Repetitioner inför Eurovision 2023 – dag 7

SCENREPETITIONER. Lördagen den 6 maj avslutades de enskilda artistrepetitionerna inför Eurovision 2023, detta efter att även ”Big Five”-länderna och Ukraina fått repetera en andra gång i Liverpool Arena. I denna artikel sammanfattar vi dagens repetitioner.

Vid det andra tillfället får varje land maximalt 20 minuter scenrepetition i arenan. Före och efter det sker en rad konsultationer backstage såsom säkerhetsgenomgång, besök hos in-earing, hår och smink samt Viewing room.

Nu är som sagt de enskilda artistrepetitionerna avslutade vilket gör att vi i presskåren från och med nästa vecka ges möjlighet att följa alla genrep inklusive direktsändningar. Dessa kommer vi att LIVE-kommentera från varje kväll med start måndag (8:e maj).

 

Fakta från lördagens repetitioner

Notera att nedan beskrivningar utgår enbart från de bilder som har släppts. Detta då det sammanfattade klippet inte hade lagts ut vid publiceringen av denna artikel.


Tyskland: Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Av bilderna som har släppts framgår det att Tyskland bjuder på ett riktigt intressant rocknummer på scenen. Själva numret är uppbyggt som en slags pyramid där trummisarna står längst upp och där gitarristerna står bredvid sångaren som själv står i mitten av scenen. Numret bjuder på rök, eld och growl.

Efter repetitionen fick Lord of The Lost lotta sin starthalva till finalen. De får starta i den andra halvan, vilket innebär ett startnummer mellan 14 och 18 eller 20 och 25. Startnummer 19 respektive 26 är nämligen redan upptagna.

 


Frankrike: La Zarra – ”Évidemment”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Frankrikes nummer blir ett upphöjt sådant där La Zarra står på en liten plattform, först omringad av ett längre tygstycke som sedan dras av och låten sätts igång. Ljussättningen i numret är ganska nedtonat men de får in franska flaggan i bakgrunden och ett eldpyro från taket. Det ser stiligt och elegant ut och kan nog ta hem en och annan poäng nästa lördag.

Efter repetitionen fick La Zarra lotta sin starthalva till finalen som blev att hon får starta i den först halvan, vilket innebär ett startnummer mellan 1 och 13.

 


Italien: Marco Mengoni – ”Due vite”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vid denna repetition hade Marco Mengoni uppdaterat sin tröja till en annan variant än den han hade sist. Annars verkar numret vara baserat på lugnare toner mitt i ett röklandskap med allt fokus på sångaren. Det är inget negativt, det kan bli väldigt bra det här!

Efter repetitionen fick Marco Mengoni lotta sin starthalva till finalen som blev att han får starta i den först halvan, vilket innebär ett startnummer mellan 1 och 13.

 


Ukraina: Tvorchi – ”Heart of Steel”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Tvorchi ser ut att göra ett liknande framträdande som var i den nationella uttagningen där de har bildskärmar i bakgrunden på scenen som illustrerar olika bilder, men de använder också LED-väggen till dessa illustrationer. På scenen har gruppen också med sig två dansare som är med sångaren medan keybordisten står vid keyborden och spelar hela låten.

Sedan en egen lottning i mars har det varit känt att Tvorchi kommer att starta som nummer 19 i finalen. Deras startnummer har av rättviseskäl lottats till ett exakt nummer i och med att de är direktkvalificerade till finalen i rollen som regerande mästare.

 


Spanien: Blanca Paloma – ”Eaea”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Blanca Palomas bidrag framförs vid ett rött skynke tillsammans med fem körsångerskor. Alla är klädda i rött utom Blanca Paloma som på bilden här ovanför har vita långbyxor. Numret bygger också mycket på olika ljusfenomen som uppstår bland annat vid ett tillfälle där Blanca går ned på knä och sätter handen ovanför en av lamporna. Annars kan vi nog förvänta oss ett liknande nummer som det var i Benidorm Fest i vintras.

Efter repetitionen fick Blanca Paloma lotta sin starthalva till finalen som blev att hon får starta i den först halvan, vilket innebär ett startnummer mellan 1 och 13.

 


Storbritannien: Mae Muller – ”I Wrote A Song”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Mae Muller har byggt upp sitt framträdande med hjälp av bilder i LED-väggen, en upphöjd plattform och fyra dansare som är med i stort sett hela numret. De har fått ta bort en del från musikvideon (bland annat en hel del klädbyten som gjordes) men känslan i låten lär nog finnas kvar. Även här används en del rökeffekter men bilderna visar inget pyro.

Sedan en egen lottning i mars har det varit känt att Mae Muller kommer att starta som nummer 26 i finalen, alltså sist ut av alla finalbidrag. Hennes startnummer har av rättviseskäl lottats till ett exakt nummer i och med att Storbritannien är värdnation.

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder av varje låt vilket gör att du får själva helhetsupplevelsen först under finalen. Däremot kommer klipp från förinspelade inslag med respektive framträdande att släppas i samband med semifinalerna.

På grund av tekniska problem finns inte Storbritanniens repetition med i klippet.

 


 

Kommentera