Sammanfattade Eurovision-nyheter, maj 2025

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i maj 2025.

 

Tillbakablick på Eurovision 2025

Det blev som bekant förhandstippade JJ som representerade Österrike med bidraget ”Wasted Love” som tog hem vinsten i Eurovision 2025. Det är tredje gången som landet vinner Eurovision efter Udo Jürgens ”Merci, Chérie” 1966 och Conchita Wursts ”Rise Like A Phoenix”. Efter det senaste arrangemanget i Wien 2015 har det dröjt elva år innan Eurovision åter välkomnas tillbaka till Österrike till skillnad från mellan den första och andra vinsten då det dröjde hela 48 år!

 

Så var tävlingen denna gång

Eurovision 2025 var den 69:e tävlingen i ordningen som arrangerades av Schweiz efter Nemos vinst med ”The Code” i Malmö 2024. Allting förlades till St. Jakobshalle i Basel som blev den minsta värdstaden sedan ESC 1993 i Millstreet Town sett till antalet invånare och yta, men det var den första värdstaden någonsin som gränsade till två länder!

Under uttagningen hölls först två semifinaler med totalt trettioen länder som kvalade om tjugo finalplatser. I den första semifinalen var det femton länder och i den andra semifinalen sexton länder. Det var bara tittarröstning i de tävlande länderna i aktuell semifinal tillsammans med tre direktkvalificerade länder och den extra tittargruppen Rest of the World som fick rösta fram finalisterna. Först i finalen bjöds jurygrupper in, en för varje tävlande land plus de länder som inte gick till final, som vägde upp tittarröstningen.

I finalen hade jurygrupperna Österrike som sin storfavorit på 258 poäng, totalt fyrtiofyra före tvåan Schweiz (värdland) som i sin tur hade trettiofyra poäng mer än trean Frankrike. När tittarnas röster lades till juryns visade det sig att de hade helt andra toppfavoriter: överlägsen tittaretta var Israel, som juryn satte på fjortonde plats, med 297 poäng följt av Estland som fick 258 poäng, som var juryns nionde favorit, och Sverige som var trea med 195 poäng, som var juryns sjätte favorit. Först på fjärde plats hittades Österrike som tack vare sina höga jurypoäng tog tillbaka förstaplatsen från Israel och vann finalen. Israel hamnade på andra plats, vilket var ännu en topplacering för dem (den tredje i följd) och Estland på tredje plats – vilket i sin tur var den första pallplatsen de uppnått sedan 2002. Förhandstippade Sverige slutade på fjärde plats och jurytrean Frankrike blev sjua (efter att ha hamnat fjortonde hos tittarna).

För värdnationen Schweiz blev det en mycket märklig final då man som tidigare nämnt låg väldigt bra till efter juryröstningen. Men tittarna nollade bidraget helt (tillsammans med Storbritannien) vilket bidrog till att de 214 jurypoäng bidraget fått blev de enda som bidraget fick. Däremot hamnade Schweiz tia totalt sett – mycket tack vare de höga jurypoängen. Hos jurygrupperna nollades Island men de slutade med 33 poäng hos tittarna, samma sak gällde Storbritannien som fick 88 jurypoäng. Allra sist blev istället San Marino som hade fått sin första finalplats på fyra år.

 

Vår tävlingsbevakning (under tävlingen)


Semifinal 1

Vi följde sändningen den 13:e maj där femton bidrag tävlade om tio finalplatser

Läs mer »

Presenterad resultatstatistik »

 

Mer från sändningen

Vi kommenterade från programmet »

Schlagermagisterns analys inför »

Våra favoritbidrag »

Vi gissade finalister »

Allt du behövde veta inför sändningen »

Vår genrepsbevakning »

Semifinal 2

Vi följde sändningen den 15:e maj där sexton bidrag tävlade om tio finalplatser

Läs mer »

Presenterad resultatstatistik »

 

Mer från sändningen

Vi kommenterade från programmet »

Schlagermagisterns analys inför »

Våra favoritbidrag »

Vi gissade finalister »

Allt du behövde veta inför sändningen »

Vår genrepsbevakning »

Finalen

Vi följde sändningen den 17:e maj där finalbidragen tävlade om vem som skulle vinna

Läs mer »

Presenterad resultatstatistik »

Schlagermagisterns efteranalys »

 

Mer från sändningen

Vi kommenterade från programmet »

Schlagermagisterns analys inför »

Panelens åsikter innan finalen »

Allt du behövde veta inför sändningen »

Vår genrepsbevakning »

 

Vår tävlingsbevakning (inför tävlingen)


Vad tyckte vi om årets Eurovision-bidrag innan tävlingen?

Panelen betygsatte och kommenterade låtarna i startfältet

Alla delar i serien »

Bidragen i semi 1 »

Bidragen i semi 2 »

Panelens säsongsvinnare 2025

Det här är vad vi i panelen tyckte om Basel-startfältet innan vi fick se liveframträdandena på scenen i St. Jakobshalle

Till resultatet »


Vi bevakade uttagningarna inför Basel

Fakta om valen samt panelens egna åsikter om tävlingsbidrag

Läs mer »

Vi följde årets Melodifestival

Bevakning gällande deltävlingarna, kvalet och finalen

Läs mer »

 

Vad vi just nu vet om Eurovision 2026

Även om vi relativt nyligen har fått en ny Eurovision-vinnare så har arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2026 redan startat. Nedan är lite av det vi vet om den tävlingen.

 

Värdland, värdstad och värdarena


Även om det bara har gått en kort tid sedan Österrike tog hem finalen i Basel den 17:e maj har det på olika sätts bekräftats att det blir dem som kommer att få producera nästa års tävling. Det finns dock inga uppgifter om var i landet tävlingen ska hållas men det finns just nu städer som visar intresse exempelvis Wien, Graz , Innsbruck, Wels, St. Pölten och Oberwart. Vilka som uppfyller alla de krav som ställs för att få värdskapet lär dock bli klart först vid en senare tidpunkt.

Enligt tidiga uppgifter från österrikiska Kronen Zeitung beräknar TV-bolaget ORF, som från och med nu kommer att ta över värdskapet, att presentera valet av värdstad någon gång nu i sommar. ORF kommer att skicka ut information till landets regioner för att presentera vad som efterfrågas i form av exempelvis arenakrav, hotellkrav och säkerhetskrav innan man sedan kommer att börja ta emot intresseanmälningar. Redan i juni är det planerat att man ska ha tagit fram namn på städer som går vidare till den sista omröstningen innan en värdstad utses. Processen, om den blir som Kronen Zeitung skriver om, liknar således den som Sveriges Television hade senast Sverige arrangerade och även lite den som Österrike hade när de tog över värdskapet 2015.

Som känt fyller Eurovision 70 år nästa år och precis som vid 60-årsfirandet är det Österrike som får ta hand om detta, trots att det gått elva år sedan senaste arrangemanget. Skälet till att firandet blir av först nästa år är för att Eurovision 2020 ställdes in och då räknas inte den upplagan i antalet genomförda upplagor.

 

Tävlingsform och datum


Om inget förändras är det sannolikhet att Eurovision 2026 arrangeras någon gång under våren eller försommaren nästa år (2026). Dock kan datumen – som i skrivande stund INTE är vare sig presenterade eller bekräftade – komma att påverkas av andra större evenemang som också brukar locka storpubliker under den tiden på året. I det här fallet handlar det om slutspelet i UEFA Champions League den 28–29 april, 5–6 maj och 30:e maj och semifinaler i UEFA Europa League den 30:e april samt 7:e och 20:e maj. Vid samma tidpunkt i maj brukar det också vara final i den tyska fotbollscupen, som brukar locka miljontals tv-tittare, och nästa år spelas också finalen i UEFA Conference League den 27:e maj.

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag hade fram till den 31:a maj uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2026.

  • Danmark
  • Finland
  • Grekland
  • Malta
  • Nederländerna
  • Serbien
  • Spanien
  • Storbritannien
  • Österrike

 

Noteringar

* Deltagarlistan, såsom den presenteras just nu, ska endast läsas som en preliminär lista. Det innebär att det är först när EBU har bekräftat listan i sin helhet någon gång i slutet av det här året eller efter årsskiftet 2026, som den blir helt officiell. Fram tills dess bygger informationen på vad TV-bolag och/eller andra källor har gått ut med för information. Fler länder tillkommer i takt med att bekräftelser lämnas in.

 

(Än så länge) bekräftade nationella uttagningar

Som ni kan se är deltagarlistan än så länge inte speciellt fylld och därför har vi heller inte så många uttagningar bekräftade än. Däremot vet vi att Danmark kommer att anordna en final i Dansk Melodi Grand Prix den 14:e februari nästa år med Fredikshavn som värdstad och att Finland fortsätter med UMK-final från Nokia Arena i Tammerfors med finaldatum 28:e februari samt att Spanien fortsätter med Benidorm Fest. Tävlingsregler och hur bidragen ska utses i dessa tre uttagningar har dock inte bekräftats.

Vi har däremot fått en öppnad antagning då Nederländernas AVROTROS nu i slutet av maj meddelade att de återigen söker ett internval till Eurovision. Deras antagning kommer att vara öppen över sommaren med slutdatum 31:a augusti. Även värdnationen Österrike har sagt att de ska välja ut artist och bidrag internt men inte sagt hur den processen ska gå till. Det blir således andra året i rad där värdlandet inte utser sitt bidrag genom en publikuttagning.

Det är vad vi vet just nu – fler uttagningar lär bli bekräftade under sommaren och hösten.

 

Övriga nyheter

Georgien värd för Junior Eurovision 2025

Den 13:e december i år kommer nästa upplaga av Junior Eurovision Song Contest att äga rum och denna gång blir det Georgien och dess huvudstad Tblisi som får värdskapet.

Förra året var det Spanien som var värdnation efter det att Frankrike, som vunnit året innan (och dessutom på hemmaplan), valde att inte ta sig an ett arrangörskap två år på raken. I finalen, som spanska TV-bolaget RTVE anordnade, var det sedan artisten Andria Putkaradze och hans låt ”To My Mom” som vann vilket blev Georgiens fjärde JESC-vinst genom tiderna, vilket är ett rekord. Sedan dess har det varit helt tyst kring vem som ska arrangera årets upplaga, men nu i samband med årets Eurovision Song Contest gick EBU ut med information om att det blir Georgien som får uppdraget.

Än så länge är deltagarlistan fortsatt öppen och i skrivande stund (sista maj 2025) är hittills elva länder, inkl. värdlandet, anmälda att tävla. I detta ingår en comeback av Kroatien (som inte tävlat på över ett decennium!) men det lär nog tillkomma fler länder på listan innan EBU officiellt redovisar senare under året vilka som ska vara med. Det är dock också bekräftat att varken Estland eller Tyskland, som tävlade förra året, kommer att vara med den här gången och det är också känt att SVT i Sverige inte tänker göra en comeback (Sverige deltog också senast 2014).

 


 

Kommentera

 
 

 
 
 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »