« Inför ESC Cypern 2019

Inför ESC Cypern 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Cypern, som i år representerades av sångaren Sandro med låten ”Running”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Cypern i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 15 av 17. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Cyperns resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Cypern är ett land som under decenniet sakta men säkert börjat klättra upp i hierarkin. Man inledde med att smyga sig in till finalen för att sedan sluta 21:a. Därefter varvade man finalplatser med finalmissar, men också 2012 års upplaga som blev en sommarplåga här i Sverige. Men 2014 hoppade man av från tävlingen. 2015 var man däremot tillbaka, och då kom man in i ett positivare stim med fem raka finalplatser. Efter tre raka platser i bottenskiktet (22:a, 21:a & 21:a) kom genombrottet 2018 med Eleni Foureira, som knep Eurovisionsilver. Därefter var det inte så konstigt att man fortsatte på samma spår inför 2019, som däremot blev en satsning som eventuellt kom av sig då det inte resulterade bättre än 13:e plats.

Cypern deltog vid 9 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1981 med endast uppehåll åren 1988, 2001 och 2014).

Fakta

 • Totalranking:
 • 25 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 2:a plats i final (2018)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 18:e plats i semifinal (2011)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 823 p
 • Snittpoäng**:
 • 203 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Sandro?

 

Alessandro Rütten, här mer känd som sitt artistnamn Sandro, föddes den 2:a augusti 1996 i Heinsberg i Tyskland, där han sedan växte upp och musikaliskt slog igenom. Detta skede genom sin medverkan i den tyska motsvarigheten till Idol-programmet The Voice 2018. Sin musikalitet hade han utövat redan från barnåldern då han sjöng och spelade instrument, och därefter i tonåren bildade sitt egna band och började göra egna låtar.

Efter sin medverkan i The Voice, där han åkte ut i Sing Off-rundan, fick han blodad tand och representerade USA (hans pappa är amerikan) i musiktävlingen New Wave 2019, där han kom på sjätte plats. I den tävlingen tävlade han under sitt nya artistnamn Sandro.

I år 2020 var Sandro uttagen att tävla för Cypern i Eurovision Song Contest med bidraget ”Running”, en låt han gjort ihop med teamet Alfie Arcuri, Sebastian Rickards, Octavian Rasinariu och Teo DK.

Hur valde Cypern till Rotterdam?

 

Cypern gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Nja, det här är ett typiskt exempel på ett land som gör allt för att skapa en riktigt modern låt, men tappar allt intressant på vägen. Jag hittar inte mycket intressant eller kvalitativt i den här låten tyvärr, snarare är det här en låt som kanske gör sig bäst när den spelas på Euroclubs runt om i Europa. Vi kanske ska va nöjda med att den inte får framföras i Eurovision, för något säger mig att den hade blivit ganska svår att gestalta live…


.

Cypern fick nästan känna segerns sötma med ”Fuego” innan man tappade allt. Sedan dess har man försökt skapa något lika populärt utan att lyckas. Det känns som att ju mer man försöker desto sämre blir det. Och nu är det dags att byta taktik. Det är meningen att detta ska vara en upptempo låt som man går igång på, men personligen vill jag bara trycka ”next” och gå vidare med mitt liv. Den enda anledningen till att den får en poäng är för det finns sämre låtar. Så av den principen förtjänar den inte en nolla.


.

För att vara en låt som har ”att springa” som titel står Sandro väldigt still i videon 🙂

Skämt åsido, det här är en låt som går mig fullständigt förbi. Jag tycker den är tråkig och ointressant och den säger mig varken bu eller bä. För mig är det lite på gränsen till noll men den är ändå inte så dålig. Så 1 poäng får den i alla fall. Och det får mig att börja fundera på om inte de båda Fuego-låtarna faktiskt var bra i jämförelse med detta.


.

Det här låter riktigt bra i mina öron. Den mörka undertonen finns där men är ändå ett härlig beat som tilltalar mitt eurovisionhjärta. Dock hade det nog blivit platt fall på scen likt många andra bra låtar tidigare år (Hovig och Imri tex). Cypern är ju annars väldigt bra på rock så de kanske borde testa det igen efter flera upbeat-låtar.


.

Okej, så det givetvis kloka draget Cypern gör nu är att man tänker annorlunda och inte fastnade för definitionen utav galenskap som man gjorde i fjol. Vi slipper en Replay of a Replay så att säga.

Men med det sagt, vad finns det att säga om denna låt? Enkelt uttryckt: Middle of the road! Delvis klubb-aktig, delvis radiopop, en relativt bra producerad mellanmjölk. All denna medelmåttighet gör att det lägligt nog landar i ett medelmåttigt betyg. Vilket ändå är ett steg i rätt riktning så att Cypern inte längre blir min slagpåse i Eurovision.


.

Alltså, låten är ju inte dålig. Men speciellt bra är den inte heller. Den mest existerar. Jag tycker inte att det här låter som en Eurovisionlåt. Snarare som bakgrundsmusik som man skulle kunna spela på gymmet. Jag har inget att kommentera här. Låten är helt enkelt för intetsägande.


.

Semesterön Cypern har haft bra resultat i Eurovision de senaste åren. Man har varit med i finalen fem år på raken och senast år 2018 fick man sin bästa placering någonsin i tävlingen när Eleni Foureira med sin låt ”Fuego” sjöng Cypern till en 2:a plats. Årets artist har rötterna i Tyskland och hans låt är en modern, repetitiv poplåt med inspiration av Calvin Harris, som bara pågår utan att vara särskilt underhållande eller bra. Nej, detta biter inte på mig, tyvärr.


.

Detta bidrag når bara precis till medelbetyg. Låten börjar lovande och generellt har vi en sångare som är mycket bättre än produktionen. Man har börjat tegla grunden på huset, men inte kommit längre än till reglarna! Var är svällandet, var är körerna? Det är inte dåligt, det är inte bra – som om Shakespeare hade kunnat skriva ”att vara eller inte vara” och sen blev det inte mer.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera