« ESC-bubblan jan-juni 2022

ESC-bubblan jan-juni 2023 »


Arkiverad sida

Från och med 1 januari 2023 har vi bytt rapporteringssida till första halvåret 2023. Klicka här för att komma dit.

OBS! Alla tidigare uppdateringar från 1 juli till 31 december finns kvar att läsa via månadsflikarna längst nere på sidan.

/ESC-Panelen

 

Nyhetshändelser i december


Månadssammanfattning, december

31 december. Strax byter vi månad och år, och därför har vi sammanfattat allt som hände i Eurovision-bubblan under denna månad.

Läs mer »


Schlagermagistern sammanfattar Eurovision-året 2022

30 december. Snart är 2022 ett minne blott men för att inte glömma bort allt har vår eminente Schlagermagister Adrian sammanfattat hur Eurovision-året 2022 blev från början till slut.

Läs mer »


Rumäniens finalbidrag har släppts

29 december. Andra lördagen i februari genomför Rumänien sin ESC-uttagning till Liverpool där 12 låtar tävlar. Redan nu veckorna före sändningen har samtliga finalbidrag släppts officiellt i studioversioner. Om du vill lyssna på dessa så har vi samlat de i vår artikel om Rumäniens uttagning 2023.


Allmänhetens jury har röstat i Greklands urvalsuttagning

29 december. Under mellandagarna precis innan 2022 blir 2023 har den så kallade allmänhetens jury i Greklands urvalsuttagning fått rösta. Det handlar om 70 personer som har valts ut som har fått poängsätta sju olika låtar vilket är en del av urvalet till den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att väljas ut. Allmänhetens jury delar på makten med en urvalskommitté även om allmänheten har en något större procentuell fördel.

Även om själva omröstningen har genomförts nu är det inte sagt när valet kommer att presenteras. Vi kommer såklart att följa Greklands uttagning noggrant även om det bara är ett internt val även den här gången.


Smyglyssna på MESC-bidragen (Maltas uttagning)

28 december. Den 13:e januari startar Maltas Eurovision-uttagning MESC 2023 och redan nu ges möjlighet att smyglyssna på startfältets 40 tävlingsbidrag. Det som just nu erbjuds är 30 sekundersklipp av varje framträdande.

Läs mer »


Noa Kirel har spelat in två potentiella ESC-bidrag

25 december. I somras gick israeliska KAN ut med att de internt valt ut sångerskan Noa Kirel som ESC-representant till Liverpool. Nu kommer rapporter om att sångerskan har spelat in två potentiella ESC-bidrag, däremot framkommer det inget om någon av låtarna har valts ut eller när valet offentliggörs.


Semifinalfördelningen klar i Portugal

25 december. Som brukligt har det portugisiska TV-bolaget RTP lottat den semifinalfördelning till sin ESC-uttagning Festival da Canção. Än så länge har man bara meddelat vilka låtskrivare som hamnat i vilken semifinal, inte vad deras låtar heter och vilka som ska framföra dessa.

Enligt senaste uppgifter släpps alla tävlingsbidrag den 19:e januari.


Moldavien förbereder sig för nationell ESC-uttagning

24 december. Det moldaviska TV-bolaget TRM har nu officiellt öppnat antagningen till sin nationella uttagning Etapa Națională som hålls inför Eurovision 2023.

Läs mer »


Diskvalificering i Litauens Pabandom iš naujo!

23 december. Bara ett par dagar efter det att LRT presenterade deltagarlistan meddelades det att artisten Lina Štalytė med bidraget “My Body” har diskvalificerats från tävlingen. Anledningen är att tävlingsbidraget hade publicerats på en publik plattform före den 1:a september 2022, vilket bryter mot Eurovisions tävlingsregler. Platsen ersätts av gruppen The PiXLES med bidraget “Šaukt”.


Samtliga artister klara i Rumäniens nationella final

23 december. Den 17:e december meddelade rumänska TVR vilka 12 bidrag som urvalsjuryn valt ut till startfältet i Rumäniens Selecţia Naţională 2023. Vid tillfället saknades namnet på en av artisterna som nu har blivit tillagt. Det handlar om artisten Andrei Duțu som kommer att framföra låten ”Statues”.

Finalen är planerad att gå av stapeln den 11:e februari och den här gången avgör 100 procent tittarröstning vilken av de 12 artisterna som ska få tävla för Rumänien i Eurovision Song Contest.


Albanien valde Albina & Familja Kelmendi som representant till ESC 2023

23 december. Det blir sångerskan Albina Kelmendi tillsammans med Familja Kelmendi (under gruppnamnet Albina & Familja Kelmendi) med bidraget ”Duje” som kommer att få representera Albanien i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Festivali i Këngës 61 som avgjordes den 22 december 2022.

Läs mer »


Startfältet till Litauens Pabandom iš naujo! har presenterats

20 december. Litauiska TV-bolaget LRT har efter en kortare betänketid efter den allmänna antagningen meddelat vilka 30 artister med tillhörande bidrag som ska tävla i den kommande upplagan av ESC-uttagningen Pabandom iš naujo!.

Läs mer »


Sju artister och sju låtar i Belgiens Eurosong 2023

20 december. Efter att belgiska TV-bolaget VRT släppt smygklipp på de 14 låtar som valts ut till uttagningen Eurosong kommer nu besked att respektive artist endast kommer att få tävla med varsin låt i den direktsända finalen den 14:e januari. Valet om vilka låtar som följer med till finalsändningen avgörs i förinspelade program som släpps dagarna före finalen. Det är artisterna själva som bestämmer sitt eget låtval och därefter är det upp till jury- och tittarröstning att rösta fram en vinnarlåt.


Fler nyckelpersoner till Eurovision 2023 presenterade

20 december. Sedan tidigare har BBC gått ut med information om vilka personer som ska utgöra huvudteamet bakom Eurovision 2023 och nu släpps fler namn till den produktionslistan. Dessutom kommer produktionen att arbeta nära med UA:PBC (som skulle ha varit värdbolag om tävlingen hade arrangerats i Ukraina) där åtminstone tre personer från det ukrainska bolaget kommer att vara en del av nyckelteamet.


Spaniens Benidorm Fest-bidrag släppta

19 december. I månadsskiftet januari/februari nästa år kommer det spanska TV-bolaget RTVE att anordna ESC-uttagningen Benidorm Fest som väljer Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023. Inför sändningarna har nu samtliga tävlingsbidrags studioversioner släppts för allmän lyssning.

Läs mer & lyssna på låtarna »


Denna vecka: Albaniens Festivali i Këngës

19 december. Bara dagar efter att Ukraina har gjort sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2023 är det dags för nästa land att göra samma sak. Den här gången handlar det om Albaniens Festivali i Këngës (FiK) som hålls i fyra sändningar denna måndag till torsdag klockan 21:00.

I år är det 26 bidrag som har valts ut till tävlan och en av dessa låtar kommer också att få representera Albanien i Liverpool i maj, den här gången framröstad av tv-tittarna i Albanien! Här har vi samlat allt som du behöver veta inför uttagningen.

 

Sändningsschemat

Sändningarna är som tidigare nämnt uppdelade på fyra stycken. TV-bolaget RTSH har valt att låta de tävlande artisterna att framföra respektive låt uppdelat på två sändningar som vi har valt att kalla för Heat 1 och Heat 2. Dessa program sänds måndag och tisdag (19:e och 20:e december). Den tredje sändningen blir en s.k. galakväll innan det sedan är dags för finalen där Albaniens representant till Eurovision 2023 röstas fram. Det kommer också att koras en vinnare av årets FiK vilken nödvändigtvis inte behöver bli samma artist som tittarna väljer ut till Liverpool.

 

Några noteringar

– På grund av att RTSH har valt att inte släppa några studioversioner av låtarna i förväg kommer vi att tycka till om bidragen efter aktuell sändning. Vi gör även topplistor inför finalavgörandet på torsdag.

– Det är i skrivande stund inte känt om alla 26 bidrag kommer att ta sig till final eller om några av låtarna röstas ut innan torsdag kväll. Vi återkommer med mer information om detta när vi vet mer om hur det blir.


Gruppen Tvorchi representerar Ukraina i ESC 2023

17 december. Det har gått lite mer än sju månader sedan gruppen Kalush Orchestra tog hem Ukrainas tredje Eurovision-seger med sin låt ”Stefania” när det så blev dags för den regerande ESC-mästaren att utse sin representant till nästa års tävling. Detta skede i finalen Vidbir där tio bidrag tävlade om segern och där jury- och tittarröstning avgjorde resultatet.

Vinnaren i Vidbir-finalen blev gruppen Tvorchi med bidraget Heart of Steel. De är tack vare Kalush’ seger ifjol direktkvalificerad till finalen!

Mer om resultatet »

Mer fakta om finalen »

Vi tyckte till (inför) »


Startfältet till Rumäniens Selecţia Naţională är klart

17 december. Efter en kortare antagningsperiod har nu den rumänska urvalsjuryn valt ut vilka 12 bidrag som ska medverka i Rumäniens Selecţia Naţională 2023, som är landets uttagning till Eurovision 2023. Alla bidrag har även tilldelats sin artist dock i undantag för ett bidrag där det i skrivande stund är oklart vem eller vilka som ska framföra bidraget i tävlingen.

Läs mer »


Luxemburg överväger Eurovision-comeback 2024

17 december. Anno Eurovision 2023 har det gått 30 år (!) sedan Luxemburg senast deltog i en Eurovision Song Contest. Sedan dess har landets nationella TV-bolag RTL år efter år konsekvent sagt nej till att göra comeback – men nu har det i alla fall öppnats vissa dörrar för att göra ett försök.

Det är RTL själva som i en nyligen publicerad artikel har gått ut med att Luxemburg överväger en ESC-comeback, dock inte till 2023 utan tidigast till 2024 års tävling. En fråga som diskusteras är hur man ska lösa den ekonomiska biten, inte minst om landet skulle vinna tävlingen. Enligt artikeln har det tagits fram en diskussionsgrupp som både involverar TV-bolaget och landets regering.

Luxemburg var en av de sju första länderna som deltog i den allra första ESC-upplagan 1956. Landet medverkade därefter konsekvent i alla upplagor fram till 1993 innan man hoppade av. Under de år landet tävlande lyckades man vinna hela fem gånger (och stod värd efter samtliga segrar utom en) samt få en rad övriga pallplatser.


Startfältet i Italiens Festival di Sanremo komplett

17 december. Natten mot lördagen avgjordes tävlingen Sanremo Giovani, som är musiktävling för nya artister i Italien. Efter den omröstning som hölls för startfältets 12 tävlande lyckades hälften av de ta sig vidare till vinterns Festival di Sanremo där alla har lika stor chans att vinna.

I samband med Giovani-finalen presenterades också alla 28 tävlingsbidrag (jokrarnas nya bidrag samt de 22 artister i kategorin Campioni). Hur dessa låter får vi dock reda på först senare.

Festival di Sanremo är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari (resultatet lär dock bli klart först den 12:e februari).


Fördelningen till Festivali i Këngës presenterad

16 december. Med bara ett par dagar kvar till sändningsdags har albanska TV-bolaget RTSH meddelat vilka artister i startfältet i Festivali i Këngës som ska uppträda i heat 1 respektive heat 2. Upplägget den här gången är nämligen att alla 26 tävlande uppträder minst en gång, 13 åt gången, i två av de fyra sändningarna. Det är ännu oklart om det blir någon slags omröstning eller om alla 26 sedan tävlar i finalen.

Sändningarna genomförs mellan den 19:e och 22:a december. Nytt för i år är att det är tv-tittarna som röstar fram Albaniens ESC-representant (någon av de 26 artisterna) medan juryn bestämmer vem som ska vinna FiK.


Smygklipp av de belgiska Eurosong-bidragen har släppts

15 december. Om lite mindre än en månad, räknat från skrivande stund, avgör Belgien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2023 genom finalen i Eurosong (första gången sedan 2016 som en nationell final anordnas för detta ändamål). I finalen kommer sammanlagt sju artister att tävla med två låtar vardera varpå en expertjury och tv-tittarna får rösta fram en vinnare.

Några dagar innan finalen äger rum är det sagt att låtarna kommer att släppas i sina helhetsversioner, men redan nu kan du lyssna på smakprov på de 14 låtarna. Allt finns samlat här.


Nationella-säsongen börjar dra igång så smått

13 december. Även fast år 2023 ännu inte är här än har dess uttagningssäsong nu börjat lite smått i alla fall. Fram till nu har fyra länder bekräftat sina interna artistval och denna lördag (17:e december) blir också det första tävlingsbidraget klart när den regerande ESC-mästaren Ukraina gör sitt val till Liverpool. Läs gärna mer om det här där vi också tar upp våra personliga topplistor!

Kommande måndag, tisdag, onsdag och torsdag (19-22 december) är det sedan dags för Albanien att göra sitt val, och den här gången enbart med hjälp av tittarröster. Under de fyra kvällarna kommer 26 bidrag att tävla – först genom två uppvisningsprogram, följt av en s.k. galakväll innan finalen sker. Det är dock oklart om alla bidrag tar sig till final eller om några får lämna tävlingen innan finalen. Inför Albaniens uttagning släpps heller inga studioversioner vilket innebär att live-on-stage-versionerna blir de första intrycken för alla tittare.


84 bidrag skickades till Rumäniens uttagning

13 december. Rumänska TV-bolaget TVR har bekräftat att de fick in totalt 84 låtar via den antagning som pågick fram till i söndags (11:e december) till uttagningen Selecţia Naţională 2023. Nu väntar ett kortare juryarbete innan TVR, enligt uppgifter, kommer att släppa deltagarlistan till finalstartfältet. Namnen på de personer som utgör urvalsjuryn har redan presenterats (alla utom en) vilken utgörs av sju personer med varierad musikalisk bakgrund.

Sedan tidigare är det känt att 100 procent tittarröstning kommer att avgöra Rumäniens val till Eurovision Song Contest 2023.


Frankrike vann Junior Eurovision 2022

11 december. Under söndagseftermiddagen den 11:e december avgjordes den 20:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest. Efter att de nationella jurygrupperna och onlineröstningen hade sagt sitt blev det Frankrikes representant Lissandro med bidraget ”Oh maman!” som hade fått högst totalpoäng och därmed vunnit tävlingen. Det är för övrigt landets andra seger i Junior Eurovision och den andra på bara två år!

Läs mer »

Tillägg: Det är ännu inte bekräftat om JESC 2023 kommer att anordnas i Frankrike eller om något annat lands TV-bolag får den uppgiften.


Estlands semifinalfördelning klar

9 december. Med bara ett par veckor kvar till sändningsdags har TV-bolaget ERR nu offentliggjort semifinalfördelningen i Eesti Laul 2023. I denna artikel presenterar vi låtarna som kommer att tävla i respektive sändning.

Läs mer »


18 bidrag tävlar i Kroatiens Dora 2023

9 december. Det blir inga semifinalprogram i årets Dora-uttagning i Kroatien, däremot kommer startfältet att bestå av inte mindre än 18 låtar. Vi har sammanställt vilka som tävlar!

Läs mer »


Rockgrupp representerar Slovenien i Eurovision 2023

8 december. Nu står det klart att det inte blir någon EMA-uttagning i Slovenien till Eurovision 2023. Istället har det nationella TV-bolaget RTVSLO redan valt ut Sloveniens representant och tävlingsbidrag till Liverpool.

 

Vem blev vald?

På en presskonferens som anordnades den 8:e december blev det officiellt presenterat att rockgruppen Joker Out! kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest 2023. Bandet har valts ut via en intern process istället för via en nationell uttagning som tidigare år har hetat EMA. Det har också sagts att bandet ska spela in sin låt i Hamburg i Tyskland och att låten, vars titel ännu inte är presenterad, kommer att släppas officiellt i början av februari. Bidraget kommer att framföras på slovenska.

Det är för övrigt tredje gången som RTVSLO utser sin artist och sitt tävlingsbidrag internt. Tidigare hände det 2013 då Hannah Mancini valdes ut med ”Straight into Love” och 2021 då Ana Soklič kvarstod som representant efter att hon vunnit EMA 2020 (men inte fick tävla i Eurovision p.g.a. coronapandemin).


ERT bekräftar internvalsjuryer för Greklands urval till Liverpool

8 december. I slutet av augusti i år gick ERT ut med en kommuniké där man önskade få in förslag på låtar och artister som vill tävla för Grekland i Eurovision 2023. En antagning pågick sedan under delar av hösten med avslut i början av oktober.

Själva urvalet kommer att göras av två utvalda jurygrupper varav den ena utgörs av en publikpanel på upp till 70 personer där Eurovisionfans får möjlighet att vara med och den andra av en musikexpertjury. Tillsammans kommer de internt rösta fram vilket bidrag som ska få tävla för Grekland i Liverpool i maj 2023.

Den här urvalsmodellen påminner om den som Schweiz har använt sig av varje år sedan 2019 – en modell som för övrigt har tagit de till final vid varje försök!


Azerbajdzjan öppnar antagning till ESC 2023

8 december. TV-bolaget Ictimai i Azerbajdzjan har enligt uppgifter öppnat en antagning till Eurovision 2023 dit intresserade låtskrivare och den här gången även artister kan skicka in tävlingsbidrag. Alla bidrag skickas in till följande adress: song@eurovision.az

Deadline är satt till nyårsafton 2022.

Enligt de regler som finns måste tävlingsbidraget och artisten uppfylla alla de krav EBU ställer enligt Eurovisions regler men i övrigt finns det inga andra tillägg eller egna regler.

Det är oklart hur urvalsprocessen ser ut efter det att antagningen har avslutats.


Förändringar i Irlands ESC-uttagning

6 december. I ett nyligen släppt avsnitt i podden Éirevision medverkade Irlands delegationschef Michael Kealy som berättade mer om den kommande irländska uttagningsfinalen. Sedan tidigare har det varit känt att RTÉ, för andra året på raken, kommer att anordna Irlands ESC-uttagning genom finalen Eurosong i talkshowen Late Late Show och nu har det meddelats att preliminärt finaldatum är satt till den 3:e februari.

Enligt Michael Kealy kommer det att vara 6 akter som uppträder i finalen där resultatet avgörs av två jurygrupper och tv-tittarna. Ifjol var det internationell jury och en studiopanel (som även kommenterade låtarna) som utgjorde jurydelen men den här gången byts studiojuryn ut mot nationell jury. Panelen kommer dock att vara kvar men deras makt reduceras endast till kommentering.

Bidragen kommer att väljas ut från den nationella antagning som hölls i höstas (som enligt Michael Kealy fick in cirka 320-330 bidrag) men RTÉ har också rätt att välja ut artister via specialinbjudningar.


Junior Eurovisions startordning är klar

6 december. Under måndagskvällen genomfördes en lottning i Jerevan i Armenien inför söndagens final i Junior Eurovision. Först lottades värdnationen Armeniens startnummer följt av vilket land som ska inleda respektive avsluta finalen. Resultatet blev att Armenien får startnummer 15 medan Nederländerna inleder och Ukraina avslutar.

Timmarna senare meddelades de exakta startpositionerna för resterande deltagarländer. Se denna sammanställning för mer information.


Junior Eurovision hålls på söndag

5 december. På söndag eftermiddag (11:e december) med start klockan 16:00 CET sänds finalen i Junior Eurovision Song Contest från Jerevan i Armenien. I år är det extra mycket firande i och med att det är den 20:e upplagan genom tiderna, vilket bland annat kommer att uppmärksammas med att flera tidigare JESC-vinnare kommer att uppträda i ett gemensamt framträdande. Andra höjdpunkter att se fram emot under tävlingsveckan är:

Måndagens invigningsceremoni, då alla deltagare hälsas välkomna och produktionen lottar vilket land som ska inleda och avsluta finalen samt vilket startnummer värdnationen Armenien kommer att få. Detta går att följa live via YouTube med start klockan 16:00 CET.

– Under torsdagen och fredagen släpps också klipp från artisternas scenrepetitioner.

– Med start på fredag klockan 20:00 CET fram till programmet start på söndag kl. 16:00 CET kan man onlinerösta på sina favoritbidrag. Det som finns att lyssna på till sin bedömning är repetitionsklipp. Onlineröstningen pausas sedan och öppnar igen efter att alla 16 bidrag har framförts i sin helhet i direktsändningen.

Mer information om Junior Eurovision 2022 har vi samlat i denna artikel.


Omröstningen i ESC Topp 250 är avslutad

5 december. Natten mot måndagen avslutades omröstningen ESC Topp 250 som fansajterna Songfestival.be och ESC Radio anordnar tillsammans. I detta årliga projekt ges fansen möjlighet att rösta fram tio favoritbidrag från Eurovision avgjorda mellan 1956 och senaste året (i det här fallet 2022) där placeringarna ger poäng enligt den klassiska Eurovision-skalan. Nu ska alla listor sammanställas och på nyårsafton kommer ESC Radio att spela upp listan från plats 250 till 1.

Varje år sedan 2012 har Loreen med ”Euphoria” vunnit omröstningen och frågan alla ställer sig är om det blir ett elfte år, eller om någon annan övertar tronen den här gången. Det återstår att se!


22 av 28 tävlande till Festival di Sanremo har presenterats

4 december. Italienska TV-bolaget Rai har meddelat vilka 22 artister i kategorin Campioni som kommer att tävla i Italiens Festival di Sanremo som avgörs den 7-11 februari nästa år. Den 16 december tillkommer sedan 6 jokrar via nykomlingstävlingen Sanremo Giovani och samma kväll planeras det för att redovisa vilka tävlingsbidrag som ska framföras. Initialt var det sagt att det bara skulle bli tre jokrar från Giovani-finalen men detta har utökats. Det gör att hela 28 låtar kommer att tävla i februari.

Läs mer »


Nu kan du börja lyssna på Eesti Laul-bidragen

2 december. I början av november presenterade TV-bolaget ERR vilka 20 bidrag som har valts ut till tävlan i 2023 års Eesti Laul-uttagning, och nu en månad senare har bidragens studioversioner släppts officiellt. Det står även klart att gruppen Wiiralt kommer att uppträda själva istället för att de sjunger med den estniska musikgruppen Ultima Thule.

Läs mer »


Uppgifter: Grekland planerar att bjuda in en ’allmänhetens jury’ till sitt ESC-val

2 december. Vi har nåtts av uppgifter gällande hur Grekland tänker välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023. Som brukligt blir det ett internval men den här gången inte bara med en jury utan två varav en kommer att bestå av dedikerade Eurovision-fans. Det blir således lite som hur Schweiz har valt att göra (med en publikpanel och expertjury som internt röstar fram en vinnare). Enligt uppgifter kommer jurygrupperna att ha olika mycket makt där mest makt hamnar hos allmänhetens jury på ett liknande sätt som det nya röstningssystemet i Eurovision blir (50,6 mot 49,4 procent).


11 tidigare JESC-vinnare gästar Junior Eurovisions 20-årsjubileum

2 december. Den 11:e december avgörs den 20:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest, och för att fira detta har den armeniska produktionen bjudit in tidigare JESC-vinnare från åren som gått. Av de 19 som har vunnit är det sammanlagt elva som kommer att uppträda i ett gemensamt framträdande i Armenien. Dessa är Bzikebi (Georgien 2008), Ralf Mackenbach (Nederländerna 2009), Vladimir Arzumanyan (Armenien 2010), Candy Music (Georgien 2011), Gaia Cauchi (Malta 2013), Vincenzo Cantiello (Italien 2014), Destiny Chukunyere (Malta 2015), Mariam Mamadashvili (Georgien 2016), Viki Gabor (Polen 2019), Valentina (Frankrike 2020) och Maléna (Armenien 2021).

Om du vill se hur alla tidigare JESC-vinnares framträdanden har sett ut genom åren har EBU sammanställt dessa i följande videoklipp.


Lettlands Supernova 2023 fick in 121 bidrag

2 december. Dagen efter att antagningen till Lettlands ESC-uttagning Supernova avslutades meddelade TV-bolaget LTV i Lettland att sammanlagt 121 bidrag hade inkommit, vilket är något färre mot året innan. Nu tar ett juryarbete vid för att utse vilka låtar som ska få tävla. LTV har inte kommenterat något kring hur själva uttagningen kommer att gå till mer än att mer info är att vänta i januari.


Ukrainas Vidbir-bidrag har släppts officiellt

1 december. Den 17:e december kommer Ukraina att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023 och med bara ett par veckor kvar till sändning har nu bidragens studioversioner släppts. Vi har sammanställt alla länkar i denna artikel.

För kännedom kommer vi att tycka till om låtarna inför finalen men då den är först om ett par veckor inväntar vi kommenteringen en stund till.


Polen anordnar ett Eurovision Pre Party 2023

1 december. För första gången någonsin kommer Polen att anordna ett så kallat Eurovision Pre Party där ESC-artister och fans tillsammans upplever mini-Eurovision med musik utan tävling. Festen är planerad att hållas den 1:a april och kommer att arrangeras av PR Target Agency.

Sedan tidigare har det bekräftats att ESC Pre Partyn ska hållas i Barcelona, Madrid, Amsterdam och London i mars och april 2023.


Kroatiens Dora-startfält beräknas presenteras i december

1 december. Det har inte gått lång stund sedan kroatiska TV-bolaget HRT avslutade antagningen till sin Dora-uttagning (Kroatiens ESC-uttagning) och redan nu kommer rapporter om att urvalsjuryn har gjort sitt val och att startfältet kanske presenteras nu i december. Enligt uppgifter ska dubbelt så många bidrag ha valts ut jämfört med tidigare år, dvs. 28 istället för 14 bidrag, vilket alltså är i samma klass som Melodifestivalen!


Mer information om JESC 2023

1 december. Det är snart dags för årets final i Junior Eurovision Song Contest och nu har mer information om programmet släppts. Bland annat kommer resultatet även den här gången att avgöras av å ena sidan nationella jurygrupper i de 16 tävlingsländerna och å andra sidan av onlineröstning. Den senare kommer att öppna redan fredagen den 9:e december och hålls sedan igång fram till dess sändningen startar den 11:e december. När alla bidrag har framförts öppnar omröstningen igen i cirka 15 minuter innan den sedan avslutas.

Kommande måndag, 5:e december, hålls invigningsfesten då alla 16 artister deltar. Förutom att inviga tävlingen kommer man att lotta vilken låt som ska starta respektive avsluta finalen samt vilket startnummer som värdnationen Armenien får.

Vi har också fått reda på att förutom de tre programledarna kommer en AI-robot att gästa programmet som en av programledarna.


Samu Haber blir programledare för UMK 2023

1 december. I samband med månadsskiftet gick finska Yle ut och bekräftade att programledaren för Finlands UMK-final 2023 blir Samu Haber som tidigare spelade i rockbandet Sunrise Avenue. Bandet bildades 1992 och lades ned i år varpå Samu har meddelat starten på sin solokarriär.

Förutom att han blir programledare kommer han också att involveras i någon form av mellanakt, exakt hur har man inte svarat på. Finalen äger rum i Logomo i Åbo den 25:e februari, startfältet meddelas i januari.

 

Nyhetshändelser i november


Månadssammanfattning, november

30 november. Strax byter vi månad och därför har vi sammanfattat allt som hände i Eurovision-bubblan under denna månad.

Läs mer »


Hela startfältet presenterat inför Melodifestivalen 2023

30 november. Efter lång väntan och en del spekulationer har SVT under två dagar i november presenterat startfälten i de fyra deltävlingarna i Melodifestivalen 2023. Se nedan sammanställda artiklar för respektive startfält.

Startfälten i deltävling 1 & 2 »

Startfälten i deltävling 3 & 4 »

 

Låtskrivarstatistik

Det är sammanlagt 74 låtskrivare som har fått med tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2023 varav 56 är män och 18 är kvinnor. Flera låtskrivare har fått med mer än bara en låt i startfältet, vilket i det här fallet gäller samarbete med flera låtskrivare som gjort en viss låt. Antalet låtar som nämns nedan är således inte ”egna” bidrag utan låtar som gjorts tillsammans med andra och där låtskrivaren står med som en av upphovspersonerna:

– Jimmy ”Joker” Thörnfeldt (6 bidrag)

– Anderz Wrethov, Jimmy Jansson och Joy Deb (5 bidrag)

– Linnea Deb och Thomas G:son (4 bidrag)

– Herman Gardarfve (3 bidrag)

– Andreas ”Giri” Lindbergh, Axel Schylström, David Lindgren Zacharias, Dino Medanhodzic, Jakob Redtzer, Jonas Thander, Laurell Barker, Melanie Wehbe, Peter Boström och Thomas Stengaard (2 bidrag)

Utöver dessa listas ytterligare 57 personer som står med på upphovet på minst ett tävlingsbidrag i startfältet.

Det kan också nämnas att låtskrivaren Uje Brandelius, som också tävlar om artist, är den enda i startfältet som står som ensam upphovsperson till ett tävlingsbidrag. I sammanhanget är det numera ganska ovanligt att ett tävlingsbidrag bara har en upphovsperson, senast det förekom var i Melodifestivalen 2020.


NRK gör stora förändringar inför Norsk MGP 2023

30 november. Sedan tidigiare har det varit känt att NRK har valt att minska antalet sändningar av Norsk MGP, från fjolårets fem deltävlingar till årets tre, inför finalavgörandet. Nu kommer ytterligare information bland annat då det inte blir några s.k. direktkvalificerade bidrag i startfältet. Det innebär att alla 21 bidrag som har valts ut tävlar på lika villkor, vilket är första gången på många år.

NRK kommer att presentera hela startfältet den 4:e januari, däremot släpps inga låtar förrän måndagen före respektive sändning.

 

Tävlingsupplägget

Upplägget blir att sju bidrag tävlar i varje deltävling och därefter ges publiken möjlighet att rösta fram tre favoriter som går direkt till final. Det innebär att nio bidrag tävlar i finalen då inget wildcard tillkommer. När det gäller finalen finns det också två nyheter där: dels att själva sändningen kommer att hållas i Trondheim och dels att resultatet avgörs till 50% av tittarna och 50% av internationell jury.

Det blir tredje gången som finalen hålls utanför Oslo, senast var i Trondheim 2020 och gången innan dess i Stavanger 1989. Själva deltävlingarna avgörs däremot i Oslo, den här gången i Nydalen.

Sändningsdatumen blir 14:e, 21:a och 28:e januari samt 4:e februari.


Georgiska The Voice startar den 8:e december

30 november. Till Eurovision 2023 har georgiska TV-bolaget GPB sagt att de ska välja ut Georgiens nästa Eurovision-representant genom talangprogrammet The Voice. Nu har det också kommit uppgifter om att det första programmet kommer att sändas den 8:e december i år varpå uttagningen pågår i minst tio veckor.

Det är ännu oklart om tävlingsbidraget utses i samband med uttagningen eller om det blir i likhet med 2020 års uttagning ett internval när själva artisten är vald. Vi återkommer till det senare under säsongen.


Flera artist/bidragspresentationer under vecka 48

28 november. Så här i månadsskiftet november och december är det flera länder som antingen presenterar sina startfält och/eller släpper tävlingsbidrag till kommande uttagningar. Nedan är hur schemat ser ut (med reservation för ev. förändringar och tillägg).

 

Artistpresentationer till Melodifestivalen 2023

Vad: Vid två digitala presskonferenser den 29:e och 30:e november presenteras de 28 tävlingsbidragen i Melodifestivalen 2023. Vid den första presentationen avslöjas bidragen i deltävling 1 & 2 och vid den andra presentationen gäller det deltävling 3 & 4. Bägge sändningarna äger rum i SVT Play med start klockan 08.00.

Notera att bidragen meddelas i alfabetisk ordning, ej startordning, och inga låtar kommer att släppas publikt i studioversioner förrän i februari.

 

Studioversioner till Vidbir-finalen

Vad: Den 17:e december ska den regerande ESC-mästaren Ukraina välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom finalen i Vidbir. Redan den 1:a december är det sagt att samtliga tio finalbidrags studioversioner ska släppas officiellt.

 

Studioversioner till Eesti Laul 2023

Vad: Först i januari genomförs semifinalerna i Estlands Eesti Laul 2023 men redan från och med den 2:a december kommer det att vara möjligt att lyssna in sig på de 20 bidrag som kommer att tävla i uttagningen. Släppet sker under en kvällssändning i ERR.

 

22 artister till Festival di Sanremo meddelas

Vad: Det har sagts enligt italienska Festival di Sanremos eget Twitterkonto att de 22 artister som TV-bolaget Rai själva har valt ut till festivalens startfält kommer att meddelas under eftermiddagen den 4:e december. Förutom de 22 som presenteras kommer ytterligare tre tävlande tillkomma i form av jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Detta val görs dock först den 16:e december.


Linda Bengtzing blir för- och eftersnacksprogramledare i Melodifestivalen 2023

27 november. SVT har gått ut med att artisten Linda Bengtzing, som har tävlat åtta gånger i Melodifestivalen varav senast ifjol (2022), kommer att bli programledare för för- och eftersnacksprogrammen under Melodifestivalen 2023. Hon kommer att vara på plats vid alla 6 stopp som tävlingen gör och intervjua olika gäster som bjuds in till programmet. Det är däremot inte känt om programmen kommer att sändas ut i TV eller om det bara blir på webben och/eller i sociala medier.


Startfältet till Sanremo Giovani komplett

27 november. Under söndagen hölls de sista auditions inför finalen i Sanremo Giovani där ytterligare fyra bidrag valdes ut till startfältet. Tillsammans med de åtta låtar som sedan tidigare har valts ut kommer man att tävla om sammanlagt tre platser till vårens Festival di Sanremo där man också kan bli utvald att få representera Italien vid Eurovision Song Contest 2023.

De 12 artister som tävlar i årets Sanremo Giovani (som kan översättas till nykomlingstävlingen) kommer att ha varsitt tävlingsbidrag, däremot är det inte alls säkert att de tre som väljs ut från Giovani kommer att få med sig samma tävlingsbidrag till Festival di Sanremo. Så var i alla fall fallet både 2019 och 2022 (då Rai bjöd in jokrar från Giovani till Festival di Sanremo), dvs. att jokrarna bytte låtar till huvudtävlingen.

Själva Giovani-finalen är planerad att avgöras den 16:e december medan Festival di Sanremo är planerad till den 7:e – 11:e februari.


Mer information om Maltas MESC 2023

27 november. Ett par dagar efter att det blivit känt vilka 40 bidrag som har valts ut i tävlan till MESC 2023 (Maltas ESC-uttagning) hölls ett informationsmöte med artisterna. Under mötet fick de information om hur uttagningen kommer att gå till i detalj och detta har nu presenterats för allmänheten.

I de fyra inledande programmen (här kallade kvartsfinaler) kommer tio bidrag att tävla i varje program men resultaten är inte knutna till respektive sändning utan alla 40 tävlar på lika villkor. Det gör att kvartsfinalerna mer kan ses som s.k. uppvisningsprogram inför jury- och tittaromröstningen som i sin tur väljer ut 24 av bidragen som går vidare i tävlingen. Dessa låtar får sedan tävla i ett direktsänt semifinalprogram den 9:e februari där en ny omröstning utser 16 låtar till final.

Under ett informationsmötet lottades vem som kommer att öppna den första kvartsfinalen respektive den som avslutar den fjärde kvartsfinalen. Lotten föll på att Haley med bidraget ”Tik Tok” inleder kvartsfinal 1 medan Maria Christina med bidraget ”Our Flame” avslutar kvartsfinal 4. Hur övriga startnummer fördelas ut är inte känt.


Över 700 ansökningar till Una voce per San Marino

26 november. San Marinos ESC-uttagning till 2023 fortsätter att visa stor popularitet då TV-bolaget SMRTV nu noterar över 700 ansökningar från 25 länder har skickats in. Av de länder som nämns kommer flertalet ansökningar från Europa men det har skickats in från t.ex. USA och Australien samt från länder som tidigare deltagit i Eurovision som Belarus och Ryssland.

Under den här hösten och en bit in i januari 2023 kommer ansökningsprocessen att vara igång parallellt med en första casting (då deltagarna får fysiskt besöka San Marino för att genomföra sin sånginsats). En jury kommer sedan att avgöra ett mindre antal deltagare som får återvända till San Marino för att genomgå tävlan i heats innan det slutligen blir final då vinnaren koras.


Kroatiens Dora-antagning avslutad

26 november. Tidigare i november avslutade det kroatiska TV-bolaget HRT antagningen till sin ESC-uttagning Dora 2023 och nu har det inkommit uppgifter om att sammanlagt 196 låtar ska ha skickats in. Det finns också uppgifter om att minst tre tidigare ESC-representanter ska ha skickat in tävlingsbidrag men om någon av dessa sedan väljs ut återstår att se.

Det är inte känt hur omfattande Dora kommer att bli den här gången även om det har hintats om i regelverket att fler bidrag kan komma att väljas ut. De senaste åren då HRT har använt sig av Dora har uttagningen bara bestått av en finalkväll med mellan 14 och 16 tävlande.


Ukrainas JESC-musikvideo släppt

26 november. Efter att TV-bolaget UA:PBC släppte den officiella musikvideon för JESC-bidraget Nezlamna (Unbreakable) har nu samtliga 16 bidrag som tävlar i årets Junior Eurovision nu släppts officiellt. Finalen går av stapeln i Armeniens huvudstad Jerevan den 11:e december.


Benidorm Fest-bidragen släpps den 19 december

25 november. Inför Spaniens ESC-uttagning Benidorm Fest kommer publiken att kunna lyssna in sig på låtarna som tävlar. Detta kommer att vara möjligt att göras från och med den 19:e december enligt uppgifter från RTVE själva.

Som tidigare känt är det 18 bidrag som tävlar om segern – först genom två semifinaler där sammanlagt åtta bidrag (fyra per semifinal) går vidare till den avgörande finalkvällen.


Uppgifter gällande justering i Eesti Laul-startfältet

25 november. Vi har nåtts av uppgifter gällande att Estlands kommande ESC-uttagning Eesti Laul 2023 har fått en eventuell justering i startfältet. När artisterna och deras tävlingsbidrag officiellt presenterades i början av november sades det att grupperna Wiiralt och Ultima Thule (den estniska musikgruppen) skulle framföra låten ”Salalik” tillsammans. Men efter att Ultima Thules sångare, 64-åriga Riho Sibul, hastigt avlidit bara veckor efter presentationen har det dykt upp frågetecken kring hur framträdandet ska göras.

Uppgifter, som vi vill förtydliga inte har bekräftats av TV-bolaget ERR, säger att Wiiralt kommer att framföra låten själva i tävlingen men i väntan på att vi får en bekräftelse från ERR låter vi Ultima Thule (den estniska musikgruppen) tills vidare stå kvar i vår rapportering.


SVT justerar semifinalprogrammet i Melodifestivalen 2023

23 november. Ifjol gjorde SVT om uppsamlingsheatet Andra chansen till en semifinal och den blir kvar även till 2023 års tävling, dock med ett nytt upplägg.

Läs mer »


Stor förändring i Eurovisions omröstningar

22 november. Efter många år med samma röstningsupplägg i Eurovision Song Contest har nu EBU utannonserat stora förändringar till 2023 års tävling. Bland annat får tv-tittarna hela makten att avgöra vilka bidrag som ska kvala in till finalen och personer i icke-deltagande länder ges rätt att rösta.

Läs mer »


Maltas 40 tävlingsbidrag presenterade

21 november. Under fyra lördagar i januari och februari nästa år kommer 40 bidrag att tävla om 24 semifinalplatser i Malta ESC-uttagning MESC 2023. Inför dessa sändningar har nu startfältets tävlande presenterats även om vi än så länge bara har fått ta del av artisternas namn och bidragens låttitlar. I skrivande stund har TV-bolaget TVM inte meddelat alla låtskrivarnas namn.

Läs mer »


Inga studioversioner släpps i förväg till Albaniens FiK 61

20 november. Till skillnad från ifjol kommer albanska RTSH inte att släppa några studioversioner av de 26 tävlingsbidrag som medverkar i årets upplaga av Festivali i Këngës. Det innebär således att första gången man får höra låtarna är i de program som är planerade att sändas den 19:e, 20:e, 21:a och 22:a december. Beskedet meddelades av årets FiK-programledare Arbana Osmani.


Ukrainas JESC-musikvideo släpps snart

20 november. Inför årets Junior Eurovision Song Contest har alla 16 tävlingsbidrag nu presenterats officiellt, däremot saknas fortfarande en officiell musikvideo. Det handlar om Ukrainas video som av produktionsskäl har blivit försenad. Ukrainska UA:PBC har dock meddelat att deras målsättning är att videon ska släppas denna vecka.


Fler programledaruppställningar presenterade

19 november. Det börjar närma sig en ny uttagningssäsong och då har ytterligare två programledaruppställningar presenterats.

Den första handlar om Estlands Eesti Laul där det står klart att det blir duon Tõnis Niinemets och Grete Kuld som kommer att vara programledare. Ifjol hade nästan alla program olika uppställningar men nu blir det alltså samma uppställning i alla tre sändningar i januari och februari.

Även i Spanien har man nu presenterat programledare. Sedan tidigare har det stått klart att Mónica Naranjo och Inés Hernand kommer att vara programledare och nu tillkommer också Rodrigo Vázquez.


Programledartrio i JESC-finalen i Armenien

18 november. Med ett par veckor kvar till sändning har armeniska TV-bolaget AMPTV bekräftat att det blir trion Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan och Karina Ignatyan som kommer att vara programledare för årets JESC-final.

Iveta är artist och har tidigare representerat Armenien i Eurovision (2016) vilket även Karina har gjort, om än att det var i JESC 2019. Garik är en komiker och låtskrivare som bland annat var med och gjorde Armeniens ESC-bidrag 2014 ”Not Alone” som slutade på fjärde plats.

Årets JESC-final går av stapeln den 11:e december i huvudstaden Jerevan.


Duo värdar för Eurovision in Concert 2023

18 november. I april 2023 är det dags för nästa upplaga av det populära Eurovision Pre Partyt Eurovision in Concert. Inför detta har arrangörerna meddelat att det blir duon Cornald Maas och Hila Noorzai som kommer att vara värdar för eventet som äger rum i AFAS Live i Amsterdam den 15:e april.


Ukrainas Vidbir-startfält har presenterats

17 november. Den 17:e december kommer Ukraina att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023 och med (i skrivande stund) exakt en månad kvar till sändning har nu TV-bolaget UA:PBC presenterat finalisterna.

Läs mer »


London Eurovision Party den 16 april 2023

17 november. Eurovision Pre Partyt i London, även kallad London Eurovision Party, är nu officiellt presenterat till säsong 2023. Eventet har ägt rum flera år och kom tillbaka 2022 efter att ha varit nedlagt under coronapandemin.

Den 16:e april kommer i alla fall festen att äga rum, vilket blir det fjärde bekräftade Pre Partyt efter Barcelona, Madrid och Amsterdam. Det är däremot inte sagt i vilken lokal som festen ska hållas i samt vilka artister som ska medverka. Den senare kommer troligen att bekräftas vartefter säsongens ESC-artister väljs ut, även om såklart andra gästartister kan komma att bjudas in.


Nya medlemmar invalda i Eurovisions referensgrupp

16 november. Den så kallade referensgruppen som styr arbetet bakom Eurovision Song Contest har i dagarna fått två nya medlemmar som ersätter en tidigare medlem som har lämnat gruppen. Det handlar om Alexandra Wolflast från tyska TV-bolaget NDR och Claudio Fasulo från det italienska TV-bolaget Rai som ersätter Alexandra Redde som har representerat franska TV-bolaget France Télévisions. Detta rapporterar bland andra ESCToday.com.

Själva referensgruppen utgörs idag av elva personer med Dr. Frank-Dieter Freiling från tyska ZDF som ordförande och Martin Österdahl som Executive Supervisor. Förutom dessa två medverkar de två senaste exekutiva ESC-producenterna samt den nuvarande i samma roll och fem invalda som representerar olika nationers TV-bolag, för närvarande från Armenien, Island, Italien, Portugal och Tyskland.

Gruppens roll är att se till att allt går som det ska göra men även att fatta viktiga beslut som rör tävlingen. Mötena sker cirka fem gånger per år.


Australien väljer internt till Eurovision 2023

14 november. Efter mycket lång väntan och en del spekulationer fram och tillbaka har det australiensiska TV-bolaget SBS nu beslutat sig för att inte producera någon ny upplaga av Australia Decides som uttagning till Eurovision 2023. Istället kommer det att bli ett internval som presenteras någon gång under uttagningssäsongen. Detta uppger bland andra fansajten Aussievision.

2023 är för övrigt sista året då Australien garanteras en plats i Eurovision Song Contest. SBS har haft garantin i alla upplagor sedan 2019 och måste nu omförhandla den om den ska fortsätta att gälla även efter ESC 2023. I annat fall kommer SBS att behöva söka specialtillstånd att få delta i tävlingen kommande år.


Serbien förlänger sin antagning till 1:a december

12 november. Serbiska TV-bolaget RTS har via sitt Twitterkonto meddelat att antagningen till den serbiska ESC-uttagningen till nästa år har förlängts, från tidigare 15:e november till 1:a december. Anledningen till förlängningen är inte meddelad, däremot har RTS även i flera tidigare upplagor de senaste åren valt att förlänga antagningen med en eller ett par veckor.


Samtliga tävlingsbidrag i årets Junior ESC har presenterats

12 november. Med strax under en månad till sändning har nu samtliga 16 bidrag som ska tävla i årets Junior Eurovision Song Contest officiellt presenterats. Detta skedde efter att värdnationen Armenien presenterade sitt tävlingsbidrag som sista land. Däremot har inte alla officiella musikvideos släppts än, det saknas ett klipp gällande Zlata Dziunkas ”Nezlamna (Unbreakable)” som representerar Ukraina.

De klipp som har släppts finns nu länkade till på vår sida om JESC 2022.


Tävlingsdatumen för Albaniens Festivali i Këngës har presenterats

12 november. TV-bolaget RTSH i Albanien har bekräftat att årets upplaga av Festivali i Këngës kommer att äga rum under sammanlagt fyra dagar i december, närmare bestämt den 19:e, 20:e, 21:a och 22:a december. Man har även gått ut med uppgiften att Arbana Osmani kommer att bli programledare för sändningarna.

Däremot är det inte känt hur själva tävlingsupplägget inom varje sändning blir. Tidigare under hösten bekräftade dock RTSH att resulatet i årets upplaga kommer att delas upp i två: en omgång där tittarna till 100 procent röstar fram landets nästa ESC-representant och en omgång där en jury korar sin topp 3 i startfältet.


Duo blir programledare för Dansk MGP 2023

11 november. TV-bolaget DR har presenterat duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare för Dansk Melodi Grand Prix 2023. Det blir den tredje upplagan i rad där Tina Müller blir programledare medan det är första gången för Heino Hansen.

Sedan tidigare har det stått klart att själva finalen kommer att äga rum i staden Næstved den 11:e februari. Biljetter kommer att släppas den 18:e november och det kommer att säljas både sitt- och ståplatser.


Selecţia Naţională väljer Rumäniens representant till Eurovision 2023

10 november. Även till Eurovision 2023 kommer rumänska TV-bolaget TVR att använda sig av uttagningen Selecţia Naţională för att välja ut Rumäniens artist och tävlingsbidrag. Nytt för året är att tittarna får hela makten att rösta fram vinnaren i finalen medan juryn väljer ut vilka låtar som ska tävla. Detta sker från en antagning som pågår i november och december.

Läs mer »


Låtskrivarna i Portugals uttagning har presenterats

9 november. Under onsdagseftermiddagen stod det klart vilka 20 låtskrivare som kommer att stå bakom tävlingsbidragen i nästa års portugisiska ESC-uttagning Festival da Canção. Bland låtskrivarna har 15 valts ut internt av det portugisiska TV-bolaget RTP medan resterande fem har skickat in sina låtar via en allmän antagning.

Initialt var det planerat att 16 låtskrivare skulle bjudas in internt, men en av dessa fick av personliga skäl hinder att ställa upp. Därför beslöt RTP att istället ta in ett femte bidrag från allmänhetens antagning istället för att bjuda in en ny låtskrivare.

Det är ännu inte känt vilka artister som ska tävla och vad respektive tävlingsbidrag heter. Av listan på låtskrivare framgår det inte heller om någon eller några av dessa personer kommer att framföra sina egna bidrag eller låta en annan artist göra det jobbet.

Tillägg: RTP har också bekräftat att sändningarna kommer att äga rum den 25:e februari samt 4:e och 11:e mars. Upplägget blir två semifinaler och en final där sammanlagt 12 bidrag kvalar in till finalen – 6 bidrag från respektive sändning.


Tyskland fortsätter med final som ESC-uttagning

9 november. Även till nästa års Eurovision Song Contest kommer Tyskland att välja artist och bidrag genom en nationell final som den här gången har fått namnet Unser Lied für Liverpool. För närvarande pågår en antagning, därefter ska en expertgrupp utse vilka bidrag som ska få tävla. Nytt för året är att man även kan ansöka via appen TikTok.

Läs mer »


Claes-Göran Hederström har avlidit

9 november. Sveriges Television har meddelat att artisten Claes-Göran Hederström har avlidit vid en ålder av 77 år. Han representerade Sverige i Eurovision 1968 med poplåten ”Det börjar verka kärlek banne mig” som slutade på femte plats av 17 tävlande. Han återvände till Melodifestivalen 1973 då han hamnade på åttonde plats i den finalen med låten ”Historien om en vän”.


Sju artister tävlar i Belgiens Eurosong 2023

8 november. För första gången sedan 2016 kommer Belgien att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision via en nationell uttagning istället för ett internval. Nu har startfältet i den kommande upplagan presenterats som totalt sett innehåller sju artister som kommer att tävla om segern i en final från Bryssel som hålls den 14:e januari 2023. Vilka tävlingsbidrag som ska framföras är inte presenterade än.


Eurovision-podden är tillbaka

8 november. Inför nästa års Eurovision Song Contest är Steve Holden tillbaka med en ny säsong av Eurovisions egen podcast. I den intervjuar han olika artister och andra personer som medverkar eller har medverkat i tävlingen. Nya episoder släpps vid olika tillfällen under säsongen.

Den första delen i säsong 2 finns ute att lyssna på nu där Steve Holden intervjuar fyra artister som har tävlat i tidigare ESC-upplagor, nämligen Stefania (Grekland 2020 & 2021), Konstrakta (Serbien 2022) Malik Harris (Tyskland 2022) och Cesár Sampson (Österrike 2018)


Gäster till Barcelona Eurovision Party 2023

8 november. Redan nu under hösten meddelas artister som ska uppträda under nästa års Barcelona Eurovision Party som äger rum den 23:e, 24:e och 25:e mars. Enligt de uppdateringar som görs via eventets Instagramkonto kommer följande artister att närvara (fler namn tillkommer troligen senare):

  • Barei (Spanien 2016)
  • Beth (Spanien 2003)
  • Dami Im (Australien 2016)
  • Efendi (Azerbajdzjan 2020 och 2021)
  • Eva Santamaría (Spanien 1993)
  • Poli Genova (Bulgarien 2011 och 2016)
  • WRS (Rumänien 2022)

Omröstningen i årets ’ESC Topp 250’ igång

7 november. Vill du vara med och påverka vilka bidrag som ska hamna på Eurovisionfansens Topp 250-lista för 2022? I så fall är det nu du ska lägga din röst i omröstningen som sajterna Songfestival.be och ESC Radio anordnar.

Allt du behöver göra är att välja ut tio favoritbidrag som tävlat i Eurovision mellan 1956 och 2022 och skicka in via denna länk. För att rösta måste du vara inloggad via någon av dina sociala medier-konton. Du ska placera bidragen från första till tionde plats då placeringarna omvandlas till poäng enligt ESC-skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1.

Omröstningen är öppen fram till den 4:e december kl. 23:59, därefter sammanställs allas röster och de 250 mest populära bidragen (de som har fått högst totalpoäng) väljs in på topplistan den här gången. Resultat blir känt på nyårsafton då ESC Radio spelar upp topplistan i bakvänd ordning, dvs. från plats 250 till 1.


8 av 12 finalister utsedda till årets San Remo Giovani

5 november. Italienska TV-bolaget RAI har meddelat vilka åtta finalister som de har utsett till San Remo Giovani, den så kallade jokertävlingen som kommer att välja in finalister till nästa års Festival di Sanremo.

I finalen av Giovani-uttagningen kommer sammanlagt 12 artister att tävla varav åtta väljs in av RAI och fyra av Area Sanremo. Under finalkvällen den 16:e december kommer sedan tre av de 12 tävlande att bli jokrar i nästa års italienska Eurovision-uttagning. Det är däremot inte säkert att jokrarna får med sig sina Giovani-bidrag till Festival di Sanremo i februari.

Det är nu tredje gången som RAI väljer att låta jokrar kliva in i Festival di Sanremo där den mest framgångsrika av de alla är sångaren Mahmood som tog sig hela vägen till en andraplats i Eurovision 2019 med låten ”Soldi”. Han tävlade även i våras då ESC var på hemmaplan i Italien, men då inte som invald joker utan som en av de etablerade artisterna tillsammans med sångaren Blanco. Deras ”Brividi” hamnade på totalt sjätte plats i ESC-finalen i Turin i våras.


Så ska Österrike välja artist och tävlingsbidrag till ESC 2023

3 november. Under många år har österrikisk TV valt internt till Eurovision Song Contest och varje år sedan 2017 har metoden varit standard. Så blir det även den här gången och även om vi ännu inte vet vem som landet ska skicka till 2023 års Eurovision har viss information presenterats.

Det handlar om en stegvis intern process som inleddes med att ett 15-tal artister castades fram av ett producentteam varpå artisterna fick genomföra liveframträdanden som spelades in. Inspelningarna skickas i sin tur vidare till en jury som får rösta fram – i deras tycke – de bästa akterna. Juryn sägs utgöras av såväl österrikiska som internationella Eurovisionexperter och dessutom har ett antal Eurovision-fanklubbar bjudits in att tycka till.

Slutligen är det ett internt team inom TV-bolaget ORF som avgör utifrån juryns omröstning vilken artist med tillhörande tävlingsbdirag som får representera Österrike i Eurovision 2023.


Startfältet till Eesti Laul 2023 presenterat

2 november. Under tisdagen och onsdagen (1-2 november) presenterar estniska TV-bolaget ERR vilka 20 artister med tillhörande tävlingsbidrag som urvalsjuryn har valt ut till Eesti Laul 2023. Nu är hela startfältet komplett!

Se startfältet »

 

Uppdatering 3 november: På en presskonferens meddelade ERR att semifinalerna i Eesti Laul kommer att hållas i Viimsi Artium i staden Viimsi medan finalen äger rum i Tondiraba Ishall i Tallinn. Det blir således första finalen sedan 2016 som Eesti Laul inte äger rum i Saku Suurhall.


Tävlingsbidragen i Benidorm Fest i Spanien har presenterats

2 november. Inför Benidorm Fest i Spanien nästa år har först RTVE offentliggjort startfältets 18 tävlande och under onsdagen blev det också klart med vilket tävlingsbidrag som respektive artist kommer att framföra. Genremässigt är det enligt RTVE en stor bredd med alltifrån pop till kpop och rock.


Eurovision Village hamnar i en hamn

2 november. Brittiska BBC har bekräftat att Eurovision Village, som är ett Eurovision-område för alla som befinner sig i värdstaden får besöka, kommer att vara i Pier Head som ligger ett stenkast från tävlingsarenan i Liverpool. Området kommer att bjuda på en hel del uppträdanden och andra roliga nöjen, inte minst att man kommer att kunna se de tre direktsändningarna på storbildsskärmar runt om i parken.


Tjeckien får färre bidrag i säsongens uttagningsfinal

2 november. Tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) har bekräftat fortsättningen för uttagningen ESCZ som Tjeckien har använt sig av sedan 2018 som uttagning till Eurovision Song Contest (med undantag för ett år). Däremot kommer 2023 års uttagning att bli en mindre uttagning då endast tre bidrag tas ut i tävlan.

Läs mer »


Nederländerna har gjort sitt artistval

1 november. Det blir en duo som kommer att representera Nederländerna i Eurovision 2023. Det har nederländska TV-bolaget AVROTROS bekräftat.

Läs mer »


Nytt biljettsläpp till Melodifestivalen 2023

1 november. Från och med den 1:a november släpps fler biljetter till Melodifestivalen 2023. Via länkat inlägg hittar du information om hur du får tag på biljetter.

Notera att de biljetter som såldes till Melodifestivalen 2022 gäller till 2023 med undantag för finalbiljetter. Så om du köpte biljetter till deltävlingar och/eller semifinalen 2022 behöver du inte köpa om biljetterna nu, däremot behöver du köpa nya biljetter om du vill gå på finalens genrep/direktsändning.

 

Var släpps biljetter?

Vi har valt att länka till de officiella återförsäljarna Ticketmaster och Live Nation eftersom det är där som riktiga biljetter släpps. Tipset är att undvika andrahandsmarknaden helt och hållet eftersom att det finns risk för falska biljetter och/eller ockerpriser.

OBS! Alla tider och biljettpriser med mera är med reservation för eventuella framtida prisförändringar, slutförsäljningar etc.

 

Nyhetshändelser i oktober


Månadssammanfattning, oktober

31 oktober. Strax byter vi månad och därför har vi sammanfattat allt som hände i Eurovision-bubblan under denna månad.

Läs mer »


Uppvisningsprogram till Spaniens Benidorm Fest 2023

30 oktober. Under lördagskvällen den 29:e oktober sände RTVE i Spanien ett uppvisningsprogram inför Benidorm Fest. I programmet medverkade de 18 artister som ska tävla i nästa års spanska Eurovision-uttagning där alla fick möjlighet att presentera sig själva för publiken. Varje artist genomförde också ett liveuppträdande, dock inte med de tävlingsbidrag som ska framföras i sändningarna i vinter.


Första castingomgången i Una voce per San Marino igång

30 oktober. I San Marino har castingen inför den andra upplagan av Una voce per San marino startat. Det innebär att TV-bolaget SMRTV inklusive samarbetspartner har bjudit in ett flertal artister som ansökt om att medverka i programmet för en första audition på plats i San Marino. Det är sedan en castingjury* som kommer att bedöma alla framträdanden för att sedan utse vilka som ska få tävla på riktigt i vinter.

En nyhet för den här säsongen är att SMRTV inte kommer att bjuda in några artister på förhand till finalen, däremot kan etablerade artister ställa upp och få förmånen att slippa genomgå castingen. Dock måste alla genomföra de s.k. heaten för att kunna nå finalprogrammet.

Även om castingprocessen har inletts finns det möjlighet ända fram till mitten av januari att ansöka om att delta (läs mer om det här). Först i februari förväntas nästa fas inledas.

* Den jury som bedömer artisterna under castingprocessen utgörs av Andrea Mei, Domenico Gallotti, Domenico ”Mimmo” Paganelli, Emilio Munda, Maurizio Raimo och Roberto Costa.


Mer information om Junior Eurovision 2022

28 oktober. Den 11:e december är det dags för den 20:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest, som den här gången äger rum i Armeniens huvudstad Jerevan.

Senaste nytt är att det armeniska TV-bolaget AMPTV, som är värdbolag för tävlingen, har meddelat att öppningsceremonin kommer att äga rum den 5:e december där man kommer att lotta vilket land som ska inleda och avsluta finalen samt vilken startposition som Armenien (värdlandet) får. Därefter sätts resterande startpositioner av tävlingsproducenterna. En ytterligare detalj är att alla 16 artister kommer att tända en julgran tillsammans.

Det är också bekräftat att det kommer att vara tre programledare för sändningen, vilka dessa är avslöjas i november. Dessutom kommer fjolårets vinnare Maléna att uppträda i finalen som gästartist. Produktionen har också bjudit in alla tidigare JESC-vinnare att uppträda i finalen, men det är oklart hur många som eventuellt har tackat ja.


BBC söker produktionsbolag för att producera ESC-vykort

28 oktober. Inför Eurovision 2023 har BBC nu gått ut med en anbudsförfrågan gällande produktionen av de så kallade vykort som ska visas inför varje lands scenframträdande i Liverpool Arena i maj. Ansökningsperioden pågår fram till den 3:e november och därefter bestäms vilket företag som ska få uppdraget.

Varje vykort visas inför respektive artists scenframträdande under cirka 40 sekunder. Genom åren har det producerats olika typer av vykort, alltifrån att artisten själv står i fokus till att värdnationen vill visa upp turistbilder på olika platser i värdlandet. Hur 2023 års vykort ska utformas kommer att bli känt senare under säsongen.


Stort intresse för Portugals allmänna antagning

28 oktober. TV-bolaget RTP i Portugal har nu bekräftat att de fick in sammanlagt 667 bidrag via den allmänna antagningen till Festival da Canção 2023. Nu tillkommer ett juryarbete för att välja ut endast fyra av dessa låtar till startfältet, vilka sedan läggs till de 16 bidrag som skapas av låtskrivare som har bjudits in internt av RTP.

Som tidigare meddelat kommer Festival da Canção 2023 att utgöras av 20 tävlingsbidrag vilka kommer att fördelas ut på tio bidrag à två semifinaler. I varje semfinal får en jury tillsammans med tittarna först rösta vidare fem bidrag till finalen och sedan får tittarna utse ett wildcard bland de återstående fem bidragen i sändningen. Totalt sett går 12 bidrag vidare till finalen där vinnaren koras. Att det blir två bidrag fler i nästa års portugisiska uttagningsfinal är en av nyheterna för säsongen.


Tittarröstning avgör vem Albanien skickar till ESC 2023

28 oktober. TV-bolaget RTSH i Albanien har presenterat en stor nyhet i årets FiK, nämligen att det blir tittarna som kommer att få rösta fram vilken artist som ska få representera Albanien i Eurovision Song Contest. I vanliga fall är det en jury som bestämmer detta, oftast mer eller mindre till 100 procent, men i denna upplaga blir det alltså tittarna som avgör!

Juryröstning kommer dock att finnas i programmet men det i endast syfte att kora en vinnare av Festivali i Këngës 61. Det innebär att det kan bli två vinnare i årets albanska uttagning varav en som får resan till Liverpool i maj.


Två antagningar avslutade

28 oktober. Ytterligare två antagningar har nu avslutats. Det handlar om Danmarks Dansk MGP 2023 respektive Irlands Eurosong (i Late Late Show) som stängdes under fredagen (28:e oktober).


Några Eurovision-nyheter i korthet

27 oktober. De senaste dygnen har har det inkommit ett antal spännande Eurovision-nyheter från flera tävlingsländer.


Vi inleder med Spanien vars nationella TV-bolag RTVE natten mot den 25:e oktober presenterade startfältet till Benidorm Fest 2023. Det är den uttagningen som ska utse Spaniens nästa Eurovision-representant. Totalt består startfältet av 18 tävlande med några som har tävlat förut men ett flertal som deltar för första gången. Se hela listan »


Förutom Spanien presenterade Albanien sitt startfält till Festivali i Këngës under torsdagen. Totalt handlar det om 26 bidrag som kommer att tävla om segern. Se hela listan »


Inför Italiens Festival di Sanremo nästa år hålls en slags jokertävling där nykomlingsartister ges möjlighet att få tävla i den stora uttagningen med de etablerade akterna. Denna uttagning kallas för San Remo Giovani där sammanlagt tre artister kommer att väljas ut att få tävla i Festival di Sanremo. Själva Giovani-finalen avgörs den 16:e december och inför det ska det genomföras auditions för att utse ett finalstartfält. Det bör noteras att det är vanligt att Giovani-jokrarna byter tävlingsbidrag inför Festival di Sanremo.


Rumäniens nationella TV-bolag TVR har godkänt budgeten för landets ESC-deltagande. I samband med detta gick TVR också ut med att man ska fortsätta att välja artist och bidrag genom Selecția Națională. Förra året (2022 års uttagning) fick en hel del kritik bland annat efter att jurygrupper fick väldigt mycket mer makt att avgöra resultatet i uttagningen. Man har lyssnat och tagit del av kritiken och därför justerat reglerna så att det bara blir tittarnas röster som den här gången avgör alla resultat.


Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC har nyligen avslutat antagningen till Vidbir 2023. Nu har man också delgett en lista på 36 artister som är kvar inför den sista avgörande omgången då startfältet ska väljas ut. Senast runt mitten av november är det sagt att finalisterna ska meddelas.


Till sist ska vi också ta upp att antagningarna till Danmarks Dansk MGP 2023 respektive Irlands Eurosong (i Late Late Show) avslutas under fredagen (28:e oktober). Vill du ansöka – gör det nu!


UMK-finalen i Finland har fått ett sändningsdatum

25 oktober. Om exakt fyra månader från skrivande stund avgör Finland sitt val av artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023. Det vill säga, den 25:e februari hålls finalen i UMK 2023. Även i år är det tänkt att finalen ska äga rum i Logomo i Åbo.

Det går att köpa biljetter till sändningen och till det After Party som är planerat att hållas under natten efter det att vinnaren är korad. Biljetter köps via denna länk.

Yle, som arrangerar uttagningen, har även gått ut med uppgifter om att den urvalsjury som har valt ut startfältet har utsett sju bidrag som ska få tävla. De har valt bland de totalt 363 låtar som skickades in under antagningsperioden i början av september. Det ska enligt Yle vara både etablerade artister som nykomlingar som ska tävla med alltifrån danslåtar, ballader och hiphop. Enligt Eurovision.tv kommer presentationen att äga rum den 11:e januari.


Pernilla Wahlgren tar över Allsång på Skansen

25 oktober. Redan inför den föregående säsongen av Allsång på Skansen, som ägde rum i somras, meddelade Allsångsledaren Sanna Nielsen att hon skulle sluta som programledare för programmet. Och nu ett par månader senare står det klart att artisten Pernilla Wahlgren tar över allsångsrollen från och med sommaren 2023. Detta meddelades av Sveriges Television under tisdagsmorgonen.

Pernilla Wahlgren är en mycket känd artist som har tävlat flera gånger i Melodifestivalen och synts till i många andra sammanhang, nu på senare år bland annat i den egna serien Wahlgrens värld men också med olika scenföreställningar.


Benidorm Fest-presentationen framflyttad till 29 oktober

24 oktober. Tidigare meddelade spanska TV-bolaget RTVE att de skulle gå ut och presentera de 16 artister som ska tävla i nästa års Benidorm Fest redan nu i oktober, rättare sagt i en sändning som var planerad att äga rum i kanalen La 1 den 27:e oktober. Nu meddelar dock fansajten Eurovision-Spain.com att presentationen flyttas fram två dagar till lördagen den 29:e oktober. Vid tillfället kommer också Julia Varela att ersätta Inés Hernand som en av de två programledarna.

Det är inte känt om bara artisterna presenteras eller om låtarna också blir presenterade vid samma tillfälle. Vi återkommer med detta så snart vi har fått reda på mer information.


Vilka länder kommer att tävla i Eurovision 2023?

20 oktober. Klockan 12.00 på torsdagen släppte EBU en YouTube-video där de presenterade vilka länder som har anmält sig till att tävla i Eurovision 2023. Totalt sett handlar det om 37 länder, vilket är den lägsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2014 i Köpenhamn.

Läs mer »


Estlands Eesti Laul-antagning avslutad

20 oktober. Under torsdagen avslutades antagningen till Eesti Laul 2023 och ett par timmar senare konstaterades det att 217 låtar hade skickats in varav 92 är på estniska och 125 på andra språk.

Härnäst väntar ett juryarbete som ska utse 20 av dessa låtar som får tävla i Eesti Laul. Det blir således en halvering av antalet låtar jämfört med ifjol i och med att det inte blir några kvartsfinalsprogram den här gången. Istället kommer alla bidrag att direkt tävla i de två semifinalerna som i sin tur avgör vilka bidrag som kvalar in till finalen.

Enligt uppgifter är det planerat att tävlingsbidragen till Eesti Laul 2023 ska meddelas i två omgångar den 1:a och 2:a november, men det är inte förrän ytterligare en månad senare som låtarnas studioversioner är tänkta att släppas.


Programledarna för Una voce per San Marino har presenterats

20 oktober. TV-bolaget SMRTV i San Marino har meddelat att duon Jonathan Kashanian och Senhit, som var programledare för förra årets final i Una voce per San Marino, kommer att få uppdraget att programleda även årets sanmarinska uttagningsfinal. SMRTV har även bekräftat att förra årets sanmarinska representant Achille Lauro kommer att medverka i finalen, dock endast som gästartist.

I övrigt fortsätter castingprocessen till programmet och sedan förra uppdateringen har det inkommit ett hundratal fler ansökningar från artister från 32 olika länder världen över.


Startfältet i Benidorm Fest meddelas den 27 oktober

19 oktober. Spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat att man kommer att meddela vilka 16 artister som ska tävla i nästa års Benidorm Fest redan nu i oktober, rättare sagt i en sändning som sker i kanalen La 1 den 27:e oktober.

Startfältet har valts ut från den antagning som pågick mellan den 1:a september och 10:e oktober i år som sammanlagt fick in 876 olika förslag. Det är en idag hemlig jury som har gjort urvalet.

Även om artisterna meddelas den 27:e oktober är det inte känt om tävlingsbidragen meddelas vid samma tidpunkt eller om dessa låtar blir kända först vid ett senare tillfälle. Själva sändningarna får Benidorm Fest sker annars den 31:a januari samt 2:a och 4:e februari.


Färre heats i Norsk MGP 2023

18 oktober. I en nyligen inspelad podcast i Norge intervjuas Norges Eurovisiondelegationschef Stig Karlsen inför Norsk MGP 2023. Stig Karlsen kunde bland annat berätta att NRK har valt att behålla upplägget med heats inför finalen men den här gången blir det bara tre heats och en final, vilket är till skillnad från föregående upplaga som hade fyra heats och Siste sjansen inför finalen. I övrigt kommer det återigen vara 21 bidrag som tävlar men det är inte känt om några låtar blir direktkvalificerade (som det har varit i alla upplagor sedan 2020).

NRK har sedan tidigare också meddelat att det blir duon Arianrhod ”Arian” Engebø och Stian ”Staysman” Thorbjørnesen som kommer att vara programledare för alla sändningar i Norsk MGP 2023 och dessutom är det bekräftat att den första sändningen kommer att äga rum lördagen den 14:e januari.


Biljettsläpp till Melodifestivalen 2023 från 1 november

18 oktober. Från och med tisdagen den 1:a november klockan 10.00 kommer biljettförsäljningen till Melodifestivalen 2023 att starta. Det biljettsläpp som görs blir det andra i ordningen då man redan ifjol kunde börja köpa biljetter till tävlingen. Den gången blev som bekant turnén inställd och flyttad till Stockholm och under 2023 är det sagt att turnén ska bli av på 6 olika orter runt om i Sverige.

Själva turnén inleds i Göteborg den 4:e februari och sedan följer i ordning Linköping (11:e februari), Lidköping (18:e februari), Malmö (25:e februari), Örnsköldsvik (4:e mars) och Stockholm (11:e mars).

Biljetter släpps via Ticketmaster och Live Nation.

PS: Om du köpte biljetter till deltävlingar och/eller semifinalen i Melodifestivalen 2022 så kommer dessa per automatik att flyttas över till Melodifestivalen 2023. Om du däremot köpte biljetter till förra årets final måste du köpa nya biljetter till finalen då dessa biljetter användes som det var tänkt.


Castingprocessen startar i San Marinos ESC-uttagning

17 oktober. I slutet av oktober, nämligen den 28:e för att vara exakt, kommer castingprocessen för San Marinos uttagning Una voce per San Marino att inledas. I skrivande stund är det sammanlagt 91 artister som har kallats att delta vid de första tillfällena, även om betydligt fler än så hittills har ansökt – vilket såklart innebär att fler troligen kommer att få genomföra castingen.

Själva castingprocessen är det första steget för att juryn i programmet sedan ska utse vilka deltagare som ska tävla i heaten som sänds i februari nästa år. Dessa program avgör i sin tur vilka deltagare som ska tävla i finalen där San Marinos nästa Eurovision-representant utses.

Vi vill också förtydliga att även om castingprocessen nu startar så kan man fortsatt ansöka om att delta i programmet. Ansökningsprocessen pågår ända fram till mitten av januari 2023.

Läs mer »

Anmäl dig till uttagningen » (extern länk)


Eurovision 2023-arbetsgruppen har presenterats

17 oktober. Under måndagskvällen presenterade BBC de nyckelpersoner i arbetsteamet bakom Eurovision 2023. Man inleder med att berätta att tävlingens verkställande direktör blir Martin Green som kommer att vara den som leder arbetsteamet gällande tävlingens alla delar, i samarbete mellan Liverpool stad, EBU och andra samarbetspartners.

När det gäller själva sändningarna är det Rachel Ashdown som har utsetts till huvudkommissionär. I och med att det är BBC Studios som producerar programmen behöver man en sådan roll i tävlingen. Här gäller det inte bara semifinalerna och finalen utan även andra ESC-events såsom semifinallottningen och invigningsfesten.

Som exekutiv producent för tävlingen har Andrew Cartmell utsetts. Här får han med sig Lee Smithurst som blir showproducent, vilket innebär att han är den som leder den kreativa ledningen och skapar det redaktionella innehållet. Som tävlingsproducent fortsätter Twan van de Nieuwenhuijzen i den rollen, vilket han även hade i Rotterdam 2021 och i Turin 2022. Det är han som kommer att vara kreativt ansvarig för att skapa de scenframträdanden som varje artist kommer att genomföra på scenen i Liverpool Arena i maj. Avslutningsvis har BBC också presenterat James O’ Brien som tekniskt ansvarig för produktionen.

Utöver dessa personer tillkommer ytterligare personer inom en rad olika yrkesområden, vilka ansluter till Eurovision under pågående produktionsarbete fram till sändningarna i maj.


Deltagarlistan till Eurovision 2023 kan komma att presenteras denna vecka

17 oktober. Brittiska BBC, som är värdbolag för Eurovision 2023, har i en artikel bekräftat avhoppen från Montenegro och Nordmakedonien till nästa års tävling. Dessutom står det i samma artikel att det är troligt att deltagarlistan för Eurovision 2023 kommer att presenteras någon gång under veckan. Exakt när framgår dock inte. Så snart hela listan är släppt kommer vi att lägga ut den med.


Andrew Lambrou representerar Cypern i Eurovision 2023

17 oktober. Nästa land i ordningen som väljer internt till 2023 års Eurovision Song Contest har presenterat sitt artistval. I det här fallet handlar det om Cypern som genom TV-bolaget CyBC, skivbolaget Panic Records och City Pop Records of Australia har beslutat att låta sångaren Andrew Lambrou representera Cypern i Liverpool i maj nästa år.

Läs mer »


Antagningen till Maltas MESC 2023 öppen

17 oktober. Under måndagsförmiddagen öppnade Maltas antagning till Eurovision 2023. Om du vill ansöka med en eller flera låtar har du fram till den 31 oktober på dig (då antagningen avslutas).

En nyhet för den här säsongen är att Maltas uttagning utökas med fyra kvartsfinaler där jury- och tittarröstning avgör vilka bidrag som ska tävla i semifinalen som sedan avgör finalstartfältet. Totalt sett kommer 40 bidrag att medverka i uttagningen.

Läs mer »

Skicka in låtar » (extern länk)


Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2022

16 oktober. Omröstningen i 2022 års upplaga av OGAE Second Chance Contest har nu fastställts och en vinnare är korad. Och det blev Sveriges representant Medina med ”In i dimman” som vann!

Se hela resultatet »


Över 400 ansökningar till San Marinos ESC-uttagning

16 oktober. Det fortsätter att vara stort intresse för att delta i Una voce per San Marino, som är San Marinos officiella Eurovision-uttagning till 2023 års tävling. Det nationella TV-bolaget SMRTV har bekräftat att till dags dato har inkommit 402 ansökningar från lika många artister världen över. En övervägande majoritet är ansökningar från Italien och det har även inkommit ansökningar från artister i Norge, Spanien och Tyskland.

Ansökningstiden är öppen fram till mitten av januari och från och med slutet av oktober kommer själva castingrundan att starta vilken sedan utmynnar i vilka artister som går vidare till heaten som hålls i februari nästa år. En nyhet för den här upplagan är att alla tävlande måste genomgå hela processen för att nå finalen, dvs. det bjuds inte in några s.k. etablerade artister som blir direktkvalificerade till finalprogrammet.


Bekräftat: Nordmakedonien deltar INTE i Eurovision 2023

14 oktober. Då har vi fått ytterligare en bekräftelse på ett land som tävlade 2022 men där det inte blir någon fortsättning till 2023. Det handlar om Nordmakedonien vars nationella TV-bolag MRT under fredagen den 14:e oktober officiellt bekräftade att man hoppar av tävlingen efter att ha tävlat varje år sedan 2004.

Anledningen till avhoppet beror framförallt på de höga energipriserna som just nu råder i kombination med höga kostnader som tillkommer för Eurovision-deltagandet.

Nordmakedonien har tävlat i Eurovision sedan 1998, dock årligen sedan 2004. De första tre gångerna (1998, 2000 och 2002) fick man p.g.a. tävlingens dåvarande regler stå över vartannat år då man fick för dåliga slutplaceringar. Sedan semifinalsystemet år 2004 infördes har landet bara varit i final vid 6 tillfällen på 17 försök. Senast ifjol var man bara 21 poäng från att ta sig till final…


Ingen comeback för Bosnien-Hercegovina i Eurovision 2023

14 oktober. Det bosniska TV-bolaget BHRT har till ESCToday.com bekräftat att Bosnien-Hercegovina inte kommer att göra någon comeback till Eurovision 2023. Anledningen är återigen ekonomiska orsaker. Senast landet tävlade var 2016 då man genom en sponsorlösning lyckades få till en tillfällig comeback.


Uppgifter: Eventuellt avhopp för Bulgarien till ESC 2023

14 oktober. Grekiska OGAE-klubben har varit i kontakt med bulgariska TV-bolaget BNT angående om Bulgarien ska delta i Eurovision 2023 eller ej. Enligt en tweet som har publicerats av Eurovision Insider skriver BNT som svar att de inte tänker ställa upp i Eurovision 2023 och det nämns även icke-medverkan i framtida upplagor. Vi inväntar däremot ett officiellt besked från EBU innan nyheten kan fastslås helt och hållet.

Det bör tilläggas att Bulgarien har gjort vissa uppehåll i Eurovision sedan debuten 2005. Det gällde åren 2014, 2015 och 2019. Det kan även sägas att BNT:s eget Twitterkonto för Eurovision Song Contest har (enligt de själva) ställts i inaktivt läge.


Nya uppgifter gällande Belgiens Eurosong 2023

14 oktober. Belgisk media har rapporterat gällande den kommande belgiska Eurosong-uttagningen som Belgien ska använda sig av igen till Eurovision 2023 för att utse artist och tävlingsbidrag. Enligt medieuppgifterna ska uttagningen bestå av sammanlagt sju tävlande vilka får framföra två låtar vardera. Exakt hur många program som kommer att produceras och om alla tävlande och/eller tävlingsbidrag når finalen är inte känt.

Den belgiska fansajten Songfestival.be har varit i kontakt med TV-bolaget VRT (som arrangerar uttagningen) som bekräftar upplägget med sju tävlande och att varje tävlande får med sig varsin låt till finalen. De bekräftar också att uttagningen kommer att äga rum någon gång under början av 2023 (januari, februari eller mars).


Länder som tävlade i ESC 2022 – men inte bekräftat (än) för 2023

14 oktober. Efter Montenegros besked om att inte delta i Eurovision 2023 finns det nu sammanlagt 6 länder kvar på listan som tävlade i ESC 2022 men inte sagt något än hur de vill göra inför 2023. Det handlar om Armenien, Australien, Bulgarien, Moldavien, Nordmakedonien och Tjeckien. Vi inväntar besked om alla eller några av dessa länder kommer att finnas med på startlistan i Liverpool i maj nästa år.

I skrivande stund (14/10 2022) har sammanlagt 33 länder sagt ja att delta och skulle resterande 6 länder på listan också säga ja blir det 39 länder på startlistan – förutsatt att det inte blir några comebacker eller debuter.

Enligt EBU:s Eurovisionregler tillåts maximala 44 länder att tävla per år varav 38 länder som får kvala i semifinalerna och inte fler än 6 länder som är direktkvalificerade.


Montenegro deltar INTE i Eurovision 2023

14 oktober. På grund av ekonomiska skäl och andra programprioriteringar har montenegrinska TV-bolaget RTCG valt att inte ställa upp i Eurovision 2023. Montenegro återkom efter två års frånvaro i Eurovision 2022 men nu blir det alltså ingen fortsättning till 2023.

Läs mer »


Samarbetsavtal mellan BBC och UA:PBC påskrivet

12 oktober. I samband med att värdstadsvalet till Eurovision 2023 blev klart har nu det ukrainska TV-bolaget UA:PBCs styrelsechef Mykola Chernotytskyi och det brittiska TV-bolaget BBC:s generaldirektör Tim Davie skrivit under ett slags samarbetsavtal mellan bägge TV-bolagen hur produktionen av tävlingen ska göras. Avtalet går bland annat ut på att BBC ska involvera ukrainska artister i det kreativa skapandet likväl att ukrainsk kultur ska användas i showen. Dessutom ska UA:PBC att arbeta med programledarvalet vilket i skrivande stund ej är officiellt presenterat än.

Att ett sådant här avtal skrivs har framförallt att göra med att Storbritannien producerar Eurovision 2023 på uppdrag av Ukraina, vilka vann 2022 års Eurovision Song Contest. Av säkerhetsskäl fick inte Ukraina ta hand om tävlingen i Ukraina den här gången och då klev Storbritannien in som nytt värdland.


876 bidrag skickades till Spaniens Benidorm Fest 2023

11 oktober. En dag efter att antagningen till Spaniens Benidorm Fest hade avslutats meddelade spanska RTVE att man hade fått in totalt 876 bidrag, varav 482 som inkommit via webb och e-post och 394 som skickats direkt från skivbolag och förlag. Man berättar även att låtarna som skickats in är av alla olika genrer.

Nu väntar ett juryarbete för att välja ut startfältets 16 tävlingsbidrag vilka ska tävla genom de två semifinalerna den 31:a januari och 2:a februari nästa år för att nå finalen den 4:e februari. Redan den 1:a november är det sagt att biljetter till de tre showerna ska släppas – så om du vill vara på plats i Benidorm när dessa shower avgörs är det nu i höst som biljetter ska fyndas!


Azerbajdzjan klar för tävlan i ESC 2023

11 oktober. TV-bolaget İctimai Televiziya i Azerbajdzjan har till ESCToday.com bekräftat Azerbajdzjans deltagande i Eurovision 2023. Landet fortsätter därmed att tävla i Eurovision vilket nästa år blir deras 16:e gång i ordningen. Det saknas däremot uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.


Litauen fortsätter med tidigare uttagning

11 oktober. Litauiska TV-bolaget LRT har bekräftat ytterligare en säsong med uttagningen Pabandom iš naujo! som nationell uttagning till Eurovision Song Contest. 2023 års version beräknas däremot bli en något kortare variant.

Läs mer »


Biljettsläpp till Eurovision in Concert 2023

11 oktober. Den 14:e oktober klockan 10.00 släpps biljetterna till nästa års Eurovision in Concert (EiC) som är ett av många s.k. Eurovision Pre Partyn. Själva festen hålls i arenan AFAS LIVE i Amsterdam den 15:e april nästa år, och om man vill vara på plats gäller det att fynda biljetter å det snaraste då det brukar sälja slut direkt.

Biljetter säljs via Ticketmaster.


Länders sista chans att hoppa av ESC 2023

11 oktober. Under tisdagen infaller datumet då länder som har anmält sitt intresse för att tävla i nästa års Eurovision Song Contest ges all frihet att hoppa av sin medverkan utan att få något slags straff av EBU. Om ett land som har anmält sitt deltagande väljer att lämna tävlingen från det förutbestämda datumet fram till dess att tävlingen äger rum i maj kan EBU straffa det aktuella TV-bolaget. I vissa fall sker dock inget straff men det har i enstaka fall förekommit böter och att TV-bolag har blivit avstängda från tävlan i ett visst antal år.

Att datumet infaller betyder däremot inte nödvändigtvis att den officiella deltagarlistan behöver släppas på en gång, utan det kan dröja en tid till innan vi vet exakt hur många länder som har för avsikt att delta.


Färre bidrag inskickade till Islands Söngvakeppnin

11 oktober. Natten mot den 5:e oktober avslutades antagningen till Islands uttagning Söngvakeppnin och knappt en vecka senare kunde sajten Eurovoix.com få det bekräftat att TV-bolaget RÚV fick in 128 bidrag den här gången, vilket är en minskning med 28 bidrag jämfört med året innan.

Sedan tidigare är det känt att en jury kommer att välja ut tio av de inskickade låtarna som får tävla i uttagningen. Vilka dessa blir kommer att presenteras vid ett senare tillfälle under säsongen.


Stort intresse att tävla för Grekland i Eurovision 2023

10 oktober. Under den gångna helgen avslutades antagningen till Greklands Eurovision-uttagning och enligt uppgifter ska cirka 100 bidrag ha skickats in till TV-bolaget ERT vilket är mer än dubbelt så mycket som inkom till fjolårets antagning. Enligt uppgifter till sajten ESCBeat.com kommer arbetet för att välja ut artist och bidrag att ledas av en kommitté, som tillsätts av ERT, och vad det verkar som kommer allting att genomföras internt. Mer information är tänkt att släppas senare under det här året.


Bekräftat: Liverpool blir värd för Eurovision 2023

7 oktober. Efter en flera månader lång väntan hos fansen avslöjade BBC under fredagskvällen vem av Glasgow eller Liverpool som kommer att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2023.

Arbetet med att välja ut värdstaden har pågått sedan i slutet av juli i olika omgångar och för en kort tid sedan fick vi reda på att man hade gått vidare med topp två från topp sju.

Läs mer »

 

Bakgrund till beslutet

Den 14:e maj i år vann gruppen Kalush Orchestra från Ukraina Eurovision Song Contest med bidraget ”Stefania”. Det var Ukrainas tredje seger i sammanhanget och landet har som bekant även stått värd efter sina tidigare segrar, senast i Kiev 2017. Men på grund av landets rådande situation (efter att Ukraina i slutet av februari i år blev invaderat av Ryssland) beslutade EBU att Ukraina av säkerhetsskäl inte får hålla i värdskapet i Ukraina. Istället gick frågan över till TV-bolaget BBC i Storbritannien som i slutet av juli accepterade erbjudandet och blev därmed nytt värdland. Det har dock sagts att tävlingen ska göras i samarbete med ukrainska TV-bolaget UA:PBC för att få en viss ukrainsk prägel på sändningarna.

Så snart som värdnationen var utsedd påbörjade BBC arbetet med att utse värdstaden. Intresserade städer runt om i Storbritannien gavs möjlighet att anmäla sitt intresse och ett par veckor senare listade BBC sju städer (Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield) som de som de ansåg hade visat bäst förslag. Förslagen fördjupades och ytterligare en tid senare blev det klart att Glasgow och Liverpool hade gått vidare till den avgörande röstningsomgången där beskedet slutligen lämnades den 7:e oktober.


Även en duo som programledare för Norsk MGP 2023

5 oktober. NRK i Norge har bekräftat vilka som ska vara programledare för nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Efter åtta år på raken med Kåre Magnus Bergh och en eller flera programledarkollegor är det nu dags för två andra personer att ta över rollen, nämligen Arianrhod ”Arian” Engebø och Stian ”Staysman” Thorbjørnesen. Den senare har tidigare tävlat i Norsk MGP två gånger (2015 och 2021) och har även suttit med i juryn i det norska Inför Eurovision sedan 2018.

I samband med att programledarvalet blev känt gick NRK också ut med uppgifter om att den första sändningen från Norsk MGP 2023 kommer att sändas lördagen den 14:e januari. Däremot står det inte klart hur många sändningar det blir totalt sett.


Ukraina håller sin Vidbirfinal den 17:e december

5 oktober. TV-bolaget UA:PBC har bekräftat att finalen i Vidbir 2023 kommer att avgöras den 17:e december 2022. Finalen är planerad att hållas i en tunnelbanestation i huvudstaden Kiev men det är ännu oklart hur många bidrag som kommer att väljas ut till tävlingen. Enligt det schema som UA:PBC har publicerat beräknas repetitionerna starta den 14:e december.

I och med detta besked kommer Ukraina att bli ett av de första länderna som får både artist- och bidragsval klart tidigt under den kommande uttagningssäsongen.


Islands antagning till ESC 2023 har avslutats

5 oktober. Natten mot den 5:e oktober avslutades antagningen till Islands uttagning Söngvakeppnin. I och med detta tar nu ett arbete vid där startfältet ska väljas ut. Vilka som ska tävla blir förmodligen känt tidigt under nästa år.

Upplägget för Söngvakeppnin följer hur det har varit de senaste åren då tio bidrag tas ut i tävlan vilka tävlar genom två semifinaler. Favoritbidragen kvalar sedan in till finalen där vinnaren koras. I denna artikel har vi sammanfattat mer om Islands kommande uttagning.


Eurovision Choir planeras till nästa år

4 oktober. Sångtävlingen Eurovision Choir, där körer från olika länder deltar på ett liknande sätt som i Eurovision, planeras att göra comeback under 2023. Tävlingen har tidigare hållits 2017 och 2019 och var planerad att äga rum under 2021 men den upplagan ställdes in bland annat p.g.a. avsaknad av ett värdbolag och att flera länder inte ville delta. Nu håller lettisk TV på med att pitcha för att en ny upplaga ska bli av och vi kommer följa om så också blir fallet.

 

Nyhetshändelser i september


Månadssammanfattning, september

30 september. Strax byter vi månad och därför har vi sammanfattat allt som hände i Eurovision-bubblan under denna månad.

Läs mer »


Irland fortsätter med det tidigare uttagningskonceptet

30 september. Under fredagseftermiddagen gick irländska RTÉ ut med information om att de för andra året på raken kommer att utse Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom finalen i Eurosong Late Late Show Special. Programmet Eurosong kommer alltså att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show någon gång under början av 2023 (exakt datum saknas).

För närvarande tar RTÉ emot tävlingsbidrag, en antagning som är öppen via denna länk till och med den 28:e oktober. Startfältet kan komma att bestå av bidrag som skickades in via antagningen men även specialinbjudningar kan förekomma.

Det är inte nytt att Irland väljer genom en nationell final, däremot hade man internval alla år mellan 2015 och 2021.


Glasgow eller Liverpool blir värd för Eurovision 2023

27 september. Under tisdagseftermiddagen gick brittiska BBC ut med nyheten att de har nu utsett en topp två till den slutgiltiga omröstningen inför valet av värdstad till nästa års Eurovision. Städerna det står mellan är Glasgow i Skottland och Liverpool i England.

Läs mer »


Duo blir programledare för Melodifestivalen 2023

27 september. Vid lunchtid på tisdagen kunde SVT officiellt presentera duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl som programledare till Melodifestivalen 2023. Valet hade dock offentliggjorts tidigare då Aftonbladet hade lyckats presentera uppställningen tre dagar innan SVT. I vilket fall som helst är det denna duo som kommer att programleda alla 6 sändningar i vinter.

Nytt för i år för Melodifestivalen är bland annat att tävlingen ska ge sig ut på en Sverigeturné igen, något som inte har varit möjligt att göra de senaste åren p.g.a. coronapandemin och dess publikrestriktioner. Nu är det i alla fall tänkt att den ska bli av igen med start med deltävling i Göteborg den 4:e februari och därefter följer deltävlingarna i Linköping (11:e februari), Lidköping (18:e februari) och Malmö (25:e februari) innan det är dags för semifinal i Örnsköldsvik (4:e mars) och sedan final i Friends Arena i Stockholm den 11:e mars!


OAGE Song Contest 2022 ställs in

27 september. Efter flera avhopp och kritik har OGAE International beslutat att ställa in årets upplaga av faneventet OGAE Song Contest. Det kommer således inte att bli någon upplaga i år, och vi får se om den är tillbaka igen nästa år.


16 länder tävlar i Junior Eurovision 2022

26 september. Nu är det officiellt bekräftat att 16 länder kommer till start i årets Junior Eurovision Song Contest som avgörs i Armeniens huvudstad Jerevan den 11:e december. Samtidigt som deltagarlistan har presenterats står det även klart att årets tema kommer att bli ’Spin the Magic’.

Läs mer »


Melodifestivalens nästa programledare avslöjas snart

26 september. SVT har via ett pressutskick bekräftat att de nu på tisdag (27:e september) kommer att avslöja vem eller vilka som kommer att vara programledare för Melodifestivalen 2023. Vi inväntar besked om vem eller vilka det blir!


Påminnelse om antagningar som avslutas i oktober

24 september. Ett flertal antagningar till länders kommande Eurovision-uttagningar har avslutats i september, och om du missade chansen till dessa finns det fortfarande möjlighet att skicka in till andra länders uttagningar. Vi vill passa på att påminna om vilka antagningar som avslutas i oktober, nämligen:


Antagningen till Lettlands Supernova 2023 igång

22 september. Under torsdagen blev det officiellt att Lettland kommer att fortsätta med uttagningen Supernova till Eurovision Song Contest 2023. Antagningen är igång och är du intresserad av att skicka in låtar har du fram till den 1:a december på dig.

Läs mer »


Var med och nominera till Hall of Fame 2023

21 september. Fram till den 28:e september tar SVT emot tips på nomineringar till Melodifestivalens Hall of Fame som kommer att delas ut under 2023 års Melodifestival.

Om du vill vara med och nominera ska du gå till denna länk och fylla i vilket minne, artist, låt etc. som du vill ska bli en av de nominerade och som därmed kan få möjlighet att bli invalda. Hur själva omröstningarna sedan går till låter vi idag vara osagt, däremot är det troligt att vinnarna meddelas under festivalen i februari och mars nästa år (2023).

PS: Viktigt att tänka på är att alla förslag får bara ha inträffat till och med Melodifestivalen 2013. Det vill säga, alla upplevelser från 2014 och framåt kan inte väljas in den här gången utan först vid senare tillfällen. Undantag görs enbart för låtar som tävlat för Sverige och som sedan vinner Eurovision Song Contest.

Här kan du också se SVT:s sammanställning av vilka som redan har valts in.


Stort intresse att delta i San Marinos ESC-uttagning

21 september. Antagningen till San Marinos Una voce per San Marino pågår under hela hösten och hittills har det rapporterats in ett flertal ansökningar från en mängd olika länder. Än så länge verkar ingen från Sverige ha ansökt, däremot har det inkommit ansökningar från exempelvis Australien, USA och Luxemburg. Även ett antal ansökningar har inkommit från personer i Belarus och Ryssland som ju är två länder som inte längre deltar i ESC: Belarus, p.g.a. att deras nationella TV-bolag är avstängda från EBU och därmed ESC-tävlan (åtminstone fram till Eurovision 2025) och Ryssland, för att alla deras EBU-anslutna TV-bolag har lämnat EBU.

Sammanlagt har det inkommit ansökningar från 17 länder och då antagningen pågår en längre tid lär nog fler ansöka under hösten. I början av nästa år kommer själva uttagningsprogrammen att dra igång som sedan korar San Marinos nästa Eurovision-representant.


Belgiens Eurosong-startfält väljs ut internt

21 september. Sedan en tid tillbaka har det varit officiellt att Belgien kommer att återinföra Eurosong som uttagning till nästa års Eurovision Song Contest (istället för att välja artist och bidrag internt). Däremot står det nu klart att artisterna till uttagningen inte kommer att väljas ut genom en öppen antagning utan det blir TV-bolaget VRT som kommer att göra det jobbet själva genom förfrågningar. Detta meddelar VRT:s musikoordinator Gerrit Kerremans till den belgiska fansajten Songfestival.be.

Exakt hur många artister som kommer att väljas ut är inte känt, ej heller hur många sändningar som Eurosong kommer att bestå av. Senast uttagningen användes var inför ESC 2016 – alla år därefter har valet alltid gjorts internt.


Kroatien bekräftar deltagande i Eurovision 2023

20 september. Nästa land i ordningen som bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2023 är Kroatien vars nationella TV-bolag HRT även meddelar fortsättningen för uttagningen Dora. Enligt det regelverk som nyligen har publicerats på deras hemsida framgår det att uttagningsfinalen är beräknad att äga rum i februari 2023 och att resultatet kommer att avgöras av lika delar jury- och tittarröstning.

För att utse startfältet har HRT även öppnat en antagning som kommer att avslutas den 20:e november. Från den utser en urvalsjury minst 14 bidrag (och max 28 bidrag) som kommer att få tävla. Alla bidrag skickas in via detta onlineformulär.

Det är ännu oklart hur många program Dora 2023 kommer att bestå av. Det kan således bli mer än bara en finalsändning.


Polen bekräftar fortsättning med nationell final

19 september. Det polska TV-bolaget TVP har valt att fortsätta med modellen att låta publiken vara med och avgöra vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera Polen i Eurovision Song Contest.

Beskedet om en fortsättning på en nationell final som även användes ifjol (inför ESC 2022) blev officiellt presenterad den 19:e september då TVP även presenterade tävlingsregler och öppnade antagningen. Utifrån regelverket kan man utläsa att TVP har för avsikt att välja ut som mest tio (10) finalister bland de låtar som skickas in vilka kommer att få tävla i finalen. I programmet avgörs sedan allting i två rundor – först där lika delar jury- och tittarröstning avgör en topp tre vilka kommer att tävla om slutsegern. Även i den andra rundan koras allt med hjälp av juryns och tittarnas hjälp.

Enligt uppgifter är finalen planerad att avgöras den 26:e februari och cirka en månad innan beräknar TVP att gå ut med startfältets artister och tävlingsbidrag.


Antagningen till Norsk MGP 2023 är avslutad

19 september. Natten mot måndagen avslutades antagningen till 2023 års Norsk Melodi Grand Prix, som kommer att bli Norges uttagning till Eurovision 2023. I och med att bidragen nu har skickats in kommer arbetet med att börja välja ut startfältet att inledas. Exakt hur många låtar som tas ut i tävlan den här gången är inte sagt, däremot har NRK skrivit ut i sitt regelverk att man för fjärde året på raken vill fortsätta med upplägget att ha med deltävlingsprogram inför finalprogrammet.

Det saknas även uppgifter om när sändningarna kommer att genomföras. I skrivande stund nämns januari och februari som sändningsmånaderna.


Antagningen till Melodifestivalen 2023 är avslutad

16 september. Vid lunchtid på fredagen avslutade SVT antagningen till Melodifestivalen 2023 och en stund senare meddelades det att 2824 låtar hade skickats in, vilket är den högsta inkomna antalet låtar sedan 2011 (då det inkom lite drygt tusen fler låtar än i år).

I och med att antagningen är avslutad kommer nu arbetet med att börja välja ut startfältet kunna inledas. Det handlar om 28 bidrag som ska utses varav en hälft om 14 låtar utses av en urvalsjury och resterande 14 låtar av Melodifestivalredaktionen själva. Någon gång i slutet av det här året är det troligt att SVT meddelar vilka artister och tävlingsbidrag som har kommit med.

Läs mer »

Så många låtar skickades in »

The song submission has closed »

Frågor & svar om tävlingsreglerna »

Allt vi vet om Melodifestivalen 2023 »


Slovenien klar för tävlan i Eurovision 2023

15 september. TV-bolaget RTVSLO i Slovenien gick sent under torsdagskvällen ut med en uppdatering på sin Facebooksida gällande sin EMA-uttagning att man nu har bekräftat sin fortsätta medverkan i Eurovision Song Contest. Däremot har de ännu inte talat om hur artist och bidrag ska väljas ut, utan det återkommer man till vid ett senare tillfälle under säsongen.


Tre programledare för Benidorm Fest 2023

15 september. Tidigare i somras stod det klart att artisten Monica Naranja skulle ta över rollen som programledare för Spaniens uttagning Benidorm Fest. Nu några månader senare bekräftar TV-bolaget RTVE att både Inés Hernand och Máximo Huerta, som programledde Benidorm Fest 2022 (med TV-profilen María Olvido Gara Jova (eller Alaska som hon kallas)) återvänder i samma roller till 2023 års upplaga. Däremot verkar det som att Alaska inte kommer att vara med den här gången.

Sedan tidigare har det varit officiellt att Benidorm Fest 2023 får upplägget med två semifinaler och en final som är planerade att äga rum den 31:a januari, 2:a februari och 4:e februari. Det har även varit sagt att Christer Björkman kommer att vara en del av den internationella juryn i programmet.


Eurovision 2023: Första anmälningsdeadline infaller

15 september. Enligt uppgifter är det under torsdagen (15 september) som den första anmälningsdeadlinen för länder som vill tävla i Eurovision 2023 infaller. Det innebär dock inte att dörren stängs för länder som ännu inte har meddelat besked utan att EBU vill ha in besked. Därefter får respektive land knappt en månads slutgiltig betänketid som går ut på att TV-bolagen får lämna återbud att medverka i tävlingen utan att behöva betala böter.

Fram till skrivande stund (15 september) hade 30 av de 40 länder som tävlade i ESC 2022 bekräftat fortsatt intresse att tävla i 2023 års upplaga. Det innebär att det inväntas besked från de länder som ännu inte sagt något om 2023-medverkan samt om det eventuellt blir några comebacker från länder som inte har tävlat på länge. Ett flertal av dessa länder har dock avböjt att vilja tävla medan andra inte har lämnat några besked.

När deltagarlistan för Eurovision 2023 släpps officiellt är ännu inte sagt, men det är troligt att det tidigast kan inträffa från och med mitten av oktober i år.


Danmark och Estland berättar mer om sina uttagningar

13 september. Under tisdagen kunde danska DR och estniska ERR bekräfta mer uppgifter om respektive uttagning

I Danmark står det nu klart att det blir staden Næstved som ligger i södra Själland (cirka 9 mil sydväst om Köpenhamn) som kommer att stå värd för Dansk MGP 2023. Finaldatumet är satt till den 11:e februari nästa år.

Även Estland kommer att hålla sin final den 11:e februari dock med två inledande semifinaler den 12:e och 14:e januari. Ifjol hade Eesti Laul, som uttagningen heter, även kvartsfinaler men några sådana är inte aktuella just nu. För kännedom är antagningen öppen och förblir så till och med den 20:e oktober. Om du vill skicka in bidrag är det via detta formulär som gäller.


Uppgifter från två uttagningar

12 september. Vi har nåtts av två spännande uppgifter från två kommande nationella uttagningar 2023.

Den första nyheten rör Grekland vars uttagning ska enligt uppgifter för närvarande ha fått in 10 förslag på artister och låtar. Det kan låtas lite men då ska man ha i åtanke att vid samma tid för ett år sedan var samma antal noll. Så det är en viss ökning. Den grekiska antagningen pågår i skrivande stund fortfarande och det är oklart om den sedan utmynnar i ännu ett internt val eller om det blir någon publik uttagning i år.

Under helgen kom också besked om att Albanien eventuellt överlägger att införa tittaromröstning i årets Festivali i Këngës. Utspelet kommer från den albanska OGAE-klubben men har ännu inte officiellt bekräftats av det albanska TV-bolaget RTSH (som håller i uttagningen). Det skulle i så fall vara första gången någonsin som detta används även om publiken vid en upplaga fick lite makt att säga till om resultatet, då i form av en s.k. ”folkets jury”.


Antagningen till Schweiz’ internval avslutad

9 september. Under den sena torsdagskvällen (8:e september) avslutades antagningen till det internval som Schweiz ska göra till Eurovision 2023. Låtskrivare från hela världen hade cirka två veckor på sig att skicka in material och nu när antagningen är över ska nästa fas inledas. Detta då låtarna överlämnas till publikpanelen och expertjuryn som tillsammans internt ska rösta fram en vinnarlåt, dvs. den låt som ska få representera Schweiz i Eurovision 2023.

Sedan Schweiz år 2019 bytte taktik från nationell final till internval bröts landets negativa trend med att missa finalplatser, och vid minst ett tillfälle har man tagit sig så pass högt som en tredjeplats, vilket var den första sedan 1993! I år, 2022, gick det däremot lite sämre efter att Marius Bears ”Boys Do Cry” nollades av tittarna i finalen. Men man tog sig i alla fall till final för tredje året i rad (här räknas inte 2020 in då den upplagan blev inställd).


Antagningen till Dansk MGP 2023 igång

8 september. Som traditionen bjuder fortsätter Danmark med att välja sin Eurovision-artist med tillhörande tävlingsbidrag via Dansk Melodi Grand Prix. För den som är intresserad av att skicka in bidrag till 2023 års upplaga har antagningen nu startat.

Läs mer »


BBC fortsätter samarbetet med TaP Music

8 september. Brittiska TV-bolaget BBC har bekräftat att de kommer att fortsätta samarbetet med skivbolaget TaP Music för att hitta Storbritanniens nästa Eurovision-representant. Själva samarbetet startade inför Eurovision 2022 och blev en stor succé då artistvalet Sam Ryder lyckades få Storbritannien till en hedrande andraplats, något man inte varit i närheten av på 20 (!) år. Han lyckades även få ihop mer poäng än vad landet samlade ihop under hela 2010-talet!

Hur urvalet kommer att se ut den här gången är dock inte helt klarlagt, men den här gången ska man hitta artisten som ska få representera Storbritannien på hemmaplan i och med att Eurovision arrangeras av Storbritannien – dock på uppdrag av Ukraina (som vann finalen 2022).


Barcelonas Pre Party 2023 hålls i tre dagar

7 september. Arrangörerna bakom det i år nystartade Eurovision Pre Partyt ’Barcelona Eurovision Party’ har bekräftat att nästa års fest kommer att hållas under tre dagar och i tre olika lokaler. Den första festdagen blir den 23:e mars i Arena Aire, den andra festdagen hålls den 24:e mars i Sala Apolo och den tredje och sista festdagen hålls den 25:e mars i Sant Jordi Club.

Övriga Pre Partyn som också har fått datum 2023 är PrePartyES i Madrid som är planerad att äga rum den 7:e och 8:e april i La Riviera samt Eurovision in Concert i Amsterdam som är planerad att äga rum den 15:e april i AFAS LIVE.

För kännedom kan det tillkomma ytterligare Pre Partyn i andra städer vilka ännu inte har bekräftats officiellt.


Finlands antagning till UMK 2023 avslutad

6 september. Natten mot tisdagen den 6:e september avslutades den antagning som finska Yle haft igång för UMK 2023. Nu kommer de inskickade bidragen att lyssnas igenom av en urvalsjury, under ledning av Tapio Hakanen, som därefter avgör vilka låtar som ska få tävla i nästa års finska ESC-uttagning.

Det är ännu inte officiellt hur många låtar som kommer att väljas ut. I de två senaste upplagorna har dock juryn valt ut sju bidrag per säsong, men det har förekommit säsonger med fler/färre låtar i startfälten. 2018 och 2019 bjöds till och med den tävlande artisten in för att framföra UMK-finalens samtliga bidrag. Förhoppningsvis får vi ett besked senare i år eller i början av 2023. Samma sak gäller även för vilken stad och arena/lokal i Finland som blir värd för UMK 2023.


Irland bekräftar deltagande i ESC 2023

5 september. Irländska TV-bolaget RTÉ har till ESCToday.com bekräftat Irlands deltagande i Eurovision Song Contest 2023. Exakt hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut är dock inte känt. Ifjol (till 2022 års tävling) valde RTÉ att återinföra sin tidigare uttagning Eurosong (som sändes som en del av programmet The Late Late Show) efter att ha valt internt under 6 år på raken. Om den uttagningen återkommer till denna säsong eller ej återstår att se!


Malta utökar MESC 2023 med kvartsfinaler

2 september. Den maltesiska uttagningen MESC (Malta Eurovision Song Contest) utökas rejält till 2023 då TVM har valt att införa fyra kvartsfinaler inför semifinalen och finalen. Samtidigt ökar också antalet tävlingsbidrag från 22 till 40.

Läs mer »


Portugal bekräftar deltagande i ESC 2023

2 september. Det portugisiska TV-bolaget RTP har nu officiellt bekräftat Portugals deltagande i Eurovision 2023. Artist och bidrag kommer ännu en gång att väljas ut genom den nationella uttagningen Festival da Canção.

Upplägget kommer att likna såsom det såg ut ifjol, vilket innebär att 20 bidrag kommer att tas ut i tävlan. Av dessa kommer RTP att bjuda in 16 låtskrivare som får uppdraget att ta fram varsitt tävlingsbidrag samt en artist/grupp som kan tänkas framföra låten (om de inte vill sjunga själva, vilket är helt enligt regelboken). Resterande fyra platser tillsätts genom en allmän antagning, som pågår fram till 21 oktober, som är öppen för personer med portugisiskt medborgarskap och/eller som är permanentboende i Portugal. De som är intresserade av detta ska mejla in sin låt till följande adress: festivaldacancao@rtp.pt

Sändningarna är planerade att pågå under februari och mars, men de exakta tävlingsdatumen meddelas senare.


Ny Eurovision-säsong inleds officiellt

1 september. Sommaren är nu över och med höstens ankomst har även dagen då Eurovision-bidrag till 2023 officiellt kan börja släppas – även om det är troligt att det lär dröja många månader till innan vi får höra årets första låtar. Men det är i alla fall en första milstolpe på väg till våren 2023.

Läs mer »


Nederländernas antagning avslutad

1 september. Den sista augusti avslutades Nederländernas antagning, vilken har varit öppen sedan början av sommaren 2022. Härefter kommer en kommitté att lyssna igenom alla inskickade förslag och sedan utse den eller de som de gillar mest. Ännu är det oklart om valet görs helt och hållet internt (i så fall för elfte året i rad) eller om det blir någon annan slags uttagning. Det återstår att se längre fram under säsongen.


Ytterligare tre Eurovision-antagningar har öppnat

1 september. I samband med månadsskiftet till september har ytterligare tre länders TV-bolag öppnat antagningar för ansökningar om tävlingsbidrag. Det handlar om följande uttagningar:

Finlands UMK 2023, vars antagning är öppen via denna länk (till och med den 5:e september).

Serbiens Pesma za Evroviziju 2023 vars antagning är öppen via denna länk (till och med den 15:e november).

Spaniens Benidorm Fest 2023, vars antagning är öppen via denna länk (till och med midnatt mot 11:e oktober, lokal tid).


Låtskrivare bjuds in för att göra Noa Kirels tävlingsbidrag

1 september. Denna säsong blev Israel första land att bekräfta sitt artistval och fram till nu har det varit lite osäker information gällande hur tävlingsbidraget ska utses. Nu kommer i alla fall första uppgifter om att låtskrivare ska ha bjudits in för att delta vid en större sammankomst för att tillsammans skapa låtar till Noa Kirel.

Exakt hur valet av tävlingsbidrag ska gå till är däremot okänt, dvs. om det blir ett internval även här eller om det blir någon slags uttagning eller final. Det återstår att se!

 

Nyhetshändelser i augusti


Månadssammanfattning, augusti

31 augusti. Strax byter vi månad och därför har vi sammanfattat allt som hände i Eurovision-bubblan under denna månad.

Läs mer »


Island söker tävlingsbidrag till Söngvakeppnin 2023

29 augusti. Isländska RÚV har bekräftat Islands deltagande i Eurovision 2023 och bekräftat att man fortsätter att välja artist och tävlingsbidrag genom uttagningen Söngvakeppnin. Upplägget kommer även denna gång bli två semifinaler och en final med totalt tio tävlingsbidrag.

Läs mer »


Deadline i september för fördjupande värdstadsbud

29 augusti. Enligt uppgifter har de sju städer som BBC och EBU har valt att gå vidare med om att bli värdstad för Eurovision 2023 fått ett sista datum att inkomma med besked. Det handlar om de så kallade fördjupande buden där respektive stad skriver ned hur de har tänkt sig sitt arrangemang av tävlingen om de får uppgiften. Datumet som har satts ut är den 8:e september. Vad som händer därefter är inte känt mer än att ett slutgiltigt besked måste lämnas under hösten.


Antagningen till Melodifestivalen 2023 har öppnat

26 augusti. Under fredagsmorgonen den 26:e augusti öppnade antagningen till Melodifestivalen 2023. Det innebär att du nu kan börja skicka in låtar med förhoppning om att nå startfältet senare i vinter. Antagningen pågår till och med den 16:e september kl. 11:59 CEST.

Frågor & svar om tävlingsreglerna »

Information In English »

Allt vi vet om Melodifestivalen 2023 »


Grekland börjar leta ESC-deltagare 2023

26 augusti. Nästa land i ordningen att inkomma med information om sin nationella uttagning inför ESC 2023 är Grekland. Detta sedan grekiska TV-bolaget ERT nu har gått ut med en kommuniké där man vill få in förslag på låtar och artister som vill tävla för Grekland i nästa års Eurovision Song Contest.

Alla förslag som lämnas in måste uppfylla EBU:s krav som t.ex. att tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet och ej tidigare offentliggjort originalverk och att man får inte vara fler än 6 personer på scenen, räknat per scenframträdande. Man ska även kunna bifoga sin konceptuella idé för framträdande och marknadsföring. En ytterligare regel som ERT har lagt in är att samma bidrag inte får skickas runt till flera länders uttagningar.

Antagningen är öppen fram till 9:e oktober men vad som händer därefter är oklart, dvs. om kommittén utser en representant direkt eller om det blir någon slags uttagning med publik/juryröstning. Det återstår att se

Du som vill skicka in låtar ska göra det till följande e-postadress: eurovision@ert.gr


Rumänien bekräftar deltagande i ESC 2023

26 augusti. Trots att Rumäniens juryröster diskvalificerades i vårens Eurovision och trots kritik från TV-bolaget TVR mot detta beslut ser det nu ut som att Rumänien kommer till start i nästa års Eurovision. Trots detta alltså. Under fredagen blev det nämligen klart att TVR:s styrelse officiellt röstat igenom Rumäniens fortsatta medverkan i tävlingen. Därmed är nu 25 länder hittills bekräftade till 2023 års Eurovision som är planerad att äga rum i Storbritannien.

Mer info om hur Rumäniens artist och bidrag ska väljas ut blir känt i ett senare skede av uttagningssäsongen.


Nederländernas urvalskommitté får två nya medlemmar

26 augusti. Den kommitté som ska välja ut Nederländernas artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 har jämfört med fjolåret fått två nya medlemmar. I det här fallet handlar det om Carolien Borgers och Hila Noorzai som kommer att vara med och välja tillsammans med TV-bolaget AVROTROS generaldirektör Eric van Stade, Eurovisionkommentatorn Cornald Maas, tidigare ESC-programledaren Jan Smit och radio-DJ Sander Lantinga.

Antagningen till Nederländerna avslutas den 31:a augusti och hur själva valet går till därefter är ännu inte känt.

Senaste representant för Nederländerna var artisten S10 som lyckades ta Nederländerna till en elfteplats med låten De Diepte”.


Regeljustering gällande förinspelad körsång i Eurovision

26 augusti. EBU har inför Eurovision 2023 gjort en justering gällande användandet av så kallad förinspelad körsång. Detta har som bekant varit tillåtet sedan 2021 och kommer även att vara tillåtet att använda i 2023 års upplaga. Däremot med ett viss förbehåll.

Det som har ändrats är att all körsång som ska backa upp huvudsånginsatserna får inte längre spelas in i förväg, utan detta måste genomföras live. Antingen på eller bakom ESC-scenen. Övrig körsång får däremot vara förinspelad utan några förhinder.


Serbien bekräftar deltagande i ESC 2023

25 augusti. Fansajten ESCToday.com är nu under lågsäsongen i kontakt med de olika TV-bolagen runt om i Europa (och andra delar av världen med) som är anslutna till EBU för att fråga om de kommer att delta i nästa års Eurovision Song Contest. En del länder har redan svarat och nästa land på tur är Serbien, vars nationella TV-bolag RTS nu har bekräftat deltagande i ESC 2023. RTS har däremot i skrivande stund inte bekräftat vilken slags uttagning de ska arrangera för att utse artist och tävlingsbidrag.


Brittisk Junior Eurovision-comeback

25 augusti. Det har gått 17 år sedan sist och nu är det dags för Storbritannien att göra comeback i Junior Eurovision Song Contest. Detta sker i årets upplaga som går av stapeln i Armenien senare i december.

Storbritannien deltog i de tre första upplagorna av Junior Eurovision, alltså åren 2003, 2004 och 2005 där man lyckades få in en andra- och tredjeplats samt en 14:e plats. Efter detta hoppade TV-bolaget ITV av tävlingen och först nu 17 år senare visar brittiska BBC intresse igen för att delta i Juniortävlingen.

Nyheten har bekräftats via tävlingens officiella hemsida även om det ännu inte är känt vem eller vilka som kommer att tävla för landet. Sändningarna kommer att ske i kanalen BBC Children.


Christer Björkman fyller 65 år

25 augusti. Den tidigare Melodifestivalproducenten Christer Björkman, som numera mer är stationerad i USA för amerikanska och kanadensiska Eurovision, firar sin 65-årsdag den 25:e augusti. I ett reportage i Aftonbladet berättar han mer om födelsedagsplanerna och framtidsplanerna.


Antagningen till Schweiz’ internval igång

25 augusti. Schweiz fortsätter med internval till Eurovision Song Contest (för femte upplagan i rad). För att kunna kora en vinnare internt behöver man dock få in material och därför har nu en antagning öppnat för alla intresserade låtskrivare. Om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

Antagningen avslutas på kvällen den 8:e september varpå materialet överlämnas till en rekryterad publikpanel samt en expertjury som tillsammans ska granska och sedan rösta fram det tävlingsbidrag som ska tävla för Schweiz i Eurovision 2023. Mer information om detta finns sammanfattat i denna artikel.

Sedan Schweiz bytte taktik till internval år 2019 har landet lyckats ta sig till final varje år och vid åtminstone två tillfällen lyckats placera sig i absoluta toppen. 2022 gick det däremot lite sämre, inte minst då Marius Bears ”Boys Do Cry” nollades av tittarna i finalen.


Georgien återupptar att välja publikt till Eurovision

23 augusti. Senast som Georgien använde sig av en publik uttagning till Eurovision Song Contest var inför 2020 då artistvalet gjordes genom georgiska Idol medan tävlingsbidraget utsågs internt. Därefter har valet alltid gjorts internt, men till 2023 har det rapporterats om att GPB tänker starta upp en säsong av talangtävlingen The Voice från vilken i alla fall Georgiens artist till ESC 2023 kommer att utses.

Under en månads tid (augusti-september 2022) kan man ansöka om att delta och därefter kommer själva uttagningsprocessen att starta. När själva sändningarna drar igång är däremot inte känt, ej heller om uttagningen avser att välja både artist och tävlingsbidrag eller bara artisten. Ansökningarna sker via denna länk (OBS! länken slutar att funka efter den 20:e september)


Ytterligare antagningar öppnar denna vecka

22 augusti. I skrivande stund har fyra länder pågående antagningar till Eurovision 2023. Det handlar om Nederländerna (vars antagning stängs den 31:a augusti), Norge (vars antagning avslutas den 18:e september), Ukraina (vars antagning avslutas den 15:e oktober) och San Marino (vars antagning pågår till 15:e januari). Denna vecka får dessa sällskap av ytterligare två antagningar: Schweiz och Sverige!

 

Schweiz internval

Gällande Schweiz är det som bekant internval som gäller (för femte upplagan i rad) och för att kunna hitta sin vinnarmelodi behöver schweizisk TV få in material från låtskrivare och artister. Antagningen öppnar den 25:e augusti och hålls sedan igång till den 8:e september, och därefter kommer materialet att överlämnas till en publikpanel och expertjury som internt får rösta fram Schweiz’ tävlingsbidrag till Eurovision 2023. Mer information om detta finns sammanfattat i denna artikel.

 

Sveriges Melodifestivalen 2023

När det handlar om Sverige är det antagning till Melodifestivalen som gäller. Antagningen öppnar den 26:e augusti klockan 08.00 och är sedan igång fram till den 16:e september klockan 11:59. Bland de låtar som skickas in kommer sedan en urvalsjury att rösta fram 14 tävlingsbidrag till startfältet och sedan får SVT:s Melodifestivalredaktion utse ytterligare 14 låtar. I den senare kategorin kan bidragen komma både från juryns ratade hög men även från s.k. specialinbjudningar från låtskrivare och artister. Någon gång i slutet av det här året är det planerat att startfältets tävlande ska presenteras även om det än så länge saknas officiella datum för detta.


Bekräftat: Belgien kör en publik uttagning 2023

22 augusti. För första gången sedan 2016 kommer Belgien att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag via en nationell uttagning, i det här fallet Eurosong.

Läs mer »


San Marino förbereder ’Una voce per San Marino’

20 augusti. Redan i samband med att fjolårets (läs: 2022 års) sanmarinska ESC-uttagning fick sitt finalresultat meddelade TV-bolaget SMRTV att uttagningen skulle återkomma igen till 2023. Sagt och gjort, den är nu tillbaka och det med ett par justeringar.

Läs mer »


Cornelia Jakobs vinnare på Rockbjörnen 2022

19 augusti. Under torsdagskvällen den 18:e augusti höll Aftonbladet i sin årliga Rockbjörnen, där läsarna fick rösta fram årets bästa i olika kategorier. En av vinnarna blev årets Melodifestivalvinnare Cornelia Jakobs som inte bara vann ett pris – utan två!

Läs mer »


Ukraina fortsätter med Vidbir i Eurovisionen

17 augusti. Redan i december i år (2022) planerar det ukrainska TV-bolaget UA:PBC att hålla i Vidbir-finalen som utser Ukrainas artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023.

Läs mer »


Städerna som tävlar om att bli värdstad för Eurovision 2023

12 augusti. Under fredagsmorgonen den 12:e augusti gick brittiska BBC ut med uppgifter om vilka städer som fortfarande tävlar om att bli värdstad för nästa års Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Noa Kirel har bekräftat Eurovision-tävlan 2023

10 augusti. Mitt i juli kom besked från israeliska KAN att de internt röstat fram sångerskan Noa Kirel som sitt artistval till Eurovision 2023. Detta gjordes istället för att utse artisten via en längre uttagning såsom det varit de senaste åren (genom The Rising Star eller X Factor). Detta besked skulle dock bli något inofficiellt sedan Noa gick ut i sina sociala medier och sade att hon inte hade bestämt sig än om hon ville tävla eller ej.

Därefter har det tagit cirka en månad efter första beskedet och först nu är det officiellt att Noa har tackat ja. I och med det kan vi officiellt säga att den första artisten till ESC 2023 är vald! Hur själva tävlingsbidraget ska utses är ännu inte officiellt presenterat.


Problem med uppbokade arenor i Storbritannien

10 augusti. En genomgång som BBC News gjort visar att alla de brittiska städer som vill stå värd för Eurovision 2023 har för närvarande arenor med uppbokade events i april och maj 2023.

Läs mer »


Liechtenstein avbryter planer på EBU-medlemskap

9 augusti. TV-bolaget 1FLTV i Liechtenstein har meddelat till ESC-fansajten Eurovoix.com att de inte längre avser att söka medlemskap i EBU. 1FLTV bildades 2008 och under 2010-talet såg det länge ut som att man skulle söka medlemskap i radio- och TV-unionen för att kunna ges möjlighet att bland annat tävla i Eurovision Song Contest.

Men nu kommer alltså besked att något sådant inte är aktuellt, och ska man tolka nyheten korrekt verkar det som att planerna helt och hållet inte är aktiva alls.

Liechtenstein är en av få länder i det geografiska Europa som ännu inte har tävlat i Eurovision Song Contest.


Olivia Newton-John har avlidit

9 augusti. Den brittisk-australiensiska skådespelerskan och sångerskan Olivia Newton-John har avlidit vid en ålder av 73 år. Hon gjorde sig känd bland annat som en av huvudrollerna i musikalen Grease (tillsammans med John Travolta) men även genom de många låtar hon släppte och hundratals miljoner album som sålts genom åren. Och flera Billboardhits och grammys!

Olivia Newton-John tävlade även för Storbritannien i Eurovision Song Contest 1974 där hon kom på fjärde plats med låten ”Long Live Love”. Det var för övrigt samma år som ABBA tog hem segern i tävlingen då Storbritannien var värdnation.


Eventuellt besked om aktuella värdstäder i augusti

8 augusti. Enligt olika uppgifter kommer BBC inom en snar framtid att offentliggöra vilka brittiska städer som är fortsatt aktuella att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2023. Sedan det i slutet av juli blev officiellt att Storbritannien har fått överta värdskapet från Ukraina har städer runt om i Storbritannien kunnat skicka in fördjupande förslag till BBC, allt för att de få det eftertraktade värdstadsjobbet.

Alla städer som ansöker behöver dock uppfylla en rad krav för att kunna få jobbet, däribland att man har tillgång till en tillräcklig stor arena, hotellrum och har kapacitet att skapa ett arenaområde för både delegationer och presskår. Bland mycket annat. Det är sedan BBC och EBU som avgör vilken stad som har lagt fram det bästa budet och som därmed tilldelas uppdraget.


Låtskrivaren Torgny Söderberg har avlidit

7 augusti. Den kända svenska låtskrivaren Torgny Söderberg, som bland annat har haft med ett flertal tävlingsbidrag i Melodifestivalen sedan 1970-talet, har avlidit vid en ålder av 77 år.

Hans första tävlingsmelodi i sammanhanget var ”Fröken Ur Sång” som Titti Sjöblom framförde, varpå han fick med ytterligare 12 bidrag varav ”Diggi-loo diggi-ley” som vann 1984 (både Melodifestivalen och Eurovision) samt ett flertal låtar som hamnade tvåa och/eller blev välkända hits. Det sista bidraget som Torgny Söderberg fick med i Melodifestivalen var ”I Love Europe” som framfördes av Christer Sjögren 2008.


EBU-rapport om Eurovisions engagemang

5 augusti. EBU har nyligen publicerat en rapport gällande hur populärt Eurovision Song Contest är även utanför TV-rutan. Bland annat att de låtar som tävlade i 2022 års tävling har streamats över 544 miljoner gånger, varav Italiens ”Brividi” med Mahmood & Blanco har gått bäst. Dessutom hade 6 av låtarna, däribland Cornelia Jakobs’ ”Hold Me Closer” lyckats ta sig in på Billboardlistan!

En annan av årets låtar som har fått stor spridning efter tävlingen är Armeniens Rosa Linn som i finalen fick en blygsam 20:e plats med sin låt ”Snap” men efter tävlingen har låten vuxit enormt mycket och har blivit en radiohit i flera länder.

Utöver allt detta trendas tävlingen stort i sociala medier och man ökar även engagemanget bland målgruppen 15-24 år. Helt klart visar detta att Eurovision uppskattas av många.


Så ska Storbritannien utse värdstad 2023

4 augusti. I väntan på mer besked om vilken brittisk stad som kommer att stå värd för nästa års Eurovision Song Contest har BBC meddelat hur urvalsprocessen för beslutet kommer att se ut.

Läs mer »


Lettland har bekräftat deltagande i ESC 2023

3 augusti. TV-bolaget LTV har till ESCToday.com bekräftat Lettlands deltagande i Eurovision 2023 även om det saknas uppgifter om hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut. Mer information lär följa under de kommande månaderna.

I och med detta har samtliga tre baltiska länder bekräftat fortsatt deltagande i Eurovision Song Contest!


Cardiff blir INTE värd för ESC 2023

3 augusti. En av de städer som i juni initialt visade intresse att bli värdstad för Eurovision 2023 är den walesiska staden Cardiff. Men nu kommer andra besked då staden väljer att inte fortsätta ansökningsprocessen. Enligt uppgifter ska det dels handla om att den tilltänkta arenan är uppbokade på andra evenemang under våren 2023, bland annat European Wheelchair Rugby Championships.

Hittills är det en rad städer runt om i hela Storbritannien som har visat intresse att stå värd och några har hunnit inkomma med fördjupande förslag till BBC som i slutändan ska bestämma vilken stad som får uppdraget. Städer som vill stå värd behöver uppfylla en rad krav såsom en tillräckligt stor arena, närhet till storflygplats, tillräckligt med hotellrum, kunna anordna transporter, säkerhet med mera. Det ska också vara möjligt att hålla i olika kringevents såsom EuroClub och Eurovision Village.


Luxemburg fortsätter att stanna hemma från Eurovision

2 augusti. Fans som väntar på att se Luxemburg göra comeback i Eurovision Song Contest får vänta ett tag till, för enligt ESCToday.com har RTL (det nationella TV-bolaget i Luxemburg) återigen avböjt att göra comeback. Anledningen sägs vara att RTL prioriterar nyhetssändningar före underhållningsprogram.

Nästa år blir det 28:e året i ordningen där den femfaldiga ESC-vinnaren inte ställer upp i tävlingen. Senast landet deltog var i Eurovision 1994 och därefter har inga tecken på att vilja komma tillbaka igen synts till.


Estland har bekräftat deltagande i ESC 2023

1 augusti. TV-bolaget ERR har till ESCToday.com bekräftat Estlands deltagande i Eurovision 2023 även om det saknas uppgifter om hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut. Mer information lär följa under de kommande månaderna.


1-7 augusti: Stockholm Pride

1 augusti. Under vecka 31 (1-7 augusti) pågår Stockholm Pride och vi tänkte tipsa om några av de evenemang som genomförs under denna vecka.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i juli


Månadssammanfattning, juli

31 juli. Strax byter vi månad och därför har vi sammanfattat allt som hände i Eurovision-bubblan under denna månad.

Läs mer »


Litauen har bekräftat deltagande i ESC 2023

29 juli. TV-bolaget LRT har till ESCToday.com bekräftat Litauens deltagande i Eurovision 2023 även om det saknas uppgifter om hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut. De senaste åren har landet haft större uttagningar under namnen Eurovizija, Eurovizijos respektive Pabandom iš naujo! men om någon av dessa är aktuella även för 2023 är således inte känt.


Cypern har bekräftat deltagande i ESC 2023

28 juli. TV-bolaget CyBC har till ESCToday.com bekräftat Cyperns deltagande i Eurovision 2023, samt sagt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom ett internval.

Initialt fanns det planer på att hålla en nationell uttagning för att utse sin representant till tävlingen, men enligt uppgifter ska dessa planer ha grusats, bland annat på grund av andra programprioriteringar. Det skulle i så fall ha varit den första publika uttagningen för Cypern sedan 2015, men nu blir det inte så. Istället fortsätter CyBC med ett internval där man ännu inte har gått ut med uppgifter om vem/vilka som ska få tävla.

Mer information följer under säsongen.


Ukraina blir direktkvalificerade till ESC-finalen 2023

25 juli. I samband med att det stod klart att BBC tar över tävlingsansvaret för Eurovision 2023 från UA:PBC har det även meddelats huruvida Ukraina måste kvala eller ej till finalen 2023. Nu visar det sig att EBU tillåter att Ukraina får vara direktkvalificerad tillsammans med övriga länder i ”The Big Five” (dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland).

Så länge ingen av de direktkvalificerade hoppar av kommer finalen att få 26 bidrag, vilket är ett mer mot 2022 års final, och som har varit mer eller mindre standard sedan 2012.


BBC har accepterat värdlandserbjudandet

25 juli. Efter en tids väntan har EBU gått ut med nyheten att Storbritannien har tackat ja till erbjudandet att bli värdnation för Eurovision 2023. Tävlingen kommer således att anordnas av TV-bolaget BBC, dock till viss del i samarbete med ukrainska UA:PBC, och kommer att sändas någon gång under våren eller försommaren 2023.

Exakt vilken värdstad och tävlingsarena som kommer att väljas ut avgörs genom en budgivning som startar nu under sensommaren.

Läs mer »


Eurovision Young Musicians 2022

23 juli. Under lördagen den 23:e juli 2022 avgjordes den 20:e upplagan av Eurovision Young Musicians (EYM) där nio länder, bland andra Sverige, deltog. Resultatet avgjordes av en enhällig jury som beslutade en topp tre.

Några länder sände programmet direkt medan andra, såsom SVT, lägger ut det i efterhand. I Sveriges fall finns programmet tillgängligt i SVT Play först den 29:e juli.

Inför sändningen »

Resultat »


Presskonferens om Spaniens Benidorm Fest

19 juli. Spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat delar av upplägget inför sin kommande Benidorm Fest-uttagning som ska utse Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023. Detta skedde vid en presskonferens som RTVE höll tillsammans med bland andra Benidorm stad och Valenciaregionens president.

Uppdatering 20 juli: Dagen efter presskonferensen släppte RTVE tävlingsregler samt information om möjlighet att under september och oktober skicka in tävlingsbidrag.

Läs mer »


PrePartyES 2023 har fått sina datum

18 juli. Redan nu meddelar arrangörerna bakom det spanska PrePartyES, som har blivit ett populärt så kallat Eurovision Pre Party, att nästa års fest kommer att äga rum mellan den 7:e och 8:e april. Dessutom kommer biljettsläppet att ske denna sommar.

Anno 2023 blir det sjunde gången gillt som PrePartyES äger rum i Madrid. Den har även ägt rum två gånger utanför lokal då arrangörerna gjorde en hemma-version av festen (alla artister deltog via egna inspelningar från studios/hemma).

Upplägget för 2023 års fest blir i vanlig ordning två festkvällar under två sena nätter där ett stort antal artister kommer att medverka. Vilka artister som kommer att delta är dock inte känt, men det lär bli officiellt i takt med att startfältet till Eurovision 2023 börjar ta form – vilket sker någon gång under slutet av det här året och början av nästa år.


Presskonferens om Spaniens Benidorm Fest

15 juli. Tisdagen den 19:e juli kommer TV-bolaget RTVE i Spanien att hålla en presskonferens gällande den kommande säsongen av Benidorm Fest. Efter en första succéartad upplaga som uttagningsmetod för Spanien till Eurovision 2022 inklusive den bronsmedalj som Chanel fick med sin ”SloMo” i Turin har gjort att RTVE har valt att satsa på ännu en säsong nästa år. Detaljerna kring hur upplagan blir kommer att presenteras vid presskonferensen.

Medverkande vid pressträffen, som hålls i Alicante, blir Valenciaregionens president Ximo Pug, Benidorms borgmästare Antonio Pérez, RTVE:s generaldirektör José Manuel Pérez Tornero och bolagets kommunikationsdirektör María Eizaguirre. Dessutom kommer den spanska ESC-delegationschefen Eva Mora samt Chanel och hennes dansare medverka vid presskonferensen.

Senare samma dag kommer det att hållas ytterligare ett event där några av de artister som tävlade i årets Benidorm Fest kommer att uppträda.


Biljettsläpp till Melodifestivalen 2023 i november

15 juli. Med start den 1:a november i år kommer Ticketmaster att starta biljettförsäljningen till Melodifestivalen 2023. Det har uppdaterats nu på deras hemsida. Biljettförsäljningen startar klockan 10.00. Notera att än så länge saknas möjlighet att kunna köpa biljett till den första deltävlingen samt finalen.

Detta biljettsläpp blir det andra som görs då produktionen tidigare i år beslöt att de biljetter som sålts till de orter som Melodifestivalen 2022 skulle ha besökt automatiskt flyttas fram till 2023. Det innebär att om du köpte biljetter då behöver du inte köpa nya – om du inte vill bjuda in fler personer till sändningarna och genrepen.

Däremot gäller dessa regler inte biljetter som såldes till finalen 2022. Dessa biljetter är förbrukade och därför kommer det att släppas nya biljetter. Exakt när är inte känt.


Eurovision expanderar till Latinamerika

13 juli. Efter att USA har fått sin första Eurovision-upplaga och Kanada står på tur under 2023 väntar nu ytterligare en produktion, nämligen en Eurovision för Latinamerika. Det är samma produktionsteam bakom samtliga dessa vilka bland annat utgörs av Christer Björkman, Anders Lenhoff, Ola Melzig och Peter Settman

Läs mer »


Israels Noa Kirel säger ’kanske’ till ESC 2023

13 juli. Efter att TV-bolaget KAN i Israel under måndagen (11:e juli) meddelat att de internt valt ut sångerskan Noa Kirel som Israels nästa Eurovision-representant har artisten själv uttalat sig i frågan. Där visar det sig att beskedet inte alls är lika klart som KAN gått ut med, även om hon i dagsläget inte har avböjt erbjudandet. Istället verkar det som att hon just nu står kvar som representant till dess alla kontrakt är påskrivna och klara.


Co-programledare till Festival di Sanremo har presenterats

12 juli. Italiens Festival di Sanremos ständige programledare Amadeus har meddelat att under nästa års upplaga kommer han att gästas av artisten Gianni Morandi under alla fem sändningar som görs. Gianni Morandi var för övrigt en av de artister som deltog i årets (2022 års) upplaga där han blev framröstad som trea.

Förutom Gianni Morandi kommer även Chiara Ferragni vara co-programledare i det första och sista programmet, vilka sänds den 7:e respektive 11:e februari.

Sedan tidigare är det officiellt bekräftat att startfältet kommer att bestå av 25 bidrag varav tre som bjuds in från den s.k. Giovani-uttagningen.


Schweiz fortsätter med internval 2023

12 juli. Samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz har nu i mitten av juli 2022 bekräftat Schweiz deltagande i Eurovision 2023 samt meddelat att den interna urvalsprocess som man haft varje år sedan 2019 är aktuell även denna gång. Det innebär att det för femte året i rad kommer att rekrytera en publikpanel samt en expertjury vilka internt får rösta fram den låt som sak representera Schweiz i 2023 års Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Israel har gjort sitt artistval

11 juli. Under måndagen meddelade israeliska TV-bolaget KAN vilken artist de internt har valt ut att representera Israel i Eurovision 2023. Om man undantar de många internval som presenterades tidigt inför ESC 2021 så är valet av artistpresentation det tidigaste sedan San Marino i juni 2013 bekräftade Valentina Monettas tredje medverkande i Eurovision 2014.

Läs mer »


Bristol ansöker om att bli värdstad för ESC 2023

10 juli. Staden Bristol i sydvästra England kan nu officiellt läggas till på listan över de brittiska städer som säger sig vilja ta hand om värdskapet för Eurovision Song Contest 2023. Beskedet kom från stadens borgmästare som i ett videoklipp bekräftade ansökan samt en pressrelease. I den föreslår staden att de ska bygga upp en slags pop-up-arena, i likhet med vad Köpenhamn gjorde inför Eurovision 2014. Tanken är, om staden får uppdraget, är att bygga upp arenan i YTL Arena Bristol som idag fungerar som en slags hangar.

Tilläggas bör till denna nyhet är att brittiska TV-bolaget BBC har ännu inte bekräftat huruvida Storbritannien kommer att ta över värdskapet från Ukraina eller ej. De har heller inte annonserat ut hur processen för att utse en värdstad och arena kommer att gå till.

I skrivande stund (juli 2022) är det cirka 14 brittiska städer i såväl England, Wales, Skottland och Nordirland som har visat intresse för värdskapet. Däremot är det inte säkert att alla dessa uppfyller de krav som EBU ställer gällande bl.a. arenans kapacitet, värdstadens möjlighet till hotellrum, transport- och säkerhetsfrågor osv.


Frankrike fortsätter med C’est vous qui décidez

8 juli. Efter att TV-kanalen France2 tidigare i juli bekräftade Frankrikes Eurovision-deltagande 2023 har nu en kommuniké med kommande TV-program släppts där bolaget bekräftar fortsättningen med ESC-uttagningen C’est vous qui décidez. Denna uttagning infördes inför 2021 års tävling och var även aktuell inför 2022. Därmed blir det nu tredje gången gillt som denna uttagningsform används – om än att det ännu inte är känt hur omfattande den blir till kommande säsong.

Senast som Frankrike använde sig av nationella finaler så många gånger som tre år i rad hände senast mellan åren 2005 och 2007. Både före och efter det har olika finaler förekommit men också en hel del internval.


SVT sänder Eurovision Young Musicians i efterhand

5 juli. Den 23:e juli avgörs årets upplaga av musiktävlingen Eurovision Young Musicians som hålls i staden Montpellier i Frankrike. Sammanlagt är det åtta länder som deltar varav Sverige är ett av dessa länder, och Sveriges representant är 18-åriga Lukas Flink från Malmö.

SVT kommer att sända tävlingen i sina kanaler, däremot är det inte tal om någon direktsändning utan SVT visar programmet i sin helhet först den 29:e juli.

Fakta: Eurovision Young Musicians har hållits vartannat år sedan 1982, dock med undantag för upplagan 2020 som ställdes in p.g.a. coronapandemin. Det här är således den första upplagan sedan 2018 som avgörs. Senast Sverige vann en upplaga var 2006 med Andreas Brantelid som representant.


Belgien deltar i Eurovision 2023

4 juli. Enligt uppgifter till ESCToday.com har det flamländska TV-bolaget VRT officiellt bekräftat Belgiens deltagande i Eurovision 2023, däremot saknas uppgifter hur själva artist- och bidragsuttagningen ska gå till. Sedan många år tillbaka har Belgien mer eller mindre alltid valt internt med senaste uttagningsfinal 2016.


Melodifestivalens tävlingsregler släppta

1 juli. I samband med månadsskiftet juni/juli släppte Melodifestivalredaktionen regelverket för Melodifestivalen 2023. Enligt dessa verkar det inte vara några direkta nyheter utan upplägget är fortsatt att 28 bidrag ska väljas ut till startfältet varav en hälft väljs av en urvalsjury och en hälft av Melodifestivalredaktionen. Juryn väljer från låtar som inkommer via antagningen medan SVT kan välja mellan låtar från juryns ratade hög samt från specialinbjudningar.

Hela regelverket går att ta del av via denna länk.

Läs mer »


Frankrike deltar i Eurovision 2023

1 juli. Enligt uppgifter till ESCToday.com har TV-kanalen France2 bekräftat Frankrikes medverkan i Eurovision 2023. Enligt källan är det troligt att det blir en fortsättning för konceptet med nationell final som uttagning (vilket France Télévisions har använt sig av både 2021 och 2022. Exakt hur det blir kommer att presenteras senare.

De två senaste gångerna Frankrike har tävlat har resultatmässigt varit som en bergochdalbana. 2021 hamnade Barbara Pravi tvåa efter Italiens Måneskin – endast 25 poäng från seger. År 2022 hamnade Frankrike istället tvåa från slutet då gruppen Ahez tillsammans med sångaren Alvan tävlade för Frankrike.


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2022 är nu avklarad och därför startar vi nu en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2022/23.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2023 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2023!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan, inte minst årets final i Junior Eurovision Song Contest som äger rum i Armeniens huvudstad Jerevan den 11:e december. Det är för övrigt den 20:e JESC-upplagan genom tiderna!


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering (januari till juni) finns den arkiverad här. Våra tidigare rapporteringar som gjordes år 2021 finns också i arkivet: januari-juni respektive juli-december. Även äldre rapporteringar från 2020 finns i arkivet (mars-maj 2020 respektive maj-december 2020). Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »