« Inför ESC San Marino 2022

Inför ESC San Marino 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi musikgruppen Piqued Jacks med bidraget ”Like an Animal” som representerade San Marino. De kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 12 av 16, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Piqued Jacks?

 

Piqued Jacks är ett italienskt rockband från Buggiano i Toscana. De har spelat ihop sedan 2006 och gruppen utgörs idag av bandmedlemmarna Andrea Lazzeretti, Francesco Bini, Tommaso Oliveri och Marco Sgaramella.

De släppte sin första EP 2010 vilket sedan har följts upp med ytterligare två EP:n samt fyra studioalbum och en mängd singlar såsom låtarna ”My Kite”, ”Wildly Shine” och ”Sunflower”. I år tävlade de i San Marinos uttagning till Eurovision där de tog sig vidare till topp 100+ vilket gjorde att de fick tävla i heaten om finalplatser med sitt bidrag ”Like An Animal”. De tog sig hela vägen till final där den röstande juryn utsåg deras låt till San Marinos ESC-representant. Tävlingsbidraget har de gjort text och musik till själva.

Hur valde San Marino till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg San Marino sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Una voce per San Marino, som var tillbaka för andra året på raken. I likhet med året innan inleddes allt med att vem som helst fick ansöka om att delta och bland dessa kallades ett större antal till auditions som filmades på en teaterscen i San Marino.

En urvalsjury valde sedan ut 102 deltagare som fick tävla uppdelade i fyra heats där 20 finalplatser stod på spel. I varje heat röstade juryn vidare en topp 4 direkt till final och ytterligare fyra som fick tävla en slags Andra chansen-omgång där ytterligare fyra bidrag tog sig till final.

I finalen tävlade sedan de 20 deltagarna samt ytterligare en akt som hade röstats in automatiskt till finalen. Resultatet avgjordes helt och hållet av en femmannajury som hade tillsatts av produktionsteamet bakom uttagningen och det sanmarinska TV-bolaget SMRTV.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Nja, årets sanmarinska bidrag är väl kanske inte det bästa de har skickat. Här har vi istället en sämre version av Sloveniens bidrag, fast bara refräng och överdrivna ambitioner. Det verkar som att de försöker likna Måneskin, men blir istället som ett dåligt coverband på Red Hot Chili Peppers eller något liknande. Detta bidrag saknar produktion, genomtänkthet och kreativitet – det känns lite ihopslängt. Vill dock ge en eloge till bandmedlemmarna som ändå försöker göra en bra scenshow – och jag tvivlar inte på att de kommer göra ett rätt bra intryck i Liverpool, men låten är tyvärr för svag, det är bara så.


.

Nej, nej, nej och ännu ett Nej! Detta är inte bra… förlåt San Marino! Men i år så är det inte ert år… bättre lycka nästa år.


.

Ibland undrar jag om San Marino bara trollar EBU och resten av Europa. De som satt i juryn för årets tävling måste definitivt göra det. Nu såg inte jag deras nationella uttagning, men jag har svårt att se att detta var det bästa bidraget bland 102 bidrag. Allt är verkligen fel. Sångaren har en sådan energi och ett självförtroende så man tror att han är Damiano David, men han låter som en halvfull imitatör på Finlandsfärjan. Bandet låter rent ut sagt dåligt. Som om de faktiskt inte är musiker. Lägg där till textraden “C’mon, baby, come and find me. I can smell you like an animal”… 

Jag funderar också ibland på varför San Marino fortsätter att vara med i denna tävling. Men sen inser man att länder vill sälja in sig för omvärlden och via musiken bjuda in till turism. Denna låt får mig att aldrig vilja besöka San Marino. Årets sista nolla är också den mest välförtjänta.


.

Jag är besviken på San Marino i år. För det första så undrar jag vem som kom på idén att ha en uttagning med över 100 låtar som ska tävla i mindre heats och en final på mindre än sju dagar. Det gör det i alla fall väldigt svårt att sätta sig in i låtarna och hitta favoriter. När det sedan väl var dags för final så fanns det i alla fall en del härliga låtar – men vinnaren Piqued Jacks återfanns inte på min topp 10. Helt ärligt vet jag faktiskt inte vad jag ska tycka om den här låten. Roligt är det inte men inte heller jättetråkigt. Mellanmjölk skulle kanske vara ett mer passande uttryck!


.

San Marino gör väl ett hyfsat försök att spinna vidare på rocktemat men det fanns många andra i deras uttagning som var bättre. Det låter alldeles för enformigt och texten är barnslig.


.

Det finns mycket i själva musikaliteten jag uppskattar här, i dess studioversion. Live lät det kanske inte helt rent, men det kan man mest beskylla det dåliga studioljudet för. Många beståndsdelar som jag kan uppskatta i låten, bland annat slutet som bryter upp övriga låten som annars kan bli lite monoton emellanåt. Texten däremot är inte särskilt vacker, men jag har samtidigt hört värre saker i mina dagar.


.

Eurovisionens bästa land bjuder i vanlig ordning på ett riktigt starkt och välskrivet bidrag. Enda klagomålet jag har skulle väl i så fall vara att låttexten är något ”awkward”, men jag kan ha överseende med det. Jag uppskattar att San Marino inte är rädda för att sticka ut och att de för första gången bjuder på en riktig rocklåt. Låten är definitivt ett friskt inslag i startfältet, jag är helt övertygad om att San Marino gjorde rätt val som skickade Piqued Jacks till Liverpool.


.

Jag känner mig mållös av ord när jag nu ska kommentera San Marinos ESC-bidrag, men får ge ett tappert försök åtminstone. Det här är allt annat än bra. Det känns så amatörmässigt och skrikigt så det förslår. De hade flera andra bättre alternativ i sin uttagning som hade passat bättre än detta italienska garage-rockbandet som konstigt nog sjunger sin låt på engelska. Huvudsångarens röst är dock lite skön om man nu ska leta något som är positivt.


.

Ok poprocklåt, men lite för anonym för att vinna mark. Och detta valde man fram av över 100 bidrag. En rolig händelse, men samtidigt kvalitetsbefriat och blir som en cabaret som framförs av fritidsgården…på 80-talet, för det är lite av de referenserna jag får av låten och sångaren.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
18 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Det känns ganska givet utanför finalen, detta är inte ett bidrag som kommer att locka röster. För lite kvalitet och dessutom omringad av flera mycket bättre bidrag. Nej, San Marino når inte finalen i år heller.


Om jag får gissa blir det alltså inte heller i år någon finalplats för San Marino. I år får ni således åter stanna i semifinal!


Tre saker är säkra i livet; skatter, döden och att San Marino missar finalen i år.Jag tror inte att San Marino går till final, dels för att deras låt är inte tillräckligt stark och de har också hamnat mellan två andra låtar som jag tror kommer att göra större intryck på publiken, inte minst Österrikes glada humorbidrag som följer precis efter San Marino.


Nästa år kanske de ska testa att inte ha så många deltagare i sin uttagning och satsa på kvalité istället.


San Marino har ofta väldigt tufft redan som det är, och det känns klippt i år redan nu. Jag har under en lång tid följt upp vad många tycker och tänker, och en genomgående trend jag noterat är att nästan alla har dem i botten sina top 37-rankingar. Tråkigt med tanke på att de ändå satsar väldigt hårt för att klättra, men jag tror inte det kommer bära nån frukt i år heller.Tyvärr så har ju Loreen redan vunnit Eurovision 2023. Annars tror jag helt klart att San Marino haft goda chanser att knipa sin första seger. Nu får de istället vara med och tävla om andra platsen. Men vem vet, kanske sker det ett mirakel i maj? Finalplatsen är redan skriven i sten.


Jag kan garantera alla läsare att San Marino inte har någon som helst chans i årets Eurovision. Om inte sistaplats så i botten av Semifinal 2, lätt.


Nej men nej – detta låter sig inte fungera och San Marino kommer att se sig akterseglade av många andra bidrag.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »