Lottningsresultatet efter den första semifinalen i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. En kort stund efter att den första semifinalen hade avgjorts hölls en presskonferens med de tio finalisterna. Inför presskonferensen fick finalisterna lotta sina starthalvor till lördagens final där Sveriges representant Loreen lottades till den första halvan.

Det innebär att ”Tattoo” kommer att få ett finalstartnummer mellan 1 och 13, men vilket av dessa startnummer det sedan blir avgörs av tävlingsproduktionen natten mot fredagen (12:e maj)

 

Resultatet

Så här blev resultatet av lottningen (OBS! finalisterna presenteras i alfabetisk ordning):

Första halvan: Finlands Käärijä med bidraget Cha Cha Cha

Andra halvan: Israels Noa Kirel med bidraget Unicorn

Andra halvan: Kroatiens Let 3 med bidraget Mama šč!

Andra halvan: Moldaviens Pasha Parfeny med bidraget Soarele și luna

Andra halvan: Norges Alessandra med bidraget Queen of Kings

Första halvan: Portugals Mimicat med bidraget Ai coração

Första halvan:Schweiz’ Remo Forrer med bidraget Watergun

Första halvan: Serbiens Luke Black med bidraget Samo mi se spava

Första halvan: Sveriges Loreen med bidraget Tattoo

Andra halvan: Tjeckiens Vesna med bidraget My Sister’s Crown

 

Big Five-länderna

I samband med de individuella repetitionerna lottade fyra av de s.k. ”Big Five”-länderna sina starthalvor. Deras resultat blev:

Första halvan: Frankrikes La Zarra med bidraget Évidemment

Första halvan: Italiens Marco Mengoni med bidraget Due vite

Första halvan: Spaniens Blanca Paloma med bidraget Eaea

Andra halvan: Tysklands Lord of the Lost med bidraget Blood and Glitter

 

Sedan tidigare har värdnationen Storbritannien och den regerande mästaren Ukraina fått lotta exakta startnummer där lotten slutade så här:

26 (dvs. andra halvan): Storbritanniens Mae Muller med bidraget I Wrote A Song

19 (dvs. andra halvan): Ukrainas Tvorchi med bidraget Heart of Steel

 

Hur ser det ut inför den sista lottningsomgången?

Inför torsdagens presskonferens med finalisterna från semifinal 2 finns det nu fem platser kvar i respektive starthalva vilka tilldelas de tio bidrag som kvalar vidare från torsdagens semifinal.

 

Varför görs dessa lottningar?

Lottningsprocessen görs för att tilldela alla finalbidrag vilken av de två starthalvorna som de ska tävla i under finalkvällen. Om lotten faller på den första halvan kommer bidraget att tilldelas ett startnummer mellan 1 och 13, och blir det den andra halvan blir det istället ett startnummer mellan 14 och 26. Under natten mot fredagen (12:e maj) sätter den brittisk-ukrainska produktionen finalens startordning.

Att man lottar starthalvor och inte direkta startnummer beror främst på att man vill få en varierande och intressant startordning, exempelvis att undvika att få fem ballader eller för den delen fem starka upptemponummer efter varandra. På det här sättet får man en startordning som varierar mellan olika tempon, uttryck och genrer, vilket i sin tur leder till att varje bidrag sticker ut mer i startfältet.

Reglerna för årets ESC-produktion när de sätter startordningen är att det är fritt fram att sätta länderna i vilken ordning de vill. Däremot får inget land byta starthalvor och dessutom får vare sig Storbritanniens eller Ukrainas direktlottade startnummer ändras. Innan startordningen publiceras för allmänheten ska den också godkännas i två led: först av Martin Österdahl, som är tävlingens Executive Supervisor, och därefter av Eurovisions referensgruppsordförande Dr. Frank-Dieter Freiling, som i sin tur representerar ett TV-bolag som ej är medlem i EBU och som därför kan anses vara neutral.

 


 

Kommentera