ISRAELS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det israeliska TV-bolaget IPBC/KAN ut Israels artist via den nationella uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion och tävlingsbidraget via uttagningen HaShir HaBa. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Sändningarna för årets israeliska Eurovisionuttagning startade den 23:e november 2019 och pågick med olika auditions- och kvalprogram innan det till sist skulle avgöras vem som får tävla för Israel 2020. Programledare för den uttagningen var duon Assi Azar och Rotem Sela. I programmet fanns en jury med som bestod av Itay Levy (ersatte tidigare Hareel Skaat), Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon och Static & Ben-El Tavori.

Drygt en månad efter att vinnaren hade korats kom vinnaren att framföra ett antal bidrag i finalen HaShir HaBa, där publiken och jury fick rösta fram vilket tävlingsbidrag som vinnaren skulle få med sig till Eurovision.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Israels uttagning blev sångerskan Eden Alene, och i den efterföljande bidragsfinalen blev det låten ”Feker Libi”, som Doron Medalie och Idan Raichel stod bakom på upphovssidan, som blev tävlingsbidraget för Eurovision 2020.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Israel fått kvala genom semifinal 1.

 

 

Artistfinalen

Efter drygt tre månader med auditions, kvalprogram, heats och semifinaler skulle Israel avgöra sin representant Eurovision 2020. I denna final utsågs dock bara artisten, medan tävlingsbidraget utses i en ytterligare final den 3:e mars. Inför finalen återstod fyra artister i tävlingen som alla tävlade om att få representera Israel i Rotterdam i maj.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-04

 • Programledare:
 • Assi Azar och Rotem Sela

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

De tävlande i finalen var (i bokstavsordning):

 1. Ella-Lee Lahav
 2. Eden Alene
 3. Gaya Shaki
 4. Orr Amrami-Brockman

 

 

Resultat


Efter flera månader med auditions, kvalprogram, heats och semifinaler avgjordes Israels artisttävling HaKokhav HaBa L’Eurovizion 2020. Vinnare blev sångerskan Eden Alene som först i en senare final får sitt tävlingsbidrag till Rotterdam. Till dess bjuder vi på ett klipp från finalen (det är alltså bara en cover, INTE Eurovision-låten):

 

Mer finalfakta

Finalen avgjordes genom olika dueller och med röstning från såväl programmets jury som tv-tittare. Först möttes de tävlande artisterna i två dueller, där respektive duellvinnare gick till den avgörande omgången. Sedan fick ytterligare en artist av de två utslagna röstas vidare till finalomgången.

I den tredje och sista omröstningen utsågs sedan vinnaren med hjälp av att programmets femmannajury inklusive fyra extrajurygrupper (bl.a. Netta Barzilai) samt tv-tittarna fick poängsätta artisternas framträdanden. Det är värt att notera att slutvinnaren först bara gick vidare som ett wildcard, men därefter fick hon fullt stöd från såväl juryn som tittarna.

Här nedan presenterar vi resultaten i duellerna och slutomgången. I respektive duell är det den fetmarkerade artisten som gick till slutomgången.

 

Duell 1 (enl. startordning)

 1. Eden Alene – Where Have You Been
 2. Orr Amrami-Brockman – ”Aba”

 

Duell 2 (enl. startordning)

 1. Ella-Lee Lahav – Into You
 2. Gaya Shaki – ”My Immortal”

 

Wildcard

 1. Eden Alene (till finalomgången)
 2. Gaya Shaki (utslagen)

 

Finalomgången (resultatordning)

I den sista omgången avlade både programmets jury och tittare poäng till bidragen. Nedan listar vi både vilken coverlåt respektive artist framförde samt hur poängen fördelade sig (poängen stå enligt jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Eden Alene – Halo (110 + 150 = 260p)
 2. Ella-Lee Lahav – Roar (92 + 90 = 182p)
 3. Orr Amrami-Brockman – ”Haim lhiot bah mehhoav” (98 + 60 = 158p)

 

 

Bidragsfinalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-03-03

 • Programledare:
 • Lucy Ayoub

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Alla framförs av Eden Alene.

 1. “Savior in the Sound”
 2. “Roots”
 3. “Rakata”
 4. “Feker libi”

 

 

Panelen tyckte till! 1. “Savior in the Sound”
 2. “Roots”
 3. “Feker libi”
 4. “Rakata”

Kommentar: Det känns inte alltid lätt att rangordna låtar från en enskild artist på det här viset. I alla fall inte med tanke på att variationen ibland inte finns. Förra gången var det Finland som gjorde samma grej. Nu har vi två st länder som gör samma sak. Israel är en av dessa. Det jag kan konstatera att ettan och tvåan i min ranking är i grund och botten okej men har sina brister här och var, medans nedre halvan inte intresserade mig alls.


 1. “Feker libi”
 2. “Savior in the Sound”
 3. “Roots”
 4. “Rakata”

Kommentar: Skall tydligen vara fyra bidrag som är med och tävlar. Undrar om det verkligen stämmer då samtliga bidrag låter som fyra variationer av samma låt. Folk brukar ju dock säga att jag inte kan något om musik, så det kanske är där det brister.


 1. “Feker libi”
 2. “Rakata”
 3. “Roots”
 4. “Savior in the Sound”

Kommentar: Fjolårets värdland har sin artist utsedd redan. Nu är det tid att utse vilken låt denna sångerska få ta med sig och tävla med i Rotterdam i maj. Jag kan börja med att avskriva ”Savior in the Sound” för den intresserar mig inte överhuvudtaget. Blir bara uttråkad. De två bidragen jag fastnade för är “Feker libi” och  “Rakata” som känns dansanta och exotiska. Gillar till viss del även ”Roots” men det finns vissa partier i låten som står mig fruktansvärt mycket och det är de heliumliknande ljuden. Ifjol slapp Israel kvala genom semifinalerna, då man var direktkvalificerade till finalen p.ga Nettas seger i Lissabon år 2018. Det blev en snöplig 23:e plats i finalen för Israel och Kobi Marimi med sin låt ”Home”. I år tävlar Israel i semi 1 där b.la Sverige också ska tävla om en finalplats.


 

 

Resultat


I början av februari utsåg Israel sångerskan Eden Alene (på bilden) som sin artist till Eurovision 2020. Den 3:e mars utsågs sedan hennes tävlingsbidrag, som blir låten “Feker libi”, gjord av duon Doron Medalie och Idan Raichel. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

Finalen avgjordes av två jurygrupper som tillsammans hade 60% av rösterna och av tv-tittarna som hade resterande 40%. Alla tre parter delade ut olika poäng till bidragen och vinnaren blev låten som fick högst totalpoäng. Så här blev totalresultatet (notera att samtliga bidrag framfördes av Eden Alene):

 1. Feker libi – 282p
 2. Roots – 205p
 3. Rakata – 139p
 4. Savior in the Sound – 94p

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera