Uppdatering kring Frankrikes nationella final 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den franska uttagningens avgörande har France Télévisions släppt mer information om hur finalen Eurovision France: C’est Vous Qui Décidez! ska gå till. Vi berättar vad som sagts.

Till och börja med står det nu klart att finalen kommer att hållas i en TV-studio i Paris utan publik på plats. Tidigare har det sagts att det ska vara i en större arena men på grund av coronapandemin blir det alltså inte så. Finalen sänds dock ut i TV vilket möjliggör för publiken att ta del av sändningen hemifrån. Programledare för finalen blir Laurence Boccolini och Stéphane Bern. Finaldatumet är däremot ännu inte presenterat. Enligt tidigare uppgifter är det sagt att finalen ska hållas nu i januari månad och om det blir så återstår att se!

Uppdatering 12 januari. Den franska journalisten Sébastien Barké, som på Twitter kallar sig för Mister12points, gick ut på sin kanal och sade att den franska nationella finalen kommer att hållas lördagen den 30:e januari i TV-kanalen France2. Uppgifterna bekräftades senare samma dag av France2.

 

Tre omgångar med tittar- och juryröstning

Det startfält som valts ut består av 12 bidrag vilka alla kommer att framföras i en första omgång som går under namnet Les qualifications. I denna runda har tittarna 100 procent makt att välja ut sina favoriter och de sju bidrag som fått högst stöd går vidare till den avgörande omgången. Innan den hålls kommer programmets jury att få välja ut ett wildcard (L’euro-ticket) bland de fem låtar som publiken valde bort. I den avgörande omgången – Le vote ultime – kommer juryn och publiken tillsammans att rösta fram en vinnarlåt, dvs. det bidrag som kommer att få representera Frankrike i Eurovision 2021. Just nu är det oklart om respektive jurymedlem kommer att rösta enskilt eller om juryns resultat blir ett gemensamt resultat som sedan vägs samman med publikrösterna. Det får vi alltså se när det är dags för omröstning.

 

Välkända artister i juryn

Programmets jury kommer att bestå av tio personer som alla är välkända:

 • Agustín Galiana: populär komiker från Spanien.
 • Amir: representerade Frankrike 2016 där han blev 6:a.
 • André Manoukian: en av jurymedlemmarna i franska Idol (Nouvelle Star).
 • Chimène Badi: tävlade i Destination Eurovision 2019.
 • Duncan Laurence: senaste Eurovision-vinnaren (2019).
 • Elodie Gossuin: tv-presentatör och tidigare Miss France.
 • Jean-Paul Gaultier: välkänd internationell modedesigner.
 • Marie Myriam: representerade Frankrike 1977 där hon vann.
 • Michèle Bernier: populär komiker i Frankrike.
 • Natasha St-Pier: representerade Frankrike 2001 där hon blev 4:a.

 

Fakta: Dessa artister tävlar om segern


Bidragen presenteras i bokstavsordning efter artist. Länkarna går till liveframträdanden i studioform.

 1. 21 Juin Le Duo – Peux-Tu Me Dire?
 2. Ali – Paris Me Dit
 3. Amui – Maeva
 4. Andriamad – Alléluia
 5. Barbara Pravi – Voilà
 6. Casanova – Tutti
 7. Cephaz –On A Mangé Le Soleil
 8. Juliette Moraine – Pourvu Qu’on M’Aime
 9. LMK – Magique
 10. Philippine – Bah Non
 11. Pony X – Amour Fou
 12. Terence James – Je T’Emmènerai Danser

Inför finalen har vi börjat tycka till om startfältet. Läs våra omdömen här »

 


 

Kommentera