Flera ukrainska artister gästar Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Som en del av att årets Eurovision görs i samproduktion mellan brittiska BBC och ukrainska UA:PBC kommer årets två semifinaler att gästas av en rad ukrainska artister. Inför tävlingen har EBU presenterat gästartister till semifinalerna och nu även gästartister till finalen.

 

Semifinal 1, tisdag 9 maj

Den första semifinalen kommer att öppnas av sångerskan Julia Sanina, som till vardags är sångerska i det ukrainska bandet The Hardkiss (som för övrigt var en hårsmån från att få representera Ukraina i Eurovision 2016). Hon kommer att framföra låten ”Lighthouse” (eller Маяк som den heter på ukrainska) innan hon sedan ansluter till sina två programledarkollegor Alesha Dixon och Hannah Waddingham.

När de 15 tävlingsbidragen har framförts och själva tittar- och onlineomröstningen pågår kommer världsstjärnan Rita Ora att uppträda med några av sina hits inklusive sin senaste singel ”Praising You”.

Som mellanakt mellan det att omröstningen avslutats och resultatet presenteras gästas Liverpool Arena av den ukrainska artisten Alyosha, som representerade Ukraina i ESC 2010 med Sweet People. Hon kommer att göra ett framträdande tillsammans med den brittiska sångerskan Rebecca Ferguson (alltså inte den svenska skådespelerskan med samma namn). Alyosha var själv tvungen att lämna sitt hemland Ukraina ifjol när kriget bröt ut och deras nummer kommer att symbolisera en berättelse om hopp och stöd för ukrainare.

 

Semifinal 2, torsdag 11 maj

Som det ser ut idag kommer semifinal 2 att få två mellanakter, det är således oklart om det blir någon annan öppningsakt mer än att programledarna hälsar alla välkomna och drar igång sändningen med den första låten (såsom det ibland har varit i tidigare års semi 2).

Den första mellanakten heter i alla fall Music Unites Generations där sångerskan Mariya Yaremchuk, som tävlade för Ukraina i Eurovision 2014 med låten Tick-Tock, gör ett nummer med montage av ukrainsk musik tillsammans med rapparen OTOY och 14-åriga Zlata Dziunka (som tidigare har representerat Ukraina i Junior Eurovision). Det är faktiskt det första scenframträdandet som Mariya kommer att göra på flera år efter att ha satt sin musikkarriär på paus för fem år sedan.

Den andra mellanakten har fått namnet Be Who You Wanna Be som kommer att framföras av tre drag-artister vars namn ännu inte har gjorts kända. Deras nummer kommer att handla om att Eurovision är till för alla oavsett vem du är som tillsammans med ett stort antal dansare kommer att framföra numret.

 

Finalen, lördag 13 maj

Finalen kommer att öppnas av förra årets vinnare Kalush Orchestra som framför en låt som har fått namnet ”Voices of a New Generation”. I framträdandet kommer också fjolårets vinnarlåt ”Stefania” ingå, som ju fick makalösa 439 poäng från tittarna den gången!

Under den flaggparad då finalisterna går in en och en på scenen under publikens jubel kommer tidigare Eurovision-artister som representerat Ukraina uppträda med både sina egna ESC-låtar samt andra brittiska klassiker. Artisterna/grupperna som har bjudits in är Go_A (2020 & 2021), Jamala (ESC-vinnare 2016), Tina Karol (2006) och Verka Serduchka (2007).

När alla 26 finalister har uppträtt och själva omröstningen är igång kommer finalen att bjudas på ett framträdande med förra årets ESC-tvåa Sam Ryder, som tog tillbaka Storbritannien från otal bottenplaceringar i Eurovision-finalerna under de senaste 20 åren till en hedrande andraplats.

Ytterligare en mellanakt som genomförs i finalen har fått namnet The Liverpool Songbook som ska hylla värdstadens bidrag till popmusiken. Staden har som bekant producerat mängder med hits genom åren och några av dessa kommer att framföras av inbjudna tidigare Eurovision-deltagare, däribland Cornelia Jakobs som ifjol tog Sverige till en hedrande fjärdeplats i ESC-finalen. Hon blir däremot inte själv på scenen utan övriga akter som är inbjudna är Mahmood (tävlade för Italien i ESC 2019 och 2022), Netta (vann ESC för Israel 2018), Daði Freyr (tävlade för Island 2020 och 2021), Duncan Laurence (vann ESC för Nederländerna 2019) och Sonia (tävlade för Storbritannien 1993). Den sistnämnda är också från Liverpool som i år firar 30 år sedan hon kom tvåa i tävlingen.

 


 

Kommentera