Duon TuralTuranX representerar Azerbajdzjan i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. TV-bolaget İctimai Televiziya har meddelat att det blir den 22-åriga duon Turan & Tural Bağmanovlar som kommer att representera Azerbajdzjan i Eurovision 2023.

Bidraget som duon ska framföra i tävlingen heter ”Tell Me More” och är gjord av de själva. Låten har dock inte släppts än i studioversion och något släppdatum har ännu inte annonserats ut. I Eurovision 2023 kommer duon att kalla sig för TuralTuranX.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Även i år valde Azerbajdzjan att välja internt till Eurovision. Man inledde processen i december ifjol med att ta emot tävlingsbidrag, vilket avslutades den 15:e januari. I början av februari gick Ilaha Dadashova, som är talesperson för Azerbajdzjans ESC-delegation, ut via Instagram för att meddela att processen hade landat i fem artister. Dessa hade fått spela in liveframträdanden av sina respektive tävlingsbidrag vilka sedan skickades vidare till en tillsatt fokusgrupp som i sin tur avgjorde vem av de fem som ska bli vald. De artister som valdes ut i detta steg var Azer Nasibov, duon Humay Aslanova & Amrah Musayev, Leyla Izzatova, Mamagama och duon Turan & Tural Bağmanovlar. Som bekant var det den sistnämnda duon som blev vald.

En annan sak att berätta är att det är första gången sedan 2008, då Azerbajdzjan ESC-debuterade, som tävlingsbidraget är gjort av lokala låtskrivare. Alla år mellan 2009 och 2022 har İctimai Televiziya alltid tagit hjälp av internationella låtskrivare, men i år i och med att det är artisterna själva som gjort sin låt kommer årets låt att stå bakom av låtskrivare från Azerbajdzjan.

 


 

Kommentera