Hur stod sig oddsen i Eurovision 2023?

EUROVISION 2023. Det har från skrivande stund (20:e maj) nu gått exakt en vecka sedan Loreen tog hem segern i senaste Eurovision Song Contest med bidraget ”Tattoo”. Spelbolagen hade den låten som sin vinnare men hur placerade sig resten av låtarna i startfältet? Det tänkte vi ta och syna nu!

 

Tabelluppställningen

I tabellen här nedan ser du alla länder placerade utifrån hur långt ifrån eller nära bidragets riktiga placering blev jämfört med det riktiga resultatet vs. vår sista oddscheck den 6:e maj. Bidrag med plusresultat var länder som oddsen undervärderade (som alltså gick bättre än vad oddsen trodde) medan bidrag med minusresultat övervärderades (alltså sattes för högt av oddsen jämfört med den riktiga slutplaceringen)

 

Undervärderade i oddsen


Belgien (+21 placeringar)

Estland (+18 placeringar)

Litauen (+16 placeringar)

Albanien (+12 placeringar)

Cypern (+10 placeringar)

Lettland (+8 placeringar)

Polen (+5 placeringar)

Australien (+4 placeringar)

Italien (+4 placeringar)

Israel (+4 placeringar)

Kroatien (+3 placeringar)

Island (+2 placeringar)

Portugal (+2 placeringar)

Tjeckien (+2 placeringar)

Grekland (+1 placering)

Moldavien (+1 placering)

Norge (+1 placering)

Rumänien (+1 placering)

 

 

Här fick oddsen rätt placering


Sverige

Finland

 

 

Övervärderade i oddsen


Azerbajdzjan (-1 placering)

San Marino (-2 placeringar)

Ukraina (-2 placeringar)

Armenien (-3 placeringar)

Danmark (-3 placeringar)

Malta (-3 placeringar)

Slovenien (-3 placeringar)

Georgien (-6 placeringar)

Schweiz (-6 placeringar)

Österrike (-6 placeringar)

Serbien (-7 placeringar)

Irland (-10 placeringar)

Tyskland (-11 placeringar)

Nederländerna (-12 placeringar)

Spanien (-12 placeringar)

Frankrike (-13 placeringar)

Storbritannien (-15 placeringar)

 

Kommentar kring detta

Sammantaget kan man säga att de fem länder som oddsen satte alldeles för lågt jämfört med vad de placerade sig var Belgien, Estland, Litauen, Albanien och Cypern. Flera av dessa länder låg också kontinuerligt i bottenträsket av oddsen och hade gett en stor utdelning vid en eventuell seger. Samtidigt övervärderade oddsen Storbritannien, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Tyskland mest. Här är noterbart att i alla fall de tre förstnämnda stadigt låg i spelbolagens topp 10 och var således gissade att ha med slutsegern att göra, något som inte skedde.

Det är också intressant att notera att de enda två länder som spelbolagen fick rätt slutplacering på var Sverige och Finland som vann respektive blev tvåa. I ungefär 15 fall (40 procent) skilde sig placeringen mellan en till tre felplaceringar i oddsen jämfört med de riktiga resultaten.

 

Hur har sammanställningen gjorts?

Inför tävlingen gjorde vi regelbundna avstämningar i oddsen i alla fall till och med alla bidrag hade fått chansen att repetera vid två enskilda tillfällen i arenan i Liverpool. Nu använder vi oss av dessa datauppgifter och ställer de mot hur det riktiga resultatet för att se vilka länder som oddsen övervärderade respektive undervärderade. Fanns det också bidrag, utöver Sverige, som spelbolagen prickade in rätt placering på? Det ska vi också presentera.

För att göra en så rättvis sammanställning som möjligt gällande vilken placering bidragen fick i det riktiga resultatet har vi placerat bidragen utifrån vilken placering de fick i finalen respektive semifinalerna. Det innebär att de 11 semifinalisterna måste rangordnas efter vilken poäng de fick i respektive sändning. Vi är medvetna om att länderna från början lottades ut i de två semifinalerna vilket såklart kan ha påverkat slutresultatet. Hade ett utröstat bidrag tävlat i den första semifinalen hade låten kanske gått till final i den andra semifinalen och vice versa. Men om det hade blivit så eller inte kommer vi däremot aldrig att få reda på…

 


 

Kommentera