Maria Sur: ”Jag skulle med stolthet representera Sverige i Eurovision”

Foto & copyright: Anton Frantz / Melodifestivalklubben
Bilden är publicerad med tillstånd.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Linköping intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om sångerskan Maria Sur som Melodifestival-debuterar med låten ”Never Give Up”.

 

18-åriga sångerskan Maria Sur kommer från Zaporizjzja i Ukraina. För ett år sedan tävlade hon i Ukrainas version av talangprogrammet The Voice men när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 fick tävlingen avbrytas och Maria och hennes mamma flydde landet och hamnade i Sverige. Hennes pappa blev kvar i Ukraina då män i vissa åldrar är förbjudna att lämna landet om man inte har fått särskilt tillstånd.

 

Fick skivkontrakt i Sverige

Väl i Sverige fortsatte Maria sin artistkarriär och genom sin medverkan vid galan Hela Sverige skramlar fick hon ett skivkontrakt i Sverige. Hon har därefter gett ut låten That’s The Way och bland annat uppträtt i olika TV-program som Bingolotto. Året som gått har varit omskakande för Maria vilket hon berättar för oss.

– Det här året har varit omtumlande på så många sätt. Det är chock och sorg över vad som händer i mitt hemland men glädje över alla de möjligheter som ges mig här i Sverige. I den bästa av världar hade jag varit här av en annan anledning men när situationen är som den är då är jag skyldig mig själv att ta vara på tiden och göra det bästa av den.

 

Musiken är viktig i Marias liv och hon berättar att nästan allt hon gör är kopplat till musik.

– Jag studerar på två musikskolor samtidigt, en här i Sverige och en på distans i Kiev. Att röra på sig ger mig också energi, att få vara frisk och stark är en så viktigt grund för att klara av alla utmaningar som livet kan ge, berättar hon.

 

Ställer upp i Melodifestivalen med en låt bland annat signerad Wrethov

I år ställer Maria upp i den svenska Melodifestivalen med bidraget ”Never Give Up” som är gjord av Anderz Wrethov och Laurell Barker. Maria berättar för oss att hon fick höra låten då Anders Wrethov spelade upp den för henne och hon gillade den direkt!

– Anderz Wrethov spelade upp en melodi för mig som gav mig gåshud. Sen berättade jag om mitt liv, mina drömmar och mitt motto för Laurell Barker som satte ord på det. Ge aldrig upp – fortsatt kämpa!, berättar hon.

 

Hur känns det för dig att vara med i Melodifestivalen som artist?

– Jag hade ingen aning om hur stort Mello var i Sverige när jag kom hit men ganska snabbt förstod jag att det är något av det största man kan göra. Och det är ett tillfälle att vara tacksam och stolt över, jag ska förvalta det så gott jag nånsin kan, säger Maria.

 

Har du några egna personliga artistidoler?

– Jag vill inte riktigt kalla dem idoler men några jag väldigt gärna lyssnar på är Beyoncé, Rhianna, Ariana Grande, Christina Aguilera och Dua Lipa, säger Maria.

 

Tänker bort tävlingsmomentet

Enligt oddsen är Maria storfavorit till att vinna Melodifestivalen 2023, men för att fokusera försöker hon att tänka bort tävlingsmomentet.

– Jag försöker verkligen att lägga bort alla tankar på att detta är en tävling, det tar fokus från det som är viktigast för mig och som är det enda jag kan påverka. Att vara så förberedd jag bara kan; repa, lyssna och lära. Att gå av scenen och känna att jag inte kunde ha gjort det bättre, det är mitt mål, säger hon.

– Men jag vet att det är en tävling som ska få sitt resultat och Sverige och människorna här har blivit mitt andra hem. Jag skulle med stolthet representera Sverige i Eurovision, tillägger hon.

 

Har du följt Ukraina i Eurovision och vad tycker du om fjolårets vinnarlåt ”Stefania”?

– Jag tycker ”Stefania” är jättebra och Kalush Orchestra supercoola. Rent musikaliskt tyckte jag lite bättre om den låt som Alina Pash gjorde och som först var den som blev uttagen att representera Ukraina 2022.

 

Ska uppträda på Diggiloo-turnén i sommar

Maria Sur har många planer för det här året, förutom Melodifestivalen ska hon i sommar vara med på Diggiloo-turnén, som för övrigt firar 20-årsjubileum!

– Den turnén tror jag kommer ge mig otroligt mycket; jag får göra det roligaste jag vet, sjunga för en stor publik med fina artistkollegor och samtidigt se sommar-Sverige. Jag har ju ännu inte varit på så många ställen utöver Stockholm och i Göteborg ett par gånger. Jag har träffat gänget ett par gånger och förberedelserna pågår redan för fullt. Håller tummarna för att jag får några av mina favoritlåtar och några kul duetter, säger Maria.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Maria Sur stort lycka till i Melodifestivalen 2023. Du får gärna följa henne via hennes Instagramkonto.

 


 

Kommentera