Förhandslyssning av bidragen i deltävling 3 (Mello 2023)

MELODIFESTIVALEN 2023. Under tisdagen spelade SVT upp studioversionerna av veckans sju tävlingsbidrag för presskåren. Vår skribent Robban var på plats vid uppspelet och i denna artikel presenterar han sina första kommentarer om låtarna.

För kännedom kommer vi att rapportera mycket mer från repetitionerna med med bland annat livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningen, så det här blir bara ett första smakprov på vad som väntar under veckan!

 

01. Paul Rey – ”Royals”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Vi öppnar den tredje deltävlingen med en riktig arenapop-rökare från Paul Rey som är tillbaka i Melodifestivalen för tredje gången. En passande öppningslåt, men allt för medelmåttigt och slätstruket enligt mig. Detta är ett helt annat sound än det vi hört tidigare från Paul i Melodifestivalen. Tänk lite Victor Crone eller Robin Bengtsson-arenapop. Precis så låter det. Detta är för mig Pauls sämsta bidrag, men jag tror det kommer räcka till en topp-4 placering där det troligen blir en plats i semifinalen om jag får förhandstippa efter att bara ha hört låten samt att han är igenkänd, vilket också spelar stor roll i det här sammanhanget.

 

 

02. Casanovas – ”Så kommer känslorna tillbaka”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: En härlig dansbandslåt i upptempo-takt. Detta låter väldigt mycket som Mello lät i början på 2000-talet och referenser kan göras till Barbados och Arvingarna i sitt sound. Hade detta bidrag varit med för 20 år sedan hade den lätt varit en vinnarkandidat, men musikstilen och Melodifestivalen har förändrats (läs: förnyats) och den här typen av låtar har det inte lika lätt längre. Men det är fortfarande nostalgiskt och befriande. Här finns tonartshöjning och en medryckande refräng.

Oavsett hur det går i Melodifestivalen 2023 är detta en given låt för Svensktoppen. Skulle inte räkna ut de från att knipa en semifinalplats. Vi såg ju förra veckan hur countrypop-duon Tennesse Tears skrällde sig vidare, trots att de legat stadigt efter förhandsfavoriterna på oddsen. Den riktar sig till en sorts publik (främst de äldre), men knappast till de yngre tittarna.

 

 

03. Melanie Wehbe – ”For the Show”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Låtskrivaren Melanie Wehbe har flera ESC- och Mello-bidrag i bagaget (som låtskrivare). Förra veckan stod hon bakom Maria Surs bidrag som tog sig till final. Nu kliver hon upp på scenen själv för att framföra bidraget ”The Show” som är en modern pop-ballad med en härlig hook i refrängen. Melanie visar prov på att ha en fin sångröst, men låten lyfter aldrig riktigt för mig och precis som Paul Reys bidrag känns det här lika slätstruket och lite småtråkigt.

 

 

04. Nordman – ”Släpp alla sorger”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Jag som är ett stort Nordman-fan blev väldigt glad över att de skulle vara med i tävlingen i år. Det har nu gått hela 15 år sedan de var med senast med ”I lågornas sken” och deras medverkan i år blir tredje gången gillt. Årets låt ”Släpp alla sorger” är en klassisk Nordman-låt (folkpop) och veckans bästa låt enligt mig. Om man ska jämföra årets låt med deras tidigare Mello-bidrag så tycker jag inte att den här låten bräcker någon av dessa. Möjligtvis i så fall ”Ödet var min väg” från 2005. Verserna och refrängen är starka och man får vad man förväntar sig här.

Nordman är välkända för svenska folket och oerhört populära, så det är inget snack om saken att de kommer vara med bland de fyra bästa att ta sig vidare. Om det sen blir direkt till final eller semi återstår att se.

 

05. Laurell – ”Sober”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Precis som Melanie Wehbe är även Laurell Barker en välkänd låtskrivare i dessa sammanhangen och gör även hon sin debut som artist i Melodifestivalen. Hennes låt ”Sober” låter som något som Margaret kunde ha ställt upp med. Kanske var låten rent ut sagt tilltänkt för henne från början? Det är en ungdomlig poplåt som går lite i samma stil som hennes singel ”Habit”. Något som retar mig lite är den förvrängda och tillgjorda rösten i vissa partier av låten. Här finns också en tonartshöjning.

Det känns lite som att det kommer bli ett låtskrivar-battle mellan Laurell vs Melanie Wehbe om vem som får flest röster. Skulle väl inte räkna ut Laurell, men likväl inte bli förvånad om det här faller bort.

 

 

06. Ida-Lova – ”Låt hela stan se på”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Här har vi ytterligare en debutant som man inte hört om tidigare. Men faktum är att detta är Christine Meltzers dotter. ”Låt hela stan se på” är en avskalad, modern pianoballad på svenska med en tydlig berättande textslinga. Ida-Lova har en behaglig röst att lyssna på och det är en vacker sång som påminner lite om låten ”Lyckligt slut” som Lancelot tävlade med ifjol eller ”Rosa Himmel” med Molly Sandén. Artistmässigt skulle jag referera till både Veronica Maggio, Victor Leksell eller Håkan Hellström. Ida-Lova känns som en spännande artist som man gärna vill höra mer av. Det är fint och lite eget, men frågan är om det sticker ut tillräckligt mycket för att folk som röstar via appen ska hjärtrösta vidare detta? Dessvärre har den här typen av ballader ganska svårt att nå fram och ta sig vidare och jag gissar därför att det blir plats 6 eller 7 för Ida-Lova.

 

 

07. Marcus & Martinus – ”Air”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: De norska superstjärnorna Marcus & Martinus ställer upp i svenska Melodifestivalen. Det kom kanske inte som någon överraskning med tanke på deras medverkan i Masked Singers ifjol. De verkar ha ställt in sitt sikte och sin bas här i Sverige. Deras låt ”Air” är en modern poplåt som går lite i samma stil som ”Bluffin” med Liamoo. Får även lite The Weekends-känsla över låten. Den är som gjord för att ta plats i en stor arena. Kanske Friends Arena eller t.om M&S Bank Arena i Liverpool? Detta kommer garanterat bli en radiohit utanför Mello-bubblan. Givna finalister på lördag och jag förväntar mig ett snyggt scenframträdande. Det är inget snack om att de kommer få flest röster, men personligen tycker jag inte att detta är veckans bästa låt för mig personligen, även om den fortfarande är bra.

 

Sammanfattningsvis…


…tycker jag att det är en sämre deltävling än de två förgående, där det mesta känns ospännande bortsett från några få undantag. Personligen gillade jag bidraget från Nordman bäst, men det trodde jag även på förhand att jag skulle göra. Marcus & Martinus låt är jag inte såld på riktigt än, men kanske att den växer i takt med ju längre lördagen vi kommer när man fått se repetitioner och genrep innan live-sändningen på lördag. De två förgående veckorna har varit mer lätt att förutspå utgången, men till denna veckan känns det mycket mer öppet om alla platser från säg plats 2-7.  Hoppas att programmet som helhet inklusive mellanakterna kommer bli lyckat, när inte låtarna riktigt lever upp till mina förväntningar.

Med de orden tackar jag för mig för nu, så får ni hålla er till tåls tills smyglyssningar och repetition – och genrepsrapportering på torsdag och fredag.

 

 


 

Kommentera