« Frankrike NF 2020

Frankrike NF 2022 »


FRANKRIKES UTTAGNING. TV-bolaget France Télévisions har bekräftat Frankrikes deltagande i Eurovision 2021, och presenterat att man ska välja artist och bidrag genom någon slags publik final/uttagning.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Nationell uttagning (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • Inte presenterat
  • Artist:
  • Inte valt
  • Låt:
  • Inte valt
  • Låtskrivare:
  • Inte valt

France Televisions inte gått ut med så mycket information om uttagningen mer än dess stomme som innebär att det kommer vara en slags final där ett antal tävlande kommer att göra upp om att få representera Frankrike i Eurovision 2021. Programmet kommer att produceras internt på France Televisions istället för att det läggs över på ett produktionsbolag.

Uttagningen kommer dock inte vara en återuppväckande av den tidigare uttagningen Destination Eurovision, som fransk TV använde till Eurovisionerna 2018 och 2019, utan det handlar om ett nytt format.

Enligt uppgifter kommer publiken att ha en stor del i avgörandet, men juryröstning kan också förekomma. Fram till 30:e september går det att ansöka om att delta i programmet. Läs mer om det här.

 

Regler och upplägg

Regelverket som släppts i samband med ansökningsprocessen säger att France Télévision kommer att genomföra en publik uttagning som syftar till att utse landets representant till Eurovision 2021 i Rotterdam. Exakt omfång av tävlingen meddelas inte i dagsläget, däremot ser en sammanfattning av regelverket ut som följer:

 

För att få tävla som artist krävs…

– att man är minst 16 år gammal (senast 1:a januari 2021). Det vill säga att personer som föddes före 1 januari 2005 äger rätten att delta som artister i tävlingen. Om du är minderårig krävs alltid målsmans tillstånd.

– att man har tillstånd att vistas i Frankrike så länge som uttagningen pågår och att man inte har andra kontrakt som exempelvis skivkontrakt med tredjepartsbolag som förhindrar ett eventuellt deltagande vid Eurovision 2021.

– att man har ett tomt belastningsregister, dvs. inte är dömd för något brott.

– att man är minst en (1) och som mest 6 personer på scenen, räknat per framträdande.

 

De krav som finns på låtarna är…

– att varje låt ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform, och absolut inte före den 1:a september 2020.

– att låttexten inte innehåller ord och/eller tolkningar som strider mot lagar och förordningar. Saker som listas på den förbjudna listan är politiska och kommersiella budskap, svordomar samt stötande och oacceptabelt språkbruk.

– att låten ska framföras på huvudsakligen franska. Det tillåts även att sjunga på regionala språk som talas i Frankrike och/eller dess territorier, däremot framgår det inte om engelska tillåts och i så fall i vilken mängd.

 

De krav som produktionen ställer på låtskrivarna är…

– att låtskrivarna är registrerade (eller registrerar sig) hos SACEM eller annan likvärdig upphovsrättsförening.

– att låtskrivarna äger alla rättigheter till sitt eget tävlingsbidrag.

– att låtskrivarna inte är anställda vid eller uppdragsgivare till France Télévision. I detta krav ingår även ens närmaste anhöriga.

– att låtskrivarna måste ge sitt samtycke till att ens eventuellt utvalda tävlingslåt får tävla i uttagningen. Om låten dessutom vinner uttagningen måste låtskrivarna också godkänna att låten får framföras i Eurovision 2021.

 

Kom ihåg…

– att ingen ersättning utgår för deltagande i tävlingen, i alla fall inget från France Télévisions håll.

– att France Télévision äger rättigheterna till regelverket, vilket innebär att rätten att justera och göra tillägg, samt även diskvalificera alla som bryter mot det.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen