« Inför ESC Israel 2019

Inför ESC Israel 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Israel, som i år representeradedes av sångerskan Eden Alene med låten ”Feker libi”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Israel i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 12 av 17. Israel röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 12 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Israels resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Israels form under 2010-talet var som natt och dag. Första året blev man en favorittippad kandidat till segern, men Harel Skaat lyckades däremot inte lyfta Israel högre upp än en 14:e plats. Detta ledde sedan till en mycket djup svacka med fyra raka finalmissar. Efter det ändrade man urvalsmetod vilket bar frukt direkt. 2015 lyckades Israel gå upp till final och vidare till en 9:e plats, och har sedan dess varit i final varje gång. Även om man sakta började halka efter i finalen två år efteråt vände man på steken och gick och vann 2018. Men som värdland blev det istället en krasch ner till 23:e plats där man bl.a. åkte på en nollpoängare från juryn. Detta skedde också efter att Israel felaktigt tilldelades en tolvpoängare från den diskade vitryska juryn.

Israel deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1973 med uppehåll åren 1980, 1984, 1994 samt 1996-97).

Fakta

 • Totalranking:
 • 19 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 1:a plats i final (2018)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 15:e plats i semifinal (2011)
 • Värdnation:
 • Ja (2019)
 • Totalpoäng**:
 • 1 895 p
 • Snittpoäng**:
 • 190 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Eden Alene?

 

Eden Alene föddes i Jerusalem i Israel den 7:e maj 2000. Hennes föräldrar emigrerade från Etiopien till Israel för att starta ett nytt liv där. Men bara två år efter Edens födelse separerade föräldrarna och efter det tappade hon kontakten med sin pappa. Det blev istället balett och sedan musiken som blev Edens två stora passioner i livet. Hon hämtar mycket av sin inspiration från stilar som arabisk folkmusik till gospel.

Hösten 2019 ställde Eden upp i Israels Eurovision-uttagning, men bara ett år tidigare hade hon tävlat i Israels X Factor som hon vann. Nu skedde samma sak där det blev Eden som efter många auditions, kvalprogram och till sist finalavgörande tog hem segern i HaKokhav HaBa L’Eirovizion. En månad efter segern hölls en ny final där bidraget valdes fram. Vinnarlåten heter ”Feker Libi” och är gjord av Doron Medalie och Idan Raichel.

Hur valde Israel till Rotterdam?

 

Israel valde ut sin artist Eden Alene via den publika nationella uttagningen HaKokhav HaBa L’Eirovizion, för att sedan utse hennes tävlingsbidrag via en egen mindre bidragsfinal.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Mellanöstern+Afrika=Sant? Ja tydligen är det möjligt att sammanfoga dessa två helt olika musikaliska kulturer, och det blir riktigt snyggt! Detta hade varit ett av årets mest intressanta bidrag i Eurovision, och jag sticker inte under stolen med att jag tror att det hade kunnat nå riktigt långt. Det är just sådana här fusioner som lockar röster, såsom fjolårets norska succé med schlager och jojk. Detta hade varit en potentiell publikfavorit, men får nu nöja sig med att vara en personlig favorit hos mig. Inte illa det heller!


.

I början fick jag ”Haba Haba” vibbar av låten och jag började kallsvettas. Jag genuint undvek låten pga detta. Men när jag väl gav den en chans och lyssnade på låten så var det något helt annat. Även om liknelserna fanns där, så var detta så mycket bättre och inslagen av Mellanöstern gjorde det så mycket bättre. Det finns någon glädje i låten som är rätt härlig. Å andra sidan är det ingen låt som jag skulle lyssna på i vardagen. En rejäl höjning sedan förra året från Israel dock.


.

Israel fortsätter att leverera bra musik – underbart! Det här är en låt som gör mig glad och på bra humör varje gång jag hör den. I grunden liknar den lite ”Golden boy” i stil med att byta mellan olika stilar i låten, i det här fallet funkar det väldigt bra. Roligt också att få höra en sådan här typ av låt från Israel också, för det hade jag inte förväntat mig. Som sagt så växer den här låten hela tiden och nu är den uppe på en fyrapoängare.


.

Israel brukar komma med kul bidrag och likaså i år. Fast det är svårt att slå ”Toy” i mina öron. De etniska tonerna finns där och hon verkar som en duktig artist och tror det hade blivit ett bra framträdande men det är ingen stark låt. Härligt gung som man kan lyssna på i sommar medans man lapar sol men det är tyvärr allt.


.

Detta är en låt som jag hade lite svårt att placera till en början. Till en början gillade jag inte den här låten alls, men den har faktiskt växt till sig. Det finns en stark ungdomlig vibe utav det hela, kanske får jag lite aningar av det som vi brukar höra inom JESC nuförtiden, vilket tagit sig en lite mer mognare touch jämfört med hur det låtit tidigare. Kanske blir det lite juvenilt för min smak ändå… men ganska kul med det plötsliga tempobytet mot slutet!


.

Årets israeliska bidrag är ju en klar uppgradering mot de två förgående som båda fick en varsin noll-poängare av mig. Sångerskan Eden har ju afrikanskt påbrå, och det hörs då hennes bidrag låter som något som kanske Marocko hade kunnat skickat om de av någon anledning skulle få för sig att komma tillbaka till Eurovision, det lär inte hända inom en nära framtid dock.

Låten är ingen favorit hos mig, men man blir lite gladare av den. Osäker på hur det här hade fungerat i själva tävlingen.


.

Fjolårets värdland Israel valde i år en dansant & exotisk låt till årets tävling med en artist som känns trygg och med likheter till Beyonce. Det är som sagt en dansant poplåt som blandats upp med sound från Mellanöstern och Afrika. Riktigt coolt att Eden Alene sjunger på fem olika språk. Den parkerar högt upp i min topplista. En av de bästa låtarna i år enligt mig. Visst känns soundet igen från b.la ”Golden Boy” och ”Kizunguzungu”.


.

Detta bidrag får lite olika poäng av mig beroende på humöret, men generellt är det är låt jag blir glad av. Som flera andra bidrag är det en låt som har växt efter att ha lyssnat på den flera gånger.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
28 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera