ITALIENS UTTAGNING. TV-bolaget RAI avgjorde sin uttagning San Remo-festivalen mellan den 2:a och 6:e mars. Vinnaren i finalen blev gruppen Måneskin som efter en kortare betänketid tackade ja till att representera Italien i Eurovision 2021.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Trots pågående coronapandemi kom det att bli en San Remo-festival 2021, som för övrigt var den 71:a i ordningen. Uttagningen ägde rum på Teater Ariston i San Remo och totalt var det 26 bidrag som tävlar om segern. För första gången sedan 2005 avgjordes tävlingen i mars månad.

Uttagningen var uppdelad i två kategorier: en för etablerade artister och en för nykomlingar. Det är bara från den etablerade gruppen som Eurovision-representanten kommer att kunna hämtas från. Enligt det regelverk som RAI presenterade under hösten 2020 fick alla artister i den etablerade gruppen tala om för RAI innan finalen om de vill åka till Rotterdam och representera Italien vid Eurovision Song Contest. Att vinna betyder bara att artisten blir erbjuden platsen och skulle vederbörande avstå får RAI utse en annan kandidat.

För första gången någonsin hade inte San Remo-festivalen någon publik i arenan, vilket var till följd av de starka publikrestriktioner som råder p.g.a. coronapandemin. Däremot togs både orkester in istället för förinspelad musik.

 

Schemat

Årets San Remo-festival sträckte sig över sändningar som pågår fem kvällar i rad. De två första kvällarna visades tävlingsbidragen upp för publiken med halva startfältet per kväll. Den tredje kvällen medverkade alla 26 tävlande men då framfördes andra låtar än tävlingsbidragen. Kvällen därpå framfördes alla tävlingsbidrag igen. Under dessa fyra kvällar fick olika jurygrupper rösta och i finalen fick även tittarna rösta.

 

Möjlig diskvalificering men fick kvarstå i tävlan

På grund av coronapandemin hölls produktionen av San Remofestivalen under strikta hälsoregler. Bland annat har reglerna sagt att om en artist och/eller någon av dennes teammedlemmar skulle insjukna under produktionstiden blir artisten diskvalificerad. En regeländring gjordes dock efter att en av artisternas teammedlemmar hade insjuknat, och istället för att låten diskvalificeras visades istället repetitionsklippet i direktsändningen.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 6:e mars blev det inte officiellt huruvida vinnargruppen Måneskin kommer att representera Italien i Eurovision 2021 eller ej. Ett antal timmar senare kom beskedet att de har accepterat erbjudandet och att den låt som de får med sig blir Sanremo-bidraget ”Zitti e buoni”.

 

Finalen

Italien avgjorde sin San Remo-festival med ett startfält bestående av 26 bidrag.

Ungefär halva startfältet bestod av artister som tidigare har tävlat i San Remo förut och bland dessa hade en majoritet ställt upp i de fem senaste upplagorna. Några som stack ut från övriga var Orietta Berti som tävlade 1992 samt La Trifluoperazina Monstery Band och Fedez som aldrig tidigare tävlat i sammanhanget och som 2021 tävlade tillsammans med artister som tävlat förut. Startfältet bestod även av två tidigare italienska Eurovision-representanter: Francesca Michielin (2016) och Ermal Meta (2018).

På grund av publikrestriktionerna blev det inte någon publik i arenan annat än de som tävlade och personer som arbetade i produktionen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-03-06

 • Tid:
 • 20:45 – ~02:30 CET

 • Programledare:
 • Amadeus, Serena Rossi och Simona Ventura

 • Plats:
 • Teater Ariston

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RAI – Länk

 • Mer info:
 • Resultat »
 • Kommentarer efter sändningen »

 

Startfält

Artisterna presenteras i bokstavsordning.

 1. Aiello – “Ora
 2. Annalisa – “Dieci
 3. Arisa – “Potevi Fare Di Più”
 4. Bugo – “E Invece Si”
 5. Colapesce Dimartino – “Musica Leggerissima”
 6. Coma_Cose – “Fiamme Negli Occhi”
 7. Ermal Meta – “Un Milione Di Cose Da Dirti”
 8. Extraliscio feat. Davide Toffolo – “Bianca Luce Nera”
 9. Fasma – “Parlami
 10. Francesca Michielin & FDEZ – “Chiamami Per Nome”
 11. Francesco Renga – “Quando Trovo Te”
 12. Fulminacci – “Santa Marinella”
 13. Gaia – “Cuore Amaro”
 14. Ghemon – “Momento Perfetto”
 15. Gio Evan – “Arnica
 16. Irama – “La Genesi del Tuo Colore”
 17. La Rappresentante Di Lista – “Amare
 18. Lo Stato Sociale – “Combact Pop”
 19. Madame – “Voce
 20. Malika Ayane – “Ti Piaci Così”
 21. Måneskin – “Zitti e buoni”
 22. Max Gazzè – “Il Farmacista”
 23. Noemi – “Glicine
 24. Orietta Berti – “Quando Ti Sei Innamorato”
 25. Random – “Torno A Te”
 26. Willie Peyote – “Mai Dire Mai (La Locura)”

 

 

Resultat


Foto & copyright: Måneskin
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen Måneskin med bidraget ”Zitti e buoni” som kommer att få representera Italien i Eurovision 2021. I samband med att Måneskin korades till vinnare i årets San Remo-festival blev det inte officiellt huruvida de hade accepterat erbjudandet att tävla för Italien i årets Eurovision Song Contest, utan det blev officiellt först några timmar senare. De kommer att ta med sig sitt San Remo-bidrag till Rotterdam i maj.

Så här ser vinnarens musikvideo ut:

 

Så var finalen

Inför finalen hade RAI hållit i fyra så kallade uppvisningsprogram där samtliga tävlande fick visa upp sina tävlingsbidrag flera gånger. Under dessa program fick endast jurygrupper tycka till och deras snittresultat blev också juryns ranking i finalprogrammet. Under lördagens finalsändning, som övergick till att bli söndag innan allt var klart, uppträdde alla 26 artister igen och nu fick tv-tittarna också vara med och rösta. Tittarnas ranking lades samman med juryernas ranking, där deras gemensamma topp 3 gick vidare till en avgörande omgång där vinnaren korades. Inför att den andra omgången skulle starta nollställdes alla tidigare resultat.

För första gången någonsin anordnades San Remo-festivalen utan publik i Teater Ariston, vilket var till följd av de publikrestriktioner som finns p.g.a. coronapandemin. Däremot hade programmet en orkester på plats tillsammans med dirigenter, även om alla musiker i orkestern var tvungna att bära munskydd. Till orkestern fanns också ett antal körsångare som backade upp artisterna på scenen. Dessa personer behövde inte bära munskydd men de fick istället sjunga bakom plastskärmar och hålla social distans till varandra.

 

Hela resultatet

Nedan är resultatet för finalsändningen. Då RAI har tagit bort liveklippen från sin YouTube-kanal länkar vi istället till bidragens musikvideos eller andra klipp som finns tillgängliga.

 

Topp 3

 1. Måneskin – Zitti e buoni
 2. Francesca Michielin & FEDEZ – Chiamami Per Nome
 3. Ermal Meta – Un Milione Di Cose Da Dirti

 

Utslagna efter första omgången (i resultatordning)

 

 

Panelens slutkommentarer


 1. Annalisa – “Dieci
 2. Ermal Meta – “Un Milione Di Cose Da Dirti”
 3. Willie Peyote – “Mai Dire Mai (La Locura)”
 4. Irama – “La Genesi del Tuo Colore”
 5. La Rappresentante Di Lista – “Amare

Kommentar: Det är nog bara Italien som lyckas med stycket att kunna sända en nationell final under fem timmar varav fyra av dessa pågår tävlingsbidrag. Men utöver det tycker jag att Italien än en gång visar att det finns bredd i startfältet och många bra artister. Vinnarlåten är för mig en helt okej låt och den kommer säkert att växa till framträdandet i Rotterdam i maj. Men mer än så är det inte just nu. Jag hade i så fall hellre sett min etta Annalisa, tvåa Ermal Meta eller trea Willie Peyote vinna.


 1. Lo Stato Sociale – “Combat Pop”
 2. Extraliscio feat. Davide Toffolo – “Bianca Luce Nera”
 3. Max Gazzè – “Il Farmacista”
 4. Fulminacci – “Santa Marinella”
 5. Noemi – “Glicine

Kommentar: Till skillnad från många andra nationella uttagningar i år hade Italien ett starkt startfält, även om jag kunde känna ibland att jag saknade den yttersta spetsen. Men det fanns ändå en låt som fångade min uppmärksamhet, inte bara pga låten utan även dess roliga scennummer, nämligen Combat Popav Lo Stato Sociale. Dessvärre skulle de inte ha med toppstriden att göra, så som det brukar bli med de låtar jag håller på. Men, trots att jag inte har låten i topp 5 så kan jag ändå ge viss eloge till Italien för att ha vågat skicka Måneskin. Just den typen av rock brukar inte vara inom det landets komfortzon.

 


 1. Extraliscio feat. Davide Toffolo – “Bianca Luce Nera”
 2. Irama – “La Genesi del Tuo Colore”
 3. Orietta Berti – “Quando Ti Sei Innamorato”
 4. Max Gazzè – “Il Farmacista”
 5. Lo Stato Sociale – “Combat Pop”

Kommentar: Tycker överlag att de flesta låtarna inte var särskilt bra. Men några guldkorn, de bidrag som kvalade in i min topp 5. Den faktiska vinnarlåten som visserligen inte tog sig in i min topp 5 gillade jag även. Jag tycker Italien valde rätt, även om jag hade andra favoriter. Jag vet att låten de har valt kommer att sticka ut i Eurovisionfinalen vilket troligen kommer att gynna dem.


 1. Francesca Michielin & FEDEZ – “Chiamami Per Nome”
 2. Francesco Renga – “Quando Trovo Te”
 3. Annalisa – “Dieci
 4. La Rappresentante Di Lista – “Amare
 5. Irama – “La Genesi del Tuo Colore”

Kommentar: Italien levererar alltid bra låtar och artister från sin San Remo-festival. Årets upplaga var den första jag såg alla liveklipp ifrån (i efterhand) utöver studioversionerna och av dessa två moment har jag därefter gjort min topplista från. Det känns uppfriskande och oväntat att Italien valde en renodlad rocklåt till Eurovision. Detta har aldrig tidigare skett. Min personliga favorit var dock Francesca Michielin & FEDEZ med den moderna “Chiamami Per Nome”. Hade gärna återsett Francesca Michelin tillbaka på Eurovision-scenen. Jag hade lätt kunnat lista fler än fem favoriter och då vill jag passa på att nämna en tidigare ESC-representant i form av Ermal Meta. Vilken underbar röst och artist. Synd att låten inte var lika kul.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera