Sammanfattade Eurovision-nyheter, maj 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i maj 2023.

 

Tillbakablick på Eurovision 2023

Arkivbild. Foto & copyright: Eurovision Radio International

Som alla nog känner till vid det här laget var det Loreen med bidraget ”Tattoo” som tog hem segern efter det att poängerna från jurygrupperna, tv-tittarna och onlineröstarna hade delats ut. Det är hennes andra seger i tävlingen vilket innebär dels att hon är den första kvinnliga artisten att vinna tävlingen två gånger, dels att hon är den andra artisten efter Johnny Logan att vinna två gånger. Dessutom tangerar Sverige nu Irland med sju segrar och låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström skrivs också in i Eurovisions historieböcker som den sjätte och sjunde personen att vinna ESC två gånger som låtskrivare.

I den här sektionen tänkte vi blicka tillbaka på vad vi publicerade inför, under och efter tävlingen avgjordes med start från efter det att de nationella uttagningarna var avgjorda.

 

Inför Liverpool

En kort tid efter att alla 37 deltagarländer hade valt ut sina respektive artistval och tävlingsbidrag till Liverpool gjorde vi säsongens första ESC-topplista. I det projektet fick var och en i panelen rangordna samtliga bidrag från första till sista plats varpå vi lade samman allas rangordningar. Dessa dividerades sedan med antalet panelmedlemmar och utifrån den snittplacering som blev (mellan 1,00 och 37,00) gjordes en första gemensam totaltabell. Vinnaren i omgången blev låten med lägst totalsnitt.

Veckan före årets Eurovision ägde rum upprepades proceduren på samma sätt men nu när vi hade bedömt och tyckt till om alla bidrag (se Inför-guiden nedan). Den här gången korades också Panelens gemensamma vinnare, återigen bidraget med lägst totalsnitt.

 


Som vanligt presenterade vi hela startfältets tävlande för er läsare vilket skedde under andra hälften av april. Förutom att presentera ländernas artist- och bidragsval (samt hur dessa hade gjorts) tyckte var och en av oss till om låtarna. Vi gjorde även en första spekulation gällande vilka bidrag som vi trodde skulle kvala vidare. Här nedan hittas länkar till alla delar uppdelat efter våra betygssättningar.

De 6 direktkvalificerade bidragen »

De 15 bidragen i semifinal 1 »

De 16 bidragen i semifinal 2 »

 


Med start i mitten av mars, med 8 veckor kvar till sändningar, började vi även kolla in hur oddsen gissade tävlingens utgång genom veckovisa så kallade oddschecks. Dessa upprepades sedan fram till repetitionsstarten då oddsbevakningen intensifierades till daglig bevakning fram till det var dags för sändningsveckan. Nu med facit i hand vet vi att oddsen hade vissa rätt men även en hel del fel. Vill du se hur många rätt och fel det blev ska du kolla in denna artikel!

 


Eurovision Pre Partyn

Under våren hölls det också en rad så kallade Eurovision Pre Partyn runt om i Europa där artister från årets startfält och från tidigare års startfält (och förekommande JESC och nationella uttagningar) underhöll fansen under ett flertal festkvällar. Här nedan är sammanfattningar från dessa tillfällen:

 

Repetitionsbloggning och invigningsfest

På grund av nya regler för presskåren fick vi i presskåren inte bevaka de enskilda artistrepetitionerna i arenan under de första sju repetitionsdagarna. Istället hänvisades samtlig presskår till de klipp som släpptes i Eurovisions sociala medier och de bilder som lades ut på den officiella tävlingens hemsida. Därav kunde vi inte ha någon officiell bevakning i år utan vi gjorde endast sammanfattningar dag för dag den 30 april, 1 maj, 2 maj, 3 maj, 4 maj, 5 maj och 6 maj.

 

Eurovisions invigningsfest

Efter det att de enskilda repetitionerna hade avslutats var det dags för den årliga invigningsfesten som hölls på turkosa mattan i Liverpool söndagen den 7:e maj. Under festen fick alla 37 delegationer samt en rad andra kända personligheter gå längs med den turkosa mattan för att få möta fansen och presskåren. Hela sändningen finns att se i efterhand på YouTube.

 

Under själva sändningsveckan

Vår bevakning av den första semifinalen

Måndag 8 maj

Vi gissade finalister »

Våra önskefinalister från denna semifinal »

Schlagermagisterns inför-analys »

LIVE-kommentering från kvällsgenrepet »

 

Tisdag 9 maj (sändningsdagen)

Allt du behövde veta inför semi 1 »

LIVE-kommentering från direktsändningen »

Resultatet från sändningen »

Lottningsresultatet »

 

Onsdag 10 maj

Minianalys efter semi 1 »

 

 

Vår bevakning av den andra semifinalen

Onsdag 10 maj

Vi gissade finalister »

Våra önskefinalister från denna semifinal »

Schlagermagisterns inför-analys »

LIVE-kommentering från kvällsgenrepet »

 

Torsdag 11 maj (sändningsdagen)

Allt du behövde veta inför semi 2 »

LIVE-kommentering från direktsändningen »

Resultatet från sändningen »

Lottningsresultatet »

 

Fredag 12 maj

Minianalys efter semi 2 »


Vår bevakning från ESC-finalen

Fredag 12 maj

Finalens startordning »

Vi LIVE-kommenterade från jurygenrepet »

 

Lördag 13 maj

Allt du behövde veta inför sändningen »

Schlagermagisterns inför-analys »

Fakta om finalisterna »

Så här gissade vi finalens utgång »

Vi LIVE-kommenterade från finalen »

 

Söndag 14 maj

Slutresultatet i finalen »

 

När tävlingen väl var avgjord

Ungefär en timme in på söndagsdygnet den 14:e maj stod det så klart att Loreen hade vunnit Eurovision Song Contest 2023 efter att hon hade fått högst totalpoäng från jurygrupperna och näst högst totalpoäng från tittarna inkl. onlineröstningen. I samband med att tävlingen var avgjord hölls det en presskonferens med vinnaren samtidigt som EBU släppte de tidigare hemliga resultaten från tittar- och onlineröstningarna från semifinalerna.

Dagen därpå gjorde vår Schlagermagister en summering av årets Eurovision och som en bonus sammanställde vi mer statistik från semifinal 1, semifinal 2 och finalen.

 

I och med det var årets säsong nästan över…

…för vi hade (och har) ett större projekt kvar innan det är dags att börja fokusera på Eurovision Song Contest 2024 och det är vårt Best of Nationella 2023. Detta är fem projekt där vi har lyssnat igenom och rangordnat bidrag som deltog i säsongens uttagningar men inte nådde hela vägen fram till Liverpool. Vi gör dels ett projekt med alla andraplacerade bidrag och korar i vårt tycke den bästa av tvåorna och därefter har våra skribenter Hollac16, Katja, Lukas och Robban fått välja ut egna startfält som vi också bedömer.

Resultaten för de andraplacerade bidragen samt Hollac16s och Katjas startfält presenterades nu i maj medan resultaten för Lukas och Robbans startfält presenteras i början av juni.

 

 

Eurovision 2024

Även om vi relativt nyligen har fått en ny Eurovision-vinnare så har arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 redan startat. Nedan är lite av det vi vet om den tävlingen.

 

Vad vi vet om ESC-produktionen

Redan samma dag som Loreen hade vunnit Eurovision 2023 gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Vid den tidpunkten fanns det få detaljer kända mer än att det enligt uppgifter kommer att bli ett arrangemang på ett ekonomiskt hållbart sätt. Detta bland annat utifrån det faktum om det ekonomiska läget i Sverige och omvärlden samt att SVT ska spara 100 miljoner till år 2025, något som bland annat tidningen Journalisten gick ut med i början av det här året.

 

Värdstad och värdarena

Det finns ännu inga uppgifter om var i Sverige som Eurovision 2024 ska arrangeras men det finns i alla fall flera städer som visar intresse. Nedan är de städer som har meddelat sådant (med tilltänkt arenaval):

Eskilstuna (Stiga Sport Arena)

Göteborg (Scandinavium)

Jönköping (Husqvarna Garden)

Malmö (Malmö Arena)

Partille (Partille Arena)

Sandviken (Göransson Arena)

Stockholm (Friends Arena eller Tele2 Arena)

Örnsköldsvik (Hägglunds Arena)

 

Tävlingsform och datum

Vi inväntar besked gällande upplägget kring semifinaler inför finalen består även till nästa år, något som blir känt dagen då tävlingsdatum meddelas. Till dess kan vi preliminärt säga att Eurovision 2024 med stor sannolikhet lär bli producerad någon gång under kommande vår eller försommar.

Sajten Eurovisionworld.com har dock påpekat att det finns en rad events i Europa som kan påverka vilka datum det blir, däribland nästa års UEFA Champions League vars semifinaler äger rum den 30:e april samt den 1:a, 7:e och 8:e maj och finalen den 1:a juni, UEFA Europa League som äger rum den 2:a, 9:e och 22:a maj och den tyska fotbollscupen har final den 25:e maj. Om ESC 2024 inte ska äga rum samtidigt som dessa events anser i alla fall Eurovisionworld.com att troliga datum skulle kunna bli den 14:e, 16:e och 18:e maj. Men, dessa datum ska ses som spekulationer till dess att vi har facit!

 

Luxemburg gör Eurovision-comeback 2024

Även om vi troligen får den fullständiga deltagarlistan först tidigast i höst har EBU redan bekräftat att det blir en comeback, nämligen från Luxemburg som senast tävlade i Eurovision år 1993. De gör således comeback 31 år efter att de senast deltog vilket är ett av de längsta avbrotten i den här tävlingens historia.

Luxemburg var ett av de sju länder som deltog i den allra första upplagan 1956 och medverkade sedan fram till 1993. Innan de lämnade tävlingen hade de hunnit med att vinna den fem gånger (och arrangera den fyra gånger på hemmaplan) vilket är ett mycket spännande facit. Sedan landet hoppade av har det nationella TV-bolaget inte visat något intresse för en comeback fram till i slutet av förra året (2022) då man tillsatte en arbetsgrupp för att se över om det fanns en möjlighet att delta igen och under finalkvällen i Liverpool bekräftades också nyheten att landet gör comeback.

Enligt den informationen som EBU gick ut med kommer TV-bolaget RTL att meddela sin uttagningsprocess under denna sommar. Mer information följer…

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a maj hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

  • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
  • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
  • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Cypern – Fame Story

Danmark

Finland – UMK 2024

Island – Söngvakeppnin 2024

Luxemburg (comeback bekräftad av Eurovision.tv)

Malta

Nederländerna

Norge

Spanien – Benidorm Fest 2024

Sverige (värdland)

Tyskland

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller början av 2024 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024.

** Till dess att den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

(Än så länge) bekräftade nationella uttagningar

Ett antal av de länder som har bekräftat sitt preliminära deltagande 2024 har även börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Någon mer information om hur den uttagningen är tänkt att se ut mer än att den har fått namnet Fame Story följer under säsongen.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024. Det var då något oklart vilken slags uttagning som man planerade för även om mycket tyder på att det blir en fortsättning på något slags publikt urval exempelvis Dansk MGP.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. En antagning kommer att pågå mellan den 21:a och 24:e augusti i år innan startfältet sedan väljs ut. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången har man valt att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan till sommaren. Datumet för antagningens start är satt till den 15:e juni. Inga tävlingsregler har ännu presenterats utan dessa lär bli kända först då antagningen öppnar.

 

Malta: I juni kommer TV-bolaget PBS på Malta att anordna ett s.k. låtskrivarcamp där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Mer information om uttagningen har däremot inte släppts men vi vet således att Malta i alla fall har startat sin uttagningsprocess.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Däremot har de ännu inte öppnat sin antagning, något som de alltid gjort de senaste åren. Istället låter det mer som att man håller på att planera om inför nästa år. Varje år sedan 2013 har Nederländerna alltid valt internt till Eurovision, vi får se om det blir ändring på det till nästa år med tanke på att landet för första gången på länge missade finalplatsen.

 

Norge: Även NRK har anordnat ett s.k. låtskrivarcamp för att starta igång låtskrivarprocessen till Norsk MGP 2024. Deras ägde rum strax före Eurovision 2023 avgjordes. Men utöver den information saknas mer info om själva uttagningen även om själva processen i alla fall är igång.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Enligt uppgifter fortsätter konceptet med att maximalt 16 bidrag ska väljas ut inklusive ett antal reserver. Mer information om uttagningen finns sammanställt i denna artikel.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Hur blir det med Melodifestivalen 2024?

SVT har i skrivande stund inte presenterat något regelverk för den nationella uttagningen till Eurovision 2024 även om det brukar ske först någon gång före eller efter midsommar. Så vi får ge oss till tåls en tid till. Däremot vet vi att tävlingsproducenten Karin Gunnarsson redan under pågående Melodifestival i vintras talade om att planeringen inför 2024 hade påbörjats även om vi inte vet om det eventuellt blir några förändringar i upplägget nu när Sverige också ska stå värd…

 

 

Övriga nyheter

NRK-inför-programmet Adresse Liverpool

Inför årets tävling gjorde NRK i vanlig ordning sin inför-serie till Eurovision där de lät en expertpanel tillsammans med en folkets jury bedöma de tävlingsbidragen. De bedömde alla låtar utom det egna landets låt (där de istället fick gissa slutplacering). Nedan är länkar till seriens fyra avsnitt.

Se det första avsnittet »

Se det andra avsnittet »

Se det tredje avsnittet »

Se det fjärde avsnittet »

 

Temat för Junior Eurovision presenterat – och spekulation kring regeländring

Under pågående Eurovision-vecka höll France Télévisions en presskonferens om höstens Junior Eurovision, i och med att det är de som producerar årets Junior Eurovision. Bland annat meddelades det att temat för årets tävling kommer att bli Heroes, vilket även blev känt i en trailer som har släppts. Sedan tidigare har det också meddelats att själva finalen är planerad att äga rum i staden Nice i södra Frankrike söndagen den 26:e november. Hur många länder som kommer till start blir troligen känt först under sommaren eller början av hösten.

Det har även nu i slutet av denna månad spekulerats om att den så kallade förinspelade körsången inte längre tillåts. Det skulle i så fall innebära att de tävlande artisterna som vill använda sig av körsång behöver ha med sig körsångare på eller bakom scenen i Nice när de framför sina bidrag.

 

EBU ställer in årets Eurovision Choir

Det blir ingen uppföljare till Eurovision Choir som tidigare i år var planerad att hållas denna höst. Varför tävlingen ställs in på nytt är dock oklart. Senaste upplagan hölls var i augusti 2019 i Göteborg. Två år senare skulle en ny upplaga hållas men den blev inställd p.g.a. coronapandemin och ytterligare två år senare blir det ingen ny tävling igen.

 

Loreen åker ut på Europaturné i november

Eurovision-vinnaren Loreen har bekräftat att hon kommer att åka ut på en Europa-turné under november i år där hon kommer att spela på olika konsertställen i flera länder. Turnén startar i Dublin på Irland och avslutas i Kaunas i Litauen. Däremellan har hon spelningar i såväl Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Tampere samt i Stockholm på Cirkus den 23:e november.

För den som vill se Loreen uppträda i sommar kommer hon bland annat att spela på Villa Belparc i Göteborg den 28:e juli. Biljetter finns via Ticketmaster.

 

162 miljoner såg Eurovision 2023

Några veckor efter Eurovision 2023 hade avgjorts meddelade EBU att cirka 162 miljoner människor såg årets tävling. Det är något fler mot föregående år då 161 miljoner såg programmen och/eller engagerade sig i sociala medier.

 

 


 

Kommentera