FRANKRIKES UTTAGNING. TV-bolaget France Télévisions valde att utse Frankrikes artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 genom en nationell final där såväl en jurypanel som publiken fick chansen att rösta fram representanten.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Finalen hade namnet Eurovision France: C’est vous qui décidez och gick till som så att 12 akter valdes ut till startfältet. Dessa bidrag framfördes i en första omgång i en direktsändning från Paris där publiken fick utse sju av låtarna till en avgörande omgång. Sedan fick en jurypanel med bl.a. Duncan Laurence (senaste Eurovision-vinnaren), Marie Myriam (Eurovision-vinnaren 1977) och Amir (Frankrikes representant 2016) välja ut en åttonde finalist av de som tittarna röstat ut. Slutligen avgjordes finalen med tittarnas och juryns hjälp.

Programmet leddes av Stephane Bern (Frankrikes Eurovision-kommentator sedan 2015) och Laurence Boccolini.

Produktionen av finalen var till skillnad från den tidigare publika uttagningen Destination Eurovision en intern produktion av France Télévisions och hölls därmed i deras regi istället för att lägga ut den på ett externt produktionsbolag. Finalen var från början tänkt att hållas i en arena men kom p.g.a. coronapandemin att hållas i en TV-studio i Paris. Däremot kunde de ta in publik om än att alla fick hålla social distansering och använda munskydd, vilket var undantag för juryn, programledarna och artisterna (så länge de befann sig på scenen).

 

Eurovision-resultat 2021

Det blir Barbara Pravi som kommer att få representera Frankrike i Eurovision 2021 med bidraget “Voilà”.

 

Finalen

I finalen i Frankrikes uttagning Eurovision France – C’est vous qui décidez avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Frankrike i Eurovision 2021. Resultatet avgjordes av publiken och en tiomannajury. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev och vi tyckte även till om startfältet.

Själva finalen avgjordes i tre omgångar, där alla låtar framfördes innan tittarna fick chansen att rösta fram sina favoriter. Tittarnas topp sju gick vidare till en avgörande omgång och sedan fick programmets jury utse en åttonde finalist bland de utröstade bidragen. Sedan hölls den avgörande omgången där publiken och juryn tillsammans röstade fram vinnaren.

 

Fakta

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till liveframträdanden i studioform som gjordes inför finalen.

 1. Andriamad – Alléluia
 2. Juliette Moraine – Pourvu Qu’on M’Aime
 3. Cephaz –On A Mangé Le Soleil
 4. Amui – Maeva
 5. Philippine – Bah Non
 6. Terence James – Je T’Emmènerai Danser
 7. Barbara Pravi – Voilà
 8. Pony X – Amour Fou
 9. Casanova – Tutti
 10. LMK – Magique
 11. Ali – Paris Me Dit
 12. 21 Juin Le Duo – Peux-Tu Me Dire?

 

Så här tycker vi!


 1. Barbara Pravi – “Voilà”
 2. Philippine – “Bah Non”
 3. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil”
 4. LMK – “Magique”
 5. Pony X – “Amour Fou”
 6. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”

Kommentar: Frankrike börjar bli lite av ett favoritland för mig, det måste erkännas. De senaste åren, i de fall då man har hållit i en nationell direktsänd uttagning, så har kvaliteten varit mycket hög och erbjudit mängder med bidrag och artister med tydlig karaktär. Framför allt är de de franska kvinnliga artisterna som levererar, i stor utsträckning kommer de med starka, nyskapande bidrag med attityd – något som vi inte ser lika mycket på andra håll i Europa. Jag gillar det här, men jag är inte säker på att någon av dem kommer att få biljetten till Rotterdam.  Frankrike brukar för det mesta skicka låtar baserat annat än musikaliska faktorer, vilket jag tycker är synd. Emellertid kan ju årets bidrag bli vändpunkten, så jag håller tummarna för balladen “Voilà”, som inte bara är urfransk utan även oerhört talangfullt framförd av Barbara Pravi. Rysningar!!!


Haris valde att inte tycka till om bidragen

 1. Barbara Pravi – “Voilà”
 2. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”
 3. Pony X – “Amour Fou”
 4. Philippine – “Bah Non”
 5. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 6. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”

Kommentar: Det är absolut inte den starkaste upplagan som Frankrike har bjudit på, tvärtom var startfälten i den tidigare uttagningen Destination Eurovision mycket bättre. I och med det känns det som att det finns fler sämre bidrag som kan vinna den här uttagningen. Men trots det hittar jag ändå en del guldkorn i det här startfältet, som exempelvis Edit Piaf-inspirerade låten “Voilà” som Barbara Pravi framför. Jag tycker väldigt mycket om den låten och jag hoppas att hon vinner! Däremot kan det vara en chansning för Frankrike som ”Big Five”-land att skicka en så pass avskalad ballad till Eurovision eftersom det finns en stor risk att den glöms bort mellan alla andra intryck som tävlar i semifinalerna. Trots det anser jag att Frankrike borde ta den risken och gör de det så får Frankrike full pott från mig!


 1. Barbara Pravi – “Voilà”
 2. Philippine – “Bah Non”
 3. Casanova – “Tutti”
 4. Pony X – “Amour Fou”
 5. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 6. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”

Kommentar: Jösses vad många bra låtar! Kan nog säga att jag nästan tycker om alla som är med i tävlingen så det var inte lätt att välja en nr 1. Valde Barbara för jag tycker den är så typisk fransk och den har så mycket känsla.


 1. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”
 2. Barbara Pravi – “Voilà”
 3. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil”
 4. Pony X – “Amour Fou”
 5. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 6. Amui – “Maeva”

Kommentar: Vilket svagt startfält! Kan skriva under på det som Hollac16 sagt, att startfälten i Destination Eurovision höll mycket högre klass än det här. Det som jag ser vara det stora problemet är att många låtar i startfältet inte känns uppdaterade, utan helhetsuttrycket känns väldigt sterilt. Finns två låtar jag tycker är en smula mer intressanta, dels ”Pourvu Qu’on M’Aime” mest för dess hantverk, men också ”Voilà” då den blir en riktig nostalgitripp till när franska ballader var den stora dominanten. Men sen är det inte så mycket mer. Tycker Frankrike kan bättre än så här.


 1. Amui – “Maeva”
 2. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 3. Pony X – “Amour Fou”
 4. LMK – “Magique”
 5. Casanova – “Tutti”
 6. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”

Kommentar: Till att börja med vill jag säga vilken fenomenalt bra uttagning fransmännen fått till. Alla bidrag får minst 3 av 5 poäng av mig.

Låten Maeva är dock solklar favorit hos mig. Jag älskar sommarkänslan & värmen i låten. Melodin påminner om något jag skulle kunna ha hört på 00-/början av 10-talet. Vilket är något positivt i sammanhanget.  Om nu min favorit inte skulle vinna så skulle jag dock även bli glad om Frankrike fick för sig att skicka Je T’Emmènerai Danser, Amour Fou, eller Magique då samtliga av dessa bidrag står högt i kurs hos mig.

Som sagt så tycker jag ändå om samtliga av bidragen så även om min sista plats (Pourvu Qu’on M’Aime) skulle vinna så är jag ändå säker på att Frankrike kommer finns i min slutgiltiga topp 20 för Eurovision 2021. Jag kommer i vilket fall inte sätta dem i botten.


 1. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?”
 2. Amui – “Maeva”
 3. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 4. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil”
 5. Pony X – “Amour Fou”
 6. Casanova – “Tutti”

Kommentar: Jag håller med min panelkollega Hollac16 om att kvaliteten på låtarna i den här finalen har mer att önska. Hälften av bidragen tycker jag är godkända/bra. Vinner någon kandidat utanför min topp 6 skulle jag bli besviken. Jag håller främst på de två dansanta bidragen med Karibien-vibbar. Hade varit härligt med något medryckande och glatt i dessa dystra tider vi genomlevt nu.


 1. Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”
 2. Andriamad – “Alléluia”
 3. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime”
 4. Ali – “Paris Me Dit”
 5. Pony X – “Amour Fou”
 6. Amui – “Maeva”

Kommentar: Tävlingen innehåller en bred blandning av bidrag även om tävlingen känns stel och produktionen lämnar mer att önska. Inga av tävlingens bidrag är bottenskrap, utan går mellan 2-4 poäng. Flera av mina kollegor har hyllat Barbaras ”Voila”, men jag känner inget när jag lyssnar på den. Ja, det är en trip down French memory lane, men jag vill själv ha bidrag som jag kan lyssna på och lyssna mycket, så den hamnar utanför Min lista.

Maeva” är en glad melodi med etnotoner. ”Amour Fou” har ett skönt beat och framförs med snygg falsett, men ärligt – ett hästhuvud! ”Paris Me Dit” växer till ett skönt dunk i refrängen. “Pourvu Qu’on M’Aime” är naken och avskalad, vacker. När Juliette når ”den där” tonen får jag rysningar och hade låten haft mer av det hade jag placerat henne på första plats. ”Alléluia” känns aningen ”Euphoria-inspirerad” och jag tror det skulle göra sig bra i ESC-sammanhang. Min etta är Terence James – “Je T’Emmènerai Danser”, helt enkelt för att jag tycker det är en bra låt och någon jag kommer föra upp på min spellista.

 

Resultat


Foto & copyright: uppgift saknas
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångerskan Barbara Pravi med bidraget “Voilà” som kommer att få representera Frankrike i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eurovision France – C’est vous qui décidez som avgjordes den 30:e januari 2021.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen hade 12 akter som tävlade vilka hade valts ut efter en nationell antagning där sedan jurygrupper och publiken fick rösta fram sin vinnare. Detta skedde i tre rundor varav två där resultaten hemlighölls och en öppen omröstning. Först fick publiken rösta vidare sju av de 12 låtarna och sedan fick programmets jury komplettera med ett wildcard bland låtarna publiken valt bort. Sedan genomfördes ytterligare en omröstning där juryn respektive publiken fick rösta och nu offentliggjordes också poängen.

I omröstningen i den avgörande rundan hade juryn och tittarna vardera 420 poäng att dela ut till bidragen. Var och en av de tio jurymedlemmarna delade ut de fasta poängen 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Även publikens poäng fördelades ut i fasta summor som här var 10, 20, 30, 50, 60, 70, 80 och 100 poäng. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom.

Angående resultatet hade såväl juryn som tittarna samma etta (Barbara Pravi) medan juryn hade Juliette Moraine som tvåa och Pony X som trea, vilka tittarna hade på fjärde och femte plats. Tittarnas tvåa var Casanova, som blev sexa hos juryn, och trean var Amui, som juryn satte på sista plats. Trots de lägre summorna från tittarna blev det ändå juryns tvåa Juliette Moraine och trea Pony X som hamnade tvåa och trea i totala läget.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Första omgången (Publikens topp 7 + juryns val)

De fetmarkerade bidragen gick vidare till finalomgången tack vare publikens röster. Den fetmarkerade med (wildcard) efter sig valdes ut av programmets jury att också få en chans i den avgörande omgången. Övriga fyra bidrag åkte ut. Alla bidrag listas i alfabetisk ordning.

 

Finalomgången (Topp 8)

 1. Barbara Pravi – “Voilà” (104 + 100 = 204p)
 2. Juliette Moraine – “Pourvu Qu’on M’Aime” (76 + 60 = 136p)
 3. Pony X – “Amour Fou” (74 + 50 = 124p)
 4. Casanova – “Tutti” (22 + 80 = 102p)
 5. Cephaz –“On A Mangé Le Soleil” (52 + 30 = 82p)
 6. Amui – “Maeva” (8 + 70 = 78p)
 7. LMK – “Magique” (66 + 10 = 76p)
 8. 21 Juin Le Duo – “Peux-Tu Me Dire?” (18 + 20 = 38p)

 

Övrigt under finalen

Det kan noteras att finalen ägde rum i en TV-studio i Paris och trots pågående coronapandemi med tillhörande publikrestriktioner kunde produktionen ta in en mindre mängd publik i studion, dock behövde alla hålla social distans och bära munskydd. Undantag gjordes för de tävlande artisterna (så länge de var på scenen), programledarna (som hela tiden befann sig på scenen, om än i skymundan) och jurymedlemmarna (som satt avskärmade med plastskärmar mellan varandra). När respektive tävlande hade sjungit klart fick de sätta sig i publiken och då ta på sig munskydd.

Under programmet uppträdde Amir, som även satt i juryn, och sångerskan Valentina som vann Junior Eurovision 2020 med bidraget J’Magine. Dessutom uppträdde topp 8 tillsammans med Valetina där de framförde Celine Dions tidigare vinnarlåt från 1988.

Det var första gången sedan 2019 som Frankrike höll en publik nationell uttagning till Eurovision, även om det denna gång bara blev en finalkväll producerad internt av France Télévisions. Ifjol (2020) ströks hela uttagningen till förmån för ett internval.

 

Tycker du att Frankrike valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarerJAAAAA! Rätt låt vann finalen! Jag ger Barbara redan nu 5 poäng av 5 möjliga. Detta kan bli finalfarligt i Rotterdam, i alla fall om hon tar med sig det framträdande som hon gjorde i uttagningsfinalen för det var magiskt. Heja Frankrike! Åker gärna till Paris 2022!En väldigt vacker fransk ballad, med en sångerska som verkligen lyfter låten. Den har redan blivit en stor fanfavorit innan denna franska finalen och nu när den har vunnit och ska representera Frankrike i ESC 2021 lär det bli ännu mer hype. Det känns som en given jury-favorit. Frågan är om tittarna runt om i Europa kommer ta till sig detta? Personligen är jag inget jättestort fan av låten. Jag tycker den är överskattad. Det fanns mycket bättre uptempo-låtar som jag hade varit mer tillfreds med.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera