« Inför ESC Serbien 2019

Inför ESC Serbien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Serbien, som i år representerades av gruppen Hurricane med låten ”Hasta la vista”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Serbien i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 8 av 18. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Serbiens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

När Serbien gjorde sin debut blev de genast ett land att räkna med när de vann direkt på första försöket. Två år senare åkte man på en finalmiss istället. Så inför 2010 var det dags att repa mod i landet igen. Men man började med relativt mellanmjölkiga resultat (13:e 2010 och 14:e 2011) innan man tog in legendaren Željko Joksimović som 2012 gav Serbien ett brons. Efter det skickade man gruppen Moje3 vilket resulterade i Serbiens andra finalmiss – och efter det hoppade landet av. Men genast 2015 var man tillbaks igen, och då såg det lovande ut till en början när man med hjälp av Bojana Stamenov skickade upp landet till en 10:e plats. Men de stora framgångarna har lyst med sin frånvaro då man inte nått topp 10 sedan dess. Senaste gången var det Nevena Božović (tidigare del av Moje3) som representerade Serbien, och då blev det enbart 18:e plats i finalen.

Serbien deltog vid 9 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen som en självständig stat sedan år 2007 med hittills endast ett uppehåll år 2014).

Fakta

 • Totalranking:
 • 12 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 3:e plats i final (2012)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 11:e plats i semifinal (2013 & 2017)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 631 p
 • Snittpoäng**:
 • 163 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vilka är Hurricane?

 

Gruppen Hurricane bildades så sent som 2017 och består av de tre medlemmarna Sanja Vučić (född 10:e augusti 1993), Ivana Nikolić (född 15:e april 1995) samt Ksenija Knežević (född 24:e januari 1996). Sedan bildandet har de släppt ett stort antal singlar, de flesta med engelsk text men serbiska har också förekommit.

En av gruppmedlemmarna, i det här fallet Sanja Vučić, har tidigare representerat Serbien i Eurovision, nämligen 2016 med bidraget ”Goodbye (Shelter)” som slutade på 18:e plats i finalen. Ksenija Knežević har inte själv tävlat i Eurovision, men hennes far Knez tävlade för Montenegro år 2015 med bidraget Adio som slutade på 13:e plats i finalen. Den gången var hon en del av hans kör på scenen, men denna gång var det inte omvända bud om man säger så…

2020 ställde gruppen upp i serbiska Beovizija som de vann med bidraget ”Hasta La Vista”, som Sanja Vučić gjort tillsammans med Nemanja Antonić och, Kosana Stojić. Det kan tilläggas att det är tredje gången en låt med den titeln används i Eurovision, de två tidigare gångerna var Ukrainas bidrag 2003 samt Vitryssland 2008.

Hur valde Serbien till Rotterdam?

 

Serbien valde artist och bidrag genom uttagningen Beovizija 2020, som bestod av två semifinaler och en final. Efter en antagning fick en jury välja ut 24 tävlande, vilka sedan fördelades lika på bägge semifinalerna. Från varje semifinal röstades sedan jury och tittarna vidare 6 bidrag till den avgörande finalen, där det sedan blev gruppen Hurricane som vann.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är kanske årets klyschigaste bidrag, som är fullspäckat med allt det som ESC har försökt att komma ifrån under de sista 10 åren. Sex, läder, naket, dunka-dunk och uttjatade repliker från Arnold Schwarzeneggerfilmer. Detta skriker inte direkt 2020, om man säger så. Emellertid så finns det en viss charm i att kastas tillbaka 10-15 år i tiden, med denna serbiska tjejgrupp, som ändå bjuder på underhållning i ett annat ganska medeltempobetonat startfält. Det blir skämskudde – men med en viss charm.


.

Min första tanke efter den serbiska nationella finalen var ”vad håller serberna på med?”. Sen gav jag låten en chans och efter att den finslipats något så tycker jag inte den är så hemsk. För er som inte riktigt har koll på Serbiens musikscen så är det såhär deras populäraste upptempo låtar låter. Ja, jag vet att det är 2020, men säg det till dem. En annan sak med Serbien är att sex säljer. De har en hel del talanglösa sångerskor som lyckats stort enbart på sitt utseende. Här har vi dock tre duktiga sångerskor, som inte hade behövt använda den taktiken men de kunde liksom inte låta bli. Det är ändå en rätt kul och svängig låt. Och den har årets bästa musikvideo.


.

Nej Serbien, i år blir jag besviken på er, för denna låt är långt ifrån att toppa fjolårets fantastiska Balkanballad á la Nevena Božović. Däremot kan jag uppskatta att Hurricane-tjejerna bjuder på en slags kaxig Ace Wilder-stämning med ett enormt självförtroende i artisteri. Men det som faller är låten, kanske främst för att det blir lite väl mycket av allt – och att ”Hasta la vista” börjar bli lite uttjatad som låttitel nu i sammanhanget. Trots vissa invändningar så får de ändå godkänt i betyg för att det finns vissa delar i detta som ändå är ganska bra. Och plus i kanten för att de sjunger på serbiska igen. Det är ett vackert språk att sjunga på.


.

Den här låten gör mig lite kluven. Känns som att jag borde gilla den mycket mer än jag gör men det är nåt som saknas. Tjejerna gör ett bra jobb scenmässigt så där finns inget att klaga på. Mest gillar jag ett stycke i refrängen och det är inte när de sjunger ”Hasta la Vista”.


.

Oj jösses, var ska man börja…

Med den överdrivna koreografin? Den stressiga ljudbilden? Den forcerat översexuella inramningen eller det faktum att de fortsatt att rida på vad jag och en panelkollega kallar för Lord Voldemort-vågen? (För er som inte vet, en viss låt har blivit som Lord Voldemort för oss: Man nämner inte den direkt vid namn)

De sakerna bidrar nog till nollan, men framför allt skulle jag nog lyfta upp en annan aspekt som gör att jag stänger av. Det här känns nämligen som en sådan högdragen men tom låt som en stor artist släpper när denne känner sig alldeles för stor för att ens bry sig längre. Jag råkar känna till Hurricane sen innan, och även om jag aldrig fastnat för nån av deras låtar kunde jag ändå förstå varför de blev populära. Här känns det istället som att de vilar på sina troner där de och deras fans kan gassa sig i deras förutbestämda ”framgång”, trots att det är så uppenbart att den här låten hade slängts bort om den framförts av en mindre meriterad artist. En liknande situation hade vi som bekant ifjol med Cypern, med skillnaden att där var det låtskrivarna som fick denna hybris.

Att det sen råkar vara så att en av medlemmarna i gruppen, Sanja Vučić, råkar ha varit med i Eurovision en gång innan med en låt om våld i hemmet, och sen hoppar över till det här, är ganska galet i sig…


.

År 2004 ringde och ville ha tillbaka sin låt. Nej personligen gillar jag ju den här typen av Etnopop som låter som något som lika gärna kunnat tävla på 00-talet. Låttexten kan jag tycka är något udda, men och andra sidan så kan ju inte jag serbiska så det är tämligen enkelt att koppla bort.


.

Serbien skickar en ösig och snabb Balkan-R&B-låt, framförd av en tjejtrio, som vann både tv-tittarnas och jurygruppernas övertygelse i den nationella finalen på hemmaplan. Trots att titeln är på spanska framförs den på serbiska. Det är dansant, medryckande och bra. Alltid härligt med glada uptempo-bidrag. Annars en ganska basic låt och inget som hade placerat sig särskilt högt i tävlingen.


.

För mig ett av årets bottenskrap! Att Serbien, med en låtskatt som får mitt hjärta att klappa, valt detta bidrag att representera landet är för mig oförlåtligt. Det spelar ingen roll att den här typen av vulgopop kan gå hem i deras stugor, det här är som att häda i esc-kyrkan. Det är nära en nolla, men då det finns energi i låten får den ändå ett ynka poäng.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera