Startfältet i Lettlands Supernova 2023 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tidigare i höstas gick det lettiska TV-bolaget LTV ut med information om fortsättningen för deras uttagning Supernova som artist- och bidragsval till Eurovision 2023. Efter en antagning som avslutades i december har nu en jury valt ut vilka 15 bidrag som ska tävla.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens officiella studioversioner.


24. Avēnija – You Said
Låtskrivare: Ernests Vīgners, Kārlis Grīnbergs


Adriana Miglāne – Like I Wanna
Låtskrivare: Adriana Miglāne, Darren Michaels, Martin Älenmark, Charlie Mason


Alise Haijima – Tricky
Låtskrivare: Alise Haijima


Artūrs Hatti – Love Vibes
Låtskrivare: Agnese Rozniece, Baiba Ozoliņa, Karlīne Anna Ērgle, Matīss Repsis, Toms Kalderauskis


Avéi – Let Me Go
Låtskrivare: Daniela Brilovska, Ieva Kudlāne, Raitis Aukšmuksts


Inspo – Sway
Låtskrivare: Aivars Lietaunieks, Nadīna Stirniniece


Justs – Stranger
Låtskrivare: Justs Sirmais, Uku Moldau, Weronika Maria Gabryelczyk


Katrine Miller – Beaten Down
Låtskrivare: Andris Lūkins, Katrīne Millere


Luīze – You to Hold Me
Låtskrivare: Luīze


Markus Riva – Forever
Låtskrivare: Markus Riva


Patrisha – Hush
Låtskrivare: Jūlijs Melngailis, Krists Indrišonoks, Nanna Prip Pedersen, Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča, Rūdolfs Budze


Raum– Fake Love
Låtskrivare: Daniel Levi Viinalass, Jānis Jačmenkins, Reinis Straume


Sudden Lights – Aijā
Låtskrivare: Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Kārlis Vārtiņš, Mārtiņš Matīss Zemītis


Toms Kalderauskis – When It All Falls
Låtskrivare: Julianna Tīruma, Toms Kalderauskis

 

Uppdatering 6 januari: Dagen efter att bidragen hade presenterats meddelade LTV att Saule med bidraget Finally Happy har diskvalificerats från tävlingen. Detta då hans tävlingsbidrag har framförts offentligt före den 1:a september 2022, vilket strider mot såväl Supernovas som Eurovisions tävlingsregler. I och med att alla semifinalbidrag har släppts offentligt kommer inget bidrag att ersätta platsen. Det innebär att det blir 14 istället för 15 tävlande i Supernovas semifinal den 4:e februari.

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi några återkommande artister som t.ex. Justs, som vann Supernova 2016 med ”Heartbeat” som sedan kom på 16:e plats i Eurovision det året. Den gången hade han sångerskan Aminata på upphovet medan den här gången har han gjort låten tillsammans med Uku Moldau och Weronika Maria Gabryelczyk.

Andra återkommande artister är Inspo (2022), Katrine Miller (2014 med , 2018 och 2019), Raum (2022) och Tom Kalderauskis (2017). Vi ska självklart också nämna startfältets veteran Markus Riva som i år är med i Lettlands ESC-uttagningar för nionde gången i ordningen. Han har tidigare medverkat åren 2014 (med ”Lights On”), 2015 (med ”Take Me Down”), 2016 (med ”I Can”), 2017 (med ”Dynamite”), 2018 (med ”This Time”), 2019 (med ”You Make Me So Crazy”), 2020 (med ”Impossible”) och 2022 (med ”If You’re Gonna Love Me”). Två av dessa försök har som bäst lett till andraplatser i uttagningarna.

Bland låtskrivarna finns också en rad kända namn med som till exempel estländaren Daniel Levi Viinalass som tidigare har tävlat i Estlands Eesti Laul ett flertal gånger. Andra kända namn på upphovet är Charlie Mason som ju faktiskt har varit med och gjort en ESC-vinnarlåt sedan tidigare!

 

Tävlingsupplägg

Ifjol genomfördes Supernova med en semifinal följt av en final något som också är aktuellt i år. Den här gången är det 15 bidrag som kommer att tävla genom en semifinal som hålls den 4:e februari från vilken en jurypanel tillsammans med tittarröster avgör några bidrag som tar sig till final. Exakta antalet finalister är i skrivande stund inte känt. I finalen, som hålls en vecka senare (11:e februari) koras vinnaren. Även då med hjälp av juryröster och tittarröster.

Programledare för bägge sändningarna blir duon Ketija Šēnberga och Lauris Reiniks.

 


 

Kommentera