Vad vet vi om Eurovision 2025 (redan i maj 2024)?

EUROVISION 2025. Nu har det gått två veckor sedan Schweiz vann finalen i Eurovision 2024. Även om det är tidigt för säsongen till nästa års tävling har vissa nyheter redan hunnit presenteras.

Värdland

Även om det bara har gått en kort tid sedan Schweiz vann finalen i ESC 2024 i Malmö har det redan nu bekräftats att det är Schweiz som kommer att producera nästa års tävling. Det finns ännu inga uppgifter om var i Schweiz som Eurovision 2025 ska arrangeras men det finns i alla fall flera städer som visar intresse, däribland städerna Basel, Genève, St. Gallen och Zürich. Vilka städer som sedan uppfyller de krav som ställs på bland annat tävlingsarena med press- och delegationsområde, hotellrum, transporter, säkerhet och andra faciliteter återstår att se. Det finns i skrivande stund inga uppgifter om hur en eventuell budgivning kommer att gå till.

Enligt tidiga uppgifter beräknar samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz att presentera värdstaden från någon gång nu i sommar till början av hösten.

 

Finns det några tävlingsdatum?

Just nu saknas tävlingsdatum för Eurovision 2025 annat än att det mesta pekar på att tävlingen mest sannolikt kommer att produceras någon gång under våren eller försommaren 2025.

Sajten Eurovisionworld.com har skrivit att datumen för tävlingen kan komma att påverkas av andra tävlingar som avgörs under våren 2025. De nämner exempelvis UEFA Champions League, vars semifinaler äger rum den 29:e och 30:e april samt den 6:e och 7:e maj (med finalspel den 31:a maj), UEFA Europa League, som äger rum den 1:a, 8:e och 21:a maj, och den tyska fotbollscupen som har sin final den 24:e maj nästa år.

 

Om tävlingen fortsätter med upplägget om två semifinaler och en final är dessa datum i april samt maj möjliga, sedan vilket eller vilka datum det blir presenteras senare.

– 29 april, 1 maj och 3 maj (skulle i så fall bli första gången sedan ESC 1994 som tävlingen hålls så tidigt som i april)

– 6 maj, 8 maj och 10 maj (liknande datum som det var 2023 och 2024)

– 13 maj, 15 maj och 17 maj

– 20 maj, 22 maj och 24 maj

– 27 maj, 29 maj och 31 maj (skulle dessa tre datum bli aktuella blir det i så fall första gången som en ESC-vinnare koras i juni månad, detta då finalen ofta övergår i söndag när vinnaren meddelas)

 

Deltagarlistan 2025 (samt uttagningsinfo)

Som vanligt kommer den fullständiga deltagarlistan att släppas senare under det här året eller i början av nästa år. Vi kommer att följa hur listan utvecklas fram till dess och när denna artikel hade publicerats hade minst tio länder visat intresse. Noteras bör att alla länder som har bekräftat deltagande tills vidare endast har gjort det preliminärt.

Några av de länder som har talat om att de vill tävla nästa år har även börjat planera för uttagningar. Det gäller bland andra Spanien som redan nu i maj har öppnat antagningen till uttagningen Benidorm Fest 2025, samt Finland som planerar att hålla sin antagning i slutet av denna sommar.

 


 

Kommentera