Sammanfattade Eurovision-nyheter, maj 2024

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i maj 2024.

 

Tillbakablick på Eurovision 2024

Det blev en av de förhandstippade artisterna som vann finalen, nämligen Nemo som representerade Schweiz med bidraget ”The Code”. Det betyder att tävlingen nu har fått sin 68:e vinnare genom tiderna och att tävlingen kommer att landa i Schweiz någon gång under våren eller försommaren 2025. Mer om det lite längre ned i denna artikel.

 

Uttagningarna

Årets Eurovision började såklart med alla nationella uttagningar som hölls mellan hösten 2023 och mars i år. Totalt var det 22 länder som anordnade någon form av publik uttagning där jury- och/eller tittarröster i minst en final eller fler program inför finalen avgjorde resultatet om vilken artist och låt landet skulle skicka till tävlingen. Resterande länder utsåg artist och bidrag internt. Ett land avgjorde artistvalet genom en slags Idol-liknande uttagning medan bidraget utsågs internt.

Under uttagningssäsongen släpptes även deltagarlistan som innehöll 37 länder. Antalet var lika många som året innan även om Rumänien valde att inte delta samtidigt som Luxemburg gjorde en comeback efter närmare tre decenniers frånvaro. EBU och SVT höll även i slutet av januari i en semifinallottning för att lotta in vilka länder som skulle tävla i respektive semifinal och semifinalhalva.

Vi följde även särskilt Melodifestivalen under säsongen.

 

Mellantiden inför tävlingen

Efter uttagningarna var avklarade påbörjades en mellantid i säsongen i väntan på repetitioner och tävlingsveckan. Vi valde att fördriva tiden med att både göra en första och sedan en andra topplista där vi korade – i vårt tycke – den bästa gemensamma låten för säsongen. Dessutom presenterade vi alla 37 tävlingsbidrag och tyckte till om dessa i vår Inför-guide.

 

Repetitioner och invigning

Årets repetitioner pågick mellan den 27:e april och 4:e maj där varje artist gavs möjlighet att repetera på scenen i Malmö Arena vid två tillfällen inför genrepen och direktsändningarna. För andra året i rad hade EBU bestämt att presskåren inte skulle få följa repetitionerna annat än via klipp som släpptes på TikTok och YouTube samt stillbilder som lades ut på Eurovision.tv. Den ackrediterade presskåren släpptes senare in vid de första genrepen inför varje sändning.

Repetitionerna pågick den 27:e, 28:e, 29:e och 30:e april samt den 1:a, 2:a, 3:e och 4:e maj. Mellan repetitionerna gjorde vi oddschecks för att se hur oddsen förändrades under den här tiden. Söndagen den 5:e maj invigdes Eurovision från Malmö.

 

Semifinal 1

Mellan den 6:e och 7:e maj bevakade vi den första semifinalen där 15 länder tävlade om tio finalplatser. Bland annat kommenterade vi från genrepet under måndagskvällen samt direktsändningen under tisdagskvällen. Inför sändningen gjorde Schlagermagistern en analys och hela panelen rangordnade tio favoriter i startfältet samt gjorde varsin gissning om vilka bidrag som skulle kvala vidare till finalen. Mer information finns i denna guide. Efter sändningen gjorde vi en sammanfattande minianalys.

I sändningen var det inte bara de 15 tävlingsbidragen som framfördes utan tittarna fick även se tre av de direktkvalificerade bidragen uppträda, i det här fallet var det Storbritannien, Sverige och Tyskland som medverkade utom tävlan. Programmet bjöd också på två mellanakter varav en som framfördes av den dubbla ESC-vinnaren Johnny Logan och en där Benjamin Ingrossos gjorde ett låtmedley. Därefter meddelades de tio finalisterna som tittarna röstat fram.

 

Semifinal 2

Mellan den 8:e och 9:e maj bevakade vi den andra semifinalen där 16 länder tävlade om tio finalplatser. Den liknande vad vi hade gjort i den föregående semifinalen som att vi kommenterade från både genrepet under onsdagskvällen samt direktsändningen under torsdagskvällen. Inför sändningen gjorde Schlagermagistern en analys och hela panelen rangordnade tio favoriter i startfältet samt gjorde varsin gissning om vilka bidrag som skulle kvala vidare till finalen. Mer information finns i denna guide. Efter sändningen gjorde vi en sammanfattande minianalys.

Utöver tävlingsbidragen medverkade även artisterna som representerade Frankrike, Italien och Spanien under sändningen. Dessa bidrag var precis som gästerna i den föregående semifinalen redan klara för final och medverkade därför inte i omröstningen under torsdagskvällen (annat än att de var med och röstade på de 16 låtarna). Mellanakterna i den andra semifinalen var dels ett Sing-along med de tre ESC-vinnarna Charlotte Perrelli, Sertab Erener & Helena Paparizou samt ”We Just Love Eurovision Too Much” som var ett slags kabarénummer med bland andra Petra Mede, Charlotte Perrelli och Lynda Woodruff. Därefter meddelades de tio finalisterna som tittarna röstat fram.

 

Finalen

Till sist då var det bara finalen kvar som vi bevakade mellan den 10:e till 12:e maj (då resultatet blev känt först natten mot söndagen). Inför finalen följde vi jurygenrepet under fredagskvällen samt direktsändningen under lördagskvällen (och början av söndagsnatten) samt presenterade fakta om programmet i en miniguide. Vi gjorde även varsin gissning om vilket land vi trodde skulle vinna, hur Sverige skulle placera sig och vilka bidrag som skulle kunna skrälla i toppen respektive botten. Var och en tog även fram sin topp 10 baserat på vilka låtar som var i finalen.

Inför finalen kom beskedet att EBU hade valt att INTE låta Nederländerna vara med och tävla i finalen. Därför deltog endast 25 bidrag då man inte tog in någon reserv.

 

Hur slutade finalen?

Finalen slutade som bekant med att Schweiz’ representant Nemo med bidraget ”The Code” vann finalen. Nemo var juryns favorit men bara tittarnas femma vilket ändå räckte för att vinna. Det var Schweiz’ tredje ESC-vinst efter att ha vunnit på hemmaplan 1956 med Lys Assia och 1988 med Celine Dion.

 

Fler placeringar

På totalt andra plats hamnade Kroatien med 547 poäng, vilket bara var 44 poängs differens till vinnaren. Trots att det inte blev någon vinst för favorittippade ”Rim tim tagi dim” är detta Kroatiens hittills bästa slutplacering någonsin sedan debuten 1993 – och första gången sedan 2001 (!) som landet hamnar topp 10. Tidigare har det varit fjärdeplatser (den senaste för 25 år sedan) som varit landets bästa placering. Den totala tredjeplatsen gick till Ukraina som lite oväntat fick starta på startnummer 2. Låten visade sig dock vara en favorit och bröt därmed trenden med att bidrag på startnummer 2 får dåliga slutplaceringar i tävlingen. Faktum är att det är fjärde gången någonsin ett bidrag på startnummer 2 hamnar på pallplats, det har tidigare bara hänt när Storbritannien blev tvåa i finalen 1965 samt när Turkiet respektive Storbritannien hamnade på tredje plats i finalerna 1997 (Turkiet) och 2002 (Storbritannien).

Sveriges representant Marcus & Martinus gjorde ett felfritt framträdande och fick mycket jubel av publiken. När poängerna trillade in blev de först åtta hos jurygrupperna med 125 poäng medan tittarna satte låten på elfte plats med 49 poäng. När totalpoängerna hade adderats stannade bidraget på nionde plats med 174 poäng.

Det kan även noteras att Tyskland fick med sin tolfteplats sin dittills näst bästa placering sedan man blev åtta i ESC-finalen 2012. Placeringen slår däremot inte fjärdeplatsen landet fick i finalen 2018 men det är faktiskt bara andra gången sedan 2015 som landet placerar sig högre än 24:e (!) plats! Den totalsumma bidraget fick är dessutom fyra gånger högre än vad landet fick ihop under de tre senaste ESC-finalerna – bara det är en vinst i sig! Däremot gick det sämre för Storbritannien som för andra gången detta decennium fick noll poäng från tittarna – bidraget räddades dock av jurygrupperna.

Irland lyckades med sin sjätte plats för första gången sedan 2011 ta sig in på topp 10, och fick sin bästa placering sedan ESC 2000 (då de också blev sexa).

Allra sist hamnade oväntat nog Norge som därmed lyckades få sin dittills 12:e sistaplats någonsin i Eurovision-finaler. Det är även första gången sedan ESC 2013, då tävlingen för övrigt också hölls i Malmö, som ett direktkvalificerat land inte hamnar sist i finalen.

Så slutade årets Eurovision och med det sagt börjar vi nu så smått blicka framåt mot nästa års tävling där det finns lite information att berätta. Innan det får du gärna läsa Schlagermagister Adrians summering av årets tävling samt vår resultatstatistik från semi 1, semi 2 och finalen.

 

Allt just nu om Eurovision 2025

Tre veckor efter vinsten gick TV-bolaget SRG SSR i Schweiz ut med en nyhetsuppdatering kring hur de ska utse värdstaden till tävlingen. Enligt uppgifter har de skickat ut information till de städer som visat intresse för att få uppdraget vilka i sin tur får fram till slutet av juni på sig att se över utifrån de förutsättningar de har och de krav som ställs om de har möjlighet att stå värd. Det finns inga uppgifter huruvida det blir en slags budgivning eller ej, däremot beräknar SRG SSR att presentera värdstaden i slutet av denna sommar.

Vilka städer som har fått informationen skickad till sig kommer inte att kommuniceras ut, däremot får städer offentliggöra om de tänker kandidera till jobbet. Sedan tidigare finns det uppgifter som att Basel, Genève, St. Gallen och Zürich har visat intresse. Det kan såklart tillkomma fler städer likväl att städer som har visat intresse väljer att dra tillbaka sin kandidatur.

Än så länge finns det inga bestämda tävlingsdatum för ESC 2025 mer än att den som vanligt planeras att äga rum i maj månad. Om det blir tidigt eller sent under våren får vi förmodligen veta när värdstaden presenterats.

 

Annat kring produktionen

Parallellt med att välja värdstad håller SRG SSR på med att bygga upp sin projektledning för Eurovision 2025, exempelvis vilka som ska utgöra Core Team (med bland annat exekutiv producent) men även andra viktiga funktioner. Just nu finns det inte så mycket mer att säga om den saken utan det får vi återkomma till senare under säsongen.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a maj hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2025. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • Belgien – Eurosong 2025
 • Danmark – Dansk MGP 2025
 • Finland – UMK 2025
 • Kroatien
 • Luxemburg
 • Malta – MESC 2025
 • Portugal
 • Schweiz (värdland)
 • Serbien
 • Spanien – Benidorm Fest 2025
 • Tyskland
 • Österrike

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2024 eller början av 2025 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2025.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

(Än så länge) bekräftade nationella uttagningar

Ett antal av de länder som har bekräftat sitt preliminära deltagande 2025 har även börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Belgien: Redan innan Eurovision 2024 var avgjord kunde den belgiska ESC-kommentatorn Peter Van de Veire presentera till Songfestival.be att nu när flamländska belgiska TV-bolaget VRT till 2025 får tillbaka uttagningsansvaret från fransktalande belgiska TV-bolaget RTBF planeras det för en comeback för Eurosong, som återinfördes 2023 men fick en paus under 2024 när RTBF utsåg artist och bidrag internt. Exakt omfång av upplagan är dock inte bekräftad.

 

Danmark: Precis som Belgien var TV-bolaget DR i Danmark tidigt ute med att bekräfta deltagande – och nationell uttagning. Detta då man redan nu har bestämt att uttagningsdatumet för Dansk Melodi Grand Prix 2025 ska avgöras i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 1:a mars 2025. Det finns dock i skrivande stund inget regelverk presenterat för uttagningen utan det släpps senare.

 

Finland: TV-bolaget Yle gick i samband med att årets Eurovision var avklarad ut med att antagningen till UMK 2025 (Tävlingen för ny musik) kommer att äga rum under fyra dagar i augusti i år. Detta har bland andra ESCBubble.com skrivit om. Mer exakt regelverk presenteras senare.

 

Malta: I juni i år planerar maltesiska TV-bolaget PBS att anordna ett nytt så kallad låtskrivarcamp där olika artister och låtskrivare träffas för att skriva musik tillsammans. Tanken är, enligt det regelverk som har publicerats, att låtar ska skrivas till både Eurovision och Junior Eurovision. Det finns däremot inga regler för uttagningen MESC 2025 än även om regelverket säger att låtarna ska anpassas efter både den nationella uttagningen och Eurovision/Junior Eurovision.

 

Spanien: TV-bolaget RTVE i Spanien har redan nu öppnat ansökningstiden för artister och låtskrivare att skicka in material till Benidorm Fest 2025. Det är således bekräftat redan nu att det för fjärde året i rad blir Benidorm Fest som utser Spaniens artist och tävlingsbidrag. Ansökningstiden pågår till början av oktober och mer information finns att läsa i denna artikel.

 

Junior Eurovision 2024

I mitten av november i år, rättare sagt lördagen den 16:e november, hålls finalen i årets Junior Eurovision Song Contest. Exakt hur många länder som kommer att delta är inte känt, däremot har EBU bekräftat att finalen ska hållas i Caja Mágica i Madrid.

Spanien kom egentligen på andra plats i förra årets Junior Eurovision men accepterade att överta tävlingsansvaret från Frankrike som ju vann på hemmaplan. Det är första gången någonsin som landet arrangerar Junior Eurovision (de arrangerade exempelvis inte efter sin JESC-vinst med María Isabel 2004).

 


 

Kommentera