Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Frankrike NF 2020

Frankrike NF 2022 »


FRANKRIKES UTTAGNING. TV-bolaget France Télévisions har bekräftat att Frankrikes artist och tävlingsbidrag ska väljas genom en nationell final.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Finalen som går under namnet Eurovision France: C’est vous qui décidez kommer att gå till som så att de 12 akterna som valts ut kommer att framföra respektive tävlingsbidrag i en sändning och sedan är det upp till publiken och en jury att rösta fram en vinnare. I skrivande stund är det oklart när i januari respektive var finalen ska äga rum, däremot kommer finalkvällen att programledas av Stephane Bern (Frankrikes Eurovision-kommentator sedan 2015) och Laurence Boccolini.

Produktionen av finalen är till skillnad från den tidigare publika uttagningen Destination Eurovision en intern produktion av France Télévisions och hålls därmed i deras regi istället för att lägga ut den på ett externt produktionsbolag. Finalen var från början tänkt att hållas i en arena men kommer p.g.a. coronapandemin att hållas i en TV-studio i Paris. Preliminärt finaldatum är satt till 30:e januari 2021.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen som förmodligen hålls i januari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Frankrike i Eurovision 2021.

 

Finalen

I finalen i Frankrikes uttagning Eurovision France – C’est vous qui décidez ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Frankrike i Eurovision 2021. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev och vi tycker även till om startfältet.

Upplägget för finalen blir tre röstningsomgångar, där först tittarna får avgöra sju bidrag som de gillat bäst varpå programmets tiomannajury får rösta fram ett wildcard bland resterande fem låtar. Därefter hålls den avgörande röstningsomgången där juryn och tittarna får rösta fram den artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få tävla för Frankrike i år.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-01-30

 • Tid:
 • 21:05 CET

 • Programledare:
 • Stephane Bern och Laurence Boccolini

 • Plats:
 • TV-studio, Paris

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • France Télévisions – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Bidragen presenteras i bokstavsordning efter artist. Länkarna går till liveframträdanden i studioform som gjordes inför finalen.

 1. 21 Juin Le Duo – Peux-Tu Me Dire?
 2. Ali – Paris Me Dit
 3. Amui – Maeva
 4. Andriamad – Alléluia
 5. Barbara Pravi – Voilà
 6. Casanova – Tutti
 7. Cephaz –On A Mangé Le Soleil
 8. Juliette Moraine – Pourvu Qu’on M’Aime
 9. LMK – Magique
 10. Philippine – Bah Non
 11. Pony X – Amour Fou
 12. Terence James – Je T’Emmènerai Danser

 

Så här tycker vi!


 1. Barbara Pravi – “Voilà”
 2. Philippine – “Bah Non”
 3. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil”
 4. LMK – “Magique”
 5. Pony X – “Amour Fou”
 6. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”

Kommentar: Frankrike börjar bli lite av ett favoritland för mig, det måste erkännas. De senaste åren, i de fall då man har hållit i en nationell direktsänd uttagning, så har kvaliteten varit mycket hög och erbjudit mängder med bidrag och artister med tydlig karaktär. Framför allt är de de franska kvinnliga artisterna som levererar, i stor utsträckning kommer de med starka, nyskapande bidrag med attityd – något som vi inte ser lika mycket på andra håll i Europa. Jag gillar det här, men jag är inte säker på att någon av dem kommer att få biljetten till Rotterdam.  Frankrike brukar för det mesta skicka låtar baserat annat än musikaliska faktorer, vilket jag tycker är synd. Emellertid kan ju årets bidrag bli vändpunkten, så jag håller tummarna för balladen “Voilà”, som inte bara är urfransk utan även oerhört talangfullt framförd av Barbara Pravi. Rysningar!!!


 1. Barbara Pravi – “Voilà”
 2. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”
 3. Pony X – “Amour Fou”
 4. Philippine – “Bah Non”
 5. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 6. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”

Kommentar: Det är absolut inte den starkaste upplagan som Frankrike har bjudit på, tvärtom var startfälten i den tidigare uttagningen Destination Eurovision mycket bättre. I och med det känns det som att det finns fler sämre bidrag som kan vinna den här uttagningen. Men trots det hittar jag ändå en del guldkorn i det här startfältet, som exempelvis Edit Piaf-inspirerade låten “Voilà” som Barbara Pravi framför. Jag tycker väldigt mycket om den låten och jag hoppas att hon vinner! Däremot kan det vara en chansning för Frankrike som “Big Five”-land att skicka en så pass avskalad ballad till Eurovision eftersom det finns en stor risk att den glöms bort mellan alla andra intryck som tävlar i semifinalerna. Trots det anser jag att Frankrike borde ta den risken och gör de det så får Frankrike full pott från mig!


 1. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”
 2. Barbara Pravi – “Voilà”
 3. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil”
 4. Pony X – “Amour Fou”
 5. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 6. Amui – “Maeva”

Kommentar: Vilket svagt startfält! Kan skriva under på det som Hollac16 sagt, att startfälten i Destination Eurovision höll mycket högre klass än det här. Det som jag ser vara det stora problemet är att många låtar i startfältet inte känns uppdaterade, utan helhetsuttrycket känns väldigt sterilt. Finns två låtar jag tycker är en smula mer intressanta, dels “Pourvu Qu’on M’Aime” mest för dess hantverk, men också “Voilà” då den blir en riktig nostalgitripp till när franska ballader var den stora dominanten. Men sen är det inte så mycket mer. Tycker Frankrike kan bättre än så här.

 


 1. Amui – “Maeva”
 2. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 3. Pony X – “Amour Fou”
 4. LMK – “Magique”
 5. Casanova – “Tutti”
 6. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”

Kommentar: Till att börja med vill jag säga vilken fenomenalt bra uttagning fransmännen fått till. Alla bidrag får minst 3 av 5 poäng av mig.

Låten Maeva är dock solklar favorit hos mig. Jag älskar sommarkänslan & värmen i låten. Melodin påminner om något jag skulle kunna ha hört på 00-/början av 10-talet. Vilket är något positivt i sammanhanget.  Om nu min favorit inte skulle vinna så skulle jag dock även bli glad om Frankrike fick för sig att skicka Je T’Emmènerai Danser, Amour Fou, eller Magique då samtliga av dessa bidrag står högt i kurs hos mig.

Som sagt så tycker jag ändå om samtliga av bidragen så även om min sista plats (Pourvu Qu’on M’Aime) skulle vinna så är jag ändå säker på att Frankrike kommer finns i min slutgiltiga topp 20 för Eurovision 2021. Jag kommer i vilket fall inte sätta dem i botten.


 1. Amui – “Maeva”
 2. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”
 3. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 4. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil”
 5. Pony X – “Amour Fou”
 6. Casanova – “Tutti”

Kommentar: Jag håller med min panelkollega Hollac16 om att kvaliteten på låtarna i den här finalen har mer att önska. Hälften av bidragen tycker jag är godkända/bra. Vinner någon kandidat utanför min topp 6 skulle jag bli besviken. Jag håller främst på de två dansanta bidragen med Karibien-vibbar. Hade varit härligt med något medryckande och glatt i dessa dystra tider vi genomlevt nu.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen