Repetitioner inför Eurovision 2023 – dag 6

SCENREPETITIONER. Fredagen den 5 maj var det de resterande elva bidragen i den andra semifinalen som fick repetera på nytt i arenan. Därefter avslutades den andra enskilda repetitionsomgången för semifinalisterna i Eurovision 2023. I artikeln följer fakta från repetitionerna, ett klipp med det bästa från varje lands repetition och en ny oddscheck!

Vid det andra tillfället får varje land maximalt 20 minuter scenrepetition i arenan. Före och efter det sker en rad konsultationer backstage såsom säkerhetsgenomgång, besök hos in-earing, hår och smink samt Viewing room.

Två nyheter har släppts i år. Den första gäller att presskåren inte får följa de inledande repetitionerna utan dessa bevakas av en blogg på Eurovision.tv som uppdaterar med stillbilder och texter. Den andra nyheten gäller att de smygklipp som publiceras efter varje lands repetition släpps den här gången som ett gemensamt YouTube-klipp med det bästa från varje repetition. Du hittar klippet längst ner i denna artikel.

 

Fakta från fredagens repetitioner


Cypern: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Andrew Lambrou bjuder på mycket starka känslor i sitt scenframträdande i Liverpool Arena. Det är också mycket effekter i numret, både på scenen och i LED-väggen. Bilden visar på eld men det förekommer också vatten (dock endast som LED). Det är en stark sånginsats och helhetsmässigt bra scennärvaro.

 


Island: Diljá – ”Power”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Diljá bjuder på styrka, eller Power som ju låten faktiskt heter. Däremot reagerar vi lite på att hennes nummer liknar mycket av det föregående numret (alltså Cyperns låt). Det känns lite märkligt att ha två ganska lika scenframträdanden precis efter varandra för det finns en ganska stor risk att tittarna börjar blanda ihop vem som var vem när det väl ska röstas. Men det kanske blir bättre till direktsändningen. Nu har vi och alla andra bara fått se 30 sekunder av framträdandena så det kanske är mer som sticker ut. Föregående låt är ju också en mer midtempoballad medan den här låten är en mer midtempo-upptempo-låt.

 


Grekland: Victor Vernicos – ”What They Say”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Från Power till ännu mer Power när det är dags för Victor Vernicos som ska uppträda med sin egen låt i tävlingen. Av klippet framgår det att han i likhet med Loreen ska använda sig av rökeffekter på scenen, nu verkar det som att det blev lite väl mycket teaterrök på scenen då han försvinner ur bild flera gånger. Men det där kommer nog att lösa sig till direktsändningen. Som bilden visar bär han samma scenkläder som vid föregående repetition, dvs. en beige skjorta och beige shorts.

 


Polen: Blanka – ”Solo”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Polens Blanka har steppat upp sitt nummer från den nationella finalen i vintras, både med nya scenkläder (som också bjuder på ett klädtrick i slutet av låten) men även med ett dansnummer och pyro på fler delar av scenen än bara den ena delen. På scenen har hon med sig fyra dansare som hjälper till. Det kan bli en partyhöjare så där mitt i sändningen nästa torsdag och det bjuder i så fall Blanka på!

 


Slovenien: Joker Out! – ”Carpe Diem”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Här kommer då den andra semifinalens första rockbidrag med Joker Out för Slovenien. Det här är ett roligt och dansant nummer som både bjuder på glädje, pop och rock. Det märks att de är ett live-band då de har scennärvaro och bjuder in publiken till att dansa och sjunga med. Nu fanns det förvisso ingen publik i arenan mer än personal som jobbar med programmet på plats, men när det vankas till genrep och direktsändning kommer ingen i publiken kunna sitta still.

 


Georgien: Iru – ”Echo”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Från poprock går vi sedan över till ett nummer som bjuder in till en slags magisk värld. Så är i alla fall känslan när Iru sjunger sin ”Echo”. Det har varit intressant att se hur numret har överförts från musikvideon med många kläd- och frisyrbyten till en scenklädsel. Här är Iru själv på scenen stående på en plattform bärandes en vit långdress (inte klänning vad vi kan se). Sånginsatsen är mycket godkänd. Helheten påminner om Georgiens första tävlingsbidrag ”Visionary Dream” (2007) – känslomässigt (inte plagiat).

 


San Marino: Piqued Jacks – ”Like an Animal”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Ytterligare ett rockbidrag som i alla fall i klippet gör det ganska svårt för sig. Scenen är ganska stor och i klippet har bandmedlemmarna skilts åt och står väldigt långt ifrån varandra. Det gör att det blir svårt att uppfatta vad som händer på scenen, inte minst när bilden zoomar ut då alla försvinner ur bild. Men det är ändå en slags rockstämning i både numret och på scenen och ljussättningen är cool.

 


Österrike: Teya & Salena – ”Who the Hell is Edgar?”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Inför tävlingen har Österrikes låt blivit en snackis och Teya & Salena lyckas också ganska bra med att få till ett lekfullt nummer på scenen med den här låten som också innehåller en svordom. Tjejerna levererar bra och även här kommer det förmodligen bli mycket dans i salongen när man ska sjunga med i ”Poe Poe Poe Poe Poe Poe…”.

 


Albanien: Albina & Familja Kelmendi – ”Duje”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Albanien bjuder även i år på mycket dramatik på scenen när Familja Kelmendi med sångerskan Albina i spetsen levererar. Det blir förutom dramatik också en del pyro i form av eld som skjuts upp på scenkanten och såklart sång. Idag funkar det väldigt bra och Albanien skulle kunna bli en joker i leken i år…

 


Litauen: Monika Linkytė – Stay

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Litauens Monika gör en bra andra scenrepetition. Det verkar inte vara så mycket som har hänt sedan sist mer än att hon efter föregående repetition har bytt klänning (den var något längre sist) så vi får se om hon testar sig fram vilken klänning det blir till nästa veckas avgörande. I övrigt så är det här bra framfört.

 


Australien: Voyager – ”Promise”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Australien avslutar semifinal 2 och det med semifinalens tredje rockbidrag. Och vilken avslutning det blir! Tyvärr får man inte se pyrot i klippet så därför bjuder vi på hur pyrot är tänkt att se ut på scenen nästa vecka. Det här kan både bli coolt – och finalfarligt!

 

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder av varje låt vilket gör att du får själva helhetsupplevelsen först i direktsändningen på torsdag kväll (11:e maj).

 

 

Oddscheck

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (4:e maj), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Denna mätning gjordes den 5:e maj kl. 21.40 CEST.

 

Semifinal 1

#01 (01). Finland

#01 (01). Sverige

#03 (03). Norge

#04 (04). Israel

#05 (05). Tjeckien

#06 (06). Moldavien

#07 (07). Serbien

#08 (08). Schweiz

#09 (09). Kroatien

#10 (10). Portugal


#11 (11). Nederländerna

#12 (12). Malta

#13 (13). Lettland

#14 (14). Irland

#15 (15). Azerbajdzjan

 

 

Semifinal 2

#01 (01). Österrike

#02 (02). Australien

#03 (03). Cypern

#04 (04). Armenien

#05 (05). Litauen

#06 (06). Slovenien

#07 (07). Georgien

#08 (08). Belgien

#09 (09). Polen

#10 (10). Danmark


#11 (11). Grekland

#12 (12). Estland

#13 (13). Albanien

#14 (14). Island

#15 (15). Rumänien

#16 (16). San Marino

 

Kommentarer

Sedan föregående mätning har inga ändringar synts till i dessa två odds. Däremot har det rört sig en del i topp 37, bland annat har Frankrike gått om Ukraina på tredjeplatsen och börjat få lite mer vinstprocent, vilket har gjort att Sveriges vinstprocent har minskat lite till. Mer om hela topp 37 blir det under morgondagen (6:e maj) då vi gör en sista oddscheck inför avgörandet startar på riktigt.

 


 

Kommentera