Panelen resultatspekulerar inför Eurovision 2024 (del 4)

INFÖR EUROVISION 2024. Som en uppladdning till Malmö presenterar vi redan nu i slutet av mars preliminära resultatgissningar i tävlingen.

 

 

Inför semifinalernas avgörande i Malmö Arena den 7:e respektive 9:e maj kommer vi att tycka till om bidragen och säga vilka låtar vi vill ska kvala in till finalen. Den här gången släpper vi den biten något då det istället ska handla om vilka bidrag man tror kommer att kvala vidare till lördagens finalavgörande.

Just nu är spekulationerna preliminära och de definitiva kommer vi att presentera runt sändningarna äger rum i maj. Innan dess ser våra gissningar ut som följer enligt bilderna.

 • = säker finalist

 • = möjlig finalist (men kan åka ut)

 • = troligen ej finalist

 

Semi 2. Andra starthalvan

I den här delen presenterar vi våra gissningar för bidragen som vid semifinallottningen i januari allokerades att tävla i den andra semifinalens andra starthalva. Länderna listas i alfabetisk ordning efter land. Om du vill veta vad vi gissar för bidragen i den första starthalvan finns det sammanställt här.

 

 

Blir det en finalplats för Belgiens Mustii med låten ”Before the Party’s Over”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, här var vi så gott som rörande överens om vad vi tror om Belgiens chanser i år att ta sig till final. Däremot är två panelmedlemmar tveksamma men resten tror i alla fall att Belgien kommer att kvala vidare i år (vilket i så fall skulle bli fjärde ESC-året i följd).

 

 

Blir det en finalplats för Estlands 5miinust & Puuluup med låten ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, trots det fanfavoritskap Estland har sedan tidigare när de valde ut artist och bidrag i vintras. Här är det ganska splittrade tongångar mellan panelmedlemmarna där några tror på finalplats men en majoritet just nu svarar ”njae” på den frågan. Tre panelmedlemmar tror att Estland inte alls kommer att kvala vidare till finalen.

 

 

Blir det en finalplats för Georgiens Nutsa Buzaladze med bidraget ”Firefighter”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, och även i Georgiens fall är det splittrat bland panelmedlemmarna hur det ska gå. Georgien har inte varit i ESC-final sedan 2016 och i år prövar de en helt ny genre. Några av oss tror att det kan generera en finalplats och några är tveksamma. Men bara en tror att bidragets resa inte får en fortsättning till finalen.

 

 

Blir det en finalplats för Israels Eden Golan med bidraget ”Hurricane”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE. När det gäller Israels tävlingsbidrag i år är det ingen som har satt att det inte blir någon finalplats, men det är fortfarande tveksamt var i tabellen bidraget hamnar. Två av oss tror dock att Israels finalplats är säkrad.

 

 

Blir det en finalplats för Lettlands Dons med bidraget ”Hollow”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris: 

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas: 

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE för Lettland. Även här blev det ganska splittrat i resultatet där tre tror på att Lettland bryter sin ”att inte gå till final i Eurovision”-trend medan fyra är mer tveksamma och tre säger bestämt nej. Skulle Lettland kvala vidare till finalen blir det deras första finalplats sedan Sverige senast arrangerade Eurovision (år 2016), vilket som tidigare nämnt även gäller för Georgien.

 

 

Blir det en finalplats för Nederländernas Joost Klein med bidraget ”Europapa”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, även om en har satt tveksamt till finalplats råder det inget tvivel om att vi panelmedlemmar gemensamt tror att Nederländerna kvalar in till finalen med årets tävlingsbidrag. Den fråga man kan ställa sig utifrån detta är om det slutar i toppen eller botten av topp 10, och det lär vi inte få svar på förrän efter tävlingen är avgjord.

 

 

Blir det en finalplats för Norges Gåte med bidraget ”Ulveham”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, på precis samma sätt som med Nederländerna tror majoriteten av oss panelmedlemmar att Norge också blir finalist i år. För första gången sedan 2016 sjunger Norge på norska i tävlingen, vilket också är en härlig bonus!

 

 

Blir det en finalplats för San Marinos Megara med bidraget ”11:11”?


 • Adrian:

 • Gabriel:

 • Haris:

 • Hollac16:

 • Jessica:

 • Katja:

 • Lukas:

 • Markus:

 • Robban:

 • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, även om det är ganska splittrat också kring det här bidraget. Majoriteten tror dock att San Marinos bidrag inte kommer att spelas upp som finalist den 11:e maj medan vi är tre som är tveksamma och en som tror stenhårt på en sanmarinsk finalplats – som i så fall skulle bli den första sedan Senhit ft. Flo Rida (2021).

 

 

Sammanfattning. Semifinal 2

Efter en genomgång av de enskilda och gemensamma gissningarna är här sammanfattningen över vilka resultat vi tror länderna i den andra semifinalen kommer att uppnå i sin semi. Bedömningarna kommer troligen att justeras inför tävlingen i maj då vi också gör de definitiva gissningarna. Alla länder listas i alfabetisk ordning nedan inom respektive kategori.

 

Troliga finalister
(toppbidrag i semifinalresultatet)

 • Armenien
 • Belgien
 • Grekland
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz

Möjliga finalister
(riskerar dock att åka ut)

 • Danmark
 • Estland
 • Georgien
 • Israel
 • Lettland
 • Österrike

Ej finalister
(får 11:e plats som högst)

 • Albanien
 • Malta
 • San Marino
 • Tjeckien

 

Kommentar

Till skillnad från den första semifinalen finns det bara ett enda bidrag i semifinal 2 som alla panelmedlemmar tror kommer att kvala vidare som 100 procent säker finalist – Schweiz! De följs tätt av Nederländerna och Norge, som vardera nio av tio i panelen är stensäkra på, och Belgien (som åtta av oss tror på går till final). Sedan är det ett hack ned till Armenien och Grekland där det börjar bli lite mer tveksamt även om majoriteten tror på finalplatser för bägge dessa bidrag.

När vi går över till de mer tveksamma finalplatserna är Österrike bäst rangordnad hos oss som åtminstone ingen har rangordnat på att de inte går till final. Bidraget därefter är Georgien som åtminstone en panelmedlem har utanför topp 10. Ju längre ned vi kommer i listan desto mer splittrade blir vi men Danmark och Lettland rangordnas i alla fall av fler som möjliga än icke möjliga finalister, vilket även Israel gör (fast här är det fler som valt möjlig än säker finalist) tillsammans med Estland. De fyra länder vi inte tror kommer till final i den här semifinalen är Albanien, Malta, San Marino och Tjeckien.

Slår man ihop allas gissningar får vi ut följande tio finalister (i alfabetisk ordning efter land):

 • Armenien
 • Belgien
 • Danmark
 • Georgien
 • Grekland
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Österrike

 

Håller du med oss eller vilka länder gissar du går till final från den första semifinalen? Kommentera gärna!

Fortsättningen på våra gissningar för Big Five och Sverige följer i nästa del som publiceras den 30:e mars.

 


 

Kommentera