Sverige vann Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – RESULTAT. Sverige kan fira stort ikväll då det blev Loreen med låten ”Tattoo” som vann Eurovision Song Contest! Därmed har Sverige nu kommit upp i sju segrar – lika många som Irland – och Loreen har blivit historisk som den första kvinnliga artisten och samtidigt den andra artisten i ordningen (efter Johnny Logan) att vinna ESC två gånger!

Så här såg scenframträdandet ut i finalen:

 

Vad hände?

Det blev en mycket spännande final även om Sverige drog iväg tidigt i jurypoängen och ledde stort genom hela den omröstningen. Efter att alla jurygrupper hade delat ut sina poäng var det Loreen som ledde på 340 poäng med hela 163 poängs marginal till tvåan Israel (som hade 177 poäng) som i sin tur ledde med bara 1 poäng över trean Italien på 176 poäng. När tittarnas inkl. onlineröstarnas poäng adderades till detta visade det sig att Finland, som var juryns fyra, hade fått flest poäng – hela 376 poäng, medan Sverige var tvåa på 243 poäng och Norge, som juryn hade på 17:e plats, var tittarnas trea på 216 poäng.

När dessa summor lades samman visade det sig att Sverige behövde minst 187 poäng för att gå om, vilket hennes poäng räckte gott och väl till. Sverige vann medan Finland hamnade på andra plats med Israel som trea.

 

Sverige har fått sin sjunde seger

I och med Loreens seger i finalen innebär det dels att hon är den första kvinnliga artisten som har vunnit Eurovision två gånger, dels den andra artisten (efter Johnny Logan) att vinna Eurovision två gånger, dels den första artisten att representera Sverige som vinner Eurovision två gånger. Och Sverige har nu kommit upp på delad förstaplats med Irland i antalet Eurovision-segrar! Så det finns alltså mycket att fira ikväll för Loreen.

Detta betyder att Sverige kommer att få arrangera Eurovision för en sjunde gång någon gång under våren eller försommaren 2024. Detta passar också mycket bra i och med att det då är 50 år sedan Sveriges första seger med ABBA och 40 år sedan Sveriges andra seger med Herreys. Var i Sverige tävlingen i så fall blir av får vi återkomma till senare, samma sak vilka tävlingsdatum som blir aktuella nästa vår.

 

Sämre för ”Big Five”

Med undantag för Italien och Ukraina gick det den här gången ganska dåligt för de direktkvalificerade länderna då samtliga utom de två tidigare nämnda hamnade på den högra delen av totaltabellen. Både Frankrike och Spanien som det hade snackats mycket om i förväg blev inte bättre än plats 16 respektive 17 och absolut sämst gick det för Tyskland som fick sin fjärde sistaplats på åtta år (!). Värdnationen Storbritannien blev ifjol tvåa i toppen men den här gången blev man istället tvåa från slutet.

 

Alla resultat

Här nedan presenterar vi totalpoängen för varje land från plats 1-26. Vi kommer senare gå in mer i detalj på hur juryerna och tittarna röstade enskilt, både här och i semifinalerna. Men det tar vi lite senare. Nu ska vi landa i att Eurovision precis har fått sin 67:e vinnare. Resultaten är inklusive totalpoäng:

 

Plats 1-13

Vinnare: Sverige (583 p)

Tvåa: Finland (526 p)

Trea: Israel (362 p)


4. Italien (350 p)

5. Norge (268 p)

6. Ukraina (243 p)

7. Belgien (182 p)

8. Estland (168 p)

9. Australien (151 p)

10. Tjeckien (129 p)

11. Litauen (127 p)

12. Cypern (126 p)

13. Kroatien (123 p)

Plats 14-26

14. Armenien (122 p)

15. Österrike (120 p)

16. Frankrike (104 p)

17. Spanien (100 p)

18. Moldavien (96 p)

19. Polen (93 p)

20.Schweiz (92 p)

21. Slovenien (78 p)

22. Albanien (76 p)

23. Portugal (59 p)

24. Serbien (30 p)

25. Storbritannien (24 p)

26. Tyskland (18 p)

 

Kommentera gärna om du tycker det var rätt eller fel vinnare som vann!

 


1 kommentar

  1. Calle från Uppsala skriver:

    Stort grattis till alla inblandade.Helt rätt att Loreen vann. Vi har det system vi har och denna gång var det Sverige som drog längsta stråt.

    Jag är glad att Tyskland inte fick 0. De visste nog att de skulle komma i botten. De fick mer publikröster än Spanien. Alltid något. Att Frankrike och Spanien skulle komma på högra delen av poängtavlan var oväntat. Mindre oväntat för Storbritannien. Belgien är årets överraskning. Kul.

    Jag har svårt att se ESC sändas från Stockholm,då fotbollen är allsmäktig precis som förra gången. Så det blir Malmö igen,troligen.


 

Kommentera