Programledarna för Eurovision 2023 presenterade

EUROVISION 2023. EBU och BBC har bekräftat vilka som kommer att bli programledare i Liverpool. I och med att det är en samproduktion mellan Ukraina och Storbritannien kommer det att bli programledare från bägge länderna i olika konstellationer.

 

Kvartetten i semifinalerna och finalen

I de två semifinalerna blir det en trio som programleder showerna, nämligen den brittiska artisten och TV-profilen Alesha Dixon (bland annat känd från Talang), den brittiska skådespelerskan Hannah Waddingham (bland annat känd från Game of Thrones-serien) och den ukrainska sångerskan Julia Sanina (sångerska i bandet The Hardkiss, som faktiskt bara var en hårsmån från att få representera Ukraina i ESC 2016). Trion fortsätter även sitt jobb i finalen då de också får sällskap av den berömda brittiska ESC-kommentatorn Graham Norton vilket gör att trion blir en finalkvartett.

 

Norton kommentator och programledare

Senast som Storbritannien stod värd för Eurovision var 1998 och då var Terry Wogan programledare för ESC-sändningen (med Ulrika Nilsson) samtidigt som han också var kommentator för BBC:s tv-tittare. Nu 25 år senare kommer exakt samma sak att inträffa igen – fast med Graham Norton som blir både programledare för ESC-finalen och kommentator för BBC:s tv-tittare. Den här gången gör han jobbet tillsammans med Mel Geidroyc, som bland annat tidigare varit programledare för brittiska ESC-uttagningar. Norton och Geidroyc kommer att kommentera finalen ihop medan duon Scott Mills och Rylan får kommentera semifinalerna för BBC.

En annan nyhet är att BBC har valt att även inkludera semifinalerna i sin huvudkanal BBC One där annars bara ESC-finalen brukar tablåläggas.

 

Övriga programledare

Under Eurovision-veckorna med repetitioner, öppningsceremoni och allt som händer bakom kulisserna kommer BBC att ta in ytterligare programledare för dessa syften. I år blir det exempelvis den ukrainska TV-personligheten Timur Miroshnychenko som blir Eurovisions korrespondent på plats i värdstaden. Han var en av tre programledare vid Eurovision 2017 (senast tävlingen hölls i Ukraina) och de två gånger som Ukraina hittills har stått värd för Junior Eurovision. Han har även varit Ukrainas ESC-kommentator under många år.

Programledare för den så kallade öppningsceremonin på turkosa mattan blir i år Liverpool-profilen Sam Quek.

 


 

Kommentera