Inför: Semifinal 2, Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – SEMI 2. Ikväll är det dags för den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest från Liverpool i Storbritannien. Med start kl 21.00 tävlar 16 länder om tio finalplatser och här har vi samlat allt du behöver veta inför sändningen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-05-11

 • Tid:
 • 21:00 CEST

 • Programledare:
 • Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina

 • Plats:
 • Liverpool Arena, Liverpool (Storbritannien)

 • Röstningsprocess:
 • Tittarröstning i tävlingsländerna SAMT i extraröstande Spanien, Storbritannien och Ukraina (som är direktkvalificerade till finalen)
 • Onlineröstning för länder som inte tävlar i årets upplaga
 • De tio länder som fått högst totalpoäng går vidare till finalen
 • – Se hur oddsen gissar utgången av semifinalen. Läs mer »

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT 1 & SVT PLAY*
 • Sveriges Radio P4**
 • Eurovision.tv på YouTube***
 • Följ även vår livekommentering här på sajten under hela sändningen!

 • * Med Edward af Sillén som kommentator.
 • ** Med Carolina Norén som kommentator.
 • *** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

 

Startfält


Länderna presenteras i startordning. Länkarna går till fakta och våra åsikter om låtarna samt bidragens officiella musikvideos.

 

Notering:

– Sverige tävlade i tisdags vilket gör att Sverige får inte vara med och rösta i denna sändning.

 

Bekräftade mellanakter i programmet

– Programmet öppnas med spoken word-artisten Luke Evans.

– En av mellanakterna är Music Unites Generation som framförs av de ukrainska artisterna Mariya Yaremchuk (Ukraina, ESC 2014), Otoy och Zlata Dziunka (tävlade för Ukraina i JESC 2022). Det här blir faktiskt det första scenframträdande som Mariya Yaremchuk gör sedan 2018…

– En av mellanakterna är också en hyllning till Eurovision som framförs av tre drag-artister. Den mellanakten har namnet Be Who You Wanna Be.

 

 

Vi analyserar, tippar & tycker till

Schlagermagistern analyserar

Inför sändningen har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika aspekter.

Läs mer »


Länderna vi gissar till final

Vi spekulerar vilka bidrag vi tror tar sig till finalen från den andra semifinalen.

Läs mer »


Här är våra favoriter

Vi har även gjort våra önskelistor kring vilka bidrag vi hoppas tar sig till final från denna semi.

Läs mer »

 

 

Så funkar semifinal 2

– När alla 16 bidrag har framförts öppnar telefonslussarna under 15 minuter. De som tillåts rösta är dels de länder som tävlar i programmet, dels tre av de 6 direktkvalificerade länderna (här är det Spanien, Storbritannien och Ukraina), dels onlineröstningen.

– Inga länder som tävlade i tisdagens semifinal får vara med och rösta här. Detta inkluderar Sverige.

– Var och ett av de röstningsberättigande ländernas tittarröstning delar ut 12 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Övriga fem bidrag får noll poäng av respektive tittarröstning. Även onlineröstningen delar ut poäng enligt samma skala. Maxpoängen ett land kan få blir 12×19 poäng, dvs. 228 poäng, vilket händer enbart om bidraget får samtliga länders 12-poängare (dock inte från det egna landets omröstning i och med att man inte får rösta på sitt eget lands låt). Att maxpoängen blir lite högre här jämfört med i semifinal 1 beror på att det är ett land mer som tävlar.

– Någon gång i slutet av sändningen kommer programledarna att meddela vilka tio bidrag som tittarna och onlineröstningen har valt att rösta vidare till finalen. Programledarna gör avslöjandet utan inbördes ordning för att göra det mer spännande.

– Efter semifinalens avgörande får de tio nyblivna finalisterna gå till en presskonferens för att svara på presskårens frågor samt genomföra en lottning om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva.

 

Nyheter för årets semifinaler

– Inga jurygrupper är med och röstar i semifinalerna. Däremot finns backup-jurys för varje land som bara används om landets tittarresultat inte går att använda och ett s.k. aggregerat resultat inte kan appliceras.

– Onlineröstningen är bara öppen för personer som befinner sig utanför årets 37 tävlingsländer. För att kunna rösta loggar man in med sitt kreditkort som då läses av var i världen det är registrerat. Är ditt kreditkort registrerat i Sverige kan du inte rösta i onlineröstningen!

 


 

Kommentera