Loreen: ”Det ska bli spännande att vara med igen”

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Malmö intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om Melodifestival- och ESC-vinnaren Loreen som tävlar med låten ”Tattoo”.

 

Vann Eurovision överlägset övriga deltagare

Loreen är som bekant ingen okänd artist i det här sammanhanget, tvärtom är det nu fjärde gången hon tävlar. Första gången var i Melodifestivalen 2011 med My Heart Is Refusing Me som tog henne till Andra chansen där hon åkte ut. Ett år senare deltog hon igen, den gången med låten Euphoria av Thomas G:son och Peter Boström (som var låtens upphovspersoner) så medverkade hon och tog sig hela vägen till final där det blev storseger – både i Melodifestivalen och Eurovision, vilket i sin tur ledde till Sveriges femte ESC-seger genom tiderna, och en överlägsen sådan. Loreen slog dock inte Alexander Rybaks dåvarande rekordpoängsumma men däremot fick Loreen fler 12-poängare!

Det ska också nämnas här att låten har streamats närmare 200 miljoner gånger på Spotify (om man adderar de två versioner som finns ute) och hennes framträdande har i efterhand setts över 51 miljoner gånger på Eurovisions YouTube-kanal. ”Euphoria” har också korats som fansens vinnare i den årliga Topp 250-omröstningen, även om den ifjol blev nedflyttad till andra plats efter Spaniens Chanel. Oavsett är det en framgångssaga utan dess like som Loreen själv känner en stor tacksamhet för.

”Euphoria” öppnade upp en dörr som gjorde att jag kunde möta och samtala med fler människor, inflikar hon.

 

Medverkar för fjärde gången

Sedan Melodifestival- och Eurovision-segern har Loreen också tävlat en tredje gång i Melodifestivalen. Året var 2017 och låten hette Statesment. Då som nu var hon en av storfavoriterna, men den gången slutade det med sorti i Andra chansen. Nu fem år senare är Loreen tillbaka igen i tävlingen och det tycker hon själv ska bli roligt. Bidraget hon tävlar med heter ”Tattoo” som Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker står bakom på upphovssidan.

– Det ska bli spännande att vara med igen, säger hon.

 

Hur går förberedelserna inför ditt framträdande på lördag?

– Jo men det går bra, det är lite nervigt när man ska sätta ihop alla bitarna. Man ser inte resultatet av idéerna som man har skapat förrän man är på plats, så det är alltid lite nervigt men det har varit mycket förberedelser. Bara den fysiska förberedelsen har varit ganska omfattande. Jag har nu de senaste två månaderna tränat två gånger per dag 6 dagar i veckan bara för att konditionen ska vara på plats i det jag ska göra, berättar hon.

 

Loreen berättar vidare om hennes mentala och kroppsliga förberedelser inför framträdandet. Hon säger att hon ser sin kropp som ett verktyg som en del i en slags tavla som symboliserar vad det är hon vill berätta med den låt hon framför. Då anpassar hon kroppen efter sammanhanget och att hon alltid tar det på fullaste allvar för att det ska bli bra.

– Det är spännande när man använder hela sig för det konstnärliga uttrycket och jag älskar det, säger hon.

 

Speglar en resa i sina låtar

Handlingen i de låtar som Loreen har tävlat med skulle man kunna spegla som en slags resa som börjar med en sårbar kvinna i ”My Heart is Refusing Me” till en euforisk kvinna i ”Euphoria” till en som har växt sig och blivit stark. Detta är något som Loreen själv bekräftar och utvecklar.

– Jag tror det är livet som hände. Generellt tror jag alla är på väg och försöka utvecklas och blomma, göra misstag och backa fram och tillbaka, säger Loreen.

– Till saken hör att i min kreativitet finns det ingen separation i mellan min fysiska kropp och mig som människa utan det är en och samma. Kreativiteten är en stor del av dig, den är du. För mig är alla de här faserna har varit en spegling av mig och så funkar vi alla. Det är lite spännande, tillägger hon.

 

Skulle kunna bli historisk i Eurovision

Inför lördag är Loreen åter igen storfavorit – hon leder oddsen både för deltävling 4 och hela Melodifestivalen (bland de låtar som är kvar i tävlingen och de sju som i skrivande stund ännu inte har tävlat). Om det nu skulle bli ännu en seger i Melodifestivalen och tävlan i Eurovision med möjlighet till seger även där skulle göra Loreen historik i och med att det bara är en artist som vunnit allt två gånger (Johnny Logan för Irland 1980 och 1987, samt 1992 men då som låtskrivare). Även om hon är tacksam till det stora stödet ligger hennes fokus just nu på de tre minuter som hon ska framföra i programmet på lördag.

– Jag har ingen riktig koll på det där och jag gör det med flit, men jag är så fokuserad på att se till att visionen och det jag vill förmedla med att försöka röra om i hjärtat på alla på ett positivt sätt. Så all min fokus och energi har legat i det, berättar Loreen.

 

Loreen utvecklar sitt resonemang med att berätta att det var just det fokuset hon hade med ”Euphoria” 2012 och hon säger själv att det var en sådan välsignelse för henne att inte lägga fokus på vad alla andra tycker och tänker utan att få fokusera på det som hon vill göra och att det ska bli så bra som möjligt. Samtidigt tillägger hon att hon blir väldigt glad och tacksam för att människor gillar hennes musik och att det blir som en slags folkfest kring hela Melodifestivalbubblan.

– Vi behöver plattformar där vi känner gemenskap och glädje och där man känner sig inkluderad oavsett vad man är och tycker. Melodifestivalen är vårt starkaste kort där och det är ingen slump att det växer och har växt sig starkare för varje år. Människor vill känna sig delaktiga och vill ha kul. Det låter kanske ytligt men samtidigt när du känner dig lycklig så påverkar det. Det finns en sådan dominoeffekt av att en människa känner sig glad eller lycklig eller skön, säger Loreen.

 

Spelningar och turné resten av året

För den som vill följa med Loreen även efter Melodifestivalen och eventuell tävlan i Eurovision (lite beroende på hur det går i tävlingen ska tilläggas) hintar Loreen för oss att i hon i sommar har ett antal spelningar – och i höst ger hon sig ut på en turné i Skandinavien och eventuellt även med en tur till fler länder.

Med det sagt vill vi önska Loreen lycka till i Melodifestivalen 2023 och om du vill följa Loreen i sociala medier så kan du bland annat göra det via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


 

Kommentera