« Israel NF 2019

Israel NF 2021 »


ISRAELS UTTAGNING. TV-bolaget KAN utsåg Israels artist till Eurovision 2020 genom den publika uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion. När vinnaren sedan var korad utsågs tävlingsbidraget via en särskild nationell final kallad HaShir HaBa.

 

Upplägg

Sändningarna för årets israeliska Eurovisionuttagning startade den 23:e november 2019 och pågick med olika auditions- och kvalprogram innan det till sist skulle avgöras vem som får tävla för Israel 2020. Programledare för den uttagningen var duon Assi Azar och Rotem Sela. I programmet fanns en jury med som bestod av Itay Levy (ersatte tidigare Hareel Skaat), Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon och Static & Ben-El Tavori.

Drygt en månad efter att vinnaren hade korats kom denne artist att få framföra ett antal bidrag i en ny final under namnet HaShir HaBa, där publiken och jury fick rösta fram tävlingsbidraget.

 

Datum & händelser


 

Artistfinalen

Efter drygt tre månader med auditions, kvalprogram, heats och semifinaler skulle Israel avgöra sin representant Eurovision 2020. I denna final utsågs dock bara artisten, medan tävlingsbidraget utses i en ytterligare final den 3:e mars. Inför finalen återstod fyra artister i tävlingen som alla tävlade om att få representera Israel i Rotterdam i maj.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-04

 • Tid:
 • 20:00 CET

 • Programledare:
 • Assi Azar och Rotem Sela

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Artisterna möttes i dueller, där vinnaren i varje duell gick till finalomröstning. Därefter utsågs ytterligare en finalist av de två utslagna innan slutomröstningen avgjorde vinnaren.

 • TV-bolag/Stream:
 • KAN – Länk kommer senare

 

Startfält

De tävlande i finalen är (i bokstavsordning):


 1. Ella-Lee Lahav
 2. Eden Alene
 3. Gaya Shaki
 4. Orr Amrami-Brockman

 

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter flera månader med auditions, kvalprogram, heats och semifinaler avgjordes tillslut finalen av Israels artisttävling HaKokhav HaBa L’Eurovizion 2020. Efter tre dueller stod det klart att det blir den 19-årige etiopisk-israeliska sångerskan Eden Alene som kommer att få representera Israel i Eurovision 2020. Hon är den dittills yngsta israeliska Eurovisionrepresentanten sedan Nadav Guedj (som vann nationella uttagningen 2015) och dessutom den första som är född på 2000-talet att representera Israel i ESC.

I denna final utsågs endast den vinnande artisten, medan själva tävlingsbidraget utses i en bidragsfinal som avgörs den 3:e mars. Innan dess kommer här ett av de framträdanden som vinnaren gjorde i finalomgången (det är alltså bara en cover, INTE Eurovision-låten):

 

Resultat

Finalen avgjordes genom olika dueller och med röstning från såväl programmets jury som tv-tittare. Först möttes de tävlande artisterna i två dueller, där respektive duellvinnare gick till den avgörande omgången. Sedan fick ytterligare en artist av de två utslagna röstas vidare till finalomgången.

I den tredje och sista omröstningen utsågs sedan vinnaren med hjälp av att programmets femmannajury inklusive fyra extrajurygrupper (bl.a. Netta Barzilai) samt tv-tittarna fick poängsätta artisternas framträdanden. Det är värt att notera att slutvinnaren först bara gick vidare som ett wildcard, men därefter fick hon fullt stöd från såväl juryn som tittarna.

Här nedan presenterar vi resultaten i duellerna och slutomgången. I respektive duell är det den fetmarkerade artisten som gick till slutomgången.

 

Duell 1 (enl. startordning)

 1. Eden Alene – Where Have You Been
 2. Orr Amrami-Brockman – “Aba”

 

Duell 2 (enl. startordning)

 1. Ella-Lee Lahav – Into You
 2. Gaya Shaki – “My Immortal”

 

Wildcard

 1. Eden Alene (till finalomgången)
 2. Gaya Shaki (utslagen)

 

Finalomgången (resultatordning)

I den sista omgången avlade både programmets jury och tittare poäng till bidragen. Nedan listar vi både vilken coverlåt respektive artist framförde samt hur poängen fördelade sig (poängen stå enligt jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Eden Alene – Halo (110 + 150 = 260p)
 2. Ella-Lee Lahav – Roar (92 + 90 = 182p)
 3. Orr Amrami-Brockman – “Haim lhiot bah mehhoav” (98 + 60 = 158p)

 

Tycker du att Israel valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Bidragsfinalen

Den 3:e mars utsåg Israel det tävlingsbidrag som sångerskan Eden Alene kommer att tävla med i Eurovision 2020. I finalen som heter HaShir HaBa var det sammanlagt fyra bidrag som hon fick framföra, varpå en omröstning avgjorde vilket bidrag som hon får med sig till Rotterdam. Röstningsfördelningen var 40% till tittarna, 50% till en expertjury och 10% bestämdes av HaKokhav HaBa-juryn (den som ansvarade för talangshowen att hitta rätt artist för Israel i Eurovision Song Contest 2020).

 

Fakta

 

Startfält

Alla bidrag framförs av Eden Alene. De listas i startnummerordning: 

 

Så här tycker vi!


 1. “Savior in the Sound”
 2. “Roots”
 3. “Feker libi”
 4. “Rakata”

Kommentar: Det känns inte alltid lätt att rangordna låtar från en enskild artist på det här viset. I alla fall inte med tanke på att variationen ibland inte finns. Förra gången var det Finland som gjorde samma grej. Nu har vi två st länder som gör samma sak. Israel är en av dessa. Det jag kan konstatera att ettan och tvåan i min ranking är i grund och botten okej men har sina brister här och var, medans nedre halvan inte intresserade mig alls.


 1. “Feker libi”
 2. “Savior in the Sound”
 3. “Roots”
 4. “Rakata”

Kommentar: Skall tydligen vara fyra bidrag som är med och tävlar. Undrar om det verkligen stämmer då samtliga bidrag låter som fyra variationer av samma låt. Folk brukar ju dock säga att jag inte kan något om musik, så det kanske är där det brister.


 1. “Feker libi”
 2. “Rakata”
 3. “Roots”
 4. “Savior in the Sound”

Kommentar: Fjolårets värdland har sin artist utsedd redan. Nu är det tid att utse vilken låt denna sångerska få ta med sig och tävla med i Rotterdam i maj. Jag kan börja med att avskriva “Savior in the Sound” för den intresserar mig inte överhuvudtaget. Blir bara uttråkad. De två bidragen jag fastnade för är “Feker libi” och  “Rakata” som känns dansanta och exotiska. Gillar till viss del även “Roots” men det finns vissa partier i låten som står mig fruktansvärt mycket och det är de heliumliknande ljuden. Ifjol slapp Israel kvala genom semifinalerna, då man var direktkvalificerade till finalen p.ga Nettas seger i Lissabon år 2018. Det blev en snöplig 23:e plats i finalen för Israel och Kobi Marimi med sin låt “Home“. I år tävlar Israel i semi 1 där b.la Sverige också ska tävla om en finalplats.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I början av februari utsåg Israel sångerskan Eden Alene (på bilden) som sin artist till Eurovision 2020. Den 3:e mars utsågs sedan hennes tävlingsbidrag, som blir låten “Feker libi”, gjord av duon Doron Medalie och Idan Raichel.

Bidraget utsågs i den mindre finalen HaShir HaBa, där Eden framförde fyra låtar och sedan fick tittarna och en jury rösta fram den vinnande låten. Här nedan finns ett klipp med henne och vinnarlåten.

 

Så var HaShir HaBa

Finalen avgjordes av två jurygrupper som tillsammans hade 60% av rösterna och av tv-tittarna som hade resterande 40%. Alla tre parter delade ut olika poäng till bidragen och vinnaren blev låten som fick högst totalpoäng. Så här blev totalresultatet (notera att samtliga bidrag framfördes av Eden Alene):

 1. Feker libi – 282p
 2. Roots – 205p
 3. Rakata – 139p
 4. Savior in the Sound – 94p

 

Tycker du att Israel valde rätt eller fel låt till Eden Alene? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen