« Serbien NF 2019

Serbien NF 2021 »


SERBIENS UTTAGNING. TV-bolaget RTS utsåg Serbiens artist- och bidragsval genom landets Beovizija-uttagning. Formatet för uttagningen var än en gång två semifinaler och en final.

Själva startfältet valdes ut genom en nationell antagning som pågick under senhösten 2019. Därefter fick en kommitté i uppdrag att lyssna och bedöma allt inskickat material för att sedan välja ut de 24 bästa bidragen. Medlemmarna i kommittén skulle endast utgå ifrån de musikaliska, tolkande och konstnärliga egenskaperna hos bidragen. Startfältets 24 bidrag meddelades den 9:e januari 2020, och den 6:e februari släpptes studioversioner och semifinaluppdelningen.

I respektive semifinal tävlade 12 akter där de 6 bästa gick vidare till final (efter jury- och tittarröstningen). Även i finalen var det gemensam jury- och tittarröstning som utsåg vinnaren.

 

Datum & händelser


 

Semifinaler

 

Semifinal 1

För tredje året på raken utser Serbien sin Eurovision-artist och tävlingsbidrag via uttagningen Beovizija. Först ska finalstartfältet tas fram vilket sker genom två semifinaler. I denna semifinal tävlade startfältets 12 första bidrag om 6 platser i den avgörande finalen.

En intressant detalj är att SVT-profilen Jovan Radomir är en av programledarna för årets Beovizija!

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-28

 • Tid:
 • 21:00 –  ~23:00 CET

 • Programledare:
 • Dragana Kosjerina & Jovan Radomir (med Kristina Radenković och Stefan Popović som Green Room-värdar)

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Jury och tittarna röstar vidare 6 av bidragen till finalen.

 • TV-bolag/Stream:
 • RTS – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i startnummerordning.


 1. EJO – Trag
 2. Milica Mišić – Kiša
 3. Ivan Kurtić ft. Mistik Cello – Sabajle
 4. Thea Devy –Sudnji dan
 5. Karizma – Ona me zna
 6. Andrija Jo – Oči meduze
 7. Sanja Bogosavljević – Ne puštam
 8. Marko Marković – Kolači
 9. Srđan Lazić – Duša i telo
 10. Neda Ukraden – Bomba
 11. Amvon Duo & Bilija – Raj
 12. Igor Simić – Ples za rastanak

 

Så här tycker vi!


 1. Thea Devy – ”Sudnji dan”
 2. Ivan Kurtić ft. Mistik Cello – ”Sabajle”
 3. Andrija Jo – ”Oči meduze”
 4. Neda Ukraden – ”Bomba”
 5. Igor Simić – ”Ples za rastanak”
 6. Srđan Lazić – ”Duša i telo”

Kommentar: Det är härligt med nationella uttagningar med tydliga etniska influenser – och Serbien har alltid varit duktiga med det! Jag älskar det faktum att vi här får in en riktig Balkanballad som “Sabalje”, som aldrig blir omoderna. Just “Sabalje” låter dessutom uppdaterat, vilket gör att låten känns ganska aktuell. Min favorit är emellertid “Sudnji dan” som förmodligen är den mest relevanta låten i startfältet. Frågan är dock om den kanske är för internationell? Serbien giller ju att sätta en etnisk prägel på sina bidrag, så kanske “Sabajle” har störst chans? 

 1. Andrija Jo – ”Oči meduze”
 2. Neda Ukraden – ”Bomba”
 3. Thea Devy – ”Sudnji dan”
 4. Ivan Kurtić ft. Mistik Cello – ”Sabajle”
 5. Amvon duo i Bilija – ”Raj”
 6. Srđan Lazić – ”Duša i telo”

Kommentar: Skönt att få höra lite kvalité i en nationell tävling igen. Mitt förstaval är en underbar låt. Har dock bara lyssnat och inte sett något framträdande men tror den kan gå bra. Neda är en cool brud med en låt som är rolig o den sätter sig men tror inte den gör sig så bra på scen men man vet aldrig.

 


 

 1. Marko Marković – ”Kolači”
 2. Igor Simić – ”Ples za rastanak”
 3. Neda Ukraden – ”Bomba”
 4. Ivan Kurtić ft. Mistik Cello – ”Sabajle”
 5. Milica Mišić – ”Kiša”
 6. Amvon duo i Bilija – ”Raj”

Kommentar: Serbien brukar allt som oftast bjuda på bra kvalité när de kör med Beovizija, även om det inte alltid mynnat ut i några favoriter som vunnit. Så ock i år där man fortsätter att hålla hårt i sina lokalt klingande låtar – men ändå bjuda på en bra bredd. Bara i denna semi hittar har jag en topp 4 som samtliga ligger på minst en fyra i mitt betyg. Min största favorit här är annars Marko Marković – en kille jag faktiskt råkar känna till sedan innan, då jag allt som oftast fått höra mycket underhållande balkanbrass, inte bara från honom själv, utan även när han spelat ihop med sin pappa Boban (se Boban & Marko Marković Orkestar). Sedan dess har jag alltid velat se någon utav de två ge sig in i att försöka representera Serbien, och denna låt som då sonen Marko bjuder på gör mig inte besviken.

 


 

 1. Amvon duo i Bilija – ”Raj”
 2. Neda Ukraden – ”Bomba”
 3. Ivan Kurtić ft. Mistik Cello – ”Sabajle”
 4. Igor Simić – ”Ples za rastanak”
 5. EJO – ”Trag”
 6. Andrija Jo – ”Oči meduze”

Kommentar: Överlag anser jag att Serbiens uttagning håller en hög kvalitet, då den inte helt otippat innehåller flera balkan-ballader & etno/folkpoplåtar. Någon klar favorit har jag dock inte i den här semifinalen, det är helt enkelt för jämt i toppen.

 


 

 1. Andrija Jo – ”Oči meduze”
 2. Srđan Lazić – ”Duša i telo”
 3. Ivan Kurtić ft. Mistik Cello – ”Sabajle”
 4. Neda Ukraden – ”Bomba”
 5. Marko Marković – ”Kolači”
 6. Thea Devy – ”Sudnji dan”

Kommentar: Serbien bjuder på en grym uppställning i denna första semifinal. En härlig mix av både traditionellt och modernt. Här finns lätt fler än 6 bidrag (som går vidare) som är intressanta och som gärna hade fått en finalplats. En låt som snubblar precis utanför min topplista är ”Raj” med Amvon duo i Bilija. Min personliga förhandsfavorit inför är ”Oči meduze” med Andrija Jo. En låt som är skriven av svenska Jimmy Jansson ihop med Palle Hammarlund. Min rangordning av de favoriter som kvalificerar sig vidare till finalen kan mycket väl se helt annorlunda ut efter att ha sett och hört framträdandena live.

Resultat av semifinal 1


Då var den första semifinalen i Serbiens Beovizija 2020 avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Semifinal 2

För tredje året på raken utser Serbien sin Eurovision-artist och tävlingsbidrag via uttagningen Beovizija. Först ska finalstartfältet tas fram vilket sker genom två semifinaler. I denna semifinal tävlade startfältets 12 sista bidrag om 6 platser i den avgörande finalen.

Inför programmet kritiserades bidraget “Svadba velika”, som framförs av Bora Dugić i Balkubano, för textens grova innehåll om kvinnomisshandel. TV-bolaget RTS beslöt efter en kort betänketid att låta bidraget kvarstå i tävlan så länge texten justerades. Eftersom att både artist och låtskrivarna till bidraget gick med på detta var bidraget med och tävlade i denna semifinal, däremot kom inte Bora Dugić till start p.g.a. sjukdom, vilket gjorde att Balkubano själva framförde låten i sändningen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-29

 • Tid:
 • 21:00 – ~23:30 CET

 • Programledare:
 • Dragana Kosjerina & Jovan Radomir (med Kristina Radenković och Stefan Popović som Green Room-värdar)

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Jury och tittarna röstade vidare 6 av bidragen till finalen.

 • TV-bolag/Stream:
 • RTS – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startnummerordning.


 1. LIFT –Samo mi kaži
 2. Bane Mojićević – Cvet sa Prokletija
 3. Balkubano – Svadba velika
 4. Bojana Mašković – Kao muzika
 5. Naiva – Baš baš
 6. Rocher Etno Band – Samo ti umeš to
 7. Lazar Živanović – Puklo je nebo
 8. Ivana Jordan – Vila
 9. Nenad Ćeranić – Veruj u sebe
 10. Hurricane – Hasta La Vista
 11. Ana Milenković – Tajna
 12. Milan Bujaković feat. Olivera Popović – Niti

Så här tycker vi!


 1. Naiva – ”Baš baš”
 2. LIFT – ”Samo mi kaži”
 3. Ivana Jordan – ”Vila”
 4. Nenad Ćeranić – ”Veruj u sebe”
 5. Bane Mojićević – ”Svet sa Prokletija”
 6. Lazar Živanović – ”Puklo je nebo”

Kommentar: Ett ytterst spretigt startfält i den andra semin, här slåss verkligen många olika genres om uppmärksamheten. Ärligt talat tycker jag att det är lite charmigt, även om det finns en allvarlig avsaknad av välproducerad modern pop. Istället hittar jag en del lite mer retromässiga låtar med mycket feeling såsom ”Baš baš” och ”Samo mi kaži”, som är riktigt sköna att lyssna på. Kanske inte några vinnare, men väl värda en plats i finalen. I övrigt är det mest låtar med tydlig balkankänsla som toppar min lista, men i just denna semi så känns det som att det går inflation i den typen av låtar. Tror att de får svårt i konkurrensen med varandra, annars är de väldigt trevliga. Men nej, Serbien har inget superbidrag på gång, och lär få kämpa för att nå ESC-finalen oavsett vilket av dessa bidrag de väljer! 

 1. Ivana Jordan – ”Vila”
 2. Hurricane – ”Hasta La Vista”
 3. Lazar Živanović – ”Puklo je nebo”
 4. Rocher etno bend – ”Samo ti umeš to”
 5. LIFT – ”Samo mi kaži”
 6. Ana Milenković – ”Tajna”

Kommentar: Det här var en riktigt rolig semi att lyssna på. Finns flera jag kommer fortsätta lyssna på efter tävlingen. Härligt med lite balkaninfluenser i vilken genre de än sjunger i. Dock finns min vinnare i semi 1. Det är bara att hålla tummarna att några av dessa roliga låtar går till final.

 


 

 1. LIFT – ”Samo mi kaži”
 2. Balkubano – ”Svadba velika”
 3. Ana Milenković – ”Tajna”
 4. Milan Bujaković feat. Olivera Popović – ”Niti”
 5. Bojana Mašković – ”Kao muzika”
 6. Naiva – ”Baš baš”

Kommentar: Kommer fortsätta ösa på med komplimanger över Serbiens nationella uttagning detta år. Mina vitsord för denna semifinal är i princip samma som semifinal 1, bra genremässig bredd samtidigt som man håller hårt i modersmålet. I denna semi är det gruppen Lift som får äran att vara min stora favorit med deras snabba rocknummer som bärs upp av snabb drum-n-bass rytm. Två av mina favoritgenres för övrigt! Tätt därefter kommer Balkubano, som jag däremot fick lära mig fick skriva om sin låttext för att originalet hade blivit alldeles för hotfullt (i alla fall om jag tolkat det rätt). Dessvärre verkar inte många ögon vara riktade mot någon av mina två favoriter, så jag kan inte ställa mina förhoppningar särskilt högt.

 


 

 1. Bojana Mašković – ”Kao muzika”
 2. Rocher etno bend – ”Samo ti umeš to”
 3. Naiva – ”Baš baš”
 4. Lazar Živanović – ”Puklo je nebo”
 5. Balkubano – ”Svadba velika”
 6. Hurricane – ”Hasta La Vista”

Kommentar: Andra semifinalen håller ungefär samma nivå som den första. Kan dock inte påstå att jag har någon klar favorit här heller. Och andra sidan kan jag inte heller påstå att någon låt är direkt dålig.

 


 

 1. Ivana Jordan – ”Vila”
 2. Bane Mojićević – ”Svet sa Prokletija”
 3. Hurricane – ”Hasta La Vista”
 4. Bojana Mašković – ”Kao muzika”
 5. Balkubano – ”Svadba velika”
 6. Naiva – ”Baš baš”

Kommentar: Den serbiska uttagningen rullar vidare med den andra semifinalen och denna semifinalen håller minst lika hög kvalitet som den första. Den första innehöll dock en personlig etta medans det är mer jämnare bland favoriterna här. Som jag skrev inför den första semin, så kan mycket väl rangordningen se helt annorlunda ut inför finalen med de favoriter som eventuellt kvalar dit. Det blir spännande att se vilka de sista 6 finalisterna blir och ännu mer spännande att tycka till inför finalen när man har en klarare bild på bidragen.

Resultat av semifinal 2


Då var den andra och sista semifinalen i Serbiens Beovizija 2020 avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

  

Finalen

Efter två semifinaler som hölls den 28:e och 29:e februari avgjordes finalen i Serbiens Beovizija 2020 den 1:a mars. Från respektive semifinal hade 6 bidrag kvalat in via jury- och tittarröstningen och samma metod skulle nu också avgöra vinnaren.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-03-01

 • Tid:
 • 21:00 – ~00:30 CET

 • Programledare:
 • Dragana Kosjerina & Jovan Radomir (med Kristina Radenković och Stefan Popović som Green Room-värdar)

 • Plats:
 • RTS Studio 8, Belgrad

 • Röstningsprocess:
 • Jury och tittarna utsåg tillsammans vinnaren.

 • TV-bolag/Stream:
 • RTS – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Startfältet presenteras i startnummerordning.


 1. Milan Bujaković feat. Olivera Popović – Niti
 2. Hurricane – Hasta La Vista
 3. Neda Ukraden – Bomba
 4. Andrija Jo – Oči meduze
 5. Igor Simić – Ples za rastanak
 6. Thea Devy –Sudnji dan
 7. EJO – Trag
 8. LIFT –Samo mi kaži
 9. Ana Milenković – Tajna
 10. Naiva – Baš baš
 11. Marko Marković – Kolači
 12. Bane Mojićević – Cvet sa Prokletija

 

Så här tycker vi! 


 1. Naiva – ”Baš baš”
 2. Igor Simić – ”Ples za rastanak”
 3. Andrija Jo – ”Oči meduze”
 4. Thea Devy – ”Sudnji dan”
 5. Hurricane – ”Hasta La Vista”
 6. Marko Marković – ”Kolači”

Kommentar: Stabilt och snyggt startfält i finalen, med stor genrebredd och välproducerade låtar! Dock inga bidrag som kandiderar till ESC-vinst, men man har iaf satsat hårt på att uppdatera sig. ”Oči meduze” och ”Ples za rastanak” är exempel på det, även om dessa låtar kanske inte är perfekta för Eurovision. Vad som föll i min smak var dock ”Baš baš”, som sticker ut mest i startfältet. Jag tvivlar emellertid på att den håller hela vägen, men den är helt klart min favorit. 1. Andrija Jo – ”Oči meduze” 
 2. Hurricane – ”Hasta La Vista” 
 3. LIFT – ”Samo mi kaži” 
 4. Thea Devy – ”Sudnji dan” 
 5. Neda Ukraden – ”Bomba” 
 6. Ana Milenković – ”Tajna”  

Kommentar: En i min topp-3 är inte med i finalen tyvärr men jag hoppas verkligen Serbien skickar en låt med lite gung i. Thea gör ett bra jobb med sin ballad men efter dessa dagar hade det varit trevligt med något som livade upp tävlingen lite.


 1. LIFT – “Samo mi kaži”
 2. Marko Marković – ”Kolači”
 3. Igor Simić – ”Ples za rastanak”
 4. Neda Ukraden – “Bomba”
 5. Ana Milenković – ”Tajna”  
 6. Milan Bujaković feat. Olivera Popović – ”Niti”

Kommentar: När jag skriver denna kommentar har jag än så länge inte haft det lyckat alls i denna nationella-säsong. Därför är det med viss lättnad att mina två favoriter från respektive semi lyckades ta sig till finalen. Nu hoppas jag givetvis att det blir antingen Lift eller Marko Marković som går och vinner. Upptempo på olika sätt, där en utav dem är ren balkansk turbofolk medan den andra bjuder på lite härligt smutsig rock med drum’n’bass-rytm. Grymt!


 1. Bane Mojićević – ”Svet sa Prokletija”
 2. Neda Ukraden – ”Bomba”
 3. Hurricane – ”Hasta La Vista”
 4. Naiva – ”Baš baš”
 5. Marko Marković – ”Kolači”
 6. Andrija Jo – ”Oči meduze”

Kommentar: Så var det efter två stycken semifinaler dags för final. Min favorit är balkanballaden Svet sa Prokletija. Någon ESC-vinnare är det inte, men nog tycker jag allt att den kan få vinna Serbiens final.


 1. Andrija Jo – ”Oči meduze”
 2. Hurricane – ”Hasta La Vista”
 3. Bane Mojićević – ”Svet sa Prokletija”
 4. Marko Marković – ”Kolači”
 5. Neda Ukraden – ”Bomba”
 6. Naiva – ”Baš baš”

Kommentar: Serbien har en av de bästa uttagningarna den här säsongen helt klart och finalen har en bra mix av både traditionellt och modernt. Inget bidrag är egentligen dåligt här, men givetvis har jag mina favoriter. Min personliga favorit är utan tvekan Andrija Jo med låten ”Oči meduze” som de svenska Mello-låtskrivarna Jimmy Jansson och Palle Hammarlund är upphovsmän åt. En snygg sångare med en riktigt bra & modern låt med skön klubb-vibe. Men som sagt det finns en rad andra bra bidrag som också hade varit bra vinnarbidrag. En av de som program-leder kvällens final är ingen mindre än SVT-profilen Jovan Radomir.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen Hurricane med bidraget ”Hasta La Vista” som kommer att representera Serbien i Eurovision 2020. Detta blev klart i finalen av Beovizija 2020 (Serbiens nationella uttagning) som avgjordes under söndagen den 1:a mars, samt en stund in på måndagen den 2:a mars.

En av medlemmarna i Hurricane är Sanja Vučić, som tidigare har representerat Serbien i Eurovision 2016 med låten Goodbye (Shelter). Den gången tog hon sig till final där hon slutligen kom på 18:e plats i finalen med 115 poäng. Nu får hon alltså representera Serbien ännu en gång, och denna gång som en del av en grupp med två andra tjejer.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten*:

* Observera att klippet är från uppträdandet i semifinal 2. Detta på grund av att det officiella finalklippet saknades vid denna publicering (natt mot måndag 2:a mars).

 

Så var finalen

Efter två semifinaler hade finalstartfältet om 12 bidrag valts ut, där jury och tv-tittarna tillsammans skulle utse en vinnare. De delade ut varsin poängskala till bidragen där vinnarbidraget fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Vinnaren blev bidraget som fått högst totalpoäng efter att alla poäng hade fördelats ut. I det här fallet var både jury och tittarna överens om vem som skulle vinna eftersom att bägge hade samma etta.

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Hurricane – ”Hasta La Vista” (12 + 12 = 24p)
 2. Naiva – ”Baš baš” (8 + 7 = 15p)
 3. Igor Simić – ”Ples za rastanak” (10 + 4 = 14p)
 4. Andrija Jo – ”Oči meduze” (1 + 10 = 11p)
 5. Ana Milenković – ”Tajna” (3 + 8 = 11p)
 6. Marko Marković – ”Kolači” (6 + 5 = 11p)
 7. Neda Ukraden – ”Bomba” (7 + 3 = 10p)
 8. Bane Mojićević – ”Cvet sa Prokletija” (2 + 6 = 8p)
 9. Milan Bujaković feat. Olivera Popović – ”Niti” (5 + 1 = 6p)
 10. Thea Devy – ”Sudnji dan” (4 + 0 = 4p)
 11. LIFT – ”Samo mi kaži” (0 + 3 = 3p)
 12. EJO – ”Trag” (0 + 0 = 0p)

 

Tycker du att Serbien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen