« Inför ESC Georgien 2020

Inför ESC Georgien 2022 »


INFÖR EUROVISION 2021 presenterade vi Tornike Kipiani med bidraget ”You” som representerade Georgien. Han tävlade i den andra semifinalen den 20:e maj där startnumret var satt till 10 av 17. Georgien röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Tornike Kipiani?

 

Tornike Kipiani föddes 11:e december 1987 i Tbilisi i Georgien. Han är artist men arbetar också som arkitekt.

Publikt slog han igenom i ett band, men det stora genombrottet kom när han vann den första säsongen av X Factor i Georgien 2014. Rolig kuriosa är att han då hade Tamta som mentor som tävlade för Cypern 2019. Han har även försökt att få representera sitt hemland i Eurovision, med ett första försök i den nationella finalen 2017 och låten You are my sunshine, men den gången valdes istället låten “Keep the faith“ med Tamara Gachechiladze ut som vinnare.

Det skulle dröja till hösten 2019 då Tornike ställde upp i landets motsvarighet till Idol där han korades till vinnare och i samma veva till landets representant i Eurovision 2020. Det bör tilläggas att han vann den avgörande uttagningsfinalen med mycket liten marginal. Efter finalen hölls en intern process för att välja ut tävlingsbidraget, vilket blev hans egen låt Take Me As I Am.

2020 blev ett inställt år och i samma veva som även Eurovision fick ta paus kom TV-bolaget GPB med beskedet att Tornike skulle kvarstå som landets representant i tävlingen ett år till. På grund av EBU:s regler har alla länder behövt ta fram nya tävlingsbidrag och för Tornike blir 2021 års tävlingsbidrag istället låten ”You” som är gjord av honom själv.

Hur valde Georgien till Rotterdam?

 

Till Eurovision 2021 valde Georgien både artist och tävlingsbidrag genom internval.

När Eurovision 2020 ställdes in var GPB snabba med att ge besked om att Tornike Kipiani skulle bli kvar som landets representant i 2021 års tävling vilket också är fallet. Bidraget utsågs även det internt och släpptes i mars 2021.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Svår låt – fel artist. Trots att Georgien ändå tar ett steg uppåt sedan det kaosartat dåliga bidraget ifjol, så blir det återigen ett stolpskott för landet i år. Denna gång är låten inte problemet – utan snarare artistvalet. Jag är helt säker på att Tornike skulle funka bra i heavy-metal sammanhang, men till en sådan här lite mer Coldplay-inspirerad låt med djup – så blir det totalt fel. Han säljer inte den här låten, eller budskapet – alls! För mig känns det nästan som att Tornike, i videon, snarare är en statist. Som röst i låten är han också lite malplacerad, även om det finns en viss charm i hans sträva och mörka stämma. Men till en sådan här låt hade man behövt en helt annan artist. För mig blir det här ett dubbelfel – trots att både låt och artist är bra. Så länge de inte har med varandra att göra dock.


.

Den sista halvan av semifinal två är en plåga att ta sig igenom. Och allt börjar med Georgien.

Förra året hade Georgien problemet med att man ville för mycket och kokade ihop en kaosartad smörja. Nu tar man samma sångare, filar ner på kaoset, får mer struktur och det låter ändå bedrövligt. Jag kan inte lägga mitt finger på det, men det är uppenbart att Tornike inte funkar för den typen av låtar de vill ha. Missförstå mig inte, han är en grym sångare, men allt blir bara fel.

Jag har nog aldrig gett ett land en nolla två år i rad. Men det har ni förtjänat Georgien.


.

Tornike gör mig ytterligare en gång besviken. Ifjol utlovades det rockmusik och då fick vi skrikrock. I år utlovades det rocklåt igen och då fick vi någon slags ballad istället. Eller snarare bara tråkig hissmusik. Jag hade gärna gett mer poäng till Tornike för jag tycker utifrån sånginsats och vilja att han förtjänar så mycket mer. Men jag måste vara ärlig och jag gillar inte den här låten något vidare.


.

Andra semifinalen bjuder på några toa-pauser ganska tätt och vi börjar med Georgien. Sicken besvikelse! Trodde att vi skulle få höra en riktigt bra rocklåt men så blev det istället en mesig ballad som inte passar han alls. Hans röst är värd så mycket mer och det är även den enda anledningen till att han ens får en ynka poäng.


.

Måste erkänna att jag är lite besviken här faktiskt. I fjol så tyckte jag ändå att ”Take Me As I Am” var en väldigt vågad låt, och jag kunde uppskatta att Georgien ändå hade modet att fortsätta sticka ut, vilket har varit deras grej i många år. ”You” däremot blir en ballad som i grund och botten är fin, men den lyfter inte. Och framför allt hade jag hoppats på någonting mer rivigt för Tornike. Han skulle kunna bära vilken bra rocklåt som helst, men det fungerar inte riktigt just här. Synd!


.

Tornike var min vinnare förra året, jag älskade Take Me As I Am och dess budskap om att stå upp för sig själv samtidigt som Tornike subtilt kritiserade internationaliseringen av tävlingen. Genialiskt!

I år väljer Georgien i vanlig ordning att gå sin egen väg och skickar en ballad som de flesta länder nog skulle vifta bort direkt. Jag var skeptisk när jag först hörde låten, men den växer för varje lyssning. Precis som i hans föregående bidrag så kan man höra att Tornike verkligen menar det han sjunger samt att han har ett speciellt sätt att beröra på.

You må vara ett nedköp från Take Me As I Am, men med tanke på att jag anser den sistnämnda vara den 7:e bästa ESC-låten genom tiderna så är det föga förvånade att Tornike inte lyckades toppa den låten.


.

Georgiens minst intressanta artist är tillbaka. Förra året bjöd han oss på skriksång och nu blir det istället en seg och smörig ballad som går in genom ena örat och ut genom andra. Totalt intetsägande och identitetslöst. Jag delade ut noll poäng till Georgien ifjol och jag gör det i år igen… Förövrigt tycker jag Georgien är det minst intressanta ESC-landet med tanke på att jag sällan gillat deras bidrag under den relativt korta perioden de har ställt upp.


.

Vilket platt fall! Detta är ett sånt sömnpiller att kudden ropar efter mig. Den får åtminstone 1 poäng för att det är ett försök till en låt. Jag förstår inte alls vad man försöker åstadkomma i esc-sammanhang när man sänder det här. Sångaren ska sjunga skön rock och istället får han representera sitt land med den här britt-balladen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
12,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2021. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Georgien osar sistaplats i den här semin är jag rädd för. Jag har svårt att se något land prestera sämre än Georgien här, och kan heller inte se vare sig jury eller tv-tittare göra en insats för att rädda dem. Nej, det här är dömt att misslyckas tyvärr.


Jag ser ingen anledning till varför man skulle vilja rösta på det här. Varken som jury eller tittare. Det ligger passande i mitten för en kisspaus för denna deltävling.


Jag skulle gärna skicka Tornike till final. Men inte med den här låten. Och jag tror tyvärr att sistaplatsen kan vara reserverad för Georgien i år.


Efter första strofen är redan halva Europa ute i köket och fyller på gotteskålen.Det här kommer inte gå vägen. Får lite samma vibbar som Nordmakedonien – tittarna kommer inte ha tålamodet för att ta till sig detta. Speciellt också när denna dessutom saknar ett lyft, och har oturen att gå direkt efter Serbien.


Även om jag personligen älskar låten & Tornike som artist är det knappast en hemlighet att Georgien aspirerar på sista platsen. Kanske att fler får upp ögonen när repetitionerna dragit igång, men till mitt förtret lär Georgien återigen få stanna i semifinalen.


Det här är bara så meningslöst och tråkigt. Kandiderar på sistaplatsen i Semi 2. Finns inte på kartan att Georgien tar sig till final med detta bidraget.


Alla går på toa och de som inte känner sig nödiga lägger en röst i rent medlidandesyfte!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera