Sammanfattade Eurovision-nyheter, mars 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i mars 2023.

 

Eurovision 2023

Samtliga tävlingsländer i årets Eurovision har nu valt ut artist och tävlingsbidrag. Här nedan presenterar vi dessa i sammanfattad form, mer specifik fakta om varje land dyker upp i vår Inför-guide veckorna före tävlingen.

Notera att de direktkvalificerade länderna listas i alfabetisk ordning medan semifinalländerna listas enligt startordningarna som släpptes under denna månad.

 

Direktkvalificerade till finalen

Frankrike: La Zarra – Évidemment

Italien: Marco Mengoni – Due vite

Spanien: Blanca Paloma – Eaea

Storbritannien: Mae Muller – I Wrote A Song

Tyskland: Lord of the Lost – Blood and Glitter

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel


Semifinal 1
(tisdagen den 9 maj)

01. Norge: Alessandra – Queen of Kings

02. Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

03. Serbien: Luke Black – Samo mi se spava

04. Lettland: Sudden Lights – Aijā

05. Portugal: Mimicat – Ai coração

06. Irland: Wild Youth – We Are One

07. Kroatien: Let 3 – Mama šč!

08.Schweiz: Remo Forrer – Watergun

09. Israel: Noa Kirel – Unicorn

10. Moldavien: Pasha Parfeny – Soarele și luna

11. Sverige: Loreen – Tattoo

12. Azerbajdzjan: TuranTuralX – Tell Me More

13. Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

14. Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

15. Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

 

 

Semifinal 2
(torsdagen den 11 maj)

01. Danmark: Reiley – Breaking My Heart

02. Armenien: Brunette – Future Lover

03. Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

04. Estland: Alika – Bridges

05. Belgien: Gustaph – Because of You

06. Cypern: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

07. Island: Diljá – Power

08. Grekland: Victor Vernicos – What They Say

09. Polen: Blanka – Solo

10. Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem

11. Georgien: Iru – Echo

12. San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

13. Österrike: Teya & Salena – Who the Hell is Edgar?

14.Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

15. Litauen: Monika Linkytė – Stay

16. Australien: Voyager – Promise

 

Panelens uppladdning till Liverpool

Vi presenterar startfältet

Med start i mitten av april presenterar vi hela Eurovision-startfältets tävlande inklusive låtar i vår Inför-guide. Dessutom tycker var och en till om låtarna samt spekulerar resultat. Första delen släpps den 15:e april och sedan släpper vi dagliga delar resten av månaden.

 

Panelens topplista

Var och en i panelen har gjort sin topp 37 i ett just-nu-läge (6 veckor före tävlingen börjar). Efter att vi har presenterat och tyckt till om bidragen i vår Inför-guide kommer vi att göra en andra topplista som också blir slutresultatet för vad vi tycker denna säsong.

Se panelens gemensamma första topplista »

 

Veckovisa oddchecks

Det är alltid intressant att se hur spelbolagen tippar resulten i semifinalerna och finalen. Därför gör vi varje vecka avstämningar, s.k. oddchecks, i oddsen för att se vilka bidrag som spelbolagen tror mest respektive minst på innan tävlingen har startat. När repetitionerna drar igång kommer denna bevakning att bli än mer fördjupande men det tar vi då!

 

Säsongens Eurovision Pre Partyn

Inför Eurovision 2023 arrangeras en rad olika Eurovision Pre Partyn där artister som tävlar i årets Eurovision och i vissa fall andra inbjudna gästartister uppträder inför fans. Gästartister kan både vara artister som tävlat tidigare ESC-år och/eller tävlat i olika nationella uttagningar som av olika skäl aldrig tog de hela vägen till Eurovision den gången. Första festen hölls nu i mars i Barcelona och därefter är det i april inplanerat med fester i Warszawa (1:a april), Tel Aviv (3:e april), Madrid (7-8:e april), Amsterdam (15:e april) och London (16:e april). Vid Madrid-, Amsterdam- och London-festen är det sagt att Sveriges representant Loreen ska uppträda.

 

 

Eurovision-bevakningen i maj

Under de enskilda repetitionerna samt under tävlingsveckan i maj kommer vi att bevaka Eurovision 2023 så mycket vi hinner och kan. Förutom detta tycker vi såklart till om startfälten och gör sista-minuten-spekulationer, både inför varje semifinal men även till finalen.

 

Vad vi vet mer om årets Eurovision

Den 67:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum i Liverpool i Storbritannien den 9:e, 11:e och 13:e maj 2023. Det är sagt att 37 länder kommer att delta i tävlingen, vilket är den lägsta deltagarmängden sedan Eurovision 2014. Kvartetten Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina och Graham Norton blir programledare även om Graham Norton endast deltar i finalsändningen (semifinalena programleds således av en trio).

 

Varför är inte Eurovision i Ukraina om de nu vann förra året?

Storbritannien agerar värdnation för tävlingen på uppdrag av fjolårets vinnare Ukraina. Att Ukraina själva inte får ta hand om värdskapet beror på ett beslut som EBU tog under sommaren 2022, främst med anledning av Ukrainas mycket dåliga säkerhetspolitiska läge som varit sedan slutet av februari 2022. Däremot tillåts Ukraina vara med och tävla och landets representant blir direktkvalificerad till finalen tillsammans med resterande länder i ”Big Five” (där även Storbritannien ingår). Av rätteviseskäl har både Storbritannien och Ukraina fått sina respektive finalstartnummer lottade i en egen lottning medan övriga finalister kommer att lotta om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva.

Det är inte första gången som Storbritannien hoppar in som värdnationer åt länder som av olika skäl inte kan vara värdnation för tävlingen året därpå utan det blir den femte gången av de totalt nio där landet arrangerar. Däremot är det första gången som Eurovision arrangeras i staden Liverpool, något som blev klart efter en budningsprocess under sommaren och hösten 2022.

Om vi tittar tillbaka historiskt har Eurovisionerna som producerades åren 1957, 1960, 1963, 1972, 1974 och 1980 ägt rum i länder som inte sin upplaga året före.

 

Regeljustering kring förinspelad körsång

Sedan Eurovision 2021 har EBU tillåtit att ESC-bidrag framförs med förinspelad körsång men från och med 2023 får körsången bara vara förinspelad om det gäller s.k. övrig körsång. Det innebär att all körsång som ska backa upp huvudsånginsatserna måste genomföras live antingen på eller bakom scenen.

 

Förändring i omröstningsförfarandet

Från och med det här året kommer semifinalerna inte längre att avgöras av både jury- och tittarröster i tävlingsländerna. Istället är det bara tv-tittarna som får 100 procent makt att bestämma vilka bidrag som ska kvala in till finalen. Däremot blir det jury- och tittarröstning i finalen.

En annan nyhet är att personer som befinner sig i länder som inte deltar i årets upplaga ges möjlighet att onlinerösta på sina favoritbidrag i både semifinalerna och finalen. Onlineröstningen blir som en slags extra tittargrupp vilket gör att tittarna får lite mer makt än jurygrupperna i finalen.

 

 

Andra nyheter kring tävlingen

Biljetterna till Eurovision 2023 slutsålda

Klockan 13.00 CET på tisdagen den 7:e mars släpptes biljetterna till Eurovision 2023, både till direktsändningarna den 9:e, 11:e och 13:e maj samt till alla publika genrepstillfällen den 8:e, 9:e, 10:e, 11:e, 12:e och 13:e maj. Trycket var som vanligt stort och bara timmar senare meddelade EBU att samtliga biljetter hade sålts slut.

Om man inte fick tag på biljetter så kan man ändå uppleva tävlingen på plats i Liverpool i och med att staden erbjuder en s.k. Eurovision Village som är öppen för allmänheten mellan den 1:a och 14:e maj. Där kommer man bland annat att kunna se sändningarna på storbildsskärmar i parkområden.

 

Delegationsmöte i Liverpool

Efter flera månaders uttagningssäsong hade alla 37 deltagarländer i årets Eurovision valt ut artist och tävlingsbidrag. Den 13:e mars träffades således alla delegationschefer i värdstaden för den årliga genomgången av hur årets ESC-produktion är tänkt att te sig.

En av mötespunkterna på agendan var att lotta startnummer i finalen för värdnationen. I vanliga fall är det bara ett land som får ett bestämt startnummer genom lottning men i och med att Storbritannien de facto arrangerar på uppdrag av Ukraina har även Ukraina fått sitt startnummer bestämt genom en lottning. Resultatet föll på att Storbritannien får avsluta finalen (vilket de senast gjorde i ESC 2014) medan Ukraina får startnummer 19.

 

Flera olika Inför Eurovision-serier planerade/pågående

Norge och Finland kommer att fortsätta med sina respektive Inför Eurovision-serier nu i april och maj med liknande upplägg som senast. I Norge blir det Adresse Liverpool där programledaren Marte Stokstad bjuder in en fast tyckarpanel samt en s.k. folkets jury och inbjuden gäst som får lyssna och poängsätta bidragen som tävlar medan det i Finland blir programmet Viisukupla – Eurovisionsbubblan med duon Märta Westerlund och Katri Norrlin som programledare. Även andra länder däribland Tyskland och Estland har egna inför-serier.

 

OGAE Poll igång

De OGAE-anslutna klubbarna i de olika länderna har nu börjat rösta på sina favoriter i årets Eurovision-startfält. Fram till denna publicering hade bara OGAE Frankrike röstat och de har valt att ge 12 poäng till Sverige! Fler klubbresultat presenteras under nästa månad.

 

Panelens Best of Nationella 2023

Våra favoriter från årets ESC-uttagningar

• Vi har valt ut och korar (i vårt tycke) de bästa bidragen som inte röstades fram som ESC-representanter • Projekten innehåller dels alla bidrag som kom på andra plats samt fyra skribenters egna startfält • Resultaten dyker upp efter Eurovision är avgjord men redan nu tillgängliggörs alla startfält

Läs mer »

 

Alla projekt i serien

Second Chance Contest 2023 »

Hollac16s favoriter 2023 »

Katjas favoriter 2023 »

Lukas’ favoriter 2023 »

Robbans favoriter 2023 »

 

 

Övriga nyheter

Förbeställ årets Eurovision-CD

I slutet av april, närmare bestämt den 28:e april, släpps årets Eurovision-CD med alla 37 tävlingsbidrag. Redan nu kan göra en förbeställning av CD:n via Eurovision.tv:s shop där den just nu kostar cirka 224 kronor. Via Ginza.se kostar CD:n 249 kronor.

Du kan även köpa samlingen på vinylskiva för ungefär 617 kronor (via Eurovision.tv) eller 589 kronor (via Ginza.se).

För kännedom har det i skrivande stund ännu inte presenterats något datum när DVD-släppet med sändningarna i maj kommer att göras. Vi återkommer till detta när vi har fått information om när det blir.

 

All röstningsstatistik från Melodifestivalen 2023

Efter det att alla sändningar i årets Melodifestival hade avgjorts släppte SVT statistiken utifrån den officiella resultatlistan. En del av statistiken har dock varit offentlig under tävlingens gång medan andra siffror har hållits hemliga, men nu är det inga hemligheter kvar längre, i alla fall inte för 2023 års uttagning! Om du vill se hur det gick så har vi sammanställt statistiken i denna artikel.

 


 

Kommentera