Inför Finalen i Eurovision 2024

EUROVISION 2024 – FINAL. Ikväll (lördag 11:e maj) avgörs finalen i årets Eurovision Song Contest från Malmö Arena. Här har vi samlat allt som du behöver veta inför kvällens avgörande!

 

Fakta


 • Datum:
 • 2024-05-11

 • Tid:
 • 21:00 CEST

 • Programledare:
 • Petra Mede & Malin Åkerman

 • Plats:
 • Malmö Arena, Malmö (Sverige)

 • Röstningsprocess:
 • Juryröstning i alla 37 tävlingsländer
 • Tittarröstning i alla 37 tävlingsländer
 • Rest of the World-omröstningen, som är till för länder som inte tävlar i årets upplaga

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT 1 & SVT PLAY*
 • Sveriges Radio P4**
 • Eurovision.tv på YouTube***
 • Följ även vår livekommentering här på sajten under hela sändningen!

 • * Med Tina Mehrafzoon & Edward af Sillén som kommentatorer.
 • ** Med Carolina Norén som kommentator.
 • *** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

 

Startfält


Länderna presenteras i startordning (med startnummer). Länkarna går till fakta och våra åsikter samt bidragens officiella framträdanden från semifinalerna.


01. Sverige »


02. Ukraina »


03. Tyskland »


04.Luxemburg »


06. Israel »


07. Litauen »


08. Spanien »


09. Estland »


10. Irland »


11. Lettland »


12. Grekland »


13. Storbritannien »


14. Norge »


15. Italien »


16. Serbien »


17. Finland »


18. Portugal »


19. Armenien »


20. Cypern »


21.Schweiz »


22. Slovenien »


23. Kroatien »


24. Georgien »


25. Frankrike »


26. Österrike »

 

Kom ihåg!

 

– I finalen kan man börja rösta redan när första låten startar, omröstningen är sedan öppen en stund efter det att alla bidrag har framförts.

– Om du röstar från Sverige kan du rösta på alla låtar utom låt nr 1, som är Sverige. Du kan heller inte rösta på låt nr 5 som skulle ha framförts av Nederländerna. Detta bidrag får inte tävla, vilket är efter ett beslut från EBU.

– Du kan maximalt telefon-/SMS-rösta 20 gånger från samma telefon och sändning.

 

Bekräftade mellanakter i programmet

– Öppningsnummer med Björn Skifs samt hyllning till svenska musiker

– ABBA-hyllning med artister på scenen

– Förra årets vinnare Loreen gör en mellanakt innan resultatet presenteras

 

Så funkar finalen

Lördagen den 11:e maj avgörs finalen i Eurovision 2024 där 25* länder kommer att göra upp om segern. Resultatet kommer att avgöras av dels tittarröstning i alla 37 tävlingsländer samt i den så kallade Rest of the World-omröstningen, dels juryröstning i alla 37 tävlingsländer.

* Nederländerna får inte uppträda i finalen, vilket är efter ett beslut från EBU.

 

Framföranden och röstning

Nytt för årets final är att tittaromröstningen påbörjas redan i samband med att första låten spelas. Den kommer sedan att vara öppen genom alla 26 framträdanden och en stund efteråt. Tittarna kan rösta genom att ringa, SMS:a och app-rösta (olika röstningssätt kan användas i respektive land), dock som mest 20 gånger från samma telefon! Onlineröstningen är också öppen men bara för personer i länder som inte deltar i årets upplaga. När omröstningen har avslutats sammanställs alla rangordningar och dessa omvandlas till poäng.

 

Jurygruppernas poäng

När det är dags att dela ut poäng är det först jurygrupperna som kontaktas. I tur och ordning kommer programledarna att kontakta de 37 poängpresentatörerna som får meddela vilket bidrag deras jury har valt att ge 12 poäng till medan övriga poäng (10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) delas ut direkt på poängtavlan.

Maxpoängen ett land kan få från juryn tillsammans är 432 poäng (om landet får samtliga 12-poängare, undantag att man ej kan rösta på sig själv).

Varje lands jurygrupp utgörs av fem personer som alla arbetar med musik på något sätt. Jurymedlemmarna rangordnar individuellt alla finalister från första till sista plats (om man röstar för ett finalland får man inte rangordna sitt eget lands bidrag). Poängen fördelar sig sedan utifrån den gemensamma juryrangordningen.

Det är värt att notera att jurygrupperna gör sin omröstning under genrepet kvällen före finalen även om deras poäng synliggörs på poängtavlan först under direktsändningen.

 

Tittarpoängen

Efter det att jurygrupperna har sagt sitt ska tittarnas och onlineröstarnas poäng delas ut. Precis som med jurygrupperna rangordnar varje lands tittarresultat finalisterna från första till sista plats, med undantag för det egna landets bidrag som man ej får rösta på. Ett lands tittarresultats favoritlåt får 12 poäng och därefter i fallande skala 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Även onlineröstningen använder sig av detta resultatsystem.

Precis som i semifinalerna kan personer som befinner sig i länder som inte tävlar i årets Eurovision vara med och rösta. De röstar som en extra tittargrupp, kallad Rest of the World, och delar ut sin skala om 12, 10, 8… osv poäng till tio favoritbidrag. Det innebär att maxpoängen från tittarna är 444 poäng.

För att göra det extra spännande presenteras deras tittar- och onlinepoängen i vilka totala summor som bidragen fått. Man börjar med det land som juryn har gett lägst totalpoäng till och sedan fortsätter det uppåt i poängtabellen tills man når juryns favorit. Då är frågan om tittarna har hållit med juryn eller om det blir någon annan låt som vinner finalen…

Vinnaren blir bidraget som har fått högst totalpoäng när både jurygrupperna och tittarna/onlineröstarna sagt sitt. Skulle det bli oavgjort på förstaplatsen är det i första hand bidraget som har fått högst totalpoäng från tittarna som vinner finalen. Denna tie-break-regel gäller även för bidrag som eventuellt hamnar på samma totalpoäng längre ned i tabellen. Om flera bidrag får noll poäng är det bidraget som startat senast i ordningen som kommer på sistaplatsen.

 


 

Kommentera