Här är startordningarna till de två semifinalerna i Eurovision Song Contest 2023

EUROVISION 2023. Efter att alla nationella uttagningar var avklarade har nu tävlingsproducenterna för årets Eurovision tagit fram startordningarna för årets två semifinaler.

I januari lottades som bekant alla 31 semifinalländer in i de två semifinalerna och vid det tillfället hamnade Sverige i den första semifinalens andra starthalva. Lottningen avgjorde däremot inte startordningen utan den presenteras som sagt efter att alla länder har gjort sina artist- och bidragsval. Utifrån det som har släppts nu kan vi utläsa att Sveriges representant Loreen kommer att starta som nummer 11 av 15 i den första semifinalen. Det är nog troligt att det är ett reklamavbrott precis före hennes nummer för att hinna rigga scenen.

 

Så, vem startar var?

Här nedan har vi sammanställt samtliga semifinalländer uppdelade i respektive semifinal enligt startordningarna. Mer information om vilka tävlingsbidrag och artister som tävlar finns att läsa på vår samlingssida om årets Eurovision.

 

01. Norge

02. Malta

03. Serbien

04. Lettland

05. Portugal

06. Irland

07. Kroatien

08. Schweiz

09. Israel

10. Moldavien

11. Sverige

12. Azerbajdzjan

13. Tjeckien

14. Nederländerna

15. Finland

 

 

Extraröstande länder

I denna semifinal kommer Frankrike, Italien och Tyskland att extrarösta. De tävlar alltså inte i startfältet men är med och ger poäng till de 15 bidragen.

 

 

01. Danmark

02. Armenien

03. Rumänien

04. Estland

05. Belgien

06. Cypern

07. Island

08. Grekland

09. Polen

10. Slovenien

11. Georgien

12. San Marino

13. Österrike

14. Albanien

15. Litauen

16. Australien

 

Extraröstande länder

I denna semifinal kommer Spanien, Storbritannien och Ukraina att extrarösta. De tävlar alltså inte i startfältet men är med och ger poäng till de 16 bidragen.

 

Recaps

Här nedan finns officiella snabbrepriser, ett för respektive semifinal.

Semifinal 1

 

 

Semifinal 2

 

Så har startordningarna tagits fram

Startordningarna bygger som tidigare nämnt på den semifinalfördelning som gjordes i slutet av januari. Den brittisk-ukrainska produktionen har därefter fått sätta länderna i vilken ordning de vill under förutsättning att inget land byter semifinal och/eller semifinalhalva. Startordningarna är också gjorda av producenterna för att det ska bli variation i startfältet, exempelvis att inte för många bidrag i samma genre tävlar direkt efter varandra.

Innan startordningarna offentliggjordes har de även godkänts i två av varandra oberoende led – först av Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl och därefter av Eurovisions referensgruppsordförande Dr. Frank-Dieter Freiling.

 

Hur blir det till finalen?

De 20 länder som kvalar in från semifinalerna till finalen kommer efter respektive avgjord sändning den 9:e respektive 11:e maj att få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva. Samma lottning görs även för fyra av de 6 direktkvalificerade länderna, i det här fallet Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Därefter avgör tävlingsproducenterna i vilken ordning länderna ska tävla i.

För att göra det rättvist har Storbritannien som värdland fått lotta ett exakt startnummer, vilket slutade i att de får avsluta finalen med startnummer 26. Eftersom Storbritannien agerar värdland på uppdrag av förra årets vinnarland Ukraina är också Ukraina direktkvalificerad till finalen och har också fått lotta ett exakt startnummer. Deras nummer blev 19 av 26.

 


 

Kommentera