Repetitioner inför Eurovision 2023 – dag 4

SCENREPETITIONER. Onsdagen den 3 maj inleddes den andra enskilda repetitionsomgången i Eurovision 2023, och under dagen var det samtliga bidrag i den första semifinalen som fick repetera. Här följer sammandrag från dessa repetitioner inklusive en oddscheck.

Vid det andra tillfället får varje land maximalt 20 minuter scenrepetition i arenan. Före och efter det sker en rad konsultationer backstage såsom säkerhetsgenomgång, besök hos in-earing, hår och smink samt Viewing room.

Två nyheter har släppts i år. Den första gäller att presskåren inte får följa de inledande repetitionerna utan dessa bevakas av en blogg på Eurovision.tv som uppdaterar med stillbilder och texter. Den andra nyheten gäller att de smygklipp som publiceras efter varje lands repetition släpps den här gången som ett gemensamt YouTube-klipp med det bästa från varje repetition. Du hittar klippet längst ner i denna artikel.

 

Onsdagens repetitioner


Norge: Alessandra – ”Queen of Kings”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Alessandra har valt att göra ett liknande nummer som det var i Norsk MGP där hon är mitt på scenen och har med sig fyra dansare i bakgrunden som då och då lyser upp med ljusstavar. Ljussättningen har förändrats något i numret likväl att Alessandra bär en grön dress och krona. En bra öppningsakt för årets tävling.

 


Malta: The Busker – ”Dance (Our Own Party)”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Malta bjuder på ett partynummer, eller buskisnummer (hur du nu vill se det). Det är i alla fall mycket glädje och rekvisita på scenen som t.ex. en bil, discokulor och en soffa. Och trummor och en saxofon. The Busker har byggt upp numret som en akt i tre delar men det gäller att titta till hela tiden för det är lätt att missa det.

 


Serbien: Luke Black – ”Samo mi se spava”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Luke Blacks nummer har byggts upp som en TV-spelsvärld med bland annat en mätare som räknar ned i bild och olika ljudeffekter som syns då och då. I övrigt har han som bilden visar med sig fyra dansare som är klädda som spelfigurer som är ihopkopplade till en rökmaskin. Det blir i alla fall en rökeffekt när Luke Black drar ur slangarna mot slutet av låten. Effektfullt är det i alla fall.

 


Lettland: Sudden Lights – ”Aijā”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sudden Lights bjuder på ett ganska snyggt scenframträdande som sticker ut från de tidigare mer intensivare numren på scenen, de har eventuellt fått ett ganska bra startnummer. Scenen är dock ganska nedsläckt och ljuset har ersatts av stora sollampor som lyser upp. Det känns som att man är på en klubb en sen natt och lyssnar på sina favoritband.

 


Portugal: Mimicat – ”Ai coração”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Portugals Mimicat har gjort flera förändringar sedan landets uttagning i vintras. Kläderna har justerats så att alla på scenen bär helrött och den soffa som användes då är inte med nu. Man har istället satsat på att skapa ett slags portugisiskt kabarénummer – och det funkar ganska bra. Det här kan nog många gilla.

 


Irland: Wild Youth – We Are One

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

I den irländska uttagningen hade Wild Youth endast en mindre TV-studio att förhålla sig till och nu när de är på den stora ESC-scenen i Liverpool Arena så har man fått ställa ut alla i gruppen ganska långt ifrån varandra, vilket kan se lite märkligt ut. Annars har de adderat en guldtrappa och pyro (som du kan se på bilden här ovanför, pyrot får man däremot inte se i klippet). De använder sig också av effekter i LED-golvet som funkar ganska bra.

 


Kroatien: Let 3 – ”Mama šč!”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Let 3 har till artistnamnet inte 3 personer på scenen utan 5 personer som tillsammans tågar in på scenen och sedan ställer sig i en klunga runt huvudsångaren där de dansar macarena-dans och lite till. Mot slutet av låten kommer gruppens sjätte medlem in med två raketer. Sedan får vi inte se mer men gissningsvis lär det bli någon slags effekt av detta på slutet.

 


Schweiz: Remo Forrer – ”Watergun”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Remo Forrer har i sitt scenframträdande med sig dansare på scenen som får springa fram låtens budskap (detta gjorde han annars själv i musikvideon). I övrigt är det en del rökeffekter på scenen som pyser fram som eld. Numret går annars mot det röda hållet i ljussättningen. Helhetsmässigt är det ett snyggt nummer.

 


Israel: Noa Kirel – ”Unicorn”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Någon som verkligen kommer ta Liverpool med storm är Noa Kirel som har många akrobatiska konster för sig på scenen. Inte minst ett större dansbattle med sig själv (lite i samma stil som Chanel gjorde förra året men på ett helt annat sätt). Vad man än tycker om låten är detta ett av de mer coola scenframträdandena i år. Det är en låt som inte står stilla för fem öre.

 


Moldavien: Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Pasha Parfeny har byggt upp som en slags egen värld på scenen vilket blir väldigt intressant. Det är etnorytmer som blandas med popmusik och dans. Det håller hela vägen. Med sig på scenen har han en person som spelar trummor, en som spelar flöjt och två körsångerskor som också är med och dansar. Även här används en del rökeffekter och LED-bilder i golvet.

 


Sverige: Loreen – ”Tattoo”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det som man får se av Loreen i klippet är att numret har förändrats en del från Melodifestivalen. Plattan hon står på är t.ex. inte lika stor och scenen är inte lika nedtonad, i alla fall inte i refrängen (som är det som klippet visar). Dessutom verkar en del av rökeffekten som var levande rök i Melodifestivalen nu vara ”rök i LED-vägg”, alltså att den är inte lika intensiv utan blir mer som en förprogrammerad film. Antagligen har man fått göra det för att den inte ska bli okontrollerbar och att numret ska hinna köras igång och ge plats för nästa inom de 40 sekunder som reglerna säger. I övrigt levererar Loreen och en finalplats är garanterad. Något annat vore årets skräll!

 


Azerbajdzjan: TuranTuralX – ”Tell Me More”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

TuranTuralX står på en plattform som är format som ett krossat hjärta och spelar sin melodi. Här används LED-väggen framförallt för att visa på löv/hjärtan som faller i bild. Ljussättningen går i rosa och rött medan de är klädda i gula respektive lila kostymer. Numret framförs på cirkeln längst fram på scenen.

 


Tjeckien: Vesna – ”My Sister’s Crown”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vesna använder sig av huvudscenen i sitt nummer där de står ett par meter från varandra och sjunger låten. Alla är klädda i liknande ljusrosa dräkter och bär långa flätor som också används som en effekt. Scenen lyser upp ganska mycket. Det har varit bilder på trummor också men det finns inte med i klippet. Alla deltar utan att spela instrument så långt vi kan se. När verserna drar igång ändrar sig scenen till en mer nedtonad del och då ändras också LED-väggen till andra effekter.

 


Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – ”Burning Daylight”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Mia och Dion använder sig precis som TuranTuralX av cirkeln där de framför sitt nummer på en långsamt snurrande plattform. Tanken påminner lite om hur det såg ut när The Common Linnet tävlade för Nederländerna 2014 med en ganska nedtonad scen och rökeffekter. Det är fint framfört.

 


Finland: Käärijä – ”Cha Cha Cha”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Finlands Käärijä får avsluta den första semifinalen och här får alla se upp för det här är ett effektfullt nummer. Roligt, intressant och spännande. Det händer saker hela tiden där Käärijäs nummer är unikt utifrån tävlingssammanhanget. Bara det att det står en stor trälår på scenen där de fyra dansarna gömmer sig och där Käärijä i en av refrängerna hoppar upp på lådan och sjunger. Samtidigt har man lagt in en skuggeffekt i LED-väggen som är snyggt gjord. Helt klart ett knasigt men ur tävlingsperspektiv spännande och fartfyllt nummer.

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder från varje låt. Mer får du alltså se i TV-rutan den 9:e maj!

 

 

Oddscheck

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (natt mot 3:e maj), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Denna mätning gjordes den 3:e maj kl. 22.30 CEST.

 

Semifinal 1

#01 (01). Finland

#01 (01). Sverige

#03 (03). Norge

#04 (04). Israel

#05 (05). Tjeckien

#06 (06). Moldavien

#07 (07). Serbien

#08 (08). Schweiz

#09 (10). Portugal

#10 (09). Kroatien


#11 (11). Nederländerna

#12 (13). Malta

#13 (12). Lettland

#14 (14). Irland

#15 (15). Azerbajdzjan

 

 

Semifinal 2

#01 (01). Österrike

#02 (02). Australien

#03 (03). Cypern

#04 (04). Armenien

#05 (05). Litauen

#06 (06). Slovenien

#07 (07). Georgien

#08 (08). Belgien

#09 (10). Danmark

#10 (12). Polen


#11 (09). Grekland

#12 (11). Estland

#13 (13). Albanien

#14 (14). Island

#15 (15). Rumänien

#16 (16). San Marino

 

Kommentarer

I den första semifinalen har Portugal stärkt sin position något och skickar därmed ned Kroatien till tiondeplatsen, farligt nära att åka ut (om oddsen får säga sitt)! I den andra semifinalen har det hänt mer, för där har Danmark stärkt sin position till en niondeplats – och dessutom har Polen klättrat upp till en finalplats! Det har i sin tur inneburit att Grekland enligt oddsen just nu åker ut och att Estland tappar en placering till. Annars är det inga övriga justeringar här.

 


 

Kommentera