Panelen resultatspekulerar inför Eurovision 2024 (del 2)

INFÖR EUROVISION 2024. Som en uppladdning till Malmö presenterar vi redan nu i slutet av mars preliminära resultatgissningar i tävlingen.

 

 

Inför semifinalernas avgörande i Malmö Arena den 7:e respektive 9:e maj kommer vi att tycka till om bidragen och säga vilka låtar vi vill ska kvala in till finalen. Den här gången släpper vi den biten något då det istället ska handla om vilka bidrag man tror kommer att kvala vidare till lördagens finalavgörande.

Just nu är spekulationerna preliminära och de definitiva kommer vi att presentera runt sändningarna äger rum i maj. Innan dess ser våra gissningar ut som följer enligt bilderna.

 • = säker finalist

 • = möjlig finalist (men kan åka ut)

 • = troligen ej finalist

 

Semi 1. Andra starthalvan

I den här delen presenterar vi våra gissningar för bidragen som vid semifinallottningen i januari allokerades att tävla i den första semifinalens andra starthalva. Länderna listas i alfabetisk ordning efter land. Om du vill veta vad vi gissar för bidragen i den första starthalvan finns det sammanställt här.

 

 

Blir det en finalplats för Australiens Electric Fields med låten ”One Milkali (One Blood)”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE att det blir en finalplats för Australien. Som synes är vi många som tvekar ganska mycket och flera är också emot medan bara en är helt för. Det står nog och väger mycket kring hur scenframträdandet blir i kombination med hur det går för medtävlarna i samma startfält.

 

 

Blir det en finalplats för Azerbajdzjans Fahree feat. Ilkin Dovlatov med låten ”Özünlə apar”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, även i Azerbajdzjans fall är det oklart hur det ska gå. Återigen är flera av oss tveksamma medan endast en är helt för och två är helt emot. Vi får se hur låten framförs på scenen, då kanske vi ändrar uppfattning. Tills vidare står Azerbajdzjan kvar på kanske-plats för vår del.

 

 

Blir det en finalplats för Finlands Windows95man med bidraget ”No Rules!”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, en majoritet av oss i panelen tror att Finland går till final – men långt ifrån alla säger att det blir så med 100 procents säkerhet. Till skillnad från förra året när Finland var en av länderna som det snackades om att vinna hela tävlingen finns det i alla fall lite mer tveksamhet till den saken i år. Panelen tror i alla fall att det blir finalavancemang men kanske inte i toppstriden.

 

 

Blir det en finalplats för Islands Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights”?


 • Adrian: 

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica: 

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, majoriteten i panelen säger att Island inte går till final i år. Dock är det en av oss som tror att det (eventuellt) finns en chans att de ändå kvalar vidare. Vi får helt enkelt vänta och se till i maj månad vem som får rätt.

 

 

Blir det en finalplats för Luxemburgs Tali med bidraget ”Fighter”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, med ganska stor tveksamhet igen. Majoriteten i panelen är tveksamma till ett eventuellt finalavancemang för comeback-landet Luxemburg medan tre tror inte på finalplats. En panelmedlem tror dock att det blir en finalplats för landets artist. Det här gör att vi just nu behöver få se scenframträdandet i Malmö Arena för att kunna bestämma oss helt och hållet.

 

 

Blir det en finalplats för Moldaviens Natalia Barbu med bidraget ”In the Middle”?


 • Adrian: 

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban: 

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, även om några har satt tveksamhet här (och en av oss tror på finalplats för Moldavien) är det fler i panelen som inte tror att det blir någon finalplats för Moldavien. I år är det tredje året i följd (ej inräknat 2020) som Moldavien skickar en artist som varit med förut – och som den gången fick ett bra slutresultat. I år tror vi gemensamt att det inte blir någon upprepning på den punkten.

 

 

Blir det en finalplats för Portugals Iolanda med bidraget ”Grito”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas: 

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, även här om många är emot är det fler som tvekar och en som är väldigt positiv till en finalplats för Portugal. Därför kan vi inte utesluta något och vi sätter därför tills vidare Portugals bidrag på vår kanske-lista till final.

 

 

Blir det en finalplats för Sloveniens Raiven med bidraget ”Veronika”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris: 

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja: 

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, för här är många också tveksamma till en finalplats för Slovenien i år. Vi kan dock inte utesluta något så därför får Slovenien vara med på kanske-till-final-listan de också. Här ska inflikas att en av oss tror inte på finalplats och en tror att det blir precis tvärtom.

 

 

Sammanfattning. Semifinal 1

Efter en genomgång av de enskilda och gemensamma gissningarna är här sammanfattningen över vilka resultat vi tror länderna i den första semifinalen kommer att uppnå i sin semi. Bedömningarna kommer troligen att justeras inför tävlingen i maj då vi också gör de definitiva gissningarna. Alla länder listas i alfabetisk ordning nedan inom respektive kategori.

 

Troliga finalister
(toppbidrag i semifinalresultatet)

 • Cypern
 • Finland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Serbien
 • Ukraina

Möjliga finalister
(riskerar dock att åka ut)

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Luxemburg
 • Polen
 • Portugal
 • Slovenien

Ej finalister
(får 11:e plats som högst)

 • Irland
 • Island
 • Moldavien

 

Kommentar

Efter genomgången av de 15 bidragen är det bara tre låtar som hela panelen tror är 100 procent självklara till finalen. Det handlar om Kroatien, Litauen och Ukraina. Därefter har vi Cypern som nio av oss tror är självklar i final samt Serbien som åtta tror går till final. Det är egentligen dessa fem länder som alla tror är helt självklara, även om vi kan addera Finland som ett sjätte bidrag då fler av oss tror på finalplats än som tvekar om det.

Om vi går in på länderna som fler tvekar om det blir en finalplats eller inte är det Polen som ligger bäst till. Här är det förvisso en majoritet som just tvekar om detta men tre är för en finalplats. Sedan blir det lite mer klurigare då det är många länder som har en panelmedlem bakom sig som tror på bidraget följt av flera som tvekar och en eller flera som tror att bidraget åker ut. Det handlar om Slovenien, Azerbajdzjan, Luxemburg, Portugal, Australien och Moldavien. I det här fallet har vi valt att lägga alla dessa länder på kanske-listan, utom Moldavien. Den sistnämnda har fler som tror att det inte blir finalplats än som tvekar eller tror på finalplats. Samma gäller för Irland och Island som är de enda två låtarna där panelen är rörande överens om att det förmodligen inte blir någon finalplats alls.

Slår man ihop allas gissningar får vi ut följande tio finalister (i alfabetisk ordning efter land):

 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Finland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Polen
 • Serbien
 • Slovenien
 • Ukraina

 

Håller du med oss eller vilka länder gissar du går till final från den första semifinalen? Kommentera gärna!

Fortsättningen på våra gissningar för nästa semifinal följer i nästa del som publiceras den 28:e mars.

 


 

Kommentera