Schlagermagisterns analys inför semi 2, Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – SEMI 2. Imorgon torsdag (11:e maj) är det dags för avgörande i semifinal 2 i Liverpool och inför det har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika perspektiv. Vilka bidrag är mest troliga att ta sig till final om man sammanställer t.ex. nuvarande odds, tidigare ESC-historik och startnummerfakta?

Efter en rafflande första semifinal är det nu dags att börja analysera semifinal 2 – en på förhand mycket jämn och svårtippad semifinal. Till skillnad från semifinal 1 så finns inte många stora förhandsfavoriter i denna semifinal. Istället känns startfältet ganska öppet för samtliga bidrag, vilket kan innebära en hel del skrällar! Kort sagt: Det är upplagt för spänning!

 

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att om man tillhör topp-5 på denna lista så är man i princip garanterad en plats i finalen.

 

Så här skulle resultatet bli i semifinal 2 bli ifall oddsen styrde

Odds från Eurovisionworld.com den 7 maj 2023 (de kan ha förändrats sedan dess)

 • 1. Österrike (91 %)
 • 2. Australien (89 %)
 • 3. Cypern (88 %)
 • 4. Armenien (85 %)
 • 5. Slovenien (82 %)
 • 6. Litauen (81 %)
 • 7. Georgien (79 %)
 • 8. Belgien (74 %)
 • 9. Polen (72 %)
 • 10. Danmark (60 %)

 • 11. Estland (56 %)
 • 12. Grekland (50 %)
 • 13. Albanien (42 %)
 • 14. Island (26 %)
 • 15. Rumänien (15 %)
 • 16. San Marino (11 %)

 

Kommentar kring oddsen

Man slås snabbt av hur jämn denna semifinal är. Totalt är det 12 länder som har 50% eller högre finalchans – vilket är anmärkningsvärt. Det tyder på att spelbolagen har svårt att se några klara skillnader mellan bidragen och en gissning är att när semifinalresultaten släpps efter Eurovision-veckan är slut kommer vi nog se en helt annan intern ordning mellan bidragen än den vi ser här.

I ärlighetens namn så säger inte oddsen särskilt mycket – även om Österrike, Australien, Cypern, Armenien, Slovenien och Litauen känns ganska säkra. Likaså känns det som att Rumänien och San Marino kommer få oerhört svårt att nå finalen. Spelbolagen ger mycket pengar i vinst till dem som vågar satsa på dem i finalen – ifall de kvalificerar sig. Island är ju dock en krypare – de var borträknade även i fjol, men gick överraskande nog vidare trots lika dåliga odds! Räkna alltså inte bort Island! Även Albanien, Grekland och Estland är så pass nära topp-10 att de inte heller ska räknas bort helt från finalen. Frågan är om upplösningen av denna semifinal blir klarare om vi kikar på lite andra indikatorer?

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovision-vinnarna genom åren startat bland de fem sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan.

 

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 • 1. Albanien: startnummer 14
 • Chans att gå vidare: 70 %

 • 2. Litauen: startnummer 15
 • Chans att gå vidare: 70 %

 • 3. Cypern: startnummer 6
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 4. Island: startnummer 7
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 5. Grekland: startnummer 8
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 6. San Marino: startnummer 12
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 7. Österrike: startnummer 13
 • Chans att gå vidare: 60 %

 • 8. Belgien: startnummer 5
 • Chans att gå vidare: 55 %

 • 9. Polen: startnummer 9
 • Chans att gå vidare: 55 %

 • 10. Slovenien: startnummer 10
 • Chans att gå vidare: 55 %

 • 11. Australien: startnummer 16
 • Chans att gå vidare: 52,6 %

 • 12. Danmark: startnummer 1
 • Chans att gå vidare: 50 %

 • 13. Armenien: startnummer 2
 • Chans att gå vidare: 40 %

 • 14. Estland: startnummer 4
 • Chans att gå vidare: 40 %

 • 15. Georgien: startnummer 11
 • Chans att gå vidare: 40 %

 • 16. Rumänien: startnummer 3
 • Chans att gå vidare: 35 %

 

Kommentar till röstningshistoriken

Vi vet ju att bidrag på första planhalvan har det svårare  att nå final – men faktum är att det snarare är bidrag 1-4 som har det allra svårast. Därefter verkar lottningen inte spela så stor roll. För Danmark och Armenien är detta såklart negativt, men de har fortfarande oddsen med sig. För Estland innebär detta dock en rejäl utmaning då de alltså måste slåss mot både dåliga odds och en tuff startposition, och för Rumänien är detta dödsstöten i nuläget – deras startposition är den klart sämsta av alla.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det inte finns någon startposition som har mer än 70% framgång eller mindre än 35% motgång – det finns alltså mycket svängrum här. Värt att notera är däremot att Albanien och Litauen, båda med sena startpositioner, ligger mycket bättre till än Australien som går ut sista av alla. Vad detta kan bero på är svårt att säga, men det tyder på att bidragen som avslutar tävlingen kanske inte hinner göra ett tillräckligt stort intryck på tittarna innan röstningen drar igång.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer, dels att många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen (oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet), dels att vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik. Det vill säga länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta. Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad.

 

Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 • 1. Grekland (88 %)
 • 2. Australien (83 %)
 • 3. Rumänien (82 %)
 • 4. Armenien (78 %)
 • 5. Danmark (66 %)
 • 6. Litauen (61 %)
 • 7. Island (61 %)
 • 8. Cypern (58 %)
 • 9. Albanien (55 %)
 • 10. Georgien (50 %)

 • 11. Österrike (50 %)
 • 12. Estland(44 %)
 • 13. Belgien (44 %)
 • 14. Polen (43 %)
 • 15. Slovenien (33 %)
 • 16. San Marino (25 %)

 

Kommentar

Det finns inte några superländer med i denna semifinal, men det är värt att nämna att Australien bara missat finalen en gång under sin (korta) tid i tävlingen (nämligen 2021 med Montaigne). Grekland har i sin tur bara missat final två gånger (2016 & 2018), och Rumänien tre gånger (2018, 2019 och 2021). För Rumäniens del är det dock värt att påpeka att landet lyckades kvalificera sig till final varje år fram till 2018 då de för första gången blev utan finalbiljett, och 2022 när de nådde finalen igen gjorde de det på 9:e plats i sin semifinal. Det finns alltså skäl till att ta Rumäniens höga kvalificeringshistorik med en nypa salt i år!

Det kan vara värt att peka lite extra på Österrike också. Landet har inte varit i final sedan 2018 – och har haft det riktigt tufft på sistone. På denna lista delar de placering med Georgien, som dock har det ännu svårare just nu. De har inte varit i final sedan 2016! Intressant nog så ser det i sådana fall ljusare ut för Slovenien och San Marino – som båda två har nått åtminstone två finaler var sedan 2018! Trots deras usla statistik så är trenden försiktigt positiv för de två än för Georgien och Österrike.

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns bara 3 länder som tippas sluta i topp-10 enligt alla listor:

 • Litauen
 • Cypern
 • Österrike*

Litauen och Cypern är två länder som inte på något sätt ses som superfavoriter i denna semifinal, men som ligger hyfsat bra till på samtliga dessa tre listor. Båda länderna har riktigt bra startpositioner, och har hyfsat stark kvalificeringshistorik. Cypern har dessutom sin bästa vän Grekland med i semifinalen, vilket garanterat innebär en 12-poängare därifrån. Samtidigt kan vi se att Österrike skulle kunna inkluderas på denna lista – landet toppar oddsen, har en överkomlig startposition samt delar 10:e platsen i kvalificeringshistoriken. Således kan man i princip se Österrike som givna i finalen.

Följande länder har nått topp-10 i åtminstone 2 av 3 listor här ovan:

 • Australien
 • Danmark
 • Armenien
 • Polen
 • Belgien
 • Island
 • Albanien
 • Grekland
 • Georgien
 • Slovenien

 

Kommentar

Vi har här i princip en lista på hela startfältet – totalt har vi med 10 bidrag! Räknar vi med de tre länder som låg i topp-10 i samtliga listor så blir de totalt 13 bidrag här – varav endast 10 går till final. Detta vittnar om hur oerhört jämnt det är i denna semifinal. De enda tre länder som inte når topp-10 i minst två listor är Rumänien, Estland och San Marino. Här är det dock värt att påpeka att Estland ligger precis under topp-10 i oddslistan, och kan mycket väl skrälla sig till en finalplats. Svårare blir det för San Marino som dock har en hyfsad startposition att utgå ifrån. Tristast är det nog dock för Rumänien som ser ut att fortsätta sin negativa kvalificeringstrend och missa ännu en final.

Vad som är värt att komma ihåg här är dock att Slovenien är på en uppåtgående trend – och deras dåliga kvalifikationshistorik skulle se annorlunda ut om vi enbart räknade de senaste fem åren. Tvärtom gäller för Polen och Georgien som har haft svårt i tävlingen på sistone. De tippas ju dock nå finalen enligt oddsen och har alltjämt sitt på det torra enligt vår sammanställning. Lite mer osäkert är det dock för Grekland, Albanien och Island. Dessa tre länder ligger utanför oddslistans topp-10 och räddas bara kvar tack vare bra startpositioner och bra kvalificeringshistorik. Island skrällde ju ifjol, och kan göra det igen – men kan Grekland och Albanien göra det också? Grekland får garanterat en 12:a ifrån Cypern, men vem ska “rädda” Albanien?

Som vi ser är det upplagt för spänning, och sammanfattningsvis så lär vare sig oddsen eller statistiken kunna ge oss ett helt säkert tips inför semifinal 2.

 


 

Kommentera