« Inför ESC Finland 2019

Inför ESC Finland 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Finland, som i år representerades av Aksel Kankaanranta med låten ”Looking Back”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Finland i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 17 av 18. Finland röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 8 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Finlands resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Finland är ett land som många säkert känner till som ett av Eurovisions största sorgebarn, om man undantar deras lika ökända vinst 2006 med monsterrockarna Lordi. Tyvärr verkar de fortfarande leva lite i skuggan av framgångarna som det gav, då man under 2010-talet fortsatt haft svårt att hävda sig resultatmässigt. Bland annat började man decenniet med att vara snubblande nära finalen. Året efter gick man till final som trea i semin – för att sedan kraschlanda till en 21:a plats! Och sedan har det rullat på sådär, med att man ofta har hamnat under topp 20 nästan varje år man varit i final, med undantag för 11:e platsen 2014. Det har fortsatt vara ett decennium kantat med fiaskon, där sistaplatserna i semifinalerna 2015 och 2019 nog svider extra. En klen tröst är dock att tittarna ville se Finland i final 2015 men att det var juryn som sänkte gruppen Pertti Kurikan Nimipäivät totalt.

Finland deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1961 med uppehåll åren 1970, 1995, 1997, 1999, 2001 och 2003).

Fakta

 • Totalranking:
 • 35 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 11:e plats i final (2014)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 17:e/sista plats i semifinal (2019)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 829 p
 • Snittpoäng**:
 • 83 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Aksel Kankaanranta?

 

Aksel Kankaanranta föddes 1998 i Åbo. Han blev känd när han deltog och kom tvåa i Finlands version av “The Voice” 2017. Han medverkade på raplåten “Jättiläinen” 2018 och den blev väldigt populär i hemlandet.

2020 valdes han ut att tävla i finska UMK-uttagningen tillsammans med fem andra akter. Efter att både juryn och tittarna röstat klart stod han som segrare före förhandssnackisen Erika Vikmans ”Cicciolina” (som för övrigt vann tittarröstningen).

Aksel påstår sig vara en blyg kille och vill gärna framträda med låtar som väcker känslor hos publiken. Med sitt Eurovision-bidrag “Looking back”, som gjordes av Joonas Angeria, Whitney Phillips, Connor McDonough, Riley McDonough och Toby McDonough vill Aksel förmedla hur man ska ta hand om sig själv. Men låten handlar även om världsångest, kärlek och en känsla av att inte räcka till.

Hur valde Finland till Rotterdam?

 

Finland valde artist och bidrag genom uttagningen UMK 2020, som för första gången sedan 2017 hade fler än bara en artist som tävlade. Istället för att utse artisten i förväg och sedan välja låten i finalen valdes både artist och låt i finalen detta år. Efter en kortare antagningsperiod i november valde en jury ut 6 bidrag som fick tävla. Vinnare i den avgörande uttagningsfinalen blev till sist Aksel Kankaanranta.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här har vi en av årets bästa röster tycker jag. Aksel har en oerhört vacker röst, och hela bidraget byggs verkligen helt på honom. Tyvärr är väl inte själva låten så speciell, även om den är välproducerad och snygg. Men det räcker inte speciellt långt i sammanhanget, den är ganska lätt att glömma och risken hade varit att låten gått alla förbi i Rotterdam, om det inte vore för Aksel så klart. Han förtjänar verkligen att få återvända 2021, och jag hoppas höra mer från honom då – med en bättre låt!


.

Förutom att Aksel sjunger bra så är detta ingenting för mig. Har aldrig tilltalats av denna typen av musik. Det är riktigt tråkigt. Det är en låt som är så lätt att glömma bort. Vanligtvis har upptempolåtar en tendens att ändå sätta sig lite, men denna gör inte det alls. En av årets tråkigare bidrag.


.

Många fans är säkert väldigt besvikna på att Finland valde bort Cicciolina-låten med Erika Vikman, men jag tillhör inte den gruppen. Istället tycker jag Aksel var helt rätt val och det säger jag därför att Erikas låt mest bara är en rörig låt.  Sedan vet jag inte hur bra eller dåligt det hade gått för Aksel, men jag tror som sagt han hade haft en bättre chans. Final hade inte varit uteslutet (även om det kanske mer hade blivit som 8-10:a än 1-3:a).

Nåväl, jag gillar Aksels låt väldigt mycket. När han står på scenen märker i alla fall inte jag av att han är blyg eller nervös, tvärtom tar han för sig på scenen och sjunger otroligt bra! Låten är välskriven och jag gillar även att de har arbetat med snygga effekter i bakgrunden. Så detta är absolut en av 2020 års bättre låtar!


.

Underbar låt från Finland. Jag fastnade direkt för denna faktiskt och han har en väldigt bra röst. Dock behöver han jobba på sin scennärvaro för att kunna nå fram bättre.


.

Aksel fick ta emot enormt mycket syrliga kommentarer efter det att många fans sett honom besegra fanfavoriten Erika Vikman, och de kommentarer han fick var sannerligen på en väldigt oskön nivå mestadels. Fy på er!

I alla fall, när man ska titta tillbaks på ”Looking Back” så tycker jag det är en hyfsad låt som känns som ett naturligt steg tillbaks till vad Finland brukar kunna vara rätt bra på, om än lite ospännande. Men Aksel gjorde bra av situationen live på scenen i UMK, även om jag tror det hade kunnat bli svårt för honom att ta sig vidare till en ESC-final.


.

Jag var en alla som hade Cicciolina som favorit i UMK och jag skall inte förneka att jag blev besviken när det stod klart att ”Looking Back” vunnit istället. Nåväl, nu har det gått en tid och jag har hunnit lyssna på låten ett par gånger. Låten har faktiskt vuxit för mig, trots att det egentligen är tämligen vanlig ballad.

Jag har följt finska De Eurovisa där vi fått lära känna Aksel lite bättre och tycker han verkar vara en riktigt trevlig kille. Tycker det är tråkigt att han fått ta så pass mycket skit av ESC-fansen.


.

Jag var också en av alla besvikna fans till den dansanta schlager-låten Cicciolina som helt klar borde ha vunnit den inhemska uttagningen i Finland. Men trots besvikelsen så gillar jag även Aksel och hans avskalade popballad. Den är en av de bättre bidragen i den andra semin och jag gillar Aksels röst och det är en härlig ton genom hela låten.


.

En av mina favoriter i år. Aksel har en underbar röst som passar en bra låt som handen i handsken. Stagingen i den finska tävlingen tyckte jag också var vrålsnygg, så paketet och helheten gifte sig och får av mig höga poäng, huvää Suomi!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera