annorlunda till tävlingen. Men just den här typen av rockmusik klickar jag helt enkelt inte riktigt med. Jag har dock lyssnat igenom hela Sanremostartfältet och i ärlighetens namn var det inte många låtar jag gillade.

Med facit i hand skulle jag ändå säga att Italien valde rätt, även om jag hade några andra favoriter.


.

Det känns uppfriskande och oväntat att Italien valde fram en renodlad rocklåt till Eurovision. Detta har aldrig tidigare skett. Italien har under de senaste åren tillhört mina favorit-länder år efter år. Men i år har jag andra favoriter. Detta bidrag föll mig inte riktigt i smaken. Jag tycker mest det låter stökigt och skrikigt.


.

Går helt klart igång på det här. Är låten igång på jobbet, där jag sitter i min bubbla och ska bråka med affärssystemet, så kommer känslan över mig och jag får lust att headbanga och slamdansa som en 20-åring. Tror den införlivar en frustrationskänsla som uppdämts inom oss under en lång tid, där vi kan behöva få lite utlopp för det rent kroppsligt genom musiken. En lust att verkligen känna gravitationskraften arbeta genom fotstampen mot golvet. Kändes oväntat från Italien, men samtidigt smart.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
27 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Jag är mycket restriktiv vad gäller tippning här. Italien brukar ju vanligtvis klara sig bra med alternativ musik, men detta är ju rock – vilket ändå har fungerat sparsamt på sistone. Jag vill gärna tro att Europa är redo för denna genre igen, men jag vågar inte tippa på det. Därför lär detta, givet att man är lite mer realistisk, få det kämpigt i finalen. Jag tipper en mellanmjölkig mittenplacering, kanske runt 15:e plats.


Italien brukar få med sig bra resultat. Jag tror att detta är så pass intressant att både jury och tittare kommer placera den i topp 10.


Sedan Italien kom tillbaka till Eurovision för tio år sedan har jag lärt mig en sak och det är att man ska inte räkna ut dem! I stort sett allt de har skickat sedan dess – med ytterst få undantag – har fungerat och därför tror jag det blir en ny topplacering för Italien. Däremot tror jag inte det blir någon ny ”Soldi”-succé av detta men det kan nog i alla fall bli topp 10 utan att tveka! Det kan nog bero på om andra rocklåtar tar sig till final och som i så fall är populärare än “Zitti e buoni“.


Ännu en svårtippad låt men Italien brukar gillas av många men om det blir fler rocklåtar i finalen tror jag nog att den andra kommer gillas av betydligt fler… i alla fall efter en lyssning. Så kanske att den hamnar precis utanför topp-10.Italien brukar sällan göra dåliga resultat, och jag skulle inte bli förvånad om det blir en till topp 10-placering. De har hittat sin nisch och brukar ofta sticka ut. Enda grejen som skulle hota dem är ifall Finland skulle gå till final och skapa konkurrens i genren.


Italien brukar ju vara det Big Five landet som lyckas bäst i tävlingen. De ligger bra till även i år och då låten sticker ut så pass mycket som den gör så tror jag definitivt att de kan knipa en plats i topp 10, kanske till och med topp 5 med rätt utgångsläge.

Huruvida jag vågar satsa några pengar på en vinst får vi se efter repetitionerna dragit igång.


Oavsett vad Italien ställer upp med för tävlingsbidrag, så är de alltid att räkna med. Oddsen att Italien ska komma bra till i år är föga oväntat en lågoddsare. Det kommer nog inte gå lika bra som för Mahmood år 2019 (2:a plats), men absolut en topplacering inom topp 10.


Beroende på hur den ter sig i TV-rutan och hur produktionen är bearbetad kan det nog gå riktigt bra för Italien i år. Jag åker gärna dit nästa år!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera