« Inför ESC Island 2022

Inför ESC Island 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Diljá med bidraget ”Power” som representerade Island. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 7 av 16, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Diljá?

 

Diljá Pétursdóttir, här känd som Diljá, föddes den 15:e december 2001, gjorde sin TV-debut när hon deltog i isländska Talang 2014. Då var hon endast 11 år gammal men tog sig inte vidare i tävlingen. Året därpå var hon med igen och sjöng sig till juryns hjärtan med sin version av låten ”Brokenhearted”. Nu åtta år senare fick hon för första gången tävla i Söngvakeppnin där hon tävlade med bidraget Power (som hon har skapat ihop med Pálmi Ragnar Ásgeirsson). Bidraget tog sig vidare som finalist från sin semifinal och vann sedan den avgörande finalen.

I uttagningen framförde Diljá sitt bidrag på isländska i semifinalen men valde att översätta låten till engelska till finalen. Du får gärna lyssna på den isländska studioversionen och se semifinalframträdandet för att göra en jämförelse mellan den isländska och engelska versionen av tävlingsbidraget!

Vi ska också säga att Diljá blir den första soloartisten som representerar Island i det här sammanhanget sedan Lissabon 2018. Alla år däremellan har Island nämligen bara representerats av musikgrupper.

Hur valde Island till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Island sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Söngvakeppnin 2023.

Från en nationell antagning utsågs 10 bidrag som fick tävla genom två semifinaler – fem bidrag per program – där enbart publikröstning utsåg två vinnare per sändning. En jury lade sedan till ett wildcard bland de utröstade låtarna.

I finalen korades vinnaren i två rundor, först där en jury tillsammans med tv-tittarna utsåg en gemensam topp 2 följt av att tv-tittarna själva fick rösta fram en vinnare.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är eventuellt den tråkigaste låten i hela semifinal 2, vilket är imponerande då den faktiskt har ett ganska högt tempo. Ändå lyckas man nästan få mig att somna, vilket är lite motsägelsefullt. Anledningen är att låten är väldigt repetetiv och enformig, trots sina försök att höja tempot med drum’n’bass-soundet. Tyvärr funkar det inte alls. Låten passar heller inte Diljá rent röstmässigt, och det blir stundtals falsksång. Dessutom finns knappt något strukturerat scenframträdande, det hela känns förvirrande spontant och rörigt. Nej, jag konstaterar att detta inte landar särskilt högt hos mig, tyvärr.


.

Po-po-power, ja så sjungs det i låten några gånger, och jag håller med att låten har känslan Power i sig. Frågan är: Kommer det synas på scenen? Vi får vänta och se.


.

Diljá och hennes röst balanserar på en hårfin gräns mellan bra och fruktansvärt irriterande. I studioversionen låter det rent. Men där har man lyxen att trixa och fixa. Live låter det rätt falskt och jag blir väldigt obekväm. Sedan är själva melodin väldigt enformig och tråkig. Det lyfter inte någonstans och ordet dynamik har de helt missat.

Det känns lite som att man haft en god idé men inte alls fått det att stämma. Man har heller inte haft Diljás röst i åtanke. För med en annan struktur hade det teoretiskt sett kunnat funka. Visst saknar man låtar som “Never Forget” eller “Ég á líf” när man hör detta? En kompispoäng till Island. Känner att Diljá förtjänar lite sympati.


.

För egen del hade jag Bragi som favorit i Islands uttagning men av de två som ställdes i slutomröstningen i Söngvakeppnins final tidigare i vintras så vann ändå rätt låt. För egen del känns det ändå som att låten saknar något så därför blir det ett lite lägre betyg, men i övrigt helt okej!


.

Ni vet när ni hör en låt på radion och tänker ”kan de inte spela nåt annat nån gång!”, precis så låter detta bidrag. Det är så vardagligt och känslolöst och man undrar vart låtskrivarna till ”Húsavík” tagit vägen? Med tanke på hur trist hela Islands uttagning var så kunde de inte göra så mycket bättre än så här tyvärr. Island är nog en av de största besvikelserna i år.


.

Den här låten är ett glädjepiller som har effekt på mig, och det kan delvis förklaras av drum’n’bass-beatet som jag är så svag för (ger nästan vilken låt som helst ett bra driv), men lika mycket av Diljá själv. Vilken energi hon hade när hon uppträdde vid finalen av Söngvakeppnin! Här har vi en som verkligen gillar det hon gör, och det smittar av sig. I alla fall på mig. Jag märker för övrigt att med Danmark som egentligen enda undantag så är Norden starka i år. Island som personlig favorit, Norge som stor fanfavorit, och så Sverige och Finland som är både och.


.

Vet inte om jag är helt såld på årets isländska bidrag. En trist radiopoplåt som kan liknas vid en demoversion. Skulle jag likna den vid något så känns det lite som en låt som Kiana hade tävlat med i Melodifestivalen då jag tycker den kan placeras i samma fack som Where Did You Go.


.

En klassisk powerballad från islänningarna i år med den coola artisten Diljá. Bidraget har vuxit en del på mig sedan den tävlade och vann den isländska uttagningen.


.

Island hade en för mig svag uttagning i årets upplaga av Söngvakeppnin, men Diljá ger power till sitt bidrag och förtjänar verkligen att representera Island. Däremot känner jag att det saknas något av det lilla extra för en riktigt hög poäng.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
24,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Nja, om detta är vad Diljá kan prestera som max på scenen så känns det spontant som att hon missar finalen. Detta är inte ett bidrag som sticker ut särskilt mycket, tvärtom kommer det bli svårt för Island att bli ihågkommet här. Jag tippar på att man får sikta in sig på kampen om sistaplatsen i semifinal 2.


Ytterligare ett bidrag som är svårbedömt i hur det kan gå. Som jag skrev här ovanför får vi vänta och se hur resultatet blir…


Svårt för Island i år. Men jag sa det i något inlägg tidigare – i semi 2 kan vad som helst hända och inget skulle förvåna mig.Återigen är det en situation där det känns 50/50 utifrån hur det ska gå för Island i år. Antingen blir det flipp eller flopp. Jag kan inte bestämma mig än så det får bli en till kanske tills vidare…


Kanske är det bara jag som ogillar sån här meningslös pop men det blir så himla tjatigt. Kanske är det en åldersfråga?


Att Island fått ett sånt ljummet mottagande så här långt förstår jag inte. Jag anser att de definitivt hör hemma i finalen med Diljá som kommer ut genom rutan och ger järnet. Jag går helt emot vad oddsen säger och håller upp grön skylt!Spontant så lutar jag åt att Island åker ut i semifinalen. Men alltså, det finns sämre bidrag. Och med tanke på hur få låtar det är med är det inte omöjligt att de med nöd och näppe kniper en finalplats.


Det känns tveksamt om det blir finalplats för Island i år. Låten har definitivt potential, men saknar något som gör att den sticker ut och att vara tillräckligt unik.


Osäkert huruvida Island tar sig till final, men jag hoppas på att Diljá gör det över ett flertal andra bidrag.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera