Vilka tävlar i finalen i Eurovision 2023?

EUROVISION 2023 – FINALEN. Inför finalen i Liverpool, som sänds lördagen den 13:e maj, presenterar vi de 26 länderna som tävlar om vinsten. Av de som medverkar i finalen har 20 bidrag kvalat in från semifinalerna medan resterande 6 låtar var direktkvalificerade.

 

Bidragen som tävlar (i startordning)

1. Österrike: Teya & Salena – ”Who the Hell Is Edgar?”

Foto & copyright: Huy Tran
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

22-åriga Teya från Wien och 24-åriga Salena från Styria i Österrike är en artistduo som har spelat ihop sedan de deltog i TV-programmet Starmania 21 där de blev bästa vänner. Nu kommer de att få representera Österrike tillsammans med bidraget ”Who the Hell Is Edgar?” som de har gjort tillsammans med Pele Loriano och Ronald Janeček.

Bägge två har hållit på med musiken länge både med sång och instrument såsom saxofon och gitarr. De har även uppträtt var för sig på olika musikscener, exempelvis tävlade Teya i Serbiens ESC-uttagning 2020 med låten Sudnji dan där hon slutade på en tiondeplats i den nationella finalen medan Salena har tävlat i den tyska versionen av The Voice och har även tidigare försökt tävla för Österrike i Eurovision. Nu går i alla fall den drömmen i uppfyllelse!

Österrike kvalade in från den andra semifinalen och deras finalplats blev landets första sedan 2018!

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

2. Portugal: Mimicat – ”Ai coração”

Foto & copyright: Jorge Simão
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Marisa Isabel Lopes Mena, eller Mimicat som är hennes nuvarande artistnamn, inledde sin musikkarriär som 9-åring då hon började skapa egna låtar men det var först vid 30 års ålder som hon började ge ut låtar själv. Innan dess hade hon en gång innan i år tävlat i Festival da Canção (2001) men då tog det slut redan i en av deltävlingarna. I år gjorde hon ett nytt försök och vann då hela uttagningen med ”Ai coração” som hon har skapat tillsammans med Luís Pereira.

Portugal kvalade vidare från den första semifinalen och det är nu tredje året i rad som landet har fått finalplatser.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

3. Schweiz: Remo Forrer – ”Watergun”

Foto & copyright: SRF / Lukas Maeder
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Remo Forrer är 21-årig sångare från Hemberg i Schweiz (född 8:e september 2001). Han blev känd i hemlandet när han för tre år sedan deltog och vann i Schweiz version av The Voice och sedan dess har han aktivt gett ut musik. En av hans mest spelade låtar just nu är hans version av låten Home som han framförde i The Voice och i Eurovision 2023 som han ska tävla i nu blir det med låten ”Watergun”. Bidraget har skapats av Argyle Singh, Ashley Hicklin och Mikolaj Trybulec.

Schweiz kvalade vidare från den första semifinalen och deras finalplats är den fjärde i följd efter att ha bytt uttagningsmetod från publik final till internval.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

4. Polen: Blanka – ”Solo”

Foto & copyright: Magic Mars
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Blanka Stajow är en bulgarisk-polsk sångerska och modell. Hon föddes i Szczecin den 23:e maj 1999 till föräldrar där mamman arbetade som modell och pappan var affärsman. Hon verkar tidigt ha intresserat sig för musiken eller i alla fall att uppträda inför publik.

Som 13-åring släppte hon sin första singel som hette ”Strong Enough” och 2021 tävlade hon i polska Top Model där hon samtidigt fick ett skivkontrakt och släppte singeln ”Better”. Den låten skulle komma att följas upp med bidraget ”Solo” som även skickades in till den polska ESC-uttagningen till 2023 där den kom med och vann! Låten har Blanka gjort tillsammans med låtskrivarna Bartłomiej Rzeczycki, Maciej Puchalski, Marcin Górecki, Maria Broberg och Mikołaj Trybulec.

Polen kvalade vidare från den andra semifinalen, vilket är deras andra finalplats i följd.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

5. Serbien: Luke Black – ”Samo mi se spava”

Foto & copyright: Vasso Vu
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Luka Ivanović, eller Luke Black som han kallar sig som artist, föddes den 18:e maj 1992 i Čačak i nuvarande Serbien. Sedan tonårstiden har han sysslat med musik där han både skapar och producerar. Hans debutsingel ”D-Generation” ledde till att han fick ett skivkontrakt och det gjorde att han släppte låten ”Nebula Lullaby” som i sin tur ledde till att han fick spela på en rad festivaler och andra scener samt möjlighet att ge ut mer musik.

Numera bor Luke Black i London samtidigt som han också ställde upp i Serbiens Eurovision-uttagning Pesma za Evroviziju ’23 med hans egna tävlingsbidrag ”Samo mi se spava” som tog honom till seger. Detta om än att han varken vann juryns eller tittarnas omröstning…

Serbien kvalade vidare till finalen från den första semifinalen och gjorde det för övrigt på samma startnummer i semifinalen som året innan.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

6. Frankrike: La Zarra – ”Évidemment”

Foto & copyright: SLAM
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

La Zarra, artistnamn för Fatima Zahra Hafdi, föddes den 25:e augusti 1997 i Montreal i Quebec som är en fransktalande region i Kanada, där hon också kom att växa upp med sin familj. 2016 släppte hon sin debutsingel Printemps blanc tillsammans med rapparen Niro. 2021 släppte hon sitt första album Traîtrise som innehåller 14 singlar, däribland låten Tu t’en iras. Hon släppte också så sent som ifjol singeln Sans moi. Det vi också vet är att hon alltid har varit intresserad av mode och musik.

Näst på tur väntar tävlan i Eurovision Song Contest för La Zarra med bidraget ” Évidemment” som hon har skapat ihop med Benny Adams och Banx & Ranx. Årets tävlingsbidrag från Frankrike framförs helt och hållet på franska till skillnad från ifjol då Frankrike valde att sjunga på bretonska.

En notering för Frankrike kan göras att det blir andra gången, sedan millennieskiftet, som Frankrike representeras av en artist från Kanada. Senast var med Natasha St-Pier som tävlade för Frankrike år 2001 med bidraget Je n’ai que mon âime (placerade sig på fjärde plats).

Frankrike är del av ”Big Five” vilket innebär att de är alltid direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering året innan.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

7. Cypern: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart”

Foto & copyright: Nikos Zikos
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Andrew Lambrou föddes den 25:e maj 1998 i Sydney. Han familj har grekcypriotisk bakgrund även om Andrew är uppvuxen i Australien och det är framförallt där han också har slagit igenom publikt. För ungefär tio år sedan blev en av hans covers populär i sociala medier och två år senare tävlade han i X Factor Australien. Ifjol ställde han upp i Australiens ESC-uttagning med bidraget Electrify som hamnade på sjunde plats i den nationella finalen och nu ska han alltså representera Cypern i Eurovision 2023.

Bidraget som Andrew Lambrou ska framföra i årets tävling heter ”Break a Broken Heart” som är gjord av kvartetten Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Marcus Winther-John och Thomas Stengaard. Två av dessa låtskrivare (Thörnfeldt och Jansson) har även varit med och skapat Sveriges tävlingsbidrag.

Cypern återtog sig till final från den andra semifinalen efter att ha åkt ut året innan.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

8. Spanien: Blanca Paloma – ”Eaea”

Foto & copyright: RTVE/Valero Rioja
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångerskan Blanca Paloma, eller Blanca Paloma Ramos Baeza som hennes fullständiga namn är, föddes den 9:e juni 1989 i Elche i Valencia i Spanien. Det vi vet om henne är att hon har tagit en kandidatexamen i konst men därefter har hennes konstnärskap uteslutande handlat om teater och musik.

I fjolårets spanska nationella uttagning Benidorm Fest ställde hon upp med bidraget Secreto de agua som tog henne till en femteplats i den nationella finalen. I år fick hon däremot revansch då hon ställde upp på nytt, den här gången med bidraget ”Eaea” som tog henne till final – och vinst! Bidraget har hon skapat ihop med Alvaro Tato och Jose Pablo Polo.

Spanien tillhör ”Big Five” vilket gör att de är i final oavsett slutplacering året innan.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

9. Sverige: Loreen – ”Tattoo”

Foto & copyright: Charli Ljung
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Loreen Talhaoui föddes i Åkersberga som ett av 6 syskon den 16:e oktober 1983 men är uppväxt i Västerås. Även om hon på senare tid är känd för sin medverkan i Melodifestivalen var det faktiskt i Idol 2004 som hon slog igenom och hamnade på tredje plats. Efter Idol blev det en musikalisk paus innan hon år 2011 gjorde Mello-debut med My Heart Is Refusing Me som tog henne till Andra chansen där hon åkte ut. Bara ett år senare var Loreen tillbaka med favorittippade Euphoria av Thomas G:son och Peter Boström som ju som bekant vann allt – både Melodifestivalen och Eurovision! Det är också en låt som har varit fansens favorit sedan dess och bidraget leder stort i oddsen.

2017 gjorde Loreen ett tredje Melodifestivalförsök med bidraget Statesment men åkte då ut igen i Andra chansen. Det var först nu 6 år senare som hon ställde upp igen, den här gången med ”Tattoo” som blev en stor favorit att vinna Melodifestivalen och som även gjorde det. Och nu är låten stor favorit att vinna Eurovision! Bidraget har Loreen gjort tillsammans med låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker.

Det ska tilläggas här att om Loreen vinner Eurovision 2023 blir hon dels den första kvinnliga artisten som vinner Eurovision två gånger, dels den andra artisten att vinna Eurovision två gånger (efter irländska sångaren Johnny Logan). Dessutom skulle Sverige också hamna på delat antal segrar med Irland, totalt sju vardera.

Sverige kvalade vidare till finalen från den första semifinalen, man säkrade ytterligare en finalplats (bara en enda gång har Sverige misslyckats att gå till final).

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

10. Albanien: Albina & Familja Kelmendi – ”Duje”

Foto & copyright: RTSH
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Albina Kelmendi är en kosovoalbansk sångerska. Hon är uppväxt i en stor familj som har uppträtt tillsammans i många år och hon har själv sysslat med musiken länge. 2014 tävlade Albina i albanska X Factor där hon tog sig hela vägen till final och blev tvåa. Året därpå tävlade hon i Top Fest och ifjol släppte hon sitt debutalbum.

I december 2022 tävlade Albina tillsammans med sin familj (Albana, Albin, Bujar, Sidorela och Vesa Kelmendi) i Festivali i Këngës där deras låt blev framröstad av tittarna att få representera Albanien i Eurovision Song Contest. Det blev faktiskt första gången någonsin där tv-tittarna hade makten att avgöra ESC-valet (alla tidigare år har det varit en jury som bestämt).

Bidraget som de framför heter ”Duje” och den låten är gjord av Eriona Rushiti och Enis Mullaj.

Albanien återtog sig till finalen efter föregående års finalmiss. De kvalade vidare från den andra semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

11. Italien: Marco Mengoni – ”Due vite”

Foto & copyright: Andrea Bianchera
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångaren Marco Mengoni har ägnat en större del av sitt liv åt musiken i olika former. Från början bara privat eller i mindre sammanhang men från 2009 då han tävlade och vann italienska X Factor så har det blivit helt andra sammanhang. Inte minst tävlan i Festival di Sanremo som han har vunnit två gånger: 2013 med L’essenziale (som även tog honom till en sjundeplats i Eurovision) och i år med bidraget ”Due vite” som också har tagit honom till Eurovision. Inför tävlingen har han dock fått ta fram en nedkortad version av låten för att inte bryta mot EBU:s tidsgränsregel. Bidraget har han gjort ihop med Davide Petrella och Davide Simonetta.

Italien har sedan de gjorde comeback 2011 varit en del av de direktkvalificerade länderna, dvs. de slipper gå igenom semifinalkvalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

12. Estland: Alika – ”Bridges”

Foto & copyright: Silver Mikiver
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Alika Milova, född den 5:e september 2002 i Narva i Estland. Hon är sångerska som blev ett känt ansikte i hemlandet när hon som barn ställde upp i olika talangprogram bland annat Baltic Voice. Men det var först i vuxen ålder som hon slog igenom brett med sin seger i Estlands motsvarighet till Idol (Eesti otsib superstaari) 2021 som hon dessutom fick ett skivkontrakt. Hon har bland annat släpps singeln C’est La Vie.

I år ställde Alika upp i den estniska Eurovision-uttagningen Eesti Laul med sitt bidrag ”Bridges” som hon har gjort tillsammans med Nina Sampermans och Wouter Hardy (tidigare låtskrivare bakom 2019 års ESC-vinnarlåt ”Arcade” samt ”Tout l’univers” som blev trea för Schweiz 2021).

Estland kvalade vidare till final för andra året i följd och det från den andra semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

13. Finland: Käärijä – ”Cha Cha Cha”

Foto & copyright: Nelli Kenttä / Yle
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Käärijä, eller Jere Pöyhönen som han egentligen heter, har alltid hållit på med musiken med allt möjligt från hip-hop till rap till rock och elektronisk musik, något man får känna på i hans tävlingsbidrag i UMK. Från början gav han ut musik själv men han är sedan 2017 kontrakterad på ett skivbolag vilket har lett till att han har kunnat ge ut än mer musik och ett debutalbum för ett par år sedan.

Nu väntar ESC-scenen för Käärijä där han ska framföra bidraget ”Cha cha cha”, som han vann UMK-uttagningen i vintras med överlägset. Låten har han gjort tillsammans med Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen.

Finland kvalade vidare till finalen från den första semifinalen. Bidraget tillhör de låtar som det snackas om kan vinna hela tävlingen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

14. Tjeckien: Vesna – ”My Sister’s Crown”

Foto & copyright: Milan Vopálenský
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vesna är en musikgrupp som utgörs av sångerskorna Patricie Fuxová, Bára Šůstková, Olesya Ochepovská, Markéta Vedralová, Tereza Čepková och Tanita Yankovová. De beskriver sig själva som ett ’Slaviskt systerskap’ (slaviskt som i region och inget annat) som blandar pop med folklore till sin egna stil, exempelvis i låten Love me.

Sedan frontpersonen Patricie Fuxová startade gruppen år 2016 har de bland annat hunnit med att producera och släppa två musikalbum. I år ställde de upp med bidraget My Sister’s Crown” i Tjeckiens ESC-uttagning och vann överlägstet. Bidraget är gjort av Kateryna Vatchenko, Patricie Kaňok, Tanita Yankova, Adam Albrecht, Michal Jiráň och Šimon Martínek. Förutom engelska framförs bidraget på ukrainska, tjeckiska och bulgariska vilket i år är det enda bidraget som sjungs på mer än tre språk.

Tjeckien röstades vidare till final från den första semifinalen. Det var femte gången som landet tog sig till ESC-final.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

15. Australien: Voyager – ”Promise”

Foto & copyright: Tourism Western Australia
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen Voyager bildades år 1999 i Perth i Australien och utgörs idag av sångaren Daniel ”Danny” Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, basisten Alex Canion och trummisen Ashley ”Ash” Doodkorte. Bandet har dock haft fler medlemmar som kommit och gått och detta är den nuvarande uppställningen.

Det hela började som ett slags universitetsband och efter ett par år med olika konstellationer släppte de år 2003 sitt första album Element V som först släpptes i Australien och därefter i flera andra länder. Sedan dess har bandet succé varit ett faktum och till dags dato har de släppt inte mindre än sju studioalbum. Ifjol deltog de dessutom i Australia Decides med låten Dreamer, men kom på andra plats bara tre poäng efter vinnaren. I år har gruppen valts ut internt som representant och de blir också den första musikgruppen som representerar Australien. Bidraget som de ska framföra heter ”Promise” och låten har de skapat själva.

Australien säkrade sin finalplats i den andra semifinalen, vilket var sjunde gången (på åtta försök) som landet röstades vidare till final.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

16. Belgien: Gustaph – ”Because of You”

Foto & copyright: Roen Lommelen
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Stef Caers, eller Gustaph som han kallar sig som artist, inledde sin artistiska karriär år 2000 när han fick en stor hit med låten ”Gonna Lose You”. Därefter har han ganska mycket fokuserat mer på att skriva och producera för andra artister även om han själv har stått på scenen både som soloartist och i gruppsammanhang. Han har även tidigare ESC-erfarenhet som körsångare bakom bland andra de belgiska Sennek (som tävlade i Lissabon 2018) och Hooverphonic (som tävlade i Rotterdam 2021).

I år var Gustaph en av sju tävlande i den belgiska ESC-uttagningen där han vann finalen med 1 poängs marginal med bidraget ”Because of You” som han har gjort tillsammans med Jaouad Alloul.

Belgien tog sig till final för tredje året i följd och man kvalade genom den andra semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

17. Armenien: Brunette – ”Future Lover”

Foto & copyright: AMPTV / Robert Koloyan
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Brunette, artistnamn för Elen Yeremyan, är ett känt namn på den armeniska musikscenen som har hållit på med musik sedan barnsben. Hon beskriver sig själv som en singer-songwriter som gör både text och musik till sig själv i framförallt musikgenren RnB. Till dags dato har hon inte släppt så många låtar men av de som går att hitta, bland annat på YouTube, har haft mycket visningar däribland låtarna Bac kapuyt achqerd, Smoke breakoch Gisher. Nu är det dags för nästa scen – ESC-scenen i Liverpool och där kommer hon att framföra bidraget ”Future Lover” som hon har gjort text och musik till själv.

Armenien gick till final från den andra semifinalen och blev faktiskt det första bidraget sedan 2017 som röstades vidare från startnummer 2!

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

18. Moldavien: Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”

Foto & copyright: Roman Rybaliov
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångaren Pasha Parfeny, som är ett artistnamn för Pavel Parfeni, har tidigare tävlat i Eurovision två gånger: 2012 med sin låt Lăutar (som blev elva i ESC-finalen det året) och året därpå skrev han och var pianist på scenen bakom Aliona Moons O mie som också fick tävla i ESC 2013. Efter några ytterligare försök vann han den moldaviska uttagningen på nytt, denna gång med bidraget ”Soarele și luna” som han har gjort tillsammans med Yuliana Parfeni, Andrei Vulpe och Cătălin Temciuc.

Pasha har alltid hållit på med musik där han bland annat som barn lärde sig att sjunga och spela piano. Han har tidigare varit en del av bandet SunStroke Project men efter två år gick han solo och har fortsatt med detta, så även i år.

Moldavien röstades vidare från den första semifinalen, vilket var tredje året i följd de fick en finalplats.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

19. Ukraina: Tvorchi – ”Heart of Steel”

Foto & copyright: UA:PBC / Michael Fedorak
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Gruppen Tvorchi utgörs av sångaren Jimoh Augustus Kehinde (född 30:e september 1997 i Nigeria) och keyboardisten Andrii Viktorovych Hutsuliak (född 21:a februari 1996 i Vilkhovets i Ukraina).

De två bildade musikprojektet Tvorchi i början av 2018 och har till dags dato spelat in fyra musikalbum, släppt en rad singlar och spelat på en rad olika festivaler och andra tillställningar. De har också hunnit med att tävla i den ukrainska ESC-uttagningen två gånger. Första gången var år 2020 då de blev fyra i den nationella finalen med bidraget Bonfirea och senast 2022 då de vann uttagningen med sitt bidrag ”Heart of Steel” som de har skapat tillsammans. De får alltså representera Ukraina i Eurovision som inte hålls på hemmaplan men tack vare fjolårets stora succé slipper de i alla fall kvala genom semifinalerna!

Tack vare Kalush Orchestras seger ifjol blev Ukraina direktkvalificerad till årets Eurovision-final.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

20. Norge: Alessandra – ”Queen of Kings”

Foto & copyright: Ulrik Kramer / NRK
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Alessandra Watle Mele är en 20-årig artist och låtskrivare med rötter i Italien och Norge, numera bosatt i Lillehammer. Som barn deltog hon i en musiktävling där hon framförde “Dancing queen” av ABBA och efter det har hon hållit på med musik. Sedan några år tillbaka är hon bosatt i Norge där hon bland annat har tävlat i X Factor och nu senast i Norsk MGP, i den senare blev det seger med bidraget “Queen of Kings” och därför får hon nu representera Norge i Eurovision 2023!

Tävlingsbidraget har hon gjort tillsammans med Henning Olerud, Linda Dale och Stanley Ferdinandez.

Norge gick till final för sjätte gången i ordningen och de fick sin finalplats via den första semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

21. Tyskland: Lord of the Lost – ”Blood & Glitter”

Foto & copyright: VDPictures
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Industrimetalbandet Lord of The Lost utgörs av bandmedlemmarna Chris ”Lord” Harms, Class Grenayde, Gared Dirge, Pi Stoffers och Niklas Kahl. Bandet bildades under 2007 och inleddes först som ett soloprojekt av Chris ”Lord” Harms varpå fler medlemmar sedan tillkommit och gått. 2009 släppte bandet sin debutsingel Dry the Rain som sedan möjliggjorde släppet av ett debutalbum året därpå som i sin tur har lett till en mängd turnéer och fler albumsläpp, till dags dato inte mindre än åtta totalt (det senaste släpptes ifjol, 2022).

I början av år 2023 meddelades det att Lord of The Lost skulle delta i den tyska Eurovision-uttagningen med bidraget ”Blood and Glitter” och i själva finalen fick de ett stort tittarstöd (inte lika mycket från juryn dock) vilket räckte till seger. Låten är gjord av Anthony J. Brown, Chris Harms, Pi Stoffers och Rupert Keplinger.

Tyskland ingår i ”Big Five” som är automatiskt i final varje år oavsett slutplacering året innan.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

22. Litauen: Monika Linkytė – ”Stay”

Foto & copyright: Reda Mickeviciute
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Monika Linkytė är en litauisk sångerska som efter att ha gått ut skolan flyttade till Vilnius för att plugga vidare på universitetet. Dessa studier avbröt hon då de musikaliska sidorna tog över. Mellan åren 2010 och 2015 gjorde hon försök att varje år få representera Litauen i Eurovision men föll varje gång – utom på det sjätte försöket när hon och duettpartnern Vaidas Baumila och låten This Time vann uttagningen och slutade på 18:e plats i Eurovision. Sedan dess har Monika gett ut musik på annat håll men i år var hon tillbaka igen och vann uttagningen på nytt med bidraget ”Stay” som hon har gjort tillsammans med Krists Indrišonoks.

Litauen kvalade vidare till finalen från den andra semifinalen. Det var deras tredje finalplats i följd.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

23. Israel: Noa Kirel – ”Unicorn”

Foto & copyright: Eran Levi
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Noa Kirel föddes den 10:e april 2001 i Ra’anana i Israel där hon växte upp med sina föräldrar och två syskon. Den musikaliska karriären inleddes i en dokumentärserie även om det var när hon började lägga ut låtar på YouTube som snabbt fick spridning och musiken kom bland annat att spelas i radio. Förutom musiken började hon också att jobba som programledare och medverkade även i en TV-serie. Hon har dessutom medverkat i en spelfilm.

När det nya decenniet 2020-talet började gjorde Noa sin militärtjänstgöring samt fick ett skivkontrakt där hon också inledde en internationell musikkarriär. Efter att militärtjänstgöringen avslutats för ett år sedan blev hon bara månader senare vald av israeliska TV-bolaget KAN att få representera Israel vid Eurovision 2023 (ett besked som lämnades redan i juli 2022). Bidraget hon ska tävla med heter ”Unicorn” och den låten har hon gjort tillsammans med trion Doron Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel.

Israel återtog sig till ESC-finalen efter förra årets miss. De kvalade vidare från den första semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

24. Slovenien: Joker Out – ”Carpe Diem”

Foto & copyright: Urša Premik
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen Joker Out! utgörs av sångaren Bojan Cvjetićanin, gitarristerna Kris Guštin och Jan Peteh, trummisen Jure Maček och basgitarristen Nace Jordan som började spela ihop under detta bandnamn år 2016. Innan hade Cvjetićanin, Jurkovič och en tidigare bandmedlem spelat ihop i ett annat band som hade lagts ned. Sedan bildandet har de spelat på diverse festivaler och släppt ett antal singlar samt två album.

Nästa scen för deras del blir på Eurovision-scenen i Liverpool där de ska tävla med låten ”Carpe Diem” som gruppen har skrivit och producerat tillsammans. Det har inför tävlingen släppts en engelskspråkig version av låten men Joker Out! har lovat sina fans att det är nedan länkad slovenska version som ska framföras i Liverpool.

Slovenien fick sin första finalplats sedan 2019 och den fick de i den andra semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

25. Kroatien: Let 3 – ”Mama ŠČ!”

Foto & copyright: Franko Kelam
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Den kroatiska musikgruppen Let 3 bildades i staden Rijeka i Kroatien år 1987 och de har spelat ihop sedan dess. Idag utgörs gruppen av Damir Martinović, Zoran Prodanović, Ivan Bojčić, Dražen Baljak och Matej Zec men det har funnits fler medlemmar som har kommit och gått. De har gjort sig kända för att vara kontroversiella i sina framträdanden samtidigt som de tar ställning i viktiga frågor.

Sedan bildandet har de gett ut tio studioalbum varav det senaste år 2016. I år ställde de upp i den kroatiska ESC-uttagningen Dora med bidraget ”Mama ŠČ!” som inte bara vann finalen utan även överlägset. Exempelvis fick de bara av tittarna 174 poäng medan tvåan fick totalt sett (jury + tittarna) 155 poäng. De hade alltså kunnat nollas av juryn och ändå vinna, vilket nu inte skedde då de var juryns och tittarnas absoluta favorit.

Kroatien fick sin första finalplats sedan 2017 vilket de fick i den första semifinalen.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

26. Storbritannien: Mae Muller – ”I Wrote a Song”

Foto & copyright: Harry Carr / Capitol Records UK / EMI
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Mae Muller föddes den 26:e augusti 1997 i Kentish Town i London. Sedan barnsben har hon hållit på med musik och gjort egna låtar. Efter att hon fick sitt första skivkontrakt för ett par år sedan har hon släppt två EP:s och har fått miljoner streams på bland annat Spotify och TikTok.

I Eurovision 2023 kommer Mae att få representera Storbritannien på hemmaplan i och med att ESC äger rum i Liverpool. Bidraget har hon gjort tillsammans med Lewis Thompson och Karen Poole som har skrivit för världsartister som Kylie Minogue och Lily Allen. Bidraget heter ”I Wrote A Song”.

Storbritannien ingår i ”Big Five” som är direktkvalificerade till finalen varje år oavsett slutplacering året innan. I år är de dessutom värdnation tillsammans med Ukraina.

Live-framträdande i semi »

Så tyckte vi (inför sändningarna) »

 


 

Kommentera