Sammanfattade Eurovision-nyheter, mars 2024

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i mars 2024.

 

Alla uttagningar avklarade

Sedan i höstas har det pågått nationella uttagningar i de 37 länder som ska tävla i årets Eurovision. Det började med Belgiens artistpresentation den 30:e augusti och avslutades med Azerbajdzjans bidragspresentation i mitten av mars. Däremellan har det hållits flera uttagningar med upplägg som gått från alltifrån uttagningar med flera deltävlingar, heats eller semifinaler till bara finalkvällar och i ett flertal fall med länder som slopade att hålla i publika uttagningar till förmån för internval.

Här har vi samlat allt från 2024 års uttagningssäsong vilket också inkluderar vår bevakning av Melodifestivalen 2024 som presenteras separat.

 

Resultatet i Melodifestivalen 2024

På tal om Melodifestivalen blev det som bekant duon Marcus & Martinus som vann den uttagningen med sitt bidrag Unforgettable. De kommer nu att få representera Sverige på hemmaplan i Eurovision Song Contest!

Under hela turnén rapporterade vi med bland annat fakta om startfälten, artistintervjuer och LIVE-kommentering från såväl genrep som direktsändningarna. Efter de fem deltävlingarna och finalkvalet gjorde vi även personliga topplistor över alla 30 bidrag och korade panelens gemensamma Melodifestivalvinnare som blev Liamoos ”Dragon”.

Läs gärna även Schlagermagisterns krönika om finalen samt se vår översiktliga resultatstatistik för de 6 sändningarna.

 

Vad väntar härnäst för oss?

Med nationella uttagningarna nu passerade övergår vårt fokus till Eurovision 2024 på heltid. I april och veckorna före sändningarna i maj kommer vi att bevaka tävlingen stort. Bland annat kommer vi att presentera och tycka till om bidragen i vår Inför-guide, som startar den 12:e april, och vi kommer även att tippa och tycka till om respektive startfält.

Något vi också gör är att rangordna alla 37 bidrag i våra topplistor. Även i den här säsongen gör vi två topplistor – en som publicerades nu i mars och en som publiceras veckan före Eurovision börjar. I den senare versionen korar vi också vår gemensamma vinnare. Vi har även gjort preliminära resultattippningarna inför semifinalerna (och för de 6 direktkvalificerade bidragen). Se respektive del nedan:

 

Annan bevakning under våren

Inför Malmö pågår också en del andra händelser som vi bevakar, däribland OGAE:s årliga undersökning startar där ländernas olika fanklubbar tillsammans röstar fram sin vinnare för säsongen. Något annat som också pågår under våren är de så kallade Eurovision Pre Partyn där artister och fans träffas på olika spelningar på olika orter i Europa. Årets fester hålls vid följande tillfällen:

 • 4, 5 och 6 april: Barcelona Eurovision Party (Barcelona, Spanien)
 • 7 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)
 • 13 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)
 • 14 april: Nordic Eurovision Party (Stockholm, Sverige)
 • 20 april: Eurovision Party i Oslo, Norge
 • 4 maj: Copenhagen Eurovision Party (Köpenhamn, Danmark)

 • Notering: Den 29:e ocn 30:e mars ägde säsongens första Pre Party rum i Madrid i Spanien.

 

Sedan ska vi också tipsa om att några TV-bolag, däribland NRK i Norge och Yle i Finland, kommer att köra egna Inför Eurovision-serier under våren där bidragen presenteras och paneler får kommentera låtarna.

 

Nyheter presenterade inför Eurovision i Malmö

I samband med delegationsmötet i Malmö nu i mars presenterade EBU tre förändringar i upplägget. EBU har också hintat om en fjärde förändring, men den hade inte meddelats i samband med att den här artikeln publicerades.

Det har även gjorts en lottning för Sveriges startnummer i finalen som blev att Marcus & Martinus får gå ut först av alla 26 finalister.

 

Big Five och värdlandet uppträder i semifinalerna

Den första gäller att de direktkvalificerade länderna, alltså ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt värdlandet (som i år är Sverige), kommer att uppträda i semifinalerna – men utan att tävla om finalplatser. Detta för att de ska ges lika stor chans som semifinalisterna att få synas två gånger i rutan – både i sin semifinal samt i finalen. De direktkvalificerade har tidigare fått uppträda men då alltid efter alla tävlingsbidrag och bara i kortare sammandrag (före 2015 visades låtarna endast i musikvideoform, sedan 2016 har länderna uppträtt under genrepen och en filmad sekvens på cirka en minut per tävlingsbidrag har visats upp).

 

Rest of the World ges mer tid att rösta

Den andra förändringen gäller att ”Rest of the World”-omröstningen behålls men den kommer att öppna 24 timmar före respektive sändning i såväl semifinalerna som i finalen. Omröstningen ”Rest of the World” är bara öppen för personer som befinner sig i länder som inte är med och tävlar i årets Eurovision och de röstar i varje semifinal och i finalen som en extra tittargrupp.

 

Finalens omröstning startar när första låten framförs

Den tredje förändringen gäller finalens tittaromröstning som kommer att öppna i samband med att första låten ska framföras i programmet. EBU har testat detta både 2010 och 2011 men det har inte använts sedan dess. Omröstningen kommer sedan att vara öppen genom alla 26 finalframträdanden och förmodligen en stund efteråt. Notera här att förändringen bara gäller finalen och inte semifinalerna.

 

Sista officiellt biljettsläpp till Malmö

Den 5:e april kommer Ticketmaster.se att släppa de sista officiella biljetterna till årets Eurovision. Om du inte har fått tag på en biljett än och gärna vill vara på plats i arenan under någon av sändningarna och/eller genrepen finns det alltså fortfarande en chans. Nedan är de datum som de olika sändningarna äger rum:

 

Semifinal 1

 • Måndag 6 maj kl. 21.00: kvällsgenrepet
 • Tisdag 7 maj kl. 15.00: matinégenrepet
 • Tisdag 7 maj kl. 21.00: direktsändningen

 

Semifinal 2

 • Onsdag 8 maj kl. 21.00: kvällsgenrepet
 • Torsdag 9 maj kl. 15.00: matinégenrepet
 • Torsdag 9 maj kl. 21.00: direktsändningen

 

Finalen

 • Fredag 10 maj kl. 21.00: jurygenrepet
 • Lördag 11 maj kl. 13.30: matinégenrepet
 • Lördag 11 maj kl. 21.00: direktsändningen

 

PS: Om du blir utan biljett till finalen i årets Eurovision i Malmö finns nu chansen på nytt. Detta då Malmö stad öppnar upp Malmö Live till att bli en festpunkt den 11:e maj där de förutom att hålla i ESC-party också erbjuder att kunna se sändningen på storbildsskärmar.

 

Hur ser Eurovision-startfälten ut?

Under mars månad presenterades startordningarna för de två semifinalerna som sänds den 7:e och 9:e maj i Malmö Arena. Ordningarna har tagits fram av tävlingsproducenterna för årets upplaga som i princip har varit fria att sätta bidragen i vilken ordning de velat. De har dock varit tvungna att utgå från den semifinallottning som genomfördes i januari, exempelvis att ett land inte kan byta semifinal och/eller tilldelad semifinalhalva efter lottningen. Dessutom har startordningarna godkänts i två led oberoende av varandra, både av Eurovision Executive Supervisor Martin Österdahl samt Eurovisions referensgruppsordförande Bakel Walden.

Notera att länderna listas i startordning vilket även inkluderar var i semifinalerna som de direktkvalificerade bidragen kommer att uppträda. Dessa 6 låtar deltar inte i omröstningarna och saknar således startnummer.

 

Semifinal 1
(tisdag 7:e maj)


01. Cypern
Silia Kapsis – Liar


02. Serbien
Teya Dora – Ramonda


03. Litauen
Silvester Belt – Luktelk


04. Irland
Bambie Thug – Doomsday Blue


Storbritannien
Olly Alexander – Dizzy


05. Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria


06. Polen
Luna – The Tower


07. Kroatien
Baby Lasagna – Rim tim tagi dim


08. Island
Hera Björk – Scared of Heights


Tyskland
Isaak – Always on the Run


09. Slovenien
Raiven – Veronika


10. Finland
Windows95man – No Rules!


11. Moldavien
Natalia Barbu – In the Middle


Sverige
Marcus & Martinus – Unforgettable


12. Azerbajdzjan
Fahree feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar


13. Australien
Electric Fields – One Milkali (One Blood)


14. Portugal
Iolanda – Grito


15. Luxemburg
Tali – Fighter

 

 

Semifinal 2
(torsdag 9:e maj)


01. Malta
Sarah Bonnici – Loop


02. Albanien
Besa Kokëdhima – Titan


03. Grekland
Marina Satti – Zari


04.Schweiz
Nemo – The Code


05. Tjeckien
Aiko – Pedestal


Frankrike
Slimane – Mon amour


06. Österrike
Kaleen – We Will Rave


07. Danmark
Saba – Sand


08. Armenien
Ladaniva – Jako


09. Lettland
Dons – Hollow


Spanien
Nebulossa – Zorra


10. San Marino
Megara – 11:11


11. Georgien
Nutsa Buzaladze – Firefighter


12. Belgien
Mustii – Before the Party’s Over


13. Estland
5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi


Italien
Angelina Mango – La noia


14. Israel
Eden Golan – Hurricane


15. Norge
Gåte – Ulveham


16. Nederländerna
Joost Klein – Europapa

 

Övriga nyheter

Tillfällig ABBA-utställning i Malmö i april och maj

Med start den 29:e april fram till 12:e maj kommer en tillfällig ABBA-utställning kallad ABBA World vara öppen i årets Eurovisionvärdstad Malmö. Utställningen kommer att kretsa mycket kring historiken samt föremål som finns på ABBA-museet i Stockholm och det ABBA Voyage där de fyra medlemmarna uppträder som digitala figurer för publiken. Men det kommer även finnas med andra saker som exempelvis allt som rör Mamma Mia-projekten.

Förutom detta kommer Malmö att engageras i en hel del andra musikaliska händelser när Eurovision landar i stan i månadsskiftet april och maj. I Folkets park, som blir Eurovision Village, kommer det bland annat att finnas två scener – Euphoria och Tattoo – där artister som Go_A, Dotter, Malena Ernman och Schlagerfeber kommer att uppträda (fler artister lär tillkomma). Det kommer även att anordnas andra saker i Eurovision village som är öppet för allmänheten samtidigt som Eurovision är i stan.

 

Då släpps årets Eurovision-CD och vinyl

Nu kan du förbeställa årets Eurovision-CD och vinyl som sedan släpps den 19:e april (CD) respektive 24:e april (Vinyl). Dessa produkter kan beställas både från Eurovision.tv:s shop såväl som hos andra återförsäljare.

 

Skånetrafiken erbjuder unika biljetter under Eurovision

I samband med årets Eurovision erbjuder Skånetrafiken, som sköter kollektivtrafiken i hela Skåne, unika biljetter för resenärerna. Bland annat kan man mellan den 5:e och 12:e maj resa obegränsat överallt i Skåne för endast 350 kronor per person, eller resa mellan Köpenhamn och överallt i Skåne för bara 700 kronor.

Biljetterna går att köpa från och med den 15:e april men de börjar som sagt att gälla först från den 5:e maj. De köps via Skånetrafikens applikation som går att ladda ned där appar finns tillgängliga.

 

Eurovision in Concert aktuellt även 2025

Även om årets upplaga av Eurovision Pre Partyt Eurovision in Concert i Amsterdam ännu inte har ägt rum har arrangörerna meddelat att det blir en fortsättning även till 2025. De har även meddelat vilket datum i april som det äger rum.

EiC, som eventet också kallas, har arrangerats varje vår sedan 2009 med undantag för pandemiåren 2020 och 2021. Det brukar vara ett av de tillfällen där flest deltagande artister för det aktuella tävlingsåret medverkar tillsammans med en rad inbjudna gästartister.

 


 

Kommentera